tisdag 30 mars 2010

En blå klänning med spets

Innan jag åkte fick jag en beställning från min kusin som ville ha en prickig kjol, blå snurrkjol med spets och något till en 9 månader gammal flicka där jag fick sy vad jag ville. Eftersom jag vet att hon gillar blått blev det en blå klänning med beige spets.


För att matcha med spetsen sydde jag fast en beige rosett och kantade insidan av klänningen med beiget tyg.


Blöjbyxan fick ankstjärt med den smalare spetsen och modellen på klänningen och blöjbyxan är samma som den vita som finns på hemsidan. Detta sett kommer att läggas in när jag kommer hem. Bilderna är tagna i trädgården hos min morbror på översta bilden ser ni lite av ett av hans bonsai träd.

Lite Japan, igår kom det massor med snö vi hade tänkt att åka in till stan men det snöade stora vita flingor hela dagen och på kvällen hade det blivit 20cm snö. Bussarna var försenade och bilarna kunde inte köra ordentligt eftersom alla redan bytt ut till sommardäck. Idag när vi vaknade var det strålande sol och snön hade redan börjat smälta på eftermiddagen var gatorna torra och snöfria.

Min mail funkar inte riktigt som den skall jag kan ta emot mail men inte skicka så om jag inte svarar på mailen så beror det på att det inte går att skicka härifrån just nu från den mailen.


måndag 29 mars 2010

Mera Japan


Nu har vi börjat få ordning på tiden här men barnen sover fortfarande länge på morgonen. Jag ska försöka skriva lite då och då, det är en bra dagbok för oss också. Barnen har börjat vänja sig vid att det är kallt inomhus och att vi bara har kallvatten i kranen, i början ville de inte tvätta händerna i det iskalla vattnet. Vi badar varje kväll i varmt vatten som värms upp i badkaret. Igår när vi skulle läsa för barnen innan de skulle somna kom det rök ur munnen. Tur att vi har tjocka täcken.... Tänk vad bra vi har det i Sverige, nästan för bra och ändå är vi aldrig nöjda. Vi väljer alla själva vad vi lägger pengarna på men värmen skulle vi nog kunna spara mer på och det vore bra för miljön. Jag tror att vi skulle hålla oss friskare också eftersom bakterierna inte skulle ligga och gro i värmen. Gör man något hela tiden blir man inte så kall. Det konstigaste är inte att de inte har värme, utan att de har fönsterna öppna i rummen utan värme även på toaletten. Tur att de har en uppvärmd toalettsits annars skulle man skrika varje gång man satte sig.


I lördags var vi i en parklek 10 minuters promenad från huset. Vi var här förra gången vi var i Japan med men då var den inte färdigbyggd och vi trodde då att det var skolgården. I Japan finns det toaletter överallt till och med en fin vid parkleken och det är det lilla huset ni ser här uppe. En för damer och en för herrar och det finns mini-pissoarer för pojkbarnen.

I parken finns en damm med fiskar även på vintern och här kan barnen springa omkring bland buskar och stenar. Tänk vad härligt att få sitta här en härlig sommardag istället för en sandlåda där sanden dammar när man går i den. Trots att det har regnat en del så är det inte alls lerigt förutom på risfällten. Den vita byggnaden i bakgrunden är en skola.

En närmare bild på det mycket lilla vattenfallet och några kojfiskar.


Även under vinterhalvåret finns det buskar och träd som blommar. Jag undrar om man kan ta med sig ett skott hem, det skulle verkligen få mig att må bättre med blommor även under de mörka gråa dagarna. Trädet med de röda blommorna till höger börjar blomma på hösten och forsätter under hela våren, blommorna påminner om hibiskus.


Små bäckar med byggda kanter finns det överallt både smala och lite bredare, antar att det är vatten från berget som rinner i dem.
Igår var vi på Safari uppe i bergen och tog nästan inga bilder för det började snöa stora snöflingor så kameran fick ligga i väskan (och just nu haglar det snö...). Safariparken på Kålmården är bara en tredjedel av vad den den här var och man fick även åka safaribuss om man ville det men vi åkte i bilen. Förstår inte hur djuren klarar av att vara ute i kylan när de normalt bor i värmen.

lördag 27 mars 2010

En hälsning från Japan

Efter en lång och rörig resa med lite sömn kom vi äntligen fram till Japan. Vi lyckades glömma Leonards flygväska i bilen, min ena fina torgvante tappades någonstans på Helsingfors flygplats och matpåsen med frukost från flyget glömde vi på en bänk. Trots att vi flög på kvällen mellan 17- 02 var det svårt att sova. Elliot sov en timme, Juliette, Kenneth och jag 2 och Leonard 5, han sov till och med under frukost och landning. Han hade även den bästa platsen två egna säten som han låg på.
Nu bor vi hos min morbror i byn Gotemba som ligger ca två timmars bussfärd från Tokyo. I år är det kallare här än vad det brukar vara, mellan 5-10 grader och vi som hade sett fram emot vår och värme men det är på väg. Det jobbigaste är att de bara har värme i ett rum så dörrarna måste hela tiden vara stängda in till det rummet så värmen inte försvinner ut. Det enda rummet med Internet har ingen värme så jag sitter med filt, tjocktröja och tofflor.Fingrarna är så stela att jag bara skriver lite kort idag och visar en bild på Fuji (4000 m) som vi tagit idag då berget/vulkanen kände för att titta fram, den har inte synts tidigare pga moln. Körsbärsträdet är en tidig variant och inte lika fin som de som blommar senare (enligt japanerna).
Jag har en ny klänning och puffbyxa som syddes innan jag åkte och massa fler bilder att visa men det får bli en annan dag.

Tack för alla fina kommentarer på börsen och kul att så många vill vara med i tävlingen.

måndag 22 mars 2010

Utlottning!

Då var det dags för utlottning igen och denna gången tyckte jag att det skulle bli något fint för vuxna. Som ni vet har jag nu börjat sy lite vuxenkläder och till kollektionen hör den här söta lilla börsen i ull. Tyget är samma som i min vårjacka jag visade igår. Jag har en liten restbit kvar så det räcker nog bara till 10 stycken. Priset kommer att var 150 kr/st.


Blommigt foder på insidan och små hållare för band om man vill använda den som en väska. Måtten på bågen är ca 12cm. Skulle det vara så att vinnaren inte är så förtjust i spets och blommor kan jag göra en annan av tygerna i syrummet.

Vill du vara med i utlottningen skriver du en kommentar för 1 lott.
Länkar du med någon av dessa tre bilder på din egen blogg får du 2 lotter.
Är du följare eller blir följare så får du 3 lotter.

Eftersom det blir lite ojämn fördelning på lotterna för de som inte har blogg så tänkte jag ha en separat tävling för dem. Så du som inte har blogg och vill vara med mailar mig på info@kinoko.se.

Så den här gången är det alltså två separata utlottningar med en vinnare i varje, vinnarna dras den 22 April.

Lycka till!

Och jag måste tacka för alla fina kommentarer på vårjackan jag blir så glad i hjärtat och det får mig att vilja sy mer på en gång, jag har så mycket ideer och så lite tid.

söndag 21 mars 2010

Min vårjacka är färdig


Ett snabbt inlägg innan, det är dags att fixa vidare. Min vårjacka blev färdig igår och jag invigde den på vägen till en 40-år fest igår kväll. Eftersom vädret är så ostadigt dit vi skall resa blev det en slags koftjacka i ull. Kanske dags att säga vart vi skall resa. Japan är resmålet och vi hoppas på att få se körsbärsblommningen.


Ett satinband fick vara ögla till knäppningen och fickan såg ni i det tidigare inlägget, en slags påsficka med spets. Märket Mia-Maria fick sitta på den.

Bak blev det en detalj utan funktion men som jag tyckte var lite söt. Knapparna är ärvda efter Ks farmor eller farfar och jag hade tur som hittade tre likadana.

Fodret på insidan fick bli blommigt och knytband för att hålla omlottdelen på insidan på plats.
Materialet på jackan är av ull och insidan har ett bomullsfoder, det var länge sedan jag sydde något i ull och har verkligen saknat det så till hösten kanske det kommer några ulljackor. Ialla fall till mina barn, jag har inte bestämt om de skall finnas till försäljning. Hela jackan är sydd med vanlig raksöm och fodret sydde jag för hand. Jag overlockade kanten på fickan men insåg att det var ganska onödigt. Det hade räckt med att vika ner kanten.


Nu har jag snart hunnit med det jag skall i vårutmaningen hos Tokigt å likt, jag har en klänning kvar men den får vänta tills efter resan.

Ni får ha en trevlig dag, jag tittar in hos er andra ikväll.

fredag 19 mars 2010

Galleri Hemsytt och en ulljacka till mig.



Jag har fått äran att vara med i Galleri Hemsytt i år och det känns jätteroligt. Torsdagen den 27 Maj kommer den som vill titta och känna på kinokos barnkläder att kunna göra det på Adesso Gallery, Åsögatan 136 i hjärtat av Sofo på Söder. Mer info om dagar och öppettider kommer snart så håll utkik på min eller Galleri hemsytts blogg där ni även hittar de andra som kommer att vara med.

Har just nu mycket att göra och håller på att sy en vårjacka i ull till mig själv ett litet smakprov på fickan ser ni här. Ursäkta soptunna såg inte den när jag fotade, hade inte tid att ta en ny bild. Dessutom har jag några sista minuten beställningar som måste göras innan vi reser. Jag kommer inte att ha någon leverans under den 21 mars - 25 april då jag har semester så sista dagen att beställa är idag om man vill ha det nästa vecka.

Jag önskar alla som besöker mig idag en trevlig fredag, nu måste jag till syrummet och sy vidare där jag kommer att bo större delen av helgen.

torsdag 18 mars 2010

En sjal och dålig hamburgare

Jag har haft några dagars paus bloggen och det har berott på en dålig hamburgare jag åt på McD i tisdags. Vi hade varit och hämtat passen och köpa lite baskläder till barnen inför resan helt plötsligt var klockan middagsdags och vi hamnade på McD. När jag skulle äta hamburgare sa jag till Kenneth att de ser lite konstig ut dessutom var den geggig han tyckte jag skulle byta ut den men eftersom den inte smakade konstigt åt jag den ändå. Efter två timmar fick jag jätteont i magen och tre timmar senare kom allt upp igen. Hela onsdagen mådde jag jättedåligt och sov nästan hela dagen. Men på kvällen var det ett möte som jag kände att jag ville vara med på så jag åkte in till stan och det gick bra, mer om det kommer en annan dag. Så här har det inte hänt så mycket men denna sjalen syddes och fotades i måndags.


Vitt bomullpoplin med en spetskant, hoppas ni inte har tröttnat på mina spetskläder för det kommer mer. I detta tyget tänkte jag även sy en klänning.


En detaljbild hur jag sydde fast spetsen, först overlockade jag runt därefter har jag vikt upp overlockkanten (går bra med vanlig zigzag också) och lagt spetsen på då syns inte overlock (zigzag ) kanten. För att hålla allt på plats gjorde jag en till stickning .

Detta får bli en liten accessoar till vår utmaningen hos Tokigt å likt.

måndag 15 mars 2010

Ett linne med spets



Jag fick en beställning av Vardagsresa förra veckan och det gällde ett linne. Hon har sedan tidigare ett vitt linne med spets med lite mer rynk framtill. Eftersom hon tidigare sagt att hon inte vill ha för mycket rynk gjorde jag ett med veck och kom under sömnads 'tiden på att hon är gravid, då förstår ni alla nu att det här är för litet men det passar perfekt för mig så ikväll blir det till och klippa ut ett nytt men med rynktillägg. Det bästa med linnet är att det passar både för en gravid person icke gravid. Dessutom är den bra månaderna efter bebisen har kommit då man känner att magen är mjuk och man inte gärna tar på sig en tajt tröja men ändå vill vara fin. Den är även fin med en mysig kofta.


Liten spetskant och axelband med knut för att själv kunna reglera längden. Modellen är nästan likadan som klänningarna jag sydde i somras. Det känns som det kommer att komma en del kläder för vuxna nu och de kommer att ha märket Mia-Maria och för er som är nya så är det mitt namn. Linnena kommer att gå att beställa i slutet av April, priset kommer att vara 350kr + frakt och stå under Mia-Maria på hemsidan.


Och ett litet band i midjan som sitter i vita tränsar för att få in vidden lite, är man gravid kan man dra banden bakom ryggen och knyta. Eftersom jag varit hemma själv hela dagen har jag inte haft någon fotograf så bilder på kommer en annan dag, den är nämligen ännu finare på.


Detta är mitt andra plagg till vårutmaningen hos Tokigt å likt färgerna i mina plagg kommer att vara vitt/naturvitt och blått. Och flera plagg kommer att bli färdiga i veckan eftersom de skall med på resan.


Jag vill visa det fina riset jag fick i Lördags då vi hade en liten lunch för min pappas kusin, påskris med fjädrar och fröpåsar. En trevlig present att få för de som gillar att plantera och det gör ju jag. Även om det känns som det kommer att dröja ett tag innan det går att gräva i jorden.

Hoppas att ni alla har haft en lika härlig och solig dag som vi i Stockholm, man blir så pigg och full av energi när solen skiner.

söndag 14 mars 2010

Virkad matta


Nu har jag äntligen virkat klart mattan till sovrummet den köptes från Julias Vita drömmar i hennes mysiga gårdsbutik och är från Frosta designs virksets kollektion. Men den finns även i hennes nätbutik under vackra detaljer. Eftersom det blev lite trasor över funderade jag på att virka den större men jag tror denna skall få vara på K s sida som är lite smalare så får den på min sida bli större. Ser ni den lilla färgfläcken på golvet bredvid mattan jag tror att det är dags att ta hällskrapan och ta bort det för det var ett tag sedan jag målade därinne.

Tyckte inte riktigt beskrivningen stämde den blev som en våg och jag fick repa upp två varv för att sedan göra om det utan att öka och då blev den bättre. Jag har tyckt mina mattor varit fina tills jag så den här.

Hoppas ni alla haft en trevlig helg i solen själv har jag och familjen varit på skansen och tittat på de få djur som är ute nu. Men de har roliga parker och små söta butiker och hus man kan gå in i . Jag köpte två saker i 30-tals järnhandeln men jag hann inte ta bilder på i dag eftersom solen hunnit gå ner, men det blev en tesil och en visp som de såg ut på 30-talet. De hade mycket fint som inte var till salu bl a mjölkkannor och emaljsaker från kockums.ö

Som ni vet så vann Emma med bloggen Fembarnsmamman första pris i min tävling klicka här så får ni se härliga bilder på vinsten och en beställning.

Nu skall jag upp och sy ett linne till en kompis och mig själv kanske blir de färdiga imorgon.
Jag önskar er alla som besöker mig idag en trevlig kväll och måndag.

lördag 13 mars 2010

En väska eller fin necessär


Har varit lite trött L har sovit dåligt på natten och vaknat varje timme han har haft ont fingret, någon som vet om man kan ha växtvärk i fingrarna. Dessutom har han kissat ner sin säng en gång och våran säng två gånger på en natt, men lite har jag gjort. En väska eller lite lyxigare necessär sydd av en resttygbit från när jag var liten. Dynan i en gammal träsoffa som gick att dra ut och användas som en sängstomme var klädd i detta tyget. Eftersom det tyget bara räckte till den här så kommer de andra att ha andra tyger men jag har ännu inte bestämt mig hur de skall se ut.


För att få plats med mer saker i den sydde jag i en botten och siddel. Biderna är tagna på min nya matta jag virkat från Frosta design och bilder på hela mattan kommer imorgon.

Fin kulknäppning, bågen och väskdelen fick man sy ihop för hand det var lite svårt att få det snyggt och jämt. Kanske får jag sy över lite spets eller brodera över stygnen. Någon som vet om det finns bågar som man klämmer fast tyget i eller vet ett annat bra sätt att sy fast tygdelen?


Insidan har fått märket Mia- Maria fastsytt och en liten ficka ni får ursäkta skrynklet men jag glömde stryka innan jag sydde fast bågen och efter var det svårt , jag ville inte förstöra strykjärnet på metallbågen. Två små metall öglor fanns det också om man vill sy i ett band.

Ni får ha en trevlig solig dag.

torsdag 11 mars 2010

Kökssoffa med praktisk förvaring



Här är vårat kök med röda kläder efter som ni var fler som inte tyckte det var så farligt juligt har jag behållit det röda. Det blåa får komma tillbaka när det blir sommar. Duken är i vanliga fall bara på halva bordet men jag skulle helst ha det så här eller få tag i en plastad vit linneduk, någon som sett det någonstans?


En bild som visar var barnens lilla kök är och det är väldigt praktiskt har jag märkt när man får gäster och de har barn. Ni som har små barn vet ju att man hela tiden måste gå ifrån bordet för de vill gå och leka men här finns det bakom ryggen så man kan äta i lugn och ro. Kanske inte riktigt för det serveras en hel del från lekköket men man får sitta still.


Min egentillverkade griffeltavla och en chilifrukt på tork. Nu har jag äntligen målat min sopskyffel köpte den i Augusti och blev så glad att jag hittat en i trä. Inbillar mig att de håller bättre. Men saker i trä går nästan alltid att laga plast däremot går inte.


Vår fina brandfilt som Kenneth fick i julklapp så bra för någon som mig som lyckats tända eld två gånger och bränt x antal kastruller.


Nu till den praktiska kökssoffan/bänken som vi tagit över efter Kenneths mamma och hon efter sin mamma. Den var brun från början men jag kunde inte låta bli att måla den det enda var att den hade en konstig färg eller lack som gick igenom den vita färgen så soffan är lite svagt rosa. Jag har slipat den innan målning men det verkar sitta djupt ner i träet egentligen ville hon inte att den skulle målas kanske är det därför den inte går att måla över helt.
Under locket ligger våra returer som skall till återvinningen en låda för papper, en för tidningar och en för glas, plast och metall. Hur förvarar ni själva era returer?



Idag kom de här väsk och börs klämmor i tre storlekar vad det skall bli av dem får ni se nästa vecka eller en i alla fall.

onsdag 10 mars 2010

Emil skjorta och solskensaward




Det härliga vårvädret har gjort att jag börjat göra lite kläder till sommaren. Tänkte att det var dags för pojkarna att få något fint och först ut är denna Emilskjorta som jag tänkt göra länge men har dragit på det eftersom den har detaljer som jag bara gjort en gång och det var i skolan. Kortbyxorna är ett par kinoko från förra sommaren de finns inte på hemsidan men jag skall försöka lägga in dem. De har mudd i midjan två fickor fram och en bak med kantarelltryck sedan är det uppvik istället för mudd nere på byxan.

Lite roliga saker att leka med är ett måste när man skall fota barn. Här ser ni sakerna jag köpte på antik och kuriosa mässan för några veckor sedan och det är meningen att de skall få flytta in i lekstugan när det blir vår och dags att inreda lekstugan. Barnen tycker det är roligt att leka fattiga eller förr i tiden och då passar gamla rostiga köksprylar.


Nu bilder på de saker som jag bara gjort en gång tidigare men nu har det blivit tre gånger till och jag har snart lärt mig göra dem utan att titta i skolpärmen. Ser ni den fina manschetten, vecket och sprundet jag är så nöjd lite pilligt var det med att få ränderna att bli fina men det gick.


Nu på våren kan man ha den nedfälld och till sommaren kan man kavla upp ärmarna. Först tänkte jag sy i knappar och göra knapphål men insåg att det mest praktiska när det gäller barn är tryckknappar. Tycker det är så jobbigt när man är stressad på morgonen och jag måste knäppa tröga knappar i för små knapphål så barnen inte kan göra det själv. Då tänker ni säkert att jag kan göra hålen större men det går inte att göra dem hur stora som helst då ramlar de ur. Tryckknappar är perfekt snabbt och enkelt och jag tycker det var fint med tryckknappar har sett att det finns färgade hos Stoff och Stil med platta.


Svårt att tro att Leonard proteserade när han skulle ta på sig den här ser han så nöjd ut. Priset på skjortan är 300kr. Snygg även till de nya svart jeansbyxorna som gjordes förra veckan. Fick en blogg beställning av Marie med den fina bloggen Hangjorda drömmar. Ett par blåa muddisar valde Fembarnsmamman som vann första pris i tävlingen hon beställde även en snurrkjol.


Jag passar även på att göra lite reklam för klänningen som jag gjorde förra året fler bilder hittar ni på hemsidan. En skön A- linje formad klänning med spets och volang nertill . Pris 300kr. Alla klänningar från kinoko är gjorda i tunn mjuk bomull därför fodrar jag dem med ett tunt bomulltyg för att hålla form och se mer utfyllda ut. Gör man en klänning i tunn bomull utan foder klänning blir den tunn och sladdrig och fastnar mot kroppen. Ett litet sömnads tips.


Idag och igår fick jag denna solskensawarden av två tjejer som är så duktiga på att virka Emilia med bloggen Why keep to one project som jag beställde mina fina torgvantar av i höstas och hon gjorde även de till min kusins bröllop i Januari. Den andra personen jag fick den av är Therese med bloggen Fru Ädel som jag nyss hittat till hon gör jättefina smycken, virkade och icke virkade.

Tack snälla ni !!! Eftersom jag redan skickat den vidare då jag fick den av två andra bloggare förra veckan den ena var Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej som har en jättefin inredningsblogg och Pernilla med bloggen Vardagslyx som även hon gör jättefina smycken så skickar jag den inte vidare denna gången. Hoppas att ni tycker det är ok de jag skickade den vidare till då hittar ni här. Idag får ni klicka runt mycket hoppas ni gör det så ni hittar till alla fina bloggar. Trevlig kväll önskar jag er alla.