torsdag 30 september 2010

En brun klänning med blommiga detaljer

Vet inte riktigt vad jag tänkte när jag fick för mig att jag skulle göra den här. Kanske lite för mycket "Lilla huset på prärien" och kanske för mycket brunt.



Fyra veck fram och en blomsak som bryter mot allt det bruna. Jag har sett liknande detaljer hos andra bloggare, denna har fått en ärvd knapp.



Mera blommigt och ännu en gammal knapp bak.



Veck längst ner på ärmarna och blommigt kantband.




En volang och spets ovanför och nederkanten avslutas med lite blommigt, samma tyg som den här klänningen, det här linnet och det här klänningsetet.

onsdag 29 september 2010

Ett litet vardagsrum


Då var sista rummet färdigt i dockhuset (tills jag kommer på något annat roligt som skulle passa in). I korgen bredvid soffan ligger en virkad lovikapläd. Och ni ser en skymt av köket som ligger vägg i vägg.


Soffan har fått en sits i vitt fuskfårskinn och ryggdynorna är av restbitar i ull som blev över då jag sydde det här och det här.

I den lilla fåtöljen blev det en liten rund kudde eftersom tyget jag hade inte räckte.

Några pinnar i den öppna spisen som jag hittade hemma. Något som alltid finns hemma för att barnen lyckas ta med sig lite av varje som de hittar ute.

Jag blev tipsad av Amanda som har bloggen Fröken Pastell om en dockskåpstävling när jag visade de första bilderna på dockhuset. Nu när jag äntligen blivit färdig har jag lagt in en bild på mitt hus. Vill ni rösta på mitt eller någon annans dockhus kan ni hitta dit här.

tisdag 28 september 2010

En virkad bröllopstårta


När jag går på bröllop brukar jag ge bort prinsesstårtor. Den här gången blev det en platt tårta. Hela tårtan är virkad med stolpar som nästan ser ut som spritsad grädde. Mönstret är mitt eget och iden kom efter att jag virkade badrumsmattan till dockhuset.

Kartongen gjordes av pappersbitar som jag hade kvar efter tapetseringen av dockhuset. Det bästa med det pappret är att båda sidorna är fint mönstrade. Ideen till kartongen kom från Alla kan sy.

I lördags när vi var på bröllopet hade vi goda vänner hemma som tog hand om de tre trollungarna. Mamman är gravid och barnet är beräknat att titta ut i mitten på oktober så ni kan ju tänka er att magen är ganska stor. När de sitter i soffan och äter godis säger Leonard 4 år till henne helt allvarligt:

- Det är nog bäst att du inte äter så mycket mer godis för du är så tjock.
Ändå är en av hans favoritböcker Lennart Nilssons "Ett barn blir till" och han vet ju att det ligger en bebis i magen som han till och med döpt till Labolina.

söndag 26 september 2010

Brudklänning



Nu är äntligen dagen över och klänningen höll och var så fin. Så här dagen efter förstår jag inte alls varför jag var så orolig. De var så fina båda två och såg nästan lite kungliga ut. För att inte känna sig för bar i kyrkan ville hon ha en bolero i samma tyg som klänningen.

En väldigt smal klänning kräver lite mer rörelsevidd nedtill. För att inte påverka framsidans utseende ställde jag ut den lite i mitt bak sömmen.

Bruden hade själv bakat tårtan och idag då jag förde över bilderna såg jag att min tårtbild raderats under natten. Hur vet jag inte men då vi tittade igenom bilderna med barnvakterna på natten fanns den där. Men här ser ni en liten bit av tårtan och de handgjorda rosorna.

En helbild på klänningen. Om hon någon gång blir bjuden på Oscarsgalan skulle nog denna klänning passa jätte fint. Det fina halsbandet som togs på efter vigseln har hon gjort själv.


Ett spänne kläddes in med tyg för att få ett passande utseende till klänningen.


Utsikten från festlokalen.


Trappan upp till festen


Bordsplacering

Lamporna (i lokalen)

Även blommorna på bordet hade bruden gjort själv. Smarta vaser att ha blommor i som stod högt på bordet så att man såg vem som sitter framför. Efter middagen kom de ner på golvet så att vi kunde beundra dem på nära håll.

Jätteballonger på dansgolvet.


Tack för en jättetrevlig kväll med god mat och trevligt sällskap! Allt var så genomtänkt och ni var så fina båda två. Klänningen passade så fint med lokalens välbevarade 60-talsinredning.

Klänningen är gjord helt från grunden. Jag fick flera inspirationsbilder från bruden och utifrån dem ritades mönstret till underklänningen. Sedan formades det riktiga tyget till vid provningarna.

lördag 25 september 2010

Ett litet sovrum

I dockskåpets sovrum finns det nu en säng för småfolket som ännu inte flyttat in. Eftersom vi inte vilken familj som flyttar in finns det bara en dubbelsäng. Överkastet består av små mormorsrutor och för att inte få det att strutta så mycket sydde jag ihop hörnorna.

Bokyllan har fått en rutig baksida och svartmålade böcker. Lite reservlakan och en fleecefilt för kalla nätter. Tavlan är en spegel jag hade i mitt dockhus men spegelglaset hittade jag inte, därför satte jag istället i en tapetbit.


Lådorna har fått en botten av samma papper och i lådan ligger ett litet halsband.

På sängbordet ligger läsglasögonen gjorda av ståltråd. Idén till halsbandet och glasögonen har jag fått från barnens kompis dockhus.

Flygeln har fått en plats i ena sovrumshörnan, vardagsrummet var alldeles för litet.

Nu ska jag virka en bakelse till brudparet och i eftermiddag kommer jag att få se brudklänningen på i flera timmar, lite nervös är jag över hur den kommer att bete sig under dagen och kvällen.

fredag 24 september 2010

Ett litet tips

Idag var en sån dag då jag intevet vad jag skulle skriva om eftersom jag har flera hundra saker på gång och allt är halvfärdigt. När jag nu på morgonen började plocka i köket hittade jag dessa krutonger som faktiskt var färdiga. Har ni brödbitar som börjar bli gamla är detta ett utmärkt sätt att ta tillvara på dem.

Skär brödet i små tärningar och lägg på tork på skärbrädan någon dag, blanda olivolja, vitlök, salt och någon torkad bladkrydda, t ex oregano. Häll på det torkade brödet och rör om. Sedan in i ugnen tills de fått lite färg och blivit ännu knaprigare. Billigt, gott och du minskar på sopor.

Detta kan också användas till gamla brödkanter när man har barn som inte gillar kanter. Skär bort och lägg på tork. När du fått ihop tillräckligt så kan du smaksätta dem.

Idag är det barnkalas och jag tänkte baka en chokladtårta eftersom det är så många barn som inte gillar vanlig tårta. Dessutom tänkte jag försöka mig på att baka surdegsbröd. Nu har surdegen nog legat lite för många dagar men den lever så det skall nog gå att få till ett gott bröd.
Mer om det och bilder kommer en annan dag.
På lördag är det dags för bröllop så på söndag får ni se bilder på bröllopsklänningen, om jag lyckas knäppa några bra.
Imorgon blir det nog lite mer dockhus för er som är nyfikna på sovrummet....

Trevlig fredag önskar jag er som tittar in i dag.

torsdag 23 september 2010

Manchesterbyxor för småkillar


Jag träffade en kompis idag som har en liten son. Jag visade manchesterbyxorna jag sydde till Elliot och då kom vi på att även de små kanske skulle vilja ha ett par. Fina att matcha med den svarta mössan med kantarell och en body till vardags eller en skjorta till fest (kommer en annan dag).


En liten spetsig ficka bak och svart mudd. Stickningar i manchester är inte lätta att få snygga eftersom skårorna i tyget gör att det ser ojämt ut fast det inte är det. På en del ställen ser det ut som sömmen är varannan.

Finaste knappnålarna köptes på Prisvärt i Fruängen, tre rundlar för 10 kr.

Jag frågade även min kompis och besökare på Galleriet om vad de saknar i min kollektion. Svaret blev mer roliga kläder för pojkar. Men vad vill man ha till pojkar, mina bär oftast kinoko-jeans och t-shirts med tryck (köpta). Om det är någon som varit på Galleriet som känner att de saknade något så blir jag och alla andra utställare glada för tips, idéer och önskemål. Maila mig gärna eller skriv en kommentar.

onsdag 22 september 2010

Rutigt, prickigt, blommigt och randigt


Det lilla dockhusköket har fått en blandning av allt men eftersom färgerna är dova så känns det ändå inte rörigt.


Bullar och choklad står på diskbänken.

Porslinet som köptes när vi fick huset är vitt med blå blommor och passar faktiskt fint till pastellerna även om jag vara tveksam från början.

En liten skymt av vardagsrummet som väntar på dynor och filtar.

Klart att det lilla köket också ska ha kyl, frys och gjutgärnsgryta. En röd papperskorg står i hörnet och Leonard frågar hela tiden varför de har en brevlåda i köket.

Två rum kvar, sedan är huset nästan färdigt. Det känns som ett project som aldrig kommer att bli färdigt (precis som i det riktiga hemmet).

tisdag 21 september 2010

Manchesterbyxor



Tänk att barn kan vara så olika att fotografera och det är det som är så roligt. Juliette vill vara fin och söt och rör sig väldigt långsamt, medan Elliot ska vara cool och står inte still längre än några sekunder.


Måste bara visa en bild på hur byxorna sitter bak jag är så nöjd med passformen.

Två långa smala fickor bak och ett litet ok. Manchestertyget är samma som jag använt till jackan som jag sydde för några veckor sedan. Har ni ännu inte sett den kan ni titta här.

En linning fastsatt i byxan och en mudd under för att få ett tuffare utseende. Tryckknappen är bara dekoration och går inte att öppna. Men det hade behövts eftersom byxan är väldigt smal i modellen. Nästa byxa får antingen en dragkedja eller så får jag göra dem lite större, så kalsongerna inte rullar upp när man tar på sig dem. När jag löst problemet kommer de att läggas in på hemsidan (som för tillfället är lite rörig med olika storlekar och stilar på fotografierna). När jag har fått ordning på den är det dags för en liten utlottning igen.

måndag 20 september 2010

Saker man kan göra av gamla kartonger


I mitt pysselskåp finns det en hel hylla med bra att ha-kartonger. En av dem fick jag användning för igår när vi skulle slå in pengar till barnens kusin som fyllt år.


Panduro har jättemycket fina presentpapper och de är lite kraftigare än de man hittar på det stora varuhuset, i mataffären eller på Lagerhaus. De är ju ofta så tunna så att pappret hinner gå sönder innan man kommer till kalaset eller festen.

Mellanpapper som jag sparat när jag rev ur sidor ur ett fotoalbum gör att det känns lite finare.

I ligger pengarna fint förvarade.
En annan kartong fick med lite papper bli en säng som ska få ett rutigt miniöverkast.

Igår kväll såg jag att Alla kan sy hade gjort en fin ask till sina virkade bakelser av mönstrat kartongpapper, även det från Panduro.


Tack för alla fina kommentarer om badrummet för småfolk, snart kommer bilder från resten av huset för den som är intresserad.