måndag 28 februari 2011

Klänning med blå rosor

Finare tyger än Libertys är svåra att hitta. Mjuk, tunn bomull och massor av fina mönster.

En söm under bysten och rynkor för att få lite volym i kjoldelen.

Band får man välja själv efter humör.

Den här klänningen kommer inte att finnas till försäljning eftersom jag köpte de två meter som fanns kvar. Vad jag ska göra av det som finns kvar vet jag inte. En meter räcker inte till en klänning åt mig hur jag än försöker.

Ny vecka och nya utmaningar. Idag börjar sportlovet och alla tre trollungar är hemma. Det ska bli så skönt att slippa morgon- och kvällsstressen. Bara vara och ta dagen som den kommer. Önskar er alla en härlig måndag!

lördag 26 februari 2011

Pärlor på ståltråd

Vi har alla säkert mängder av halsband hemma som är gjorda på dagis eller i skolan. Eftersom det roliga är att trä pärlorna används de sällan flera gånger. Ett tips är att klippa isär halsbanden och förvara i en glasburk. När de sedan är sjuka eller uttråkade kan man göra nya halsband.

Eller varför inte en galge? (Juliettes verk) Men då tar man ståltråd istället för vanlig tråd. Vår ståltråd var inte den stadigaste och galgen får vara mer en vägg- eller skåpdekoration då den inte klarar av att ha något på sig.

Leonard ville hellre göra en hund.


Har man mjuk ståltråd kan man forma dem till olika bokstäver.

Jag var inte ensam om att pyssla med pärlor i veckan, fröken pyssel hade även hon gjort en fin galge.

I veckan blev äntligen lampskärmen färdig och jag bestämde mig för att sy fast tyget. Så i helgen tänkte jag se om jag hittar en passande glödlampa och sladd. Dessutom vill jag hinna med att sy lite nytt.

fredag 25 februari 2011

Färdig

Pysselhörnan är färdig, förutom sladden på lampan. Det vita skåpet köptes för ett år sedan på Blocket och var en stor furusak som vi betalade 300kr för. Lite vit färg och nya knoppar och det blev genast mycket finare.

Det lilla runda träbordet hade min mamma på vinden, stolarna är våra utemöbler som varit extrastolar i köket och de kommer att flytta ut när värmen kommer tillbaka. Vi får se vad vi kommer att ha där istället. En liten plats på väggen för barnens små konstverk.

För att undvika blåskatarr när man sitter på den kalla metallstolen klippte jag sönder en fårfäll som vi hade hemma. Eller kanske inte klippte sönder, men jag delade den i cirklar som lagom täcker stolsdynan. Dessutom är de väldigt praktiska att sitta på när man spelar spel på golvet. De runda plastsakerna för spelkort är köpta på Uriform på söder och är jättebra för de små händerna som inte kan hålla ordning på korten.

Överskåpet är vårt och underskåpet barnens (spel på underhyllan och pussel på hyllan ovanför).


Hyllan i mitten är till oss allihopa. Skall jag ta bort gula pappret på mitten hyllan? Känns som det är lite för mycket gult.

Trevlig helg!!!

torsdag 24 februari 2011

Ränder, volang och spets

Just nu fylls hemmet med färg och barnkläderna blir färglösa. I alla fall denna bruntonade randiga kjol. Spillådan med vita tygbitar börjar bli full. Alla klänningar från kinoko som är sydda i tunt bomullstyg är nämligen fodrade med en vit batist och vad ska man då göra med de smala remsorna som blir över?

Jag har funderat länge på det och kom på att jag kan använda det som volang på en vanlig snurrkjol, så att det ser ut som en underkjol. Nu känns den här kjolen väldigt sommrig och visst skulle det vara fint med ett linne i tunn bomullsbatist kantad med lite spets till.
Tyvärr är min lilla modell fortfarande sjuk så bilder med kjolen på får ni se en annan dag, kanske har jag hunnit sy ett linne då också.

Önskar er en härlig torsdag!

Jo förresten jag fick en fråga från Ellionor om hur jag satt fast pappret i skåpet. Jag har faktiskt inte limmat då jag var osäker på om det skulle bli bra. Pappret sitter med häftmassa på några ställen och går lätt att byta ut. På så sätt kan jag återanvända pappret till paket när det är dags att byta ut.

onsdag 23 februari 2011

Pysselhörnan tar form


När jag bestämde mig för att göra en pysselhörna i vardagsrummet ville jag också ha en skomakarlampa över det runda träbordet. Efter besöket på Myrorna förra veckan kom jag inte bara hem med lampskärmen från tidigare inlägg som jag försöker klä om. Jag hittade även den här fina lampan.

En krok i taket och lampan är på plats. Nu behövs en förlängning så den går att koppla in och en stor rund glödlampa. Ska jag ha den svart och löst hängande i taket eller en vit i list så den blir lite osynlig?

Enda pysslet för dagen fick bli det gula pappret som fått pryda väggarna i det vita skåpet. Egentligen ville jag ha en fondvägg men presentpappret från Panduro var något billigare och räckte till skåpet och flera hundra paket. Dessutom kändes det lite onödigt med en dyr fondtapet när halva väggen täcks av ett vitt stort vitrinskåp.

Pappret hette Tokyo någonting och då passar ju våra små prydnadssaker från Japan in där perfekt mellan glasen. Några gamla bonsaikrukor, vaser, handgjorda träfigurer och den här söta tvättbjörnen är några av sakerna som bor där.

Ha det fint i det vita vinterlandet där snön aldrig slutar falla. Igår snöade det i två omgångar och jag fick även skotta bort snön från natten. Flingorna som föll var stora som enkronor så efter tio minuter ute ser man ut som jultomten.

tisdag 22 februari 2011

Pärlor på burk

Nu har pärlorna flyttat ner till pysselskåpet och de ligger fint förvarade i glasburkar från oliver, pesto och äppelmos. Det är inte lätt att hitta stora glasburkar i mataffären som dessutom har gott innehåll.

Små virkade hattar för att dölja det tråkiga locket.

Pärlorna står på ett silverfat som jag fått av mamma och det får även fungera som pärlbricka. Där kan de hälla ut pärlor och plocka från fatet istället för att hälla ut på bordet. Och de kan ligga kvar till nästa gång utan att sprida sig över hela bordet och golvet.

Minipärlorna har fått flytta in i en Abbas caviarburk som även den har en virkad hatt. På bilden ser ni också en vanlig pärla och minipärlan (som är ca 3 mm).

Att göra saker med minipärlorna är väldigt pillig men det blir så mycket finare än med de vanliga. Dessutom sitter de ihop bättre när man stryker dem. På väggen bakom pysselbordet har jag satt upp två skruvar med en ståltråd mellan och på den har jag trätt på miniklädnypor.

Det var dagens tips. Skölj ur glasburkarna och förvara i ett skåp för man vet aldrig vad de kan vara bra till. I matskåpet kan de användas för nötförvaring, till en kanel- och sockerblandning eller något helt annat. Det är bara några av sakerna vi använder dem till.

Ett till tips för den som söker efter en ny väska. Prova gärna lyckan hos Linda där hon lottar ut en av sina fina väskor. Här hittar ni dit.

måndag 21 februari 2011

En ullkappa för lagom kalla vintrar

Förra året hittade jag ett tjockt ulltyg och visste direkt att det skulle passa fint till en kappa.

Delarna har legat utklippta sedan i början på året men ett besök från min syster och inflammationen gjorde att den aldrig blev färdig. Men om vi skulle hinna använda den innan vinter är slut, var det bäst att göra färdigt den nu.

En stolpficka för att krångla till det lite. Fast egentligen är det inte så mycket krångligare än en vanlig utanpå-ficka när man väl lärt sig göra en. Dessutom är de väldigt roliga att sy.

Paspoalknapphålen är däremot en överkurs som jag ännu inte återhämtat mig från. Pilligt som tusan är det, men ack så fint! Eftersom jag inte hittade några knappar som passade klädde jag in några vanliga med samma tyg som paspoalerna och sedan sydde jag på dem genom knapphålen som ett kryss för att få det att sitta ordentligt.

Dags att gå in för det var kallt dagen vi fotade. Och nej jag har inte tvingat ut ett sjukt barn för att fotografera.... bilderna togs dagen innan hon blev sjuk.

Jag vill passa på att välkomna er tillbaka till hemsidan kinoko.se, efter en liten paus går det nu bra att beställa igen.

Önskar er alla en trevlig start på veckan.

söndag 20 februari 2011

Tre små sjuklingar

Det händer sällan (har nog aldrig hänt), att alla tre har varit sjuka samtidigt men nu är de det.

Den skyldiga är Elliot som i tordags morgon vaknade med huvudvärk, feber och halsont.

Två dagar senare blev även Leonard blivit smittad

Och igår kväll var det dags för Juliette att bli sjuk.

Nu hoppas jag och Kenneth att vi inte blir smittade för det verkar vara något jobbigt med huvudvärk, feber, snor, hosta och yrsel. Dessutom verkar det vara väldigt smittsamt. Jag har inte tid att bli så sjuk nu.

Pysselhörnan ska bli färdig och tyget på lampan måste sys fast. Jag funderade några dagar och pendlade mellan vitt och turkost, låta den vara som den är eller klä i täckande vitt tyg. Men det blev till slut en slags organza i turkost. Jag vet fortfarande inte hur jag ska få fast tyget, sy eller limma? Det lutar nog mot att jag syr i klockdelarna och limmar nedkanten för att sedan virka en kant och limma fast. Om det är någon som har tips på hur jag ska få fast tyget är jag väldigt tacksam.

Det bästa när alla tre är sjuka samtidigt är att man får så mycket gjort och de springer inte runt tre virvelvindar och stökar till i huset. Nu är det mest jag som springer runt men mycket börjar bli färdigt. En kjol tänkte jag hinna sy idag, sedan en liten tur till syfestivalen på Stockholmsmässan (jag vill ju inte vara kvar i smittan hela dagen). Dessutom kommer jag nog inte komma ut på några dagar så jag får passa på när Kenneth är hemma.

Önskar er en solig härlig iskall dag (tänk att jag frivilligt vill gå ut i denna kyla). Imorgon får ni se Juliettes nya rosa ulljacka som äntligen blivit färdig.

fredag 18 februari 2011

Japanska tidningar och konservburkar

Som ni vet så håller jag nu på att göra i ordning en pysselhörna och den har fått en plats i vardagsrummet. Igår kväll limmade jag på remsor från en japansk tidning på en gammal trälåda vi hade hemma. Jag kan själv inte läsa japanska tidningar, de tidningar jag har plockades ur flygplansfickan innan vi steg av planet på Japan-resan förra året.

Lådan fylldes med kritor, pennor, suddgummi, pennvässare och glitterlim.

Gamla konservburkar från krossade tomater och fiskbullar har fyllts med pennor.

Saxar, penslar och blyertspennor bor i en vas som min mamma gjort för många år sedan.

Hoppas att ni alla får en trevlig helg!!!

torsdag 17 februari 2011

En Pif

Jag anmälde mig till en "pif" för ett år sedan. Pif är förkortning av Pay it forward och går ut på att man gör ett pif-inlägg och de tre första som lämnar en kommentar ska inom ett år få en handgjord gåva av mig (den som skriver). Man gör tre personer glada och får själv en fin gåva och alla är nöjda. Det vill säga, om alla gör som de ska.
Jag själv anmälde mig till en pif hos Lillofant och igår låg presenten i lådan. Gissa om jag blev glad när jag öppnade det och såg det fina halsbandet hon gjort till mig.

Ett halsband som verkligen är jag. Jag tycker att det är så fint och som passar jättefint på sovrumsspegeln så jag kan titta på det när det inte används.
Själv har jag en pif kvar och den skickades igår och jag skriver som Lillofant: bättre sent än aldrig. Jag har funderat länge på vad jag skulle skicka till sista pif-mottagaren men till slut blev det samma sak som till de två andra. Men alla har fått olika färg, vad det är får ni se när det kommit fram....

Till slut vill jag bara visa en bild på min pappas lilla underbart söta sko som även den har fått en plats på spegeln.

Lampskärmen är nu tygfri, vilken färg den ska få har jag ännu inte bestämt. Så idag får det bli lampskärmspyssel och fixa taklampa över pysselbordet, som även väntar på skruvar.

onsdag 16 februari 2011

En vinst till mig



Jag har vunnit ännu en tävling och den här gången hade jag turen hos Lilla Tussilago. Vill ni till butiken och beställa en egen hittar ni den här. En söt griffeltavla i form av ett hus med blommig ram. Den har fått en plats i barnens lilla lekkökshörna (vill ni se bilder finns det en länk till höger)och får just nu vara meny.


Ett snöre som håller kritan på plats är nästan ett måste när man har barn och det har tillverkarna förstått.


Hon skickade även med några fina extra presenter. Söta blomknappar från Rice och måttband med jättegulligt fodral.


Idag blir det ett besök i stan men innan det tänkte jag se om jag lyckas få bort tyget på lampskärmen jag hittade på Myrorna i måndags. Kan ni tänka er att jag hade sån tur att det fanns en stor lampskärm som ropade på mig när jag önskade det. En fåtölj fick också följa med hem och en liten taklampa i plåt som ska få lysa upp det nya pysselbordet (som jag ska gräva fram i mamma vindsförråd idag).

Önskar er en härlig vintervit dag.

tisdag 15 februari 2011

Tingelingklänning


Eftersom den förra Tingeling-klänningen är urvuxen fick jag sy en ny när det var dags för prinsesskalas. Den här gången tog jag ett gammalt organzatyg som vi haft som gardiner tidigare och sedan fodrades klänningen med vitt bomullstyg.

En arg Tingeling
-Så här gör Tingeling med armarna när hon blir arg, mamma.

Eftersom Tingelings klänning har blad som kjol i tredje filmen, ville Juliette att hennes också skulle ha det. Dessa syddes ihop och fick ha råa kanter eftersom de vändsydda inte fick samma lätta fall.

Lite spets i nedkant...

... och ett vitt band i midjan som blir en stor rosett bak. Vingarna hade vi hemma sedan tidigare.

(Ser ni den vita runda ventilationen på väggen? Den har varit bosatt av fåglar sedan vi flyttade in för tre år sedan. På våren hör man de små fågelungarna. Någon som vet vilken fågel som bor på samma ställe hela tiden, för det verkar som den bor där året runt?)


Barnens Alla hjärtansdag middag igår var hjärtformad korv (restbitarna fick bli korvstroganoff).
Av tre barn är det en som är väldigt kräsen och genom att lägga upp maten på en tallrik med flera "rum" får vi till och med henne att rensa tallriken. Barnen får själva välja i vilken ordning de vill äta. I Japan serverar många restauranger maten så här och då finns det med en dricka och gelè efterrätt.

Har ni inte sådana tallrikar går de att fynda till en billig penning på Myrorna.

Ha en fin tisdag! Själva ska vi till Junibacken hela familjen eftersom det är studiedag i skolan.