fredag 29 juli 2011

Ett jättelångt pärlhalsband?


Just nu träs det många pärlor på ett långt snöre och för att allt inte skall trassla ihop sig virrar jag den pärlade biten runt en gammal trådrulle köpt på Tinsel Trading i New York. Detta skall sedan runt en gammal lampskärm hur det kommer att se ut vet jag inte men hoppas att det skall bli bra.

Trevlig helg!

torsdag 28 juli 2011

Inga vanliga ägg


Jag hittade de här söta små äggen i en leksaksbutik i Waxholm. Hyllorna med lekmaten ropar alltid på mig..... En liten äggkartong innehåller sex ägg, tre vita och tre bruna. Två hela, två man kan dela och "äta" med sked och två där gulan är lös.

Det känns som det läggs liite för mycket tid och pengar på att fixa i barnens lekstuga och lekkök men så länge alla mina barn (mellan 4-8 år) tycker om att leka där kommer jag nog att fortsätta köpa och fixa nya saker dit, för de är ju så kul. Att titta på dem när de leker och hur olika de använder leksakerna. Storebror tar alltid med sig mat när ha leker spion eller är i rymskeppet, lillebror lagar mat och syster yster lagar mat till dockan.

Hur ska det gå när barnen inte tycker att det är roligt lägre. Vilken hylla i leksaksaffären ska jag då fördriva tiden vid. Jag kommer att ha jättesvårt för att plocka ner sakerna i lådor när de tröttnat. Men man får väl hoppas att man en dag blir mormor/farmor och då ta fram det igen. Sen får man hoppas att barnen även då gillar att leka affär och hushåll. För det är inte bara roligt utan lärorikt då man kan handla av varandra och öva på plus och minus.

Tack för tipsen på hur man kan göra en egen slända och var man kan köpa en. Om det är någon mer som undrar över det kan ni läsa kommentarerna från tisdagens inlägg.

Ha en bra dag!
Mia

tisdag 26 juli 2011

En blå gammal bricka och en karda...


...var de sakerna som fick följa med hem från bakluckeloppisen i söndags. Brickan är väldigt gammal och kanske inte i bästa skick men jag gillar den och har länge önskat mig en sådan. Undersidan är inte målad och på översidan kan man se den gula och gröna färgen under det blå. Vad tror ni om köksstolar i den blåa färgen?

Kardan fick även den följa med och nu ska jag försöka göra len ull av fårskinnsklippet som ligger i påsar hemma. Med något att spinna tråden av kanske man kan prova på att göra eget garn. Vi var på Torekällberget i Södertälje förra helgen och då satt en tjej och kardade ull, som hon sedan spann tråd av på en liten spinnsak (vet inte vad det heter) och det såg inte så svårt ut. Var hittar jag en sådan? Någon som har en till salu kanske?

Idag far vi hem efter några dagars husvaktande. Sista dagarna har varit lite sisådär med regn och vindar men förra veckan var solig och varm och barnen har badat hela dagarna. Ingen av oss längtar egentligen hem. Nu längtar vi efter ett hus på landet med växthus, egen strand (en liten på sisådär fem meter), höns, kanske några får, kaniner, en stor trädgård med massor av blommor, bärbuskar och plats för odlingslådor så att frysen kan fyllas med egenodlade frukt och grönsaker och skafferiet med hemma gjord saft och sylt. Någon som verkar ha det lite så är Anna, det är bara fåren och stranden som saknas.

Ha en bra dag
Mia

måndag 25 juli 2011

En halvfärdig kofta


Sommar!

Att sitta ute på bryggan och virka en värmande kofta för ruggiga höstkvällar och kalla vinterdagar. Jag tänkte börja redan nu så jag hinner virka färdigt koftan innan kylan kommer.

I helgen har vi varit på sommarens första bakluckeloppis och bilder på sakerna kommer imorgon då jag inte hunnit fota dem ännu. Vad vi ska hitta på idag har vi ännu inte bestämt, det får vädret bestämma. Så som semester ska vara, dagen planeras helt enkelt efter väder och humör.

Ha en bra dag.
Mia

fredag 22 juli 2011

Burkar till lekköket


En cheddarcheesdip-burk, två barnmatsburkar och en burk med japansk "algkladd" att ha på ris har tvättats rena. Därefter har de fått klistermärken (Panduro) och virkade små hättor i rött med vit kant, förutom ostburken som redan hade ett gult fint plastlock.

De har fyllts med plättar, sylt och gräddtoppar och står nu i barnens lekkök.

Önskar er en trevlig helg!

Mia

torsdag 21 juli 2011

Gravidfin på bröllop


Jag tror aldrig att jag har bloggat om något som jag sytt innan jag började blogga. Men nu tog jag ändå fram och fotade den här klänningen som jag sydde till mig själv för fem år sedan till ett bröllop. Då kunde jag lika gärna skriva om den. Min syster är nämligen gravid med första barnet och behövde en fin klänning att ha till ett bröllop nu i sommar. Jag själv gillar klänningen jättemycket och tycker att det känns tråkigt att den bara hängt i garderoben i fem år.

Klänningen är en enkel grundklänning med motveck fram för att få extra utrymme åt en växande mage. Om jag skulle göra en ny klänning i dag skulle jag göra motvecket större så att det inte öppnar sig helt. Tyget är en stuvbit av ull och jag minns inte vad det var för blandning, men det är ett tyg man brukar sy dräkter av. Fodret är vanligt acetatfoder och fastsytt för hand.

Ett gulskärp med strass under bysten för att markera magen. Den gamla pälskragen är endast där för att dölja gravidmagen i gips under, som skulle ha stuckit upp som ett vitt klumpigt linne i halslinningen. Men lite fint skulle det vara med pälskrage till, men kanske till ett vinterbröllop.

tisdag 19 juli 2011

Lavendelkorg



Lavendel är en en av växterna på min Topp 10-lista av favoritblommor i trädgården. Lila är annars inte en av mina favoritfärger men den ljuva doften från lavendeln gör att jag inte tänker på att de är just lila. Att känna doften när man går förbi och se fjärilar och humlor surra runt omkring blommorna eller barnen som går omkring med en liten kvist under näsan och nästan andas in de små lavendelblommorna - det är sommar.







Jag hittade en beskrivning i Drömhem & Trädgård på hur man kunde göra en lavendelkorg och var naturligtvis tvungen att prova.

Pilligt var det men de är fina färdiga. Antalet måste vara udda då man skall trä satinbandet i varannan stjälk, som när man väver. Några fel blev det men eftersom stjälkarna är väldigt sköra ville jag inte göra om allt med risk för att de skulle gå av. Nu väntar jag på att den vita lavendeln ska blomma så jag kan knippsa av några stjälkar och göra en öppen korg.

måndag 18 juli 2011

Regnkappa till hunden




Min syster beställde en regnkappa till sin hund för ett tag sedan (läs: ett år sedan - men den som väntar på något fint...) . Nu är den äntligen färdig och fort gick det när jag väl satte igång. Då undrar ni säkert varför det tagit så lång tid.

Eftersom jag aldrig sytt till en hund eller själv har hund så tyckte jag att det var svårt att veta hur den skulle se ut konstruktionsmässigt. Men när vi var och besökte dem i New York i våras ritade jag av en kappa de hade till Betsy (hunden) på det enda de hade - en kisslapp för hundar. Lite annat kom emellan igen men till slut renritade jag mönstret på mönsterpapper och klippte ut den i vaxduk. Den har legat färdig ett tag och väntat på karrborre men jag har inte haft tid att besöka en tygaffär. Så för att de ska slippa vänta på den ett år till fick det bli tryckknappar, vilket egentligen är mycket finare men kanske inte lika praktiskt på en hund.





I brist på hundar omkring oss fick Kenneths hund vara modell och han ser väldigt nöjd ut, eller vad säger ni?






Hål för koppel bak i nacken, slejf med knappar bak, kinoko-lapp och tryckknappar. FÄRDIG!



Önskar er alla en trevlig dag


Mia

fredag 15 juli 2011

I köksfönstret



Jag vet inte om det var den bästa gardinlösningen men det passar bättre i köket än de vita fransgardinerna vi hade innan.

Kanske att de blev lite för lantligt med köksrutor och hur det kommer att se ut med färgade kökstolar vet jag inte. Jag vet inte ens vilken färg det blir på de färgade stolarna ännu. Kanske olika grälla färger, eller 50-tals blå som hissgardinen och stolarna hos Pettson och Findus. Men just nu är de i "skrap-stadiet" och det känns som det kommer att ta ett tag att skrapa av den vita färgen.


Men jag vet att jag gillar gamla kökshandukar med handbroderade monogram. Och jag vet att jag har en hel papperskasse med röda, blåa och vita handukar som jag ärvt efter farmor. Och jag vet att min syster har ärvt lika mycket och mamma har också jättemånga.

Varför är de alltid i samma färger? Varför hade man så många? Var det så att man förr hade röda runt jul och blåa på sommaren och vita resten av året? För det är så jag gör, även om de röda brukar få sitta kvar lite för länge då jag tycker de är så fina. Men sedan räcker det med att jag tvättar dynorna på stolarna och de blå innerkuddarna kommer fram, så vill jag genast att allt ska bli blått för det känns så mycket somrigare, ljusare och fräschare.

Så här ser det i alla fall ut i vårt köksfönster nu men jag skulle vilja ha det lite mer modernt - så där lagom modernt så det fortfarande ser hemtrevligt och personligt ut med både nya och gamla saker. Lite mer färg på möbler eller kanske en mönstrad tapet. Så att det helt enkelt passar ihop mer med vardagsrummet.

Det blev en lång utläggning, jag som bara skulle göra ett kort inlägg. Önskar er alla en trevlig helg!

Mia

onsdag 13 juli 2011

En grönsakspojke


Vi har skördat våra första potatisar och under de höga buskarna gömde sig faktiskt massor av stora fina potatisar. Barnen tyckte det var jätteroligt att klippa ner och dra upp potatisen. Lillebror tog på sig förklädet och sa -Jag är grönsakspojke. Och när storasyster inte ville bli jordig om sina fina kläder sa lillebror -Ok, du får vara grönsaksflicka.


Fyra plantor senare.


SOMMAR! Att sitta på trappen bredvid grösakslådorna och tvätta potatis.

Mia

tisdag 12 juli 2011

Ännu en kjol i annat tyg


Barnen var på kalas i början av sommaren och istället för leksak som de ändå får så mycket av fick födelsedagsbarnet ett presentkort. Efter att ha tittat i syrummet och Juliettes garderob bestämde hon sig för en grå linnesnurrkjol med spets och volang. Det är inget som finns på hemsidan men om någon är intresserad går det bra att maila mig.


För den som vill ha en enklare variant finns denna grå som en ballongkjol och den är fin tillsammans med den vita tunikan. Båda plaggen finns på hemsidan.

Ha en bra dag,

Mia