söndag 31 oktober 2010

Vita remsor blir en läskig kostym

I fredags var det Halloweenfest i skolan och E ville vara mumie i år igen. Men i år ville han ha långa ärmar och något på huvudet.

En gammal vit T-shirt fick bli som en luva där halsringningen är öppningen på luvan. Därefter sydde jag på restremsor. Byxorna är först ihopsydda av remsor för att få ett tygstycke, sedan har jag klippt ut byxdelarna. Tröjan och byxorna gjordes förra året, här ser ni de bilderna men ärmarna har förlängts av en annan tröja.

Någonstans bland dessa remsor ser man grundplagget - en gammal omlotttröja som blivit för liten och fått några remsor påsydda.

Med denna kostym kom E tvåa på festen i tävlingen där läskigaste dräkterna utsågs, han var så glad.

Idag är det sista för anmälan till min utlottning. Har ni ännu inte gjort det kan ni göra det här. Ni som har anmält er säger jag lycka till imorgon. Önskar er en trevlig söndag.

fredag 29 oktober 2010

Vad gömmer sig i vår trädgård?


En pinnorm vars bästa kompis sitter på ryggen.

Den ledsna lövgumman med håret fullt av insekter och grodor


Ett löv med glittriga ådror

Och en enögd kotte bakom en sten som önskar er alla en trevlig helg.

Ett litet tips från barnen på vad man kan göra med kottar, pinnar, löv och lite fantasi.

torsdag 28 oktober 2010

Glasknapp, spets och brodyr på svart


Jag började sy en svart klänning till mig själv i helgen. Tyget är bomullspoplin med färdig brodyr längs ena stadkanten. Mönstret jag använde var en enkel A-linjemodell som använts tidigare, men jag insåg ganska snabbt att det här tyget var stelare och den såg mest ut som en gravidklänning.

För att det skulle hända något mer på klänningen sydde jag dit ett ok fram med lite spets och en av glasknapparna jag fick av min kusin i Japan. Den ser nästan ut om en brosch.

Så har ser den broderade kanten ut. När jag köpte tyget tänkte jag att jag bara skulle lägga mönsterdelarna med nederkanten mot brodyren och slippa fålla. Men tji fick jag då mönsterdelen inte är rak. Så det var bara att klippa bort och sy på efteråt vilket gjorde att det blev tjockt och stelt.

Så det här måste göras nu:

- den måste sys in för att ge den ett mindre gravidutseende
- halsringningen måste ringas ur
- eventuellt sprätta bort fållen, klippa en bort en bit av klänningen och sy på brodyren som en förlängning istället.

Det känns som att det är lättast att sy en ny klänning men det går inte eftersom tyget bara räcker till två klänningar. Den här och en annan som jag har tänkt sy med ärm. I helgen hoppas jag att jag fått ordning på den, så får ni se slutresultatet sedan.

onsdag 27 oktober 2010

Julkrans och osynliga hamburgare

Jag vet att det är lite tidigt men jag kände att de fina satsumasskivorna gjorde sig bättre i grankransen än på ett fat med papper.

Ibland hinner man inte äta upp frukten på fruktfatet och oftast slängs den då bort. Men när jag såg de hårda satsumerna (flera satsumas, förslag någon?) undrade jag om de var torra på insidan också. Jag blev så förvånad över att den var fin och saftig. Därför skar jag upp den i halvcentimetersskivor och lade dem på tork på ett papper.


Lite kanelstänger och stjärnanis och den är färdigpyntad till jul.

Under kransen vid vardagsrumsbordet står L och gör hamburgare. Ni kanske undrar var hamburgarna är. Jo, de finns i fantasin. Han lagade och lade på tillbehören på de osynliga hamburgarna med vattensprutorna från i somras. Den gröna är sallad, röda är ketchup och gula är senap. Varifrån han fick idén till detta vet jag inte men söt är den. Tur att det var osynliga hamburgare för jag fick äta minst fem stycken.


Så här fint lyste det i kransen igår kväll.

Jag önskar er alla som tittar in i dag en trevlig dag.

tisdag 26 oktober 2010

Prickig skjorta

Idag skickade jag iväg skjortan som skulle till den storebror som var avundsjuk på sina systrars prickiga kinokoklänningar.


Jag vara först tveksam till pärlemoknappar på en prickig skjortan, jag trodde att den skulle se för flickig ut. Men beställaren tyckte att det skulle ge det lilla extra så jag provade. Och det var tur att jag lyssnade på henne för det blev verkligen fint.


Ett ok även på denna för att bryta av lite.

En extra detalj är öglan bak som jag glömde bort på den randiga. En annan ändring jag gjorde var att jag tog bort ärmklaffen, jag tyckte inte att det passade.

Själv är jag nöjd och hoppas att storebror kommer att bli det också. Jag skulle inte själv komma på att göra en prickig skjorta till pojkar och är så glad att kunden frågade mig. Det blir nog inga fler eftersom jag vill använda resten av tyget till prickiga klänningar, men helt omöjlig är jag inte...

måndag 25 oktober 2010

Nytt i barnens lekkök



I helgen har vi plockat och städat upp lite i trädgården och i lekstugan. En madrass och några lådor har tagits in i värmen. Bland annat dessa små söta trädlådor som vi köpte i Japan för 100 yen (ca 8 kr/st). Vi tog med oss tre stycken hem och de har fått stå i lekstugan hela sommaren men nu när vintern närmar sig gör de mer nytta inomhus.

I en av lådorna ligger det några ägg i trä, även de från Japan.

Jag har tidigare skrivit och visat bilder på barnens lilla lekkök och de bilderna hittar ni här. Det här är den bästa leksaken och mest "lekta" platsen i hela huset, både av våra och andras barn. Vi hade en liten kräftskiva i lördags (ja, liiite sent) och det var sju barn här mellan fyra och åtta år, och alla tyckte det var lika roligt att leka här. Eftersom det står i köket var ljudvolymen ganska hög när de slamrade och fixade med maten då vi blev serverade smörgåsar, glass och tårtor.


Detta var inte något som de serverade. Cheesecake hade vi inte ätit på länge och jag fick ett ryck och bakade en i lördags, enkelt och gott. En riktig fettbomb men den sura passionsfrukten på gjorde att den bara kändes lite onyttig. Är det något som är intresserad av receptet så går det bra att maila mig.

söndag 24 oktober 2010

Hockeyspel på väggen


Det är svårt att hitta någon som är mer ointresserad av sport än jag, men ett hockeyspel har ändå fått flytta hem till oss. Men att hitta en plats till denna stora sak har inte varit lätt. Jag är nog inte ensam om att snava över pinnarna som sticker ut. Efter att två gubbar gått av på grund av oförsiktiga småsyskon och en pinne böjts fick jag nog och hängde upp det på väggen.

Så nu hänger det sedan ett år tillbaka på väggen och när vi gjorde de stora rumsbytena fick det en plats ovanför skrivbordet i E:s rum. Den här 50-tals sekretären är ett Blocket-fynd för 200 kr. Stolen är efter K:s mormor, i den satt hon många timmar och pratade i telefon. Det här är det enda rummet som inte har vita möbler. Rummet känns lite omysigt men några tavlor på väggarna och en mysig matta kanske kan mjuka upp det lite.


Av ett gammalt bord blev det en sänggavel och på den har jag först satt ett lager med vadd och därefter spikat fast tyget (eftersom jag inte hittade häftpistolen). Den lilla kanten som är under bordet blev en perfekt hylla för böcker.


Det här är ännu en sak som gjordes efter att ha tröttnat på frågor som: Var är saxen? Var är tejpen? Var är klistret? Var allt tar vägen kan man sällan svara på, de ligger säkert och har fest i någon gömma tillsammans med alla udda strumpor. Men nu har barnen fått en varsin låda där allt är samlat. Hur länge det funkar vet jag inte men det har gått tre veckor nu gått och sakerna är kvar. Lådan har också fyllts på med sådant som dykt upp ur sina gömställen, så nu är det slutfestat!

fredag 22 oktober 2010

Skjorta med attityd


Finkläder för pojkar som inte ser för tråkiga ut är svåra att hitta. Jag vet inte om jag har höga krav eller om det är utbudet som är dåligt. Randigt är alltid fint och de här ränderna är dessutom i olika nyanser och passar bra till jeans. E har ett par smala manchesterbyxor från kinoko som ännu inte finns till försäljning.


Den kanske inte är så färgglad som många andra bloggare föredrar, men kinoko står ju inte för det färgglada. Det är som jag skrivit tidigare, de små detaljerna gör plaggen speciella. Och några kanske tycker att det här inte är så mycket roligare och finare än det som finns i affärerna. Men tyvärr funkar inte en mönstrad skjorta med en massa färger på en 7 ½-åring (i alla fall inte på min). Detta är en tidlös modell som även kommer att funka om tre år när fyraåringen säkert kommer att ärva den. Man kan ju välja en roligare slips eller en fluga istället för den svarta om man vill ge det hela lite mer "liv". Eller så låter man barnet stå för livet istället:
Fler detaljbilder hittar ni här.

Med denna bild vill jag önska er alla en

TREEEVLIG HEEELG!!!

PS. Kenneth har lite svårt att se skillnad på vår son och Howling Pelle i The Hives för tillfället och han kanske har en poäng, eller?

torsdag 21 oktober 2010

En drakgardin

Nu har det äntligen kommit upp en hissgardin i L:s rum. Nu har det flyttat in en större säng ochlapptäcksöverkastet som jag sydde förra året av gamla jeansbyxor är alldeles för litet. Jag funderar på någon bra lösning på det problemet. På väggen en målad loppishylla med storebrors gamla Starwars-saker, vilket är en stor kontrast mot drakarna. Teckningsbandet i jeanstyg har fått följa med och är fullt av nya teckningar.


Tyget köpte jag på IKEA för snart åtta år sedan och jag har lite kvar om någon skulle vara intresserad av en alldeles egen drakgardin.

Nu börjar det bli ordning på övervåningen efter rumsflytten av syrummet ner till förrådet. Men det tar tid att hitta rätt saker till rummen och helst ska det vara billigt eller finnas hemma. Just nu väntar ett hyllplan och en kökslucka på att få bli sänggavel respektive skrivbord. Och bokstäver skall upp på väggen.

Ha en trevlig torsdag och glöm inte bort min rosa utlottning som ni hittar till höger.

onsdag 20 oktober 2010

Randigt med pärlemoknappar



Jag fick en beställning från en tidigare kund som köpt prickiga klänningar till sina döttrar. Nu är storebror avundsjuk och undrade om han kunde få en prickig skjorta. Eftersom jag inte har så mycket tyg kvar av det gjorde jag första skjortan i ett randigt tyg och mailade en bild på modellen jag tänkte mig. Tyget har legat och väntat sedan i somras och tack vare denna beställning fick jag äntligen klart mönstret till skjortan.


Pärlemoknappar och en bröstficka med lock.


Små "flikar" på ärmarna (vet inte vad det kallas) för att hålla uppviket på plats.


Ett bågformat ok bak som blev lite för långt men mönstret är nu ändrat.

Snart kommer den prickiga skjortan och en bild med skjortan på. Den randiga skjortan kommer att finnas på hemsidan när jag fått hem fler pärlemoknappar.

Till höger under hemsidans länk finns en direktlänk till mitt bidrag i Ikea garderob gilla gärna. Det går även bra att gilla här . Jag trodde tidigare att man måste vara med i Fb men tydligen räcker det att gilla utan att dela.



tisdag 19 oktober 2010

Den som spar hon har


I en av lådorna i pysselskåpet (eller skräpskåp för vissa) har jag en låda med ljusrester. Här hamnar alla ljusstumpar, "ljuspannkakor" som blir då blockljus runnit ut på fatet och andra ljusrester som är bra att ha.

Idag har vi gjort ljus av hälften av resterna i lådan. Allt som behövdes hade vi hemma: gamla yoghurtförpackningar, gräddförpackningar, chokladpuddingformar och marängcupsformar. Vekar köpte jag förra året så det fanns också. Alla ljusrester hackades i småbitar, smältes ner och fylldes i de olika formarna. Det blev elva ljus och några av de släta ska barnen få dekorera i helgen.

Marängcupsljuset blev så fint att jag ville köpa fler glassar idag när glassbilen kom för formarnas skull. Men tyvärr har de bytt förpackning till vanliga bägare så jag får vara rädd om de jag har.

Jag ska inte skriva att det var lätt att göra det här med tre barn, varma kastruller och knivar. Men det gick och det dröjer nog ett tag innan jag gör det igen. Barnen var jätteduktiga och hackade i stearinbitarna i smältröret, klippte veckar, knöt knutar och hade kul. Men jag var nervös hela tiden för att någon skulle få hett vatten eller stearin över sig.
Förra året gjorde jag mat till fåglarna i dessa formar. Bilder på dem hittar ni här, men de gick inte att använda efteråt för att de satt fast så hårt att de behövdes klippas loss.

Tänk att allt det här hade legat i soporna om jag inte varit en skräpsamlare....

måndag 18 oktober 2010

Prickigt och virkat


Prickigt kan man aldrig få för mycket av. Det här är ett gräddvitt tyg med rosa miniprickar. Jag har försökt att hålla kinoko från typiska flickfärger. Jag tycker inte att det behövs om man istället gör modellen och detaljerna söta. Men det här tyget ville jag ha direkt när jag såg det. Vad som skulle sys visste jag inte vid köpet, men nu två månader senare blev det alltså en babyklänning. Modellen kommer att finnas i storlekarna 50/56-86/92 då jag tycker det blir lite för sött i större storlekar. Men självklart kan jag göra större om någon är intresserad.

En virkad blomma av något slag som gav idén till klänningen. Jag satt och försökte virka kakor men det gick inte så bra. Det blev en blomma istället, sedan en till i en annan färg. Därefter började jag fundera på var den skulle sitta. "Hmmm.... på en klänning kanske, den skulle passa med det prickiga tyget". Så rullar det runt i mitt huvud när jag kommer på något och det händer ofta. Helt plötsligt räcker inte tiden till och hemmet blir lite upp och ner med en massa halvfärdiga saker överallt. Men jag har blivit lite mer fokuserad senaste tiden och i helgen har jag lyckats få två nya modeller färdiga. Och lite annat....

Ett litet sprund bak för att lättare komma i och ur klänningen som stängs med träns och kulknapp (som låg på bordet i syrummet). Vad för knapp de andra kommer att ha vet jag inte ännu.

Ärmar med lite resår och hansydd stickning i samma garn som den virkade blomman.

Ny vecka och nya utmaningar. Det ska bli kul att se vilka halvfärdiga saker som hinner bli helfärdiga den här veckan.

söndag 17 oktober 2010

Höst i rött

Nu börjar det verkligen bli kallt ute och mössa på det lilla huvudet är nästan ett måste. En röd trikåmössa med kantarell fram passar fint bland alla härliga höstlöv.

Ett blad med ett maskliknande streck väckte uppmärksamhet hos båda killarna. E var övertygat om att strecket var fossil, och L blev genast nyfiken på upptäckten.

Att ligga bland löven och titta på den klarblå himlen är härligt. Kanske ser man ett flygplan på väg till varmare länder...

Tack till er som gillat kinoko på Ikea garderob, bilden har blivit lite större. Ni som ännu inte har gillat får gärna göra det nu, förutsatt att ni gillar kinoko förstås.

Nu blir det lite sömnad och ästa vecka kommer bilder på en ny prickig klänning och en randig skjorta.

lördag 16 oktober 2010

Gilla kinoko

Förra veckan fick jag ett tips om designtävlingen IKEA Garderob. Jag läste igenom reglerna lite fort och bestämde mig för att pröva lyckan. I söndags skickade vi in allt och jag har varit så nervös och nyfiken på vilka andra som skulle vara med. I går hade de lagt in alla 367 bidragen, ett fåtal med barnkläder men mest för vuxna. Att komma med bland de 25 "vinnarna" känns omöjligt men ni får gärna hjälpa mig att synas mer på tävlingssajten genom att trycka på Gilla-knappen. För varje klick blir min bild nämligen större. Jag tror att man måste vara med i Facebook för att kunna rösta, så ni som är det är välkomna att Gilla här.

Idag blir det syrummet hela dagen, jag börjar känna mig lite stressad över allt jag vill hinna med att sy till Galleriet i december.

Trevlig helg önskar jag er alla.

fredag 15 oktober 2010

Stämplar


I fredags beställde jag äntligen en ny tvättrådsstämpel. Den jag hade tidigare hade en 60 graders balja och det har varit lite pilligt att med tops ta bort bläcken för att sedan trycka dit 40 grader i stället.


När jag har varit på marknader eller när någon köpt något hemma har jag lagt kläderna i vita papperspåsar märkta med kinokosvampen. Även den stämpeln kommer från samma ställe.

Var har jag då beställt stämplarna? Jo, hos Stämpelbutiken i Stockholm. Jag vet inte om de har bra priser men de har i alla fall jättetrevlig personal och bra service. Och det viktigaste är att de ärliga och inte försöker sälja på mig saker som inte behövs.






Jag vill tacka för alla fina kommentarer om den virkade pläden, det är nästan så jag skulle kunna tänka mig att börja på en ny. För visst är det lite speciellt med saker man gjort själv eller som någon annan har gjort själv?

Awarden ovan handlar om att lyfta fram tre saker som ligger mig varmt om hjärtat och nu har jag nämnt två av dem. Så mina tre "bidrag" blir:


-Trevlig och hjälpsam personal
-Alla fina handgjorda saker om görs
-Min familj


Man ska dessutom skicka den vidare till fem andra, jag skickar den till för mig ganska nya bloggar:

Mysigt design
Annies blå
Fröken pastell
Made by mama
Pyssel och trams


Jag själv har fått den av Camilla.