onsdag 31 augusti 2011

Jeansjacka





Nu när skolan startat och det börjar bli lite kyligare behöver garderoben fyllas på med en lekvänlig jacka. Modellen är samma som den här och den här (för över två år sedan) med en ändring av ärmsluten, där det fick bli muddar.

Jag behövde tömma lite i stuvbitslådorna så fickorna kantades med prickigt tyg som de här klänningarna är sydda i, också väldigt länge sedan.

Fodret på jackan är randigt och en tvättrådslapp syddes fast i nacken. Vanligtvis brukar jag inte sy i tvättrådslappar i mina barns kläder men det är svårt att hänga upp en jacka på en krok utan ögla.

tisdag 30 augusti 2011

Äppelmunkar


Ni kanske minns att jag skulle baka munkar i fredags? Det gick sådär. Smeten var lätt att få till men att fritera var svårare. Enligt receptet skulle man ha kokosfett, ni vet sådant man har när man gör ischoklad och fågelmat. Jag la i en rejäl bit i kastrullen och det smälte fint, men det luktade fotsvett. Jag luktade på det som fanns kvar i förpackningen och det luktade lika illa. Jag har inget minne av att det luktat så illa tidigare men provade ialla fall att fritera. Men jag stod inte ut med lukten och kastade både fett och munk.

Nu stod jag där med smet till 25 småmunkar till och var tvungen att ta till en nödlösning, det fick bli Rene Voltaires jättedyra cocosolja. Det doftade underbart och jag som älskar cocos tycker att munkarna blev jättegoda med svag smak av cocos tillsammans med hemmagjord äppelmos.

Äppelmosinläggningen gick sådär eftersom jag fått för mig att fylla dem med en plastspruta till medicin för barn. Det tog sin lilla tid att fylla men till slut efter en massa kladd hade jag fyllt tio jättestora munkar som egentligen skulle vara 25 små ringar.

8-åringen kom hem med en kompis och de tog en tugga på cocosmunken med äppelfyllning och det räckte. Lillebror fick också smaka och han tyckte inte heller de var så goda, maken gillade inte heller dem och dottern var hos en kompis så hon hann inte smaka. Jag smällde nämligen i mig resten av de åtta stora munkarna. För de är ju bara goda färska..... min mage var inte så glad på kvällen.

Vad har jag då lärt mig av det här? Köpta munkar är mycket godare och billigare om man inte vill fritera dem i fotsvettsfett. Dessutom behöver man inte städa köket som såg ut som ett slagfällt med byttor, äppelmos och ett golv fullt av socker. Och man äter bara en för man köper inte fler än vad man behöver.

Men receptet har jag ändå skrivit ner ifall jag skulle få för mig att prova igen. Och kanske var det så att kokosfettet härsknat trots att det var två månader kvar på bäst före-datumet.

Ha en bra dag.

måndag 29 augusti 2011

En bröllopsgåva


I lördags var vi på bröllop i det härliga sommarvädret. Perfekt väder för ett utomhusbröllop där vigseln var vid vattnet. Den goda maten var hemlagad av brudgummen. Tipspromenad, trevliga gäster, badstrand och stora ytor för barn att springa på.

Som vanligt fick brudparet en tårta. Den här gången blev det en vit ulltårta med gigantisk rosa ros inslagen i en hemmagjord tårtkartong.

Tack för alla fina kommentarer om de små ballerinorna, det verkar som om de är populära så de får nog flytta in på hemsidan snart. Jag ska försöka få till ett mönster i veckan för er som vill virka egna.

Ha en bra dag
Mia

fredag 26 augusti 2011

Virkade ballerinor


Värmande små ullballerinor till en väldigt liten fot.


Lilla slejfen syddes fast med vitt ullgarn.

Jag började virka efter det här mönstret 1-4 därefter hittade jag på lite själv. Mönster kommer när jag virkat några fler. Ett roligt, enkelt pyssel som man blir färdig med på en kväll.

Nu ska jag baka munkar med hemmagjord äppelmos.

Trevlig helg
Mia


torsdag 25 augusti 2011

Ett virkat hårspänne



Förra veckan låg det ett brev med en beskrivning på den här jättesöta filten, det var Petra som hade skickat den. Den första blomman till filten fick bli ett hårspänne istället. Något stor för ett litet huvud men en förminskad variant så blir det en fin accesoar till kinoko-kläderna.

Första dagen på dagis avklarad för lillebror som var där nästan hela dagen själv. När jag frågade vad han fick till lunch och om det var gott svarade han
- Jag åt upp alltihopa, till och med det gröna som jag inte gillar.

Alla verkar trivas och är nöjda, hoppas det fortsätter vara så.

onsdag 24 augusti 2011

Denim


Ett par sköna mjuka jeans skickades igår till en 8-åring som bara vill ha mjukisbyxor. Modellen är den här och dessa kommer att finnas på hemsidan i september i storlekarna 86/92-134/140. De är sydda i samma mjuka denimtyg som muddisarna, men liknar mer ett par vanliga jeans. Helt enkelt mycket bekvämare att ha under tjocka täckbyxor vintertid. Muddjeansen kommer självklart fortfarande att finnas kvar.

Det känns som om jag mer och mer börjar hitta ut till syrummet nu. Jag skulle behöva en klänning som funkar både vid regn och solsken, då vi ska på bröllop i helgen på deras landställe. Vädret är så ostadigt och man aldrig vet om gummistövlar är nödvändigt.

Idag börjar inskolnigen av lillebror och jag tror att det kommer att gå bra trots att han aldrig tidigare gått på dagis. Han ser fram emot det och kanske att han vågar äta lunch där utan mamma så att hon kan gå hem och sy lite....

Ha en bra dag.
Mia




tisdag 23 augusti 2011

Ett litet lila ägg


Jag tog mig en titt i växtvitrinen igår och hittade den här söta lilla auberginen.


Och fler är på väg....

God morgon! Vart tog värmen vägen igår? Jag var med barnen i skolan och hade jeans på mig vilket var väldigt länge sen. För mig börjar hösten när jeansen tas fram ur garderoben och jag känner mig inte riktigt redo för det än. Jag hoppas varje morgon att solen ska skina och att få känna de värmande strålarna mot kinden. Men jag vägrar ta på mig andra skor än sandaler vilket inte var någon höjdare igår eftersom vi hade vandring i skogen på inskolningen. Men jag var inte den enda mamman med sandaler.

Första dagen utan storbarnen gick fort och jag har glömt hur det var att bara vara hemma med ett barn, lite som semester. Jag har faktiskt haft tid att sätta mig och lösa den där sudukon som finns på pappret lindat runt reklamen, och det var länge sedan jag tog mig tid att göra den.

Däremot är jag väldigt stressad över hur vi nu ska hinna till skolan 8.10 varje dag, det känns omöjligt. Det svåraste är att få barnen att somna tidigare när det fortfarande är ljust på kvällarna.

Önskar er som tittar in en trevlig dag!

måndag 22 augusti 2011

En prickig kjol




När jag var liten sydde min mamma mycket kläder till mig och min syster och när jag var hos henne förra veckan hade hon rensat lite bland sina tyger och lagt undan en hög till mig. Juliette fick genast syn på det här prickiga tyget och beställde en kjol, för det var det tyget räckte till.


Linningen är vit och högre mitt fram och knäpps ihop med en knapp från Rice, dessa finns att köpa hos Lilla Tussilago. Midjan på kjolen blev i snävaste laget och kommer nog att behöva läggas ut snart. Vi är båda nöjda och det är nog bland det mest färgglada jag sytt i klädväg.


Idag är det dags för storbarnen att börja skolan. Lillebror får vara hemma två dagar till innan han skall skolas in på dagis. Nu när syskonen inte kommer att vara hemma tycker inte lillebror som är fem att det är jättekul att vara hemma med mamma. Vi kommer att börja med tre dagar i veckan och tycker han att det är jätteroligt får han gå fler dagar. Det kommer att kännas tomt hemma samtidigt som jag ser fram emot att få sitta och sy på dagarna. Nu ska det sys nya kläder och bli ordning på Kinokos hemsida, lager och hemmabutiken.

söndag 21 augusti 2011

Ett kreativt hem



Ett kreativt hem skulle jag kalla vårt hem, därför fick det bli namnet på mitt bidrag till "Sveriges charmigaste hem". Pilo, en vän, tipsade om den på sin blogg och jag har under sommaren funderat på om jag ska vara med. Vinsten är väldigt trevlig och skulle användas till att piffa upp köket. Så om ni har tid och lust och är med Facebook blir jag väldigt glad om ni röstar på vårt kreativa hem. Här hittar ni mitt bidrag. Gillar ni det mycket klickar ni på stjärnan till höger. Hittar ni något annat fint bidrag får ni förstås rösta på det istället.

Jag såg att några hade gillat mitt bidrag första dagen, men tyvärr har de fallit bort och jag vet inte varför. Men tack för att ni har gillat, om jag har missat att tacka någon är det för att jag inte hunnit se det.

Nu till systugan!

fredag 19 augusti 2011

Gult

Omlottunika och kortbyxor från kinoko.

Paradiset för lillebror som älskar gult.

I går var vi i Ulriksdals slottsträdgård med grannen och deras son och barnen tyckte verkligen att det var jätteroligt. Det första vi såg när vi kom ner till frilandet var den stora ytan barnen hade att leka på med gungor, stutsmatta, rutchkana och klättersaker. Barnen tyckte att det var roligt att leka där i 5 minuter, därefter var det korgen på armen och grönsaksjakten som var det roliga.

Blommor hade de också kunnat plocka hur mycket som helst men det gäller att hålla koll annars kommer man hem med en drös av blommor med 5 cm stjälkar (som vi).

Om ni befinner er i Stockholmsområdet och inte har några planer i helgen så kan jag verkligen rekommendera ett besök.

Trevlig helg!!!

torsdag 18 augusti 2011

Världens godaste äppelpaj/kaka



När vi flyttade in i huset för snart fyra år sedan fanns det inte ett enda äpple på trädet och det var högt och fullt av vattuskott. Vi klippte ner det ganska mycket och de två följande åren blev det inga äpplen. Tredje året fick vi tre äpplen och i år några fler, alldeles lagom helt enkelt. För det är ju lite så med fruktträd att det oftast blir alldeles för mycket frukt och tiden räcker inte till för att ta vara på allt. Plommonträdet har fått så mycket och de rasar ner bara man rör vid en kvist.

Igår var jag uppe och klättrade i trädet för att trimma det lite och råkade knippsa av några grenar med äpplen på. Så då fick det helt enkelt bli en äppelkaka/paj efter grannens recept. Knaprig, knäckig, jätteonyttig och helt underbart god blandning av sirapskakor och paj.


Ett recept för den som vill prova.


Nu har jag kommit igång med receptburken. Själva burken har varit färdig ett tag men väntar på att fyllas med smaskiga recept. Så först ut är världens godaste paj/kaka.
Hoppas att det smakar.

Mia

onsdag 17 augusti 2011

Stolar med virkade dynor



De nygamla stolarna har efter en del funderande nu blivit vita och blanka. Målningen gick sådär och roligare saker finns det att göra än att måla alla dessa pinnar. Dessutom var det svårt att få snyggt runt de svarvade delarna. Åt vilket håll skall man dra penseln?

Inspirerad av Louise har jag även virkat två dynor. Jag hade två rullar med rivna lakansremsor i garnkorgen och trodde att det skulle räcka till tre, men det går åt mer än man tror.

Ny dag nya utmaningar vad skall vi hitta på idag?

tisdag 16 augusti 2011

Juliettes rum del 1





Det känns som att jag inte gör annat än flyttar runt sakerna i huset men nu börjar det bli färdigt. På övervåningen har det inte hänt så mycket de senast månaderna då vi inte är så mycket där under sommaren. Barnen är mest ute och leker och då fixas det ute i trädgården istället. Men nu när det är lite svalare och lite höstlikt har de varit inne mer vilket gör att man kan fixa lite inomhus.



Juliette har fått nya stolar i sitt rum och det är våra gamla köksstolar som har flyttat upp. Den ena fick bli sängbord och den andra skrivbordsstol. Skrivbordet är en sekretär som väntar på att få sina knoppar renoverade, innan ni får se hur den hörnan ser ut.



I köket står nya eller nygamla pinnstolar och väntar på att få bli färdigmålade. Något att ta tag i idag kanske....



Önskar er alla som tittar in idag en trevlig dag.

måndag 15 augusti 2011

En gårdagens


Hoppas ni haft en trevlig helg, här har de varit full rulle med möhippeplanering och lite ommöblering av barnrum. Igår var jag på möhippan med lite brunch, loppis, laserfortet, modellfototgrafering för bruden och middag hemma hos oss. För att slippa massa packning fick det bli samma klänning hela dagen. dock ej under laseraktivieteten. Den gamla blå klänningen med vita prickar som jag sydde för två år sedan fick igår sällskap av ett rött skärp, ett par röda skor och en stråväska.

Två lediga dagar kvar innan veckorna återgår till att bli fem arbetsdagar. Vi har inte planerat så mycket - väder och humör får helt enkelt bestämma. Kanske dags att börja sy lite nytt till hemsidan inför skol- och dagsistart. Jag har så mycket nytt jag vill sy men trädgårdspyssel har lockat lite mer, det gäller att passa på innan kylan kommer.

Ha en bra dag!

fredag 12 augusti 2011

En pärllampa










Något som jag trodde skulle gå fort att göra tog väldigt lång tid. Mycket tid har spenderats i soffan med att trä på pärlor, ta bort pärlor, fixa med ståltråd, ta bort ståltråden igen, vira runt träspolen, vira av träspolen. Men till slut blev den äntligen färdig.

Stommen består av två gamla lampskärmsringar och det var lite pilligt att få till det. Barnen älskar den och vill att den ska vara tänd hela tiden även fast det inte behövs. Om den passar in i resten av inredningen vet jag inte då den är väldigt kitchig. Men nu hänger den i hallen och sprider ett fint mysigt ljus, såsom det ska vara i en hall. Om vi tröttnar på den eller känner att den inte alls passar in är det bara att trä av pärlorna och lägga tillbaka dem i pärlburken. Då får dottern tillbaka sina pärlor jag lånat.



Trevlig helg!


torsdag 11 augusti 2011

Soltorkade tomater


Om det är någon som liksom vi ibland glömmer bort att ni köpt tomater och upptäcker dem liggandes längst in i kylen skrynkliga. Vi hade en sådan ask och jag har länge tänkt att det skulle bli något men veckorna gick. Idag torkade jag dem äntligen och inte i solen för den har gömt sig bakom svarta moln hela dagen.

Jag delade dem i halvor, saltade och lade dem på en plåt i ugnen, 100 grader tills de torkat och fått fin färg (det tog några timmar)

Jag lade i lite rosmarin, en chili, några hela vitlöksklyftor och fyllde upp med olivolja.

Fin att ge bort eller spara själv.

onsdag 10 augusti 2011

Det slutade i alla fall bra


En utflyktsdag som fick ett trevligt avslut på Taxinge slott med kakbuffé och god mat. Tänk om man hade ett sån här fin klätterstubbe på tomten. Juliettes kläder kommer från Kinoko nu är ju snart sommaren slut men med ett par tights under kortbyxorna och en kofta funkar de även när det blivit lite kallare.

Vi tänkte gå på Pelle Svanslös Hus igår med stadstur i Uppsala. När vi står vid grinden ser vi skylten STÄNGT. Eftersom vi betalat för parkering fick det bli en egen statsvandring i domkyrkan, saluhallen och på någon gågata tills det började regna. Just när vi kliver in i bilen börjar det spöregna. För att slippa värsta rusningstrafiken hem tog vi en annan väg tillbaka till Stockholm, förbi Taxinge slott.

Någon mer som var glad var Emma som även hon syr barnkläder med märket Emmaloppa. Jag har sedan vintergalleriet haft hennes galgar på vindsloftet och nu när hon ska öppna butik i höst behövde hon dem. Vi började därför Uppsala-dagen med att lämna dem. För er som vill besöka hennes butik i Uppsala kommer mer info när hon bestämt sig för öppningsdag.

Ha en bra dag och tack för att ni tittar in!

Mia