fredag 31 december 2010

Gott Nytt År

Tittar in lite fort för att tacka för era fina födelsedagshälsningar och önska er alla ett Gott Nytt År. Ett stort tack till er alla som tittar in då och då som gör att jag fortsätter skriva och pyssla, utan er hade inte bloggen funnits. Jag hoppas ni även nästa år fortsätter titta in och inspireras. Kom gärna med förslag på saker som kan förbättras. Vad skulle ni vilja att jag skrev mer eller mindre av. Det jag vet själv är att jag skulle vilja unna mig själv lite kläder så nästa år blir ett år då jag skall sy mer till mig själv. Det ligger trots allt en del tyger och väntar på att bli något fint.

GOTT NYTT ÅR!

onsdag 29 december 2010

Ett år äldre

Saker man kan göra med halsband:

¤ ha runt halsen när man vill vara fin
¤ hänga på en galge i sovrumsfönstret när man inte använder dem
¤ eller lägga ut så de visar hur många år man fyller

Som ni ser har puffen ännu inte blivit färdig och just nu har jag lagt ett vitt lammskinn på den. Tygdelarna är tillklippta och väntar på att sys i hop men det får vänta ett tag till då jag just nu hellre är med min syster de få dagar hon är i Sverige. Födelsedagen firar vi med bowling och restaurangbesök för nu räcker det med julmat, dessutom är den redan uppäten.

tisdag 28 december 2010

Vinter i årstidsfönstret

Det har gått ett tag nu och mer snö kommer det varje dag.

Lite nytt på hyllan har det blivit också, inte juligt men någonstans måste sakerna som lämnat plats till julen få vara. Alla goda ting är tre.

En ärvd gammal tändare,

Narssicer i terakottakrukor köpta på rea för två månader sedan. Om det blir något av dem vet jag inte, de har förvarats i tvättstugan och sett ut så här sedan jag köpte dem.

Gamla ficklampor. Den röda från tre små rum och den grå har vi fått av Kenneths mor eller farmor.

Det blev ett litet juluppehåll helt oplanerat jag hoppas ni alla haft en trevlig jul här har det varit lite tokigt och det får mig att undra vad är det som gör att julen är så viktig? Presenter, att umgås med nära och kära eller kanske tänka lite extra på de som inte har det så bra.

Jag vill inte att mina barn skall växa upp och tro att julen är en tävling där personen med flest och dyrast presenter vinner. TV-reklamen går inte att ta bort men leksakskatalogerna åkte i år direkt ner i återvinningen innan barnen hann se dem. Klart att de fick julklappar och mer än de behöver men att sitta och skriva långa lister för att sedan bli besviken är ju inte mycket bättre det. Vi har här hemma pratat mycket om julklappar, pengar och att det faktiskt finns barn som inte har det så bra.

En liten tanke bara, hoppas att det inte gjorde dagen tråkig för er.

Tack för fina julhälsningar och alla julkort som legat i brevlådan i år. De har fått en plats runt spegeln i köket så att vi kan se dem varje dag. Efter några års uppehåll i julkortskickande (uppehållet började då vi tog över båset Stortorget) kommer jag nästa år att försöka börja göra julkorten innan november. För visst är det lite roligt när något annan än räkningar ligger i brevlådan. Därför kommer det snart en liten utlottning där vinsten är något från Kinoko.

Önskar er alla en trevlig fortsättning.

torsdag 23 december 2010

Pepparkaksland


En hel dags knådande, kavlande, sockerlimmande och kristyrande och pepparkakslandet blev äntligen färdigt på kvällen.


Barnens små söta hus dekorerade med Ahlgrens goda bilar, rattar och jultillbehör. Klicka på bilden så får ni se hur fint de gjort.

Ett av husen ville inte alls vara helt och efter ett antal försök fick det vara kraschat av tåget som är på väg till julgranen med polkagrisar.

Även tomten har varit här men tappat små paket på vägen till...

Kyrkan, där inga av tornhusets delar ville passa. Men med massor av kristyr syns det inte så tydligt.
Tåget och kyrkan kommer från Icas bakbok. De små husens mönster har jag gjort själv med inspiration från fembarnsmamman.

Att tänka på till nästa år är att bygga ihop husen på kvällen då barnen sover så de står redo att pyntas på morgonen. Sockret stelnar fort och lugn och ro krävs för att inte bränna sig då delarna måste sättas rätt fort. En lite brännblåsa blev det i handflatan.

Det jag fick tänka på i år var att inte ha värmeljus på bomullen. Jag gjorde nämligen ett liknande land för några år sedan som några timmar senare låg under en gul hinna. Jag hade ställt värmeljus på bomullen och när de skulle tändas råkade tändaren komma åt bomullen och elden låg jämn och fin över pepparkakslandet. Hur man reagerar när det brinner kan man bara veta då det händer. Själv stod jag och blåste, någon annan hämtade vatten och tillslut hittade Kenneth vår lilla brandsläckare. Skänken klarade sig utan ett enda märke men pepparkakslandet blev oätligt och åkte i sopen.

I dag är sista dagen på Stortorgets julmarknad och alla saker packas ner vid middagstid, sedan är det paketinslagning.

Önskar er en trevlig dag före dag.

onsdag 22 december 2010

Hålig hink blir fin till jul

I helgen planterade jag äntligen ner hyacinterna i den gamla håliga zinkhinken. De blev lite krokiga eftersom de legat i påsen några dagar men de rätar nog ut sig om några dagar.

Murgrönan i vas fick en plats i jorden eftersom den behöver mer vatten än amaryllisen och hyacinterna.

Pinnar med stenar, zinkhjärta och ett gipshjärta som jag fick av Elliot när jag fyllde år förra året.

Som ni märker är det inte mycket som blir sytt just nu. Jag hade velat sy skjortor till pojkarna men just nu känns det som jag behöver färdigställa allt jag rört till hemma under den här månaden. För och inte tala om hur syrummet ser ut just nu. Man ser inte ens bordet (eller golvet) och innan jag kan börja sy igen måste det städas ordentligt där.
Men julklapparna till barnen är färdiga, pepparkakorna bakade, julgodiset är gjort och uppätet. Vad har vi kvar? Goda luftiga lussebullar, storstädning, göra pepparkakshus, kristyra pepparkakorna och slå in paketen.
Idag får det bli pepparkakshusbygge. Jag och Leonard får kavla ut och grädda alla delar så kan vi börja dekorera dem när storbarnen hämtats från skolan.

måndag 20 december 2010

Salt+bikarbonat+hett vatten=rent silver


Nyputsat silverfat med clementiner. I bakgrunden mitt citrusträd som inte fått en enda frukt i år. Jag tar gärna emot tips på hur jag ska lyckas nästa år.

Jag hittade en ask clementiner med blad och stjälkar fint packade i en ask. Det kändes som om jag var i Japan igen.

efter och före

När jag letade efter ett alternativ till vanligt putsmedel hittade jag ett där man blandar lika delar salt och bikarbonat i kokhett vatten.
Eftersom jag inte hittade tillbaka andra gången jag skulle göra detta, gjorde jag lite som jag kände för och det funkade bra det med.

Så här gjorde jag

1 påse bikarbonat
lika mycket salt
2 liter kokhett vatten.

Egentligen skulle man ha foliet i botten på burken. Men jag valde att flytta runt och trycka foliet mot det som skulle rengöras och då gick det mycket fortare.
Skönt att slippa det konstigt doftande rengöringsmedlet i affären som man dessutom måste tvätta av innan användning. Det känns som ett magiskt, mer barnvänligt alternativ som även de kan hjälpa till med.

Julsäck till tomten

Förra året sydde jag den här tomtedräkten och i år är det dags igen.

Julklappssäcken som Tomten hade var ett gammalt långsmalt kuddfodral och det var svårt att lägga i saker och hitta dem igen eftersom den var så lång.

Ni kan förstå att jag blev glad då jag såg att Annie med bloggen Annies blå tryckt en så fin julsäck. Eftersom jag är fröken sista minuten mailade jag henne i fredags och frågade om hon hade tid att göra en till mig. Nu hoppas jag den hinner fram till fredag annars får vi inviga den nästa år.

Tack så mycket för era fina kommentarer som ni lämnar trots att jag är så dålig själv på det just nu. Det har varit lite glest mellan blogginläggen också men december är en jobbig månad hemma hos oss eftersom det är mycket med marknaden på Stortorget. I år var det dessutom ett Galleri och många barn som skulle bli kinoko-fina till jul och få mjuka klappar.

Idag är första lugna dagen efter stormen och min syster kommer hit ikväll. Var hon ska sova är det stora samtalsämnet för barnen. Alla tre vill att hon ska sova i deras rum (som de sover i några timmar varje natt) och alla har städat rummen då Kenneth sa att hon skulle sova i det rummet som var mest städat.

En trevlig dag önskar jag er alla som tittar in idag.

söndag 19 december 2010

Snöakvarium


För ett år sedan blev det en spricka i vårt akvarium och sparare som jag är kunde jag inte slänga bort det. I veckan tog jag fram det och julkrubban fick flytta in.

Elden kanske inte står jättebra där men jag kunde ju inte låta lilla Jesus frysa.

Några djur fick en plats i fuskhöet. Kan kossor vara ute i snö?

Hur är det med åsnor? De borde klara kyla och snö eftersom Maria färdades på en åsna. Därför har de fått en plats i den glittriga snön.

De tre vise männen får stå ute i snön. Fusksnön hittade jag i blomsteraffären - ett pulver som svällde i vattnet. Giftfritt vilket är bra då barnen gärna leker med krubban och figurerna som bor där.

Hoppas att ni får en mysig 4:e advent. Idag åker vi till flygplatsen för att hämta min syster som bor i New York och kommer hem över julen, som vi har längtat!

torsdag 16 december 2010

Konservburkar

I vårt hus finns det inte många taklampor, istället tänder vi ljus under de mörka månaderna. Eftersom alla ljus inte fick plats i lådorna på bordet fick några flytta in i gamla konservburkar som jag hade i mitt "bra att ha"-pysselskåp.

Lite jutesnöre och hjärtan i fattigmanssilver runt och de känns lite juliga. Den stora konservburken är en abbas fiskbullarburk som öppnats med vår konservöppnare från Tupperwear, den lämnar inga vassa kanter. Den lilla är en majsburk som hade ett slags folielock.


De fulla lådorna på vardagsrumsbordet .

Jaha, då var det dags för mer snö. Jag som hade tänkt skicka iväg de sista beställningarna idag så att ni skulle hinna få paketen innan helgen. Jag är lite tveksam om posten kommer fram ordentligt dagen efter i detta snöoväder.

onsdag 15 december 2010

Uppdaterade jeans


De mjuka denimmuddisarna har blivit lite tuffare.

"Hmm, undrar hur mamma tänkte när hon gjorde det här. Det går ju inte att läsa serierna men bildera är alla fall roliga att titta på."


Ett ok bak, längre fickor och vita sömmar istället för röda.

Utanpåfickorna har tagits bort och ersatts med vanliga fickor där påsen är sydda i randigt bomullstyg.

Priset är 350kr och nu finns de från stl 74/80 till 122/128 men jag har haft flera som frågat efter större storlekar, så 134-140 är på väg.

måndag 13 december 2010

Paketkalender

Än har det inte kommit fram så mycket julpynt hemma hos oss, vi har inte haft tid helt enkelt. Men julstrumporna till paketkalendern har fått hänga sedan 1 december. Av tre barn lyckades jag övertala ett att ha den i sitt rum, de andra hellre ville ha Playmobil- och Legokalender.

Strumporna är väldigt små och tidigare har vi lagt i lappar från hustomten där han skrivit var paketet ligger. Men i år är det Juliettes alldeles egen kalender har jag fyllt nästan alla strumpor med små söta saker till dockhuset, bl a de små äggkopparna jag visade förra veckan.


För två år sedan låg de söta luciafiguerna i ett var sitt paket och året efter såg det ut så här. Men idag superlimmade jag ihop alla delar igen eftersom även Lucias huvud ramlat av. Hur länge det håller vet jag inte, förmodligen tills någon av barnen får för sig att leka med dem igen.

Önskar er alla en trevlig luciakväll.

fredag 10 december 2010

Ge bort en sillburk



Att koka knäck är inte det roligaste för barnen, det enda de kan hjälpa till med är att lägga upp formarna på en plåt och lägga i den hackade mandeln. Annars är det bara en enda lång väntan. I år har vår knäck fått mandelspån istället för hackad mandel vilket var både lättare och finare. Även om Leonard efter några mandelbitar brände sig då ha la i det lilla fröet (som han kallade mandeln).


Mitt första julpysseltips i år får bli en favorit i repris från förra året: Julgodis i sillburk.

Diska och lufta Abbas kantiga sillburkar (man vill ju inte att julgodiset ska smaka fisk). Lägg i knäck eller annat julgodis och klistra på tyg eller papper på locket, enkelt, billigt och miljövänligt.
Självklart går det bra att använda en vanligt syltburk också eller varför inte en gammal barnmatsburk. Vardagsresa har en utmaning där bästa idén till hur man kan återanvända en barnmatsburk vinner en hemligt present.

Trevlig helg önskar jag er alla som tittar in idag och skulle ni få lite tid över kan ni ju alltid koka knäck.

torsdag 9 december 2010

Miniägg i kopp

Frukosten är serverad

Korvsmörgås med paprika och kokt ägg


Tre små äggkoppar har flyttat in i dockhuset.

Som ni ser så är det här inte bilder på Juliette i den vita klänningen, bilderna jag tog blev väldigt mörka. Jag gör ett nytt försök imorgon efter skolan. Istället får ni se vad som låg i hennes paketkalender.
Dessa söta ägg är köpta i en butik i Gamla Stan, tyvärr har jag glömt adressen och vad butiken heter, men jag återkommer med det. De har en massa söta saker till dockhus. De är gjorda av en tjej i Uppsala som fyllt små luftgevärsskott med äggformad lera. Fler bilder på Juliettes dockhus hittar ni här.

onsdag 8 december 2010

Rött och vitt

Redan förra året hade jag planer på en vit klänning med rött band i midjan men tiden räckte inte till då och bandet har legat i en låda och väntat.

Jag sydde på spets i midjan och tänkte att man kunde ha rött band över men det blev lite krångligt att knyta två band.

Sedan provade jag ett tunnare band i två rader istället men blev inte helt nöjd eftersom jag vill att bandet ska vara lätt att byta ut för kunden.

Till slut lät jag spetsen sitta kvar fram men klippte bort knytningen i spets. Jag trädde i satinbandet i tränsar i sidorna som nu ligger över spetsen. Nu är det lätt att byta band efter tillfälle och humör. Tanken är att mankan ha rött band till jul och byta till någon annan färg på sommaren. Vitt, blått, grönt eller gult, helt enkelt efter barnets favoritfärg. Och känner man inte för att ha något band finns spetsen som ett "fuskband" fram.

Det här var den korta versionen av historien om den vita klänningen. Men slutresultatet kommer imorgon om den lilla modellen är på humör efter skolan.

Idag är det sista dagen för Galleriet men innan jag åker in till stan för att packa ihop kläderna ska jag sy några beställningar och vi ska åka på en julklappsrunda.

tisdag 7 december 2010

Babydenim

Jag tyckte även att de små skulle få vara fina i en jeansklänning.

Eftersom det storprickiga tyget inte räckte fick det bli småprickigt som dessa klänningar är sydda i.

Det kändes inte så praktiskt eller bekvämt med knytband i ryggen för den lilla, så det fick bli en prickig rosett fram i stället.

Ser ni den vita pelargonen? Den verkar inte förstå att det är dags för vintervila. Men jag tror att det är sista blomstjälken, det ser inte ut att vara några nya på gång.

måndag 6 december 2010

Muffinscanvas

För några veckor sedan hade jag turen att vinna en söt muffinscanvas och den har fått en plats på hyllan i barnens lilla lekkök.

Jag har ännu inte provat receptet men det har barnen (i leken)

Av alla små söta detaljer var den lilla nyckeln barnens favorit.

Jag vann den hos Stinas Vardagsrum som gör mycket fint med papper, titta gärna in på hennes blogg.

Då var det dags för en ny vecka och jag kommer stå på Galleriet idag och imorgon. En beställning på nya vita klänningar blev klar igår och bilder kommer i veckan.