torsdag 30 juni 2011

Jordgubbar i sockerstärkt virkad korg

Jag ville ha några söta korgar till lekstugan och kom på att jag hade fem små runda dukar i en låda som kunde bli korgar. En glasskål fick vara modell och de sockerdoppade dukarna fick ligga i dem tills de stelnade. Det tog sin lilla tid att sockerstärka dem, men till slut lyckades jag få de första tillräckligt stadiga så att man kan ha saker i dem.


I måndags gjorde vi en god sommardrink av nyplockade jordgubbar, sockerlag, pressad citron och lime, lite mineralvatten och rom.

Jag trodde aldrig att vi skulle få så här mycket jordgubbar. Åtta plantor sattes ner när vi flyttade in i huset för snart fyra år sedan och nu är det säkert hundra. I tre dagar har vi nästan plockat 1 liter varje dag och fortfarande finns det fler som hänger och väntar på att bli röda.

Solvarma nyplockade jordgubbar som säger plopp när man tar loss dem. Jag plockar och barnen står bredvid som fågelungar och äter upp dem. Om tiden och orken finns i år ska en liten stenmur upp och jordgubbarna kommer att få det ännu större och bättre. Så nästa år kanske vi får några över så att vi kan koka sylt också.

Ha en bra dag!
Mia

onsdag 29 juni 2011

Dagens tunika


Igår kväll var det invigning av den nya tunikan. Till den hade jag smala jeans vilket var alldeles för varmt en solig varm sommardag. Men på kvällen när jag åkte hem var det betydligt svalare och alldeles lagom. Bättre bild än så här lyckades vi inte få men ni ser hur de ser ut på och detaljerna på tunikan hittar ni här.

Bandet hade jag knutit runt om men när jag kom hem insåg jag att den var mycket finare med bandet bak. Ibland (alltid...) har jag lite bråttom när jag ska hemifrån. Så jag hinner inte titta en extra gång i spegeln, men det var nog ingen annan än jag som tänkte på det. Men när jag ska använda den i framtiden är det i alla fall så här jag kommer att ha bandet.

Ha en bra dag i det härligt soliga vädret!

Mia

tisdag 28 juni 2011

Nya pallar i pysselhörnan

Jag har glömt visa de nya pallarna i pysselhörnan. De är egentligen inte nya, de har varit färdiga ganska länge. Men det har varit så rörigt där och jag har hela tiden väntat på att det ska bli städat och fint. Jag inser att det aldrig kommer att hända eftersom det är en pysselhörna där det är tänkt att man ska kunna lämna allt som det är. Och mer städat än så här kommer det aldrig att bli.

Pallarna är gamla IKEA-pallar som vi haft som extra stolar utomhus. Eftersom de vi hade tidigare fick flytta ut när våren kom för att det var trädgårsstolar, fick de här pallarna flytta in istället.


De tidigare gråa benen har sprayats vita och några lager vadd och skumgummi blev dynor.

Överdragen är sydda av kimonotyg. Det röda tyget är samma som nåldynan och det blommiga är en restbit från min morfars kimono.

Äntligen är solen tillbaka då får man passa på att bada. Önskar er alla som tittar in en härlig sommardag.

Mia

måndag 27 juni 2011

Bilder från lekstugan



Förra året skapade vi en ny midsommartradition och det är en skattjakt. Skatten innehåller pengar som man kan handla för i lekstugan. För att hitta skatten måste man svara på några frågor och för varje rätt svar får man en pusselbit till en karta som visar var skatten är gömd.


Jag ställde in presenterna bland lekmaten och i år fick det bli en liten godispåse, tekanna med kopp (från panduro) och en serietidning. Nytt på hyllorna är polkagrisarna av trä och de sydda biskvierna. Fler bilder på tidigare mat hittar ni här.


Tidningarna fick stå i dockvagnen.


Pling! Är det någon som jobbar här?


....undrar tre barn.


Skatten bestod av ätbara pengar från Rusta (jag tror att ÖB också har det), som de betalade med. Eftersom valutan var så hög kostade allt väldigt mycket och åttaåringen som har lite koll på pengar tyckte att det var lite väl dyrt. Vi har haft likande skattjakter på barnkalasen då barnen fått lekpengar att köpa godispåsen för i lekstugan, istället för fiskdam.


I år fick barnen även klä ut sig lite med klackskor, boa, gamla pälskragar och hattar.

Hoppas ni alla haft en trevlig midsommar med god mat och trevligt sällskap.

Mia

fredag 24 juni 2011

Liten liten midsommarstång

Med en bild där vi pyntar vår väldigt lilla midsommarstång vill jag önska er en trevlig midsommar.

Mia


torsdag 23 juni 2011

Kirigami


Just nu på pysselbordet är det kirigami som gäller. Jag fick för några år sedan en kirigami kalender av min syster. Barnen har varit lite för små för det men i veckan plockade jag fram lådan och vi alla tyckte att det var jätteroligt.


Det ligger origamipapper med viklinjer och färdig klippmal och några papper på hur du skall göra. Tanken är att man skall klippa en varje dag men då försvinner beskrivningen så jag ritar av på ett annat origami papper istället.

Idag är det ett riktigt oväder utomhus, det blåser och regnar och är ganska kallt. Det var läge sedan vi hade en regnig sommar och i år känns det som det är dags igen. Asien har haft onormalt mycket regn denna vinter och kanske är det så att regnmolnen nu glidit vidare till Sverige. Men de regniga dagarna gör att man får lite tid inomhus att göra de saker som inte är så roliga att göra när solen skiner, städa.

Jag säger även som barnen - Idag har vi en mysdag inhomhus.

Mia

onsdag 22 juni 2011

Grönt i lådorna

Barnen har lekt biltvätt och just nu står de på rad på trallen och väntar på att få torka. Att de har legat där på tork i nästan två veckor stör mig inte för det är sådana fina gamla bilar som är trevliga att titta på - dessutom passar de väldigt fint in mot grönsakslandet. Jag tycker det är lite mysigt och avkopplande att ligga och titta på dem. Precis som det är ligga och titta upp på den blå himlen och molnen som ändrar form.


Gul zuccini, fänkål, majs, rödlök och potatis är en del av det vi har i lådorna. Det sägs att potatisen är klar när de blommar. Jag har inte tittat men hoppas på att kunna äta egenodlad färskpotatis och dill till midsommar. Är det någon som vet om potatisen ska vara så hög? Våra är nästan en meter och tar upp väldigt mycket plats i lådorna. För att inte tala om hur de hänger över gångarna och som paraplyn över de andra växterna.

tisdag 21 juni 2011

Flaskpost


Titta vad som gömde sig bland reklam, räkningar och annat. Den sötaste lilla flaskpost man kan tänka sig. En gammal vän (sedan vi var 5 år) gifter sig i sommar och vad temat kommer att bli ska bli så spännande att få se när inbjudan ser ut så här. Det enda jag vet är att det kommer att vara vid vattnet och att jag ska hjälpa till att sy hennes klänning.
Barnen var lika glada över den söta flaskan och lekte med den hela kvällen, så den lilla lappen med texten blev snabbt skrynklig. Först blev jag arg sedan kom jag på att det skynkliga passade väldigt bra till de brända hörnen. Inbjudan var ju inte heller bara till mig utan hela familjen.

Mia

måndag 20 juni 2011

Gamla knappar och spetsar på tunika




Jag har i helgen gjort några nya mönster där grunden går att göra till en tunika, volangklänning eller ärmlös tunikaklänning. Jag började med tunikan för att se hur passformen blev och den blev som jag tänkt. Så nu blir det till att välja tyg på klänningarna och börja klippa till.






Tyget är en bomullsbatist (som jag brukar fodra klänningarna med) och spetsen runt ärmhål är nya. Spetsen över volangen och knapparna är efter K:s mormor och farmor. Som ni ser räckte det inte riktigt och hålen fick fyllas med tyg där jag även sydde på en liten lapp. Jag gillar verkligen knapparna även om de gulnat något. Jag tror att det från början är en metallstomme som man gjort knapphålsknutar runtom, precis som tränsarna som skärpet vilar i. Skärpet är flätat av rivna tygremsor. Kanske skulle jag göra några till de vita barntunikorna för att bli av med mer tygspillsremsor.




Ha en bra dag!



Mia

söndag 19 juni 2011

Pioner


Förra våren planterades två pioner i trädgården och knoppen som fanns på den ena torkade och föll ner. Men i år kom det tre knoppar på ena och fyra på den andra och de har klarat sig fint. Det enda tråkiga är att blommar just nu när det ska regna några dagar. För att få njuta av de vackra blommorna gick jag ut i på morgonen i reget och knippsade av de tre som nästan slagit ut och de har nu fått en plats på vardagsrumsbordet.


En annan ny sak är asken som ser ut som en bok. I den är det tänkt att vi skall förvara den enda hela fjärrkontrollen vi har och det är den man byter kanal med. När man knäpper på och ändrar volym måste man fram till "tjock-tv:n" (någon mer som inte har platt-tv?). Eftersom det varit så länge verkar igen i familjen berörda över det, vi ser det som extra motion. Dessutom blir det en mindre sak att hålla reda på.

Idag fyller en vuxen i hemmet år (det är inte jag) och det tänkte vi fira med brunch på Långholmen och en tur på fängelset.

Önskar er en trevlig söndag!
Mia

fredag 17 juni 2011

Garnbollsglassar


Garnbollsglassar finns nu att köpa i lekstugans café.


I glassformarna från IKEAs sommarsortiment, som jag egentligen tror är tänkta till sandlådan, ligger en glasskopa, fyra strutar och fyra bägare tillsammans i en söt liten korg.


Choklad, jordgubb, blåbär, vanilj och citron var smakerna vi hade garn till hemma.

Trevlig helg!

Mia

torsdag 16 juni 2011

Tinsel Trading






Tinsel Trading i New York är ett måste för den som gillar vintage. Här hittar du band, trådrullar, blommor, fåglar, glitterpulver, kuddfordral, dukar, gamla bokmärken och vackra saker efter säsong (påsk när vi var där). Både gammalt och nytt. Och en ordning och inredning som gör att det känns som ett museum. Här inne skulle jag kunnat strosa runt i flera timmar om tiden funnits men vi skulle vidare till restaurangen vi bokat bord på, där resten av familjen väntade. Nästan 45 minuter var vi säkert inne, min syster fotade och jag halvsprang runt och försökte hinna titta på allt vilket jag som ni förstår inte hann göra. Allt jag kom ut med var en stor 10 cm trådrulle i trä för det är något som jag letat efter.