tisdag 31 maj 2011

Tisdagstema- sommardukning


Sommar för mig är fika utomhus - både på kvällen och dagen. Något som används flitigt hos oss är de här blåblommiga kaffekopparna. Vissa är kaffemänniskor men jag är en temänniska. Jag minns fortfarande fredagskvällarna när jag var liten, då vi alltid drack te och åt kakor.

Av någon konstig anledning väljer mina barn te framför saft. Vilket egentligen är bra, men valet av tesort tar gärna över den mysiga testunden som förvandlas till ett stressmoment. Barnen får sådan beslutsångest, de vill titta och lukta på alla tesorter vi har. Så därför har vi tagit bort egna tepåsar och har istället en kanna med te.

Till teet äter vi gärna scones vid mellistid eller småkakor vid kvällsfikat.


Nu längtar vi alla till sommarlovet så att vi kan sitta ute på kvällarna och fika. Utan att känna stressen att få barnen att somna i tid på kvällen för att de ska orka gå upp på morgonen.

Fler sommarbord hittar ni hos fabriken.

måndag 30 maj 2011

En nåldyna



Hoppas ni alla haft en trevlig helg trots att det varit lite regnigt, blåsigt och småkyligt. Igår var vi på äldsta sonens dansavslutning, han var Pumba i Lejonkungen. Bilder på den hastigt sydda dräkten kommer en annan dag. Vår stora kamera har nämligen gått sönder och är inlämnad för bedömning/service. Så just nu håller jag på att lära mig den lilla kameran igen och det tar sin lilla tid. Objekten som ska fotograferas bör stå still, som den här nya nåldynan.

Pysselbordet har fått nya pallar och till dem har jag sytt nya överdrag av två olika tyger. Det ena är det här blåa kimonotyget, som är en stuvbit av min morfars kimono. Den lilla stuvbiten blev band till pallarna och en liten nåldyna.

Önskar er en solig vecka för det har de lovat oss.

söndag 29 maj 2011

Söndagsbilden - ny skohylla

Två vuxna och tre barn - det blir en massa skor och de ligger över hela hallmattan. Vi plockar in och städar upp skorna varje kväll och barnen plockar ut efter väder och humör. När solen skiner är de oftast barfota men då är golvet fullt av små svarta fotspår istället. Sedan måste fötterna skrubbas rena i kvällsbadet. Inte det lättaste då alla tre är väldigt kittliga under fötterna.

För att göra det lättare snickrade jag äntligen ihop en enkel liten hylla att ställa barnens skor på och färgen på den blev såklart turkos.

Hamnar skorna på hyllan nu då? Nej.
Men den lyser upp hallen med sin härliga turkosa färg tillsammans med den nya randiga plastmattan i rosa och vitt. Storebror tyckte att vita ränder var lite dumt i en hall då de skulle bli smutsiga ganska snabbt, men eftersom den är av plast borde det gå att tvätta av den lätt vid behov.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos fabriken.


lördag 28 maj 2011

Plåtburkar


En vanlig fråga jag fått är om vi handlade mycket när vi var i New York. Ni som rest med barn i en storstad förstår att tiden att shoppa är ganska begränsad. Dessutom var syftet med vår resa att besöka min syster och hennes make. Men lite skor, accessoarer (som ni får se en annan dag) och plåtburkar var det jag fick med mig. Jag älskar plåtburkar - gamla som nya men helst nya om de ska användas till ätbara saker. Dessa är nya burkar men med ett lite gammalt utseende.

De som tog hand om bagaget ville tydligen hemskt gärna hjälpa till att få burkarna att se lite gamla och nötta ut. Så gärna att de kastade runt våra väskor extra mycket. Den ena väskan var mjuk och då såg sakerna ut så här. Den ena hårda väskan sprack på flera ställen och var det inte för extrabandet runt om väskan hade vi fått plocka kläder på bagagebandet. Vi mailade en reklamation men tydligen för sent, så det blir ingen ersättning för väskan.

Önskar er en härlig lördag.

fredag 27 maj 2011

Gästinlägg: Bäst i världen

På söndag är det mors dag och jag vet att ni är många mammor som läser Mias blogg. Ni är förstås värda all uppmärksamhet, det finns ju få grejer i världen som är så bra som en mamma. Det är lätt att vifta bort komplimangen "världens bästa mamma", eftersom sådana stora uttryck kan vara lite svåra att få grepp om. Är det ens möjligt att vara världens bästa mamma, och vem avgör det i så fall?



Nu finns det inga VM i föräldraskap vad jag vet, men om det fanns skulle det behövas en hel del guldmedaljer. För det är ju så, att för just dina barn är du utan tvekan världens bästa mamma. Och det är inte illa att vara bäst i världen på något..... även om juryn är ganska begränsad. Men den lilla jury som alltid kommer att utse dig till vinnare är också de som betyder allra mest för dig. Så mammor, på söndag (och alla andra dagar) kan ni kliva upp överst på pallen utan att skämmas.



I vår familj är Mia självklar etta, och jag har knåpat ihop en Spotify-lista till henne och alla andra mammor som läser detta (klicka på länken för att öppna). Låtarna har egentligen ingenting med mammor att göra, men jag vågar tro att de flesta av er kommer att gilla musiken. En låt som inte finns på Spotify är Montt Mardiés svenska version av Beyonces "Halo". Filmscenerna från "En kärlekshistoria" passar in så fint med sången, så på med mamma-glorian och njut. Trevlig helg önskar K!


torsdag 26 maj 2011

USA: Chokladfabriken


På vägen hem från vår mini roadtrip i Pennsylvania åkte vi förbi Hershey´s chocolate World.


Där gjorde vi våra egna chokladkakor (vad tycker ni om skäggskyddet?)


Först fick vi välja en grundkaka, sedan en eller två överraskningar


som gömdes under mjölkchokladen, därefter dekorerades chokladkakan med strössel för den som ville ha det.


Medan chokladkakan stelnade fick man designa sin egen förpackning som skulle vara runtom plåtlådan.

Förrutom detta såg vi en 4 D film om Hersey´s och en rundtur i fabriken där man fick se hur chokladen tillverkades från böna till färdig produkt (klicka här för er egna rundtur). Bredvid låg även Hershey Park men det var tyvärr uthyrt till företag just den dagen.

På vägen tillbaka till New York ligger även Crayola Factory men resan var för kort för att vi skulle hinna med det. Istället fick det bli middag på en stor Japansk foodcourt/livsmedelsbutik i New Jersey.

Önskar er alla som tittar in en trevlig dag.


onsdag 25 maj 2011

Sockervadd




Mer påfyllning till lekstugan och den här gången fick det bli sockervadd.


Ta en bit vadd och klipp ut en oval eller cirkel och släng i några restbitar, sy därefter runt cirka 1 cm från kanten

Klipp ut en bit kartong/papp (från ett flingpaket, mjölkpaket eller annat. Dvs lite hårdare papper som du har hemma). Tejpa fast en blompinne i önskad längd, dra ihop sytråden runt pinnen och sy fram och tillbaka tills det sitter fast ordentligt.


-Hur många ska du göra?
-Jag tänkte att tre stycken skulle räcka.
-Nej, vi vill ha flera.
-Men då får ni ju inte plats med alla andra godsaker.
-Okej då.

Till sockervaddsstället tog jag en gammal träbit i spillådan och borrade tre hål. Därefter klistrade jag fast självhäftande skumbokstäver från Panduro.

tisdag 24 maj 2011

Tisdagstema- på verandan


Här sitter vi ute hela sommaren då vädret tillåter.


I helgen passade jag på att möblera om lite och bordet har fått flytta till en skuggigare plats så barnen och maten slipper få sol på sig. Det är tänkt att det höga bordet ska vara serverings- och avlastningsbord när man grillar. Där kommer även krokar att sättas upp så småningom där grillredskapen kan hängas.


På grillbordet står några för dagen nya kryddor som är goda att ha i maten. Bonsai-basilika, rosmarin och lagerblad.


Något som alla kommenterar är toalettrullshållaren på väggen. Jag kan hålla med om att det är konstigt men jag tyckte det var synd och slänga något som det inte var något fel på. Och alla ni som har små barn vet att det går åt en del papper.
Grillkol förvaras i en pedalhink från IKEA.


En gammal ärvd spegel hänger över soffan och på en liten vägg på andra sidan har jag satt upp en rostig hylla med möbler till småfolket. Blommor har ännu inte hunnit flytta i krukorna.


I blomlådorna under fönstret har vi jordgubbsplantor. Förra året fick jag nog av blommor som bara håller under sommaren så jag planterade ner jordgubbsplantor. De revar sig på hösten och det pillar jag ner i jorden, dessutom klarar de sig hela vintern i den lilla blomlådan. På våren städas lådan och kvar lämnar jag sex plantor, resten ger jag bort. Fina, lättskötta, billiga och goda.

Mer inspiration hittar ni som vanligt hos fabriken.

söndag 22 maj 2011

Söndagsbilden- bullar till lekstugan

I fredags var vi hemma hos en kompis till barnen där mamman är lika pysslig som jag. Deras lekstuga var full med hemmagjorda bakverk och det kändes så hemtrevligt. Därför började ja redan igår med att baka bullar med dottern och grannflickan. Jag klippte ut delarna och de sydde ihop, fyllde med vadd. Sedan sockrade vi dem med små pärlor tillsammans. För att kunna baka behövs det även en bakplåt och den är gjord av en spånskiva som jag häftat fast bakplåtspapper i teflon på.

Nu är pysselbordet fullt av saker som snart blir godsaker till lekstugan, som nu är mer som en cafè-kiosk.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos fabriken.

fredag 20 maj 2011

Amish



Lördagen den 30 april hyrde vi bil och åkte till Pennsylvania för att besöka en Amish-gård.
Vi tyckte att det kunde vara lite roligt att se något annat än höghus på vår resa, därför bar det av ut på landet.



Vackert var det som ni ser, jag har aldrig sett så gröna och välskötta gräsmattor som i Pennsylvania.



Vi passade även på att ta en "Buggy Ride" men jag tyckte lite synd om hästen för den verkade väldigt trött. Jag trodde att djuren skulle ha det bra på landet med Amishfolket. Vi är dock lite osäkra på om byn vi besökte var en traditionell Amishby, det finns säkert de som lever mer isolerade från omvärlden. Där kanske hästarna har det bättre, om de slipper dra runt på besökare hela dagarna.

Vi åkte inte häst och vagn i Central Park för min syster förbjöd oss. Hästarna där har det tydligen inte så bra och det har varit mycket skriverier om det.



Kolla in tvättlinan högt över marken och med vev, en sådan skulle man ha. Flickan uppe till höger kom ut från sin tomt och sålde kakor när hästvagnen stannade, med några inövade säljande meningar. Lite konstigt att kombinera deras avskilda livsstil med besökande turister, men trevligt för oss att få lite insyn i deras isolerade värld.

Hoppas att ni alla får en skön helg!

torsdag 19 maj 2011

Skjorta och chinos i storlek mini


Detta fick ettåringen i present igår.


Skjortan finns sedan tidigare på min hemsida, dock ej i storlek 74/80. Vita ringar på tryckknapparna istället för pärlemo, ficka utan lock och uppslag på ärmarna utan flärp.

På byxorna är detaljerna bara som dekoration vilket betyder att fickor och gylf inte går att öppna. Små detaljer som inte fyller någon funktion förutom att det får plagget att se mer arbetat ut.


onsdag 18 maj 2011

Planteringsbord av gamla brädor



Äntligen ett planteringsbord (kanske inte det mest barnvänliga), en riktig budgetvariant. Allt jag behövde var brädor från den stökiga delen av trädgården och lite spik. Jag funderade på om jag skulle rensåga alla brädor men bestämde mig för att låta några vara för att ge det lite liv.


På bordet står nu krukor och väntar på att få planteras om i nya. De handgjorda skyltarna kommer från Vita rosor och förgätmigejs bloggbutik.


Dekorationen på räcket får vara hylla till fat.

På marken står en gammal kastrull med tomatplantor som skall planteras om...

och när de flyttat kommer kastrullen (locket finns någonstans i trädgården) att bli perfekt förvaring för jord.


Nu står bordet i köksträdgården, äntligen lite mer ordning i trädgården.

Brädorna jag använt är efter räcket som gick sönder förra vintern när snön rasade från hustaket. Vi plockade bort alla lösa delar och sedan har de bara legat och väntat på att bli något nytt. Eftersom jag inte vill ha kvar altanen var det inte någon idé att återställa räcket.

Planen är att riva altanen och lägga grå skifferplattor istället. Eftersom altanen står högt över marken kommer uteplatsen att hamna längre ner, så en stenmur måste byggas för att hålla köksträdgården på plats. En betong- eller stentrappa och uteplatsen blir underhållsfri.

Idag ska vi på barnkalas och vad som gömmer sig i ettåringens paket får ni se imorgon.