torsdag 31 mars 2011

På plats i hörnan



Nu står gungstolen och lyser upp ena hörna i vardagsrummet med sin turkosa fina färg...



...som passar fint till taklampan.



Utan filt, med filt eller liggandes ihopvikt på. Den som sätter sig kan själv bestämma.

Då var alltså gungstolen färdig och ni slipper se fler smygbilder på den. Eftersom jag blev så förälskad i färgen provmålade jag mittendörren på det stora vita skåpet i pysselhörnan. Jag insåg ganska snabbt att det blev lite väl mycket färg med ett stort skåp i den starka turkosa färgen. Men man vet aldrig, när golvet blir vitt kanske jag målar färdigt hela skåpet. Eller så kanske jag helt enkelt får blanda den färg som är kvar med lite vitt så att det blir en mer pastellfärgad turkos nyans där istället.


onsdag 30 mars 2011

Börs i linne med rosett


Ännu en börs har kommit till och den här gången i linne.

(ser lite ut som den rosa Ahlgrens-bilen, men med metalltak och konstig knopp)


En liten rosett


och väldigt rosa blankt fodertyg som kontrast till det matta linnetyget.

Dags att beställa nya lappar, jag funderar på att byta ut textfärgen. Just nu är den i guld, kanske silver skulle passa bättre. Jag har sett att flera beställt från Mina Namnband men att betygen varierat. Var beställer ni era etiketter från och är ni nöjda med era lappar? De här har legat i en låda i nästan 10 år och beställdes på NK:s textilavdelning. Kinoko-lapparna gjordes också för många år sedan och de kommer från Nilörn. De kostade ganska mycket och nästa omgång kommer nog att beställas någon annanstans.
Nu är det mönsterutveckling av börser som gäller. Fler modeller är på väg och när jag känner mig nöjd kommer de att finnas på Kinokos hemsida under Mia-Maria.


Ha det fint i det härliga aprilvädret (man vet aldrig hur vädret är när man stiger ut genom dörren) men det känns verkligen att det är vår. Det luktar nästan sommar när det regnar (töar) på den (ibland) soluppvärmda asfalten. Men idag är det sol.

tisdag 29 mars 2011

Tisdagstema: blogghörna


Tisdagstemat på Fabriken är idag blogghörna och jag vet att jag tidigare har visat er dessa bilder. Men kanske finns det några nya besökare som inte sett vårt lilla minikontor under trappan.
Pärmarna har jag själv klätt om och lampan är ett loppisfynd som jag målat och klätt om.

Vi har en dator som vi alla samsas om och det går faktiskt ganska bra. Barnen sitter bredvid och tittar på när någon annan spelar och väntar på sin tur. Ibland sitter de alla tre på den här stolen och tycker minstingen att det är för trångt sätter han sig på elementet.

Fler bilder hittar ni som vanligt hos Fabriken.

måndag 28 mars 2011

En linneklänning

Jag vet att det är lite tidigt att börja med sommarkläder, men jag kunde inte låta bli.

En rosett i blommigt tyg


Halsringningen är kantad med samma blommiga tyg och för att något mer ska hända har jag lagt till några rynkor mitt fram på klänningen.


Mitt bak ett sprund som knäpps med en virkad runt knapp


Vad tycker jag då själv om klänningen? Jag gillar den enkla modellen men skulle nog vilja ha lite mer rynkor i halsringningen så att det syns mer. En skön klänning med lagom vidd som gör att den går att springa runt att leka i en härlig sommardag. Den passar både till vardag och fest och det bästa med linne är att det formar sig och blir skrynkligt på ett naturligt sätt efter kroppen, vilket gör att den blir finare och finare under dagen.


Den vida modellen gör att man i år kan ha den som klänning och nästa år som tunika, tillsammans med ett par söta jeansshorts. Nu är det bara solhatten som saknas....


Klänningen kommer att läggas in på hemsidan under spril månad.


Önskar er en trevlig dag.

söndag 27 mars 2011

Söndagbilden: gungstolen

Söndagsbilden idag blir på gungstolen, där Fairy-älvorna nu limmats fast på ryggstödet/huvudgaveln. Lite färg och sandpapper för att smälta in och få ett nött utseende som passar resten av gungstolen.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos fabriken.

Önskar er alla som tittar in idag en härlig söndag. Solen skiner men det är kallt och jag ska nu gå ut till syrummet och få färdigt några nya saker. Vad får ni se i veckan....

lördag 26 mars 2011

En blommig börs

Ibland är det så mycket jag vill göra att listan aldrig bli kortare, snarare längre och längre för varje dag. Dessa börsklämmor köptes för ett år sedan när vi var i Japan och nu gick jag äntligen ut i syrummet och fick färdigt den första.

Tyget låg i en stuvbitspåse jag fått av en kompis.

Rosa foder (det jag hade hemma).

Anledningen till att det tagit så lång tid är för att jag inte visste hur jag skulle få spännet att sitta fast. Marie skickade mig en beskrivning, sedan var det bara lim och tång som saknades och det tog ett halvår till.... Dock är min tång nog lite för klen så det blir till och leta efter en kraftigare. Men det måste var en utan räfflor för att slippa märken. Som ni ser på bilden är det några hack. Det på grund av att jag provade utan skyddsduk, eftersom jag trodde att det skulle vara lättare.

Glöm inte bort Earth Hour idag kl.20.30-21.30. Barnen har fått ljus från skolan som de ser fram emot att få tända när vi läser kvällsboken innan läggdags.

fredag 25 mars 2011

Gammalt porslin blir fat till krukväxter


Nu börjar det bli trångt i vardagsrummet och krukor och fat räcker inte till. Fatproblemet löste jag ganska fort med några udda tallrikar, te- och kaffefat.


När vi var i Japan för ett år sedan köpte jag med mig jordnötsfrön och barnen har fått döpa en varsin som de nu ska få följa.

Söt blomspruta till de växter som ännu inte kommit upp och de som är väldigt små. Denna är köpt på Panduro för 29 kr. Jag såg en precis likadan på Weibulls i stan och där kostade den ca 69 kr.

Den gula squashen har redan fått blommor, någon som vet hur jag ska göra? Ta bort eller låta vara kvar? Det känns som plantan är lite väl liten och klen för att orka ge näring till sig själv och sju blommor.


Problemet med platsbrist i vardagsrummet löste jag genom att ta in och tvätta planteringsbordet med två våningar. Det har fått en plats vid fönstret där det är svalast, dock ej när solen skiner. Men en bättre plats som är ljus och sval har vi tyvärr inte. Alla krukor förutom en grå plugglåda med nya fröer fick plats på bordet.


Önskar er alla som tittar in denna soliga dag en trevlig helg!

torsdag 24 mars 2011

Korg av tidningar

De här korgarna står nu under bordet i vardagsrummet. Jag önskar att jag kunde säga att jag själv gjort dem av gamla tidningar, men de är köpta. Jag minns inte vad butiken heter men det var en sådan "allt möjligt"-butik på Söder.

En har jag fyllt med saker som är bra att ha när man är sjuk eller trött. Bovetekuddar, en sak för huvudmassag, en slags solfjäder och några extra tofflor för gäster.

I den andra har jag lagt i min virkade pläd.

Just nu är det mycket inredning på bloggen, men jag lovar att det snart kommer lite nya kläder. Jag har ett jättefint gammelrosa linnetyg som väntar på att få bli sval sommarklänning, ett blommigt tyg i gula toner som ska bli en kjol till mig och en ny börsmodell. Vi får se hur mycket jag hinner med i helgen. Men bloggen är som livet, allt går i vågor och nu är det inredning som gäller här hemma.

Kanske är det våren som gör att man vill rensa, städa och göra om.
Minns ni den överfulla garderoben som inte gick att stänga. Den är nu städad (det gjorde vi igår kväll på 1,5 timme, det behövdes inte längre tid).
Idag började jag städa upp i pysselskåpet som börjar bli fullt av "bra att ha"-kartonger, glasburkar och konserver. En påse kartonger och en påse plastförpackningar lyckades jag rensa bort.

Önskar er en härlig dag i solen!

onsdag 23 mars 2011

Smygtitt på den nymålade gungstolen

Ett lager med turkos färg och jag känner mig faktiskt nöjd med färgen. Jag var lite osäker på om den skulle bli en "pastellig" karamell eller en lite tuffare nött.

Efter några drag med slippappret kände jag att det var rätt. Först syntes det svarta, sedan träfärgen under och på vissa ställen även gulddetaljerna på stolen.

Det som återstår är att fästa decopaget på ryggstödet - de här söta fairybilderna.

Jag är inte så noga med att täcka golv när jag målar för de färgfläckar som blir tar jag bort med spishällskrapan. Men när jag såg den rosa sportbilagan kunde jag inte låta bli att täcka golvet under med den. Så nu tycker jag till och med att kaoshörnan vid gungstolen ser lite fin ut.

Önskar er alla som titta in idag en härlig vårdag!

tisdag 22 mars 2011

Konst



Tisdagstemat på Fabriken är idag konst, vad är konst för dig? Den här tavlan har vi i sovrummet och det enda jag vet om den är att jag tycker mycket om den.

Den gamla ramen som nästan håller på att falla sönder.... På sitter en gammal lapp med mått så en ny ram ska kunna beställas och den har suttit där så länge jag kan minnas. Och det är många år eftersom jag tagit över den från min mamma.

Vårt hem är fyllt av barnens konst. Som här, lite ståltråd och gips.


....eller varför inte ståltråd och tejp?

Ståltråd, stenar och tallkvistpärlor fastsatta med kludd.

En japansk bild som jag fått av morbror. Den väntar på en passande ram.


Ett av barnen har gjort det här självporträttet och jag tycker faktiskt lite synd om det barnet (inga namn), för det mer ser ut som ett monster. Vad har han för självbild?

Om det här är konst eller inte vet jag inte. Men det är i alla fall originella saker som gör mig glad och vem vet om något av barnen en dag blir en känd konstnär.

Fler bidrag hittar ni som vanligt hos fabriken.

måndag 21 mars 2011

Kuvert till presentkort

Vi var och hälsade på hos barnens kusiner som har och ska fylla år snart. Med oss hade vi ett varsitt biopresentkort. För att presenterna skulle bli lite roligare gjorde jag egna kuvert av kartongpapper från Panduro.

Jag dekorerade dem med en remsblomma och för att hålla ihop alla delar har jag använt sådana "metallsaker" (jag kommer inte ihåg vad det heter men de brukar vara mässingsfärgade). Tips på blomma fick jag här, därifrån länkades jag vidare hit.

Eftersom jag gjorde dem någon timme innan vi skulle gå blev det två snabba bilder. Jag hade nämligen tänkt visa hur jag gjort dem och hur de ser ut på baksidan men det får vi ta en annan gång.

Önskar er en härlig måndag!

söndag 20 mars 2011

Söndagsbilden


Äntligen ska gungstolen målas.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt på fabriken.

fredag 18 mars 2011

Spegel, tidning och pärlor


Jag vet inte hur många som är lika tokiga som jag är, och sparar på trasiga toalettskåpsspeglar. Den här satt på vårt badrumsskåp när vi bodde i lägenhet och fick följa med till huset vi bor i nu. I fyra år har den legat gömd i garderober, förråd och andra skrymslen och väntat på att få bli fin igen.


Lite japanskt tidningspapper blev en ram,


sprickan fick bli snöre till hjärtballongen,

några fjärilar av minipärlor fick flyga uppe i ena hörnan.


Nu när den är färdig och var den ska hänga vet jag inte just nu. Just nu hänger den vid pysselhörnan. Hålen där handtaget satt gjorde att jag slapp borra i spegeln för att kunna hänga upp den.

Trevlig helg!

torsdag 17 mars 2011

Blommigt till mig

Den blommiga klänningen till mig är nu färdig och jag har använt mig av samma mönster som till den här. Eftersom jag inte ville ha vecken tog jag bort dem utan att tänka på att jag måste kontrollmäta rörelsevidden, som nästan var 20cm för liten över stussen. Några skarvar här och där och jag fick till slut plats.

Jag klädde in ett runt spänne med samma tyg och skärpdelen sydde jag i vitt linne.

Eftersom jag inte hade så mycket tyg kvar till skarvarna räckte det inte på längden, vilket gjorde att klänningen blev lite för kort. Det löste jag genom att sy på en volang på underkjolen.
Tidigare har jag gjort den här klänningen och den här necessären.

Ha en skön torsdag!

onsdag 16 mars 2011

Spegel spegel på väggen där



Nu har sprayflaskan varit i farten igen och denna gången har spegeln i hallen fått ny färg. Väldigt blå som K sa igår när solen sken in genom vardagsrumsfönstret.
Vi fick tulpaner av gäster i helgen och några fick plats i en vas som jag ställt i en gjutjärnskruka.

För att få de långa stjälkarna att stå bra har jag satt dem i sådana här spikplattor som används i japansk blomarrangemang. För er som känner att ni har tid, kan ni titta in på länken här där de visar olika sätt hur man gör. Min tulpaninstallation är inte ett försök till Ikebana utan jag har använt spikmattorna för att få dem att stå bra i en låg vas. Min mormor var i sin ungdom Ikebana-lärare och mamma har också varit elev hos henne. Men likt mig var hon "fröken tvärtemot" och ville göra på sitt sätt.


Jag vet att det blivit mycket om Japan här på bloggen och man kan tycka att det som sägs på nyheterna ska räcka. Men jag måste bara säga att skalvet igår var i Shizouka där min morbror med fru bor och, väldigt nära deras stad. Nu hoppas vi att den sovande vulkanen Fuji (se söndagens inlägg) inte får för sig att vakna. Nu har den sovit väldigt länge så sannolikheten att den skulle vakna är liten. Men med rådande kaos skulle man inte bli förvånad om det hände. Mina släktingar mår bra i alla fall och förmodligen är det väldigt kallt då de har begränsat med el. Om ni läst Japan resan ser ni att vi hade väldigt kallt då vi var där och värme hade de endast i ett rum nu kanske de inte ens kan laga mat, värma badet eller värma enda rummet. Det är svårt att nå dem men jag får lite information genom min kusin på Fb och mailen.


Jag vet att det här är konstigt och säkert bara en tillfällighet men min mobil ställde om tiden av sig själv igår. När jag upptäckte felet visade mobilen 22.59 (svenska tiden var 13.59) och Japansk tid inträffade skalvet 22.31. När den ställde om sig vet jag inte men när jag gick hemifrån på morgonen var det rätt tid på telefonen. (Eftersom Kenneth tyckte att det var luddigt får ni en kortis: Telefonen ställde in sig på tiden det skulle hända japansk tid men innan det hände. Jag upptäckte det först senare. Förstod ni bättre nu? Förmodligen inte.....)

Samma sak hände när min mormor i Japan dog för åtta år sedan. Dessutom gick mitt halsband som jag fått av henne sönder samma dag och några timmar senare ringde min mamma och sa att hon somnat in.

Jag lovar att det inte kommer fler sådana här vidskepliga inlägg, jag ville bara dela med mig lite. Om man vill ta det på allvar eller inte är upp till en själv men jag kan inte låta bli att tro att det finns något i det.


Jag önskar er en härlig onsdag och att solen skiner på er. Själv känner jag att jag har mycket att tänka på. Kan det verkligen bli värre än det är just nu? Min mamma tror att Japan inte finns kvar snart. Jag kanske får fråga spegeln på väggen....