måndag 30 augusti 2010

Knappar



När jag var i Japan fick jag med mig en del knappar hem, några gamla som min mormor haft och några som sparats av mina kusiners mamma. Jag fick välja ut de jag tyckte var fina och sorterade dem och la i små påsar. För att lättare få hem knapparna fick jag en gammal låda som det tidigare legat godsaker i. Nu när de fina färgglada knapparna ligger där i ser det nästan ut som en ask med godsaker igen.


Jag fick även några glasknappar från min kusin som jobbar som designer på ett smyckesföretag i Tokyo. Jag vet inte vad jag skall sätta dem på men jag kommer nog på något snart. De är gjorda i glas och väldigt tunga så på något tunt funkar de inte.


En av favoriterna är de rosa och röda med blommönster.

Bjällror och några papperspärlor i pärlemofärg. Min kusin hade gjort ett fint långt halsband av sådana pärlor och eftersom de är så lätta kan man göra riktigt långa halsband med dem. Jag vet inte om de två runda sakerna till höger är knappar eller pärlor, men söta är de i alla fall.

Nu återstår att se om det kommer att hamna på några kläder eller bara få ligga i asken och plockas fram då och då för att tittas på. Men helst vill jag nog att de ska få sitta på något, det känns synd att bara låta dem ligga i en ask.

söndag 29 augusti 2010

Fortfarande liv i växthuset


Nu känns det verkligen som att hösten är här och det är lite för tidigt för mina växter. Men om några månader är det redan dags att så fröna till nästa sommar. I år sattes de lite för sent eftersom vi var i Japan i våras. Mycket växer och frodas fortfarande men pumpan mår inte bra, barnen som hade sett fram emot hemodlade pumpor till Halloween.

Något som trivs bra är två av mina psysalisväxter som är små träd, cirka 1,5 meter höga. Många frukter väntar på att bli mogna men idag hittade vi tre så barnen fick en var.


Auberginblommorna har precis slagit ut och hinner nog inte bli frukt innan frosten kommer. Det är en del lufthål i växthuset som gör att det inte blir jättevarmt. Jag kanske ska försöka täppa igen med brädor i år så kanske växterna klarar sig längre.


Tomaterna har hunnit bli röda och majsen blommar, men det blir nog inga kolvar i år tyvärr.


Tolv chilifrukter väntar på att bli plockade. Tänk att det kan bli så många på en planta.

Idag var sista dagen på Galleriet och Kinokokläderna som blev kvar har packats ner och ska packas upp i min minibutik i syrummet. Veckan som kommer blir det brudklänning och färdigställande av barnens rum. Först ut är Elliots 50-talsinspirerade rum, det kanske hinner komma några bilder på det i veckan.

lördag 28 augusti 2010

En prickig klänning


Den sista klänningen den här veckan blev vit med svarta prickar i en A-linje modell. Utseendet på klänningen går att ändra med ett skärp. Tanken var att visa det också, men det stod två barn och väntade på sin tur att fotograferas.


För att piffa upp den enkla klänningen gjorde jag en liten ros i samma tyg. Den knäpps enkelt bort eller dit med säkerhetsnål för att slippa knöl under jacka eller kofta.


Som ytterplagg fick det bli koftan igen, som passar fint med trekvartsärmar och raglan. Eftersom färgskalan blev svart och vit byttes den rosa broschen ut till ett virkat hjärta från Little Perky. Bilden är lite suddig och jag kunde inte fixa till det, vi fotade utan blixt för att bakgrundsljuset blev så fint. Fransgardinerna och blommorna gjorde fina skuggor på väggen.

Skor till detta blev ett par väldigt gamla skor som används sparsamt eftersom de var så dyra. Jag har nog haft dem i åtta år och det syns knappt.

Här är de två otåliga barnen, i Kinoko-kläder som vanligt. Visst händer det att de har kläder från andra men oftast har de mina. Juliette i snurrkjol och Leonard har svarta muddisjeans som är lite smalare än den jeansblå varianten. Jag kommer att ändra modellen på de blå jeansen så att de också blir smalare i benen.

Leonard blev så glad för de svarta lackskorna som han fick av Juliette igår för att de har blivit för små för henne. De blir inneskor på dagens barnkalas....

Förutom kalas är det sömnad som gäller idag. Ikväll tänkte vi gå på vandringsteater i Gamla Stan som är barnanpassad. Trevlig helg önskar jag er alla som tittar in.

torsdag 26 augusti 2010

Dagens blommiga



Mina dagens borde egentligen inte heta en dagens utan en gårdagens eftersom kläderna visas dagen efter. Hoppas ni inte har ledsnat på mig och mina kläder, jag har en klänning kvar efter denna och sedan blir det till att sy lite nya barnkläder igen. Äldsta sonens garderob behöver fyllas på och jag har fått hem tygerna från Formex-mässan. Jag såg att det var en del brunt som kanske inte är barnens favoritfärg men väldigt snyggt att kombinera med andra glada färger.


Igår hade jag i alla fall den blommiga klänningen, jag älskar det tunna mjuka tyget. Mina klänningar är inte fodrade med bomullstyg som barnens. Istället har jag underklänningar som syns i nedkant och i halsringningen.

Underkjolen kommer från min farmor eller mormor och är väldigt söt med sin volang med pliserade veck. Jag har haft kjolen i flera år och är så glad att jag är en samlare för denna används periodvis och kan sedan ligga i några år i klädkammaren innan jag tar fram den igen. När jag är färdig med uppiffningen av barnens rum ska jag ta tag i klädkammaren som är väldigt rörig för tillfället.


Idag är sista dagen som jag är på Galleriet och det känns lite tråkigt även om vi kommer att hyra lokal igen snart. Vi vet dock inte var eftersom lokalen vi hyr nu inte kommer att kunna hyras veckovis mer. Om det är någon som har ett bra tips är det bara att höra av sig.
Igår var Malin med bloggen skapat av mig inne och hälsade på, kul att få se personen bakom bloggen. Kanske har det varit inne fler som läser min blogg, hoppas att ni vågar hälsa om ni kommer förbi. Lite nyfiken är jag på alla nytillkomna bloggbesökare.

Dagens tant


I går hade jag på mig min prickiga klänning (klänningen är inte sned, så blir det när man har bråttom). Tillsammans med en underkjol, skor från Knulp och samma kofta som i tisdags. Jag tittade mig i spegeln och insåg att jag såg ut som en tant, det är bara käppen och "dramaten" som saknas. Jag har faktiskt en dramaten (rullväska), som jag använder när jag köper tyg för att slippa bära de tunga tygbalarna.

När jag frågade Kenneth om han tyckte jag såg ut som en tant fick jag svaret: - Men det är väl lite det som är meningen.
Det är inte så att jag vill se ut som en tant men jag gillar stilen helt enkelt, jag tycker nästan jag ser ut som Lotta på Bråkmakargatans mamma. Tantstilen gällde ju på 40- och 50-talet, sedan ändrades det och på 60-talet blev det mer söta kläder. Har ni tänkt på vad Tommy och Annikas mamma har för klänning på julafton? En jättekort svart plisserad a-linje klänning med långa ärmar, jag tycker den är så fin. Klänningen imorgon är nog mer lik den i stilen fast den är ärmlös och vit med svarta prickar.


Jag lovade bilder på den blommiga klänningen som egentligen inte är så mycket speciellt på. Samma tyg som det blommiga linnet som jag sydde i våras till Juliette. Lite spets på ärmar, i halsringningen och i nedkant. En till tantklänning alltså....

Jag tänkte ha på mig den idag så bilder med klänningen på kommer imorgon. Jag har lite tidsbrist just nu, hinner inte med allt jag vill eftersom jag står på Galleriet på dagarna. Jag ska stå där i två dagar till, sedan ska jag sy klart brudklänningen i helgen. Bilder på den kommer på bröllopsdagen den 25 september.

onsdag 25 augusti 2010

Galleribilder


Jag tänkte visa några bilder på hur fint vi fått det i Galleributiken.


Skyltfönster med fleecekläder från mig och Emmaloppa.



En snurra med med mössor


Kläder, dregglisar, filtar, dagiskassar och haklappar.


Ett kakfat med stickade tossor från Klockarbarn.

Mer info om alla som ställer ut hittar ni här.

Imorgon tänkte jag visa den blommiga klänningen som jag skrev om i förra inlägget. Den tog lite längre tid att göra än jag trodde eftersom jag pratade i telefon samtidigt, inget som jag rekommenderar. Det blev ett skramligt samtal, men hon jag pratade med syr mycket själv så hon tyckte inte att det var så farligt.

Ha en skön onsdag!

tisdag 24 augusti 2010

En dagens


Då var första dagen på Galleriet avklarad och det blev jättefint i butiken. Jag hade tänkt att visa lite bilder men det var lite för mörkt när jag skulle fotografera. Kvällarna är ju inte alls lika ljusa och varma längre. Inatt har det regnat och när jag tittade ut genom fönstret såg det ruggigt och kallt ut. Så dagens kläder fick bli en vit kjol från Mia-Maria, gummistövlar och en mysig kofta över linnet.


Koftan är en födelsedagspresent från en kompis och jag vet inte historien bakom den, men den verka vara handgjord. Virkade knappar som tidigare haft fina öglor som jag tyvärr tappat bort. Jag har länge tänkt att jag skall virka nya men just nu har jag en brosch istället som håller ihop koftan.
Paraplyet är köpt i Japan och är egentligen ett solparaply, som ni vet så gillar inte asiater att bli solbrända. Och så länge det inte ösregnar så funkar solparaplyet bra som vanligt paraply.


Ifall det skulle bli ösregn har jag ju alltid min regnkappa från H&M, inköpt på rea för 2 år sedan.


Vita gummistövlar från Julias Vita drömmar och de köptes för ett år sedan.

Just nu är det ombytta roller hemma. Jag är iväg och jobbar och Kenneth är hemma med barnen. Två skolas in i skolan och en är hemma. Han har klippt gräset och målat över det fina trädet jag målade då vi flyttade in. Efter flytten så har äldsta killen fått det här rummet som är det största och ett träd var inte så passande. En sekretär från 50-talet och vårt gamla vitrinskåp i 50-talsstil har fått flytta in.

Jag önskar er alla som tittar in i dag en trevlig dag.

söndag 22 augusti 2010

Lite blandat



Jag har satt som mål att jag ska försöka sy barnens kläder i den mån jag hinner och kan. Jag vet ju inte hur länge till den äldsta tillåter mig att sy hans kläder, men så länge jag syr efter hans önskemål så skall det nu funka ett tag till.

I lördags var vi på namngivningsceremoni och kräftskiva. Barnen hade på sig kläder från Kinoko, både överdelar och underdelar. Vi var på deras landställe, ett helt underbart ställe vid vattnet, med en stor härlig gräsmatta med hängmattor och gungor mellan björkarna.

ä

Det var en liten pojke som skulle döpas och han fick ta sig ett litet dopp i sjön med de minsta och sötaste flipflop-sandalerna jag sett. Det bjöds på god mat, fika och trevligt sällskap.


Idag har jag suttit i mitt lilla rum hela dagen, då och då kommer ett av barnen in och vill prata eller pyssla. Juliette hade med sig en bit pysselfilt och ville sy något. Eftersom det är lite småkyligt fick hon sitta på en virkad matta i den lilla hörnan där allt färdigt ligger (som även kommer att vara den lilla butiken). Ni ser inte fel, den är pytteliten (cirka en kvadratmeter). Men den är mest till för att göra det lättare att se vad som finns för mig och andra som besöker.
.
Detta är resultatet av Juliettes pyssel. Hon har sytt dem båda två helt själv, jag har bara hjälpt till att få tråden i nålen som åkte ut några gånger. De är så söta och har redan fått nya familjer. Jag fick ta en snabb bild innan hon ivrigt sprang ut för att ge dem till sina grannkompisar.

Idag blir det en sen kväll, lite smått som måste fixas inför Galleriet. Ni som bor eller är i Stockholm är varmt välkomna till invigningskvällen med dryck, tilltugg och fina erbjudanden imorgon måndag kl 16-20.

Jag kommer att stå där hela veckan förutom på lördagen och söndagen, om någon känner för att titta förbi. Jag ska även den här gången försöka bära egensydda kläder. En prickig damklänning är under konstruktion, den finns än så länge endast på papper men den ska jag försöka sy veckan som kommer när jag inte är på Galleriet. Mer om öppettider och var vi är hittar ni här.

lördag 21 augusti 2010

En prickig klänning till




Ibland när jag syr något tar det tid innan jag börjar känna att jag är nöjd med slutresultatet och ibland så känns det så rätt att jag direkt blir helt förälskad i det jag har skapat. Så
är fallet med den här prickiga klänningen. Tyget var egentligen tänkt till nästa sommar men i veckan när jag satt i syrummet tittade jag upp på tygerna på hyllan och då kom bilden upp av denna klänning.


Kinoko-loggan sitter bak under sprundet som knäpps med en röd knapp och vit träns.

Klart att Kinokos klänningar måste ha en rosett fram, tillsammans med ett lite större veck än på den blå klänningen. Röda detaljer är fint till, här kombineras den med ett rött hårspänne från Kinoko och ett par röda skor.

Idag blir det lite sy på förmiddagen innan vi skall på namngivningsceremoni och därefter kräftkalas. Hoppas att ni alla får en trevlig helg.

fredag 20 augusti 2010

And the winner is...



En liten förkylning och mycket att sy har gjort att jag är lite frånvarande från datorn just nu. Jag tackar så mycket för alla fina kommentarer som gör att jag vill sy ännu fler nya saker. Det är många nya som skriver och det är kul, på det sättet hittar jag flera nya fina och kreativa bloggar.
Efter den här utlottningsomgången har jag börjat fundera på om jag skall ha två olika bloggar, en för inredning och en för sömnad. Sybloggen skulle då utvecklas och ge lite sömnadstips, är det någon som skulle vara intresserad av det?

Då var det dags att berätta vem som vann en valfri underdel från Kinoko. Många lappar blev det och den här gången skrev jag lapparna allt eftersom jag fick in anmälningar. Kul att det var så många som ville var med och jag vill alltid dra flera vinnare. Men jag kan ju inte att skänka bort hur mycket kläder som helst... Idag klipptes lotterna ut och Juliette hjälpte till att vika och dra vinnaren, som ni hittar här. Maila mig din adress och om du vill ha ett par byxor, mamelucker eller en kjol (glöm inte storleken).

Hoppas att ni alla får en trevlig fredagskväll, själv ska spendera kvällen i syrummet, tur att jag tycker att det är så roligt. Idag ska det sys 60-talsinspirerade klänningar i ett vitt tyg med svarta prickar, bilder kommer imorgon.

onsdag 18 augusti 2010

En mönstrad klänning



Jag tänkte sy några klänningar till Galleriet och mitt första försök blev väldigt mönstrad och inte alls vad jag hade tänkt mig först. Men nu två dagar senare har jag faktiskt vant mig vid det mönstrade tyget. Tidigare har jag sytt den här i en enklare modell, kanske blev det lite för mycket med volang, spets och ärmar i samma tyg.


Kan ni gissa vad Juliette har i handen?


Jo, världens minsta snigel!

Tre veck mitt fram som knappt syns på bilden. Mössan är från Kånkarong.


Det vanliga klänningssprundet bak med en handsydd träns och en gammal knapp som Juliette har valt ut själv.


De blå mameluckerna och röda skor är fint till. Nu har skorna använts i ett år och börjar bli för små så om någon har sett ett par röda skor i någon butik, hör gärna av er.

Tack för kommentarerna på jackan, jag kanske ska sy några till Galleriet ändå. Jag var lite orolig för att den var färglös, men man kan ju alltid kombinera den med något mer färgglatt.

Jag önskar er som tittar in idag en trevlig kväll. Själv ska jag fortsätta fylla på lagret och även sy lite nytt som rosa och vita mamelucker, en vit klänning med svarta prickar och vita mössor. Oj oj.... jag har inte tid att sitta här vid datorn om jag ska hinna klart med allt till på måndag. Nu ska jag äta god hemmagjord räksoppa.

tisdag 17 augusti 2010

En höstjacka

Idag har det varit riktigt grått, regnigt och ruggigt ute och då passar det ju bra att visa en höstjacka. Den är sydd i ett ganska stelt och blankt manchestertyg och modellen är densamma som en jacka som syddes innan jag började blogga.

Först hade jag tänkt att göra en kavajmodell men insåg att det kanske är konstigt att ha som lekjacka. Den här modellen är både fin och tuff till vardags och 7-åringen var väldigt nöjd, han stod och beundrade sig i spegeln.


Är det kallt kan man gömma hakan i kragen.

Tre fickor fick det bli - två nere och en bröstficka med lock som blev lite för stor. Den kommer att vara mindre om jag bestämmer mig för att ha den till försäljning. Fodret i jackan är beiget med ränder i grått.

Ett skjortveck bak med ögla som inte är tänkt att använda som krok utan mer som dekoration.

Nu blir det lite mysfika tillsammans med familjen med hembakade bullar, sedan tillbaka till syrummet. Nu börjar jag känna mig lite smått stressad inför Galleriet.