onsdag 30 november 2011

Mumsiga saffranscupcakes





Jag älskar saffran. Så när jag såg Leilas saffranscupcakes i senaste Tove var jag bara tvungen att prova. Och godare muffins finns det nog inte. Saftiga, kladdiga och lagom söta. Så där goda att man bara måste tugga lite på pappret när man ätit upp muffinsen för att vara säker på att man inte slänger bort något. Eftersom jag tycker att vanlig frosting kan vara lite mastigt byttes det ut mot en blandning av grädde, turkiskt yoghurt och florsocker (Leilas pavlova-creme). Jag toppade med frysta syrliga lingon för att bryta av det söta. Inte det nyttigaste men absolut det godaste - och december är väl frossa-månaden?

Här kommer receptet för den som vill prova

12 muffins

3 ekologiska ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker (tycker inte jag behövs)

100 g smör

0,5 g (en påse) saffran

1 dl vispgrädde

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 msk ljus rom (hade inte jag)



Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smällt smöret med saffranet, rör i vispgrädden och låt koka upp.

Blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt er det i smeten. Smaksätt med rom.

Plavera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.


Topping

Alt 1

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1msk färskpressad citronsaft

100g philadelphiaost. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphia krämigt. Bred frostingen på muffinsen och garnera.


Alt 2

2dl vispgrädde
2dl turkisktyoghurt
0,5dl florsocker

Vispa grädden och rör ner florsocker och turkisk yoghurt. Bred ut på muffins och garnera med frysta lingon.


Ät och njut!




tisdag 29 november 2011

Pojkarnas jackor äntligen färdiga, men var är snön?




Ibland känns det som jag vill mer än det finns tid på dygnet. Och innan jag påbörjade projekt ytterplagg till barnen var jag väldigt peppad och tänkte att "så svårt kan det inte vara". Men många delar var det att hålla reda på, jag svor ett par gånger och tänkte: "aldrig mer....".


Vid ett tillfälle tog jag ett djupt andetag och gick in och fikade. Sedan gick ut i syrummet med nya krafter och fortsatte. Till slut blev de i alla fall färdiga och jag blev jättenöjd (några små defekter här och var är det). Det tog ungefär en arbetsdag, men det var det värt för att få dem som jag önskade. Men om man ska köpa nytt tar det ju också sin lilla tid att åka till butik efter butik för att hitta vad man önskar till ett rimligt pris - och då kanske det inte finns byxor som passar.

Det mönster jag använt mig av är samma som det jag gjorde till den här förra hösten. Jag ökade på lite i sidorna och sänkte ärmhålet. För på ett ytterplagg som barnen ska ha och leka med krävs det en del rörelsevidd.







Yttertyget är svart bävernylon och hela jackan är fodrad med fleece för att få extra myskänsla. Kragen och luvan har båda fått fleece på insidan så det skall vara mjukt trots att man inte har en halsduk. Luvan är avtagbar och knapparna sitter så att luvan skall se snygg ut när den ligger ner. Lite resår bak i midjan för att få lite form och inte se ut som en särk. Ärmarna har fått muddar i baddräktstyg så att de skall torka fortare efter en dag i snön (som inte finns just nu). Stora fickor med lock, plats för "bra att ha"-saker. Och det viktigaste av allt, en krok att hänga upp jackan med. Juliette är trött på mammas hemmasydda kläder som man inte kan hänga upp men den här gången kom jag ihåg att sy på en.




Överdragsbyxorna (bilden till höger) är även de i bävernylon och förstärkta på rumpan och över knäna, som även fått inprovingar för mer rörelsevidd. Byxorna är fodrade med flecce till knäna därefter är det ett vanligt fodertyg som torkar fort. En liten extra detalj är även att ytterbyxan är rak och foderbyxan som den sitter ihop med har fått resår så inget snö skall smita in och kyla de små benen.



Önskar er en trevlig tisdag!





Mia

måndag 28 november 2011

Utlottnig


Tittar in lite snabbt nu på morgonen för att påminna er om min lilla utlottning. Har ni ännu inte anmält er så kan ni göra det här.


Ha en bra dag

Mia


fredag 25 november 2011

Sagan om bubbellyktorna


Det var en gång två runda lyktor som hängde i ett bås på Stortorgets Julmarknad i Gamla stan.
-De vill jag ha, sa frun och köpte de sista två som fanns kvar. Väl hemma hängdes de upp i köksfönstret lyckliga över att få lysa upp fönstret. Men en dag fick de lämna plats åt trattkantarellerna som skulle hängas på tork just i det fönstret. De togs ned, diskades och bodde ett tag i tvättstugan tills de en dag plockades fram för att få hänga i vardagsrummet. Där skulle de få lysa upp ett mörkt hörn.

Men den ivriga frun trodde att hon kunde hålla i lyktan samtidigt som hon klippte till en passande längd på snöret och den ena lyktan föll ned och gick i tusen bitar. Så nu hänger en ensam rund lykta och väntar på att få fler bubbelkompisar att lysa upp det mörka hörnet.

Kanske hittar vi några på torget idag.

Trevlig helg på er!

torsdag 24 november 2011

Snöflingor av ståltråd och pärlor





Förra året bytte jag ut det röda och guldiga julpyntet i granen mot rosa och vitt. I år tänker jag fylla på med lite nytt pynt och egentligen var det väl tänkt att jag skulle virka vita snöflingor. Men ni vet hur jag och beskrivningar är så det kommer nog inte att hinnas med.

Därför valde jag ett enklare alternativ genom att klippa till ståltråd som jag snörde ihop i mitten med en tunn ståltråd. För den som inte känner för att göra egna finns färdiga tomma ståltråds flingor redo för pärlor på Panduro. Därefter var det bara att trä på pärlor i önskad storlek och färg. Och pärlor har vi gått om, likaså stråltråd. Om det är något som önskar en mer detaljerad beskrivning är det bara att säga till.







Och tack snälla för alla vänliga kommentarer om pannbandet. Trodde inte att det skulle bli så populärt många blir vi med pannband denna vinter som för övrigt är så varm att pannband räcker.


Ha en fin dag!

Mia

onsdag 23 november 2011

Den blåblommiga servisen



De blåblommiga servisen används flitigt hemma hos oss. Men det är inte alla som jublar när den plockas fram på bordet. Idag är det många som helst vill dricka kaffe och te i stora koppar. Nackdelen med en för stor kopp är att teet ofta blir kallt innan man hunnit dricka ur. Visst kan jag hålla med om att det är mysigt att värma händerna runt en varm stor tekopp men så ofta är jag inte kall om händerna när jag är hemma, trots att vi snålar på värmen. När jag dricker te själv dricker jag ur en lagom stor kopp och när gästerna kommer tycker jag att det är lite trevligt att plocka fram finservisen.

Något som också är väldigt trevligt är att göra små minipajer som man sedan serverar på fina fat med glass på pajen (gillar jag) eller på fatet. Inte krångligare än att göra en stor paj men det känns så mycket mer personligt att få en alldeles egen paj. Det enda tråkiga är att man inte kan ta påfyllning. Men man kan man ju alltid gör några extra om man vet att man har matglada gäster.

Nu ska barnens vinterkläder sys färdigt, äntligen!

Mia


tisdag 22 november 2011

Virkat pannband


Jag har alltid förknippat pannband med tanter som inte vill förstöra frisyren. Men helt plötsligt verkar det vara modernt och var och varannan ung tjej bär det och jag kan inte låta bli att tycka att det är lite fint. I övrigt har jag ingen ambition att vara modern och se ut som alla andra och kanske är det så att jag nu är tanten som inte vill förstöra frisyren och gå runt med platt statiskt hår hela dagen samtidigt som jag inte vill frysa om öronen.

Eftersom jag inte är någon mästare på att virka och framför allt inte på att följa beskrivningar, har jag gjort det enklaste pannbandet som finns. Det består av stolpar i huvuddel och fasta maskor för att få till delen som ger ett rosettutseende. För er som är duktiga på att sticka och virka kan jag verkligen rekommendera ett besök hos den här duktiga virkerskan (tror inte ens det finns ett sådant ord men ni förstår vad jag menar) och denna duktiga stickerskan (är nog inte ett ord det heller) för inspiration till pannband.

Ha en bra dag!
Mia

Mia

måndag 21 november 2011

En liten båt


Vi köpte en ekologisk gårdskyckling och tråget som den låg i hade form som en båt. Jag diskade rent den och lade den på pysselbordet. Där låg den i några dagar tills Lillebror kom fram och sa

- Jag vill bygga en båt!



Så då gjorde vi det. En sjörövarbåt skulle det vara. Det vi hade hemma som var torrt nog att limmas var rester från förra höstens kottpyssel. För att få fast alla delar använde jag limpistol. Jag kan verkligen rekommendera det när man skall pyssla med pinnar och kottar eftersom limmet torkar jättefort. Dessutom tycker barnen att det är kul att trycka ut limmet. Men var försiktig - det är varmt.



På kottarna limmade vi fast daller-ögon och kottfjäll som hår och detta fick bli passagerarna (eller ska jag säga sjörövarna).

'

En liten ekollonbebis ligger och vilar i en valnötsvagga med grästäcke.
Ni får ursäkta alla limtrådar men de syns inte så mycket i verkligheten.


Tack så mycket för alla fina kommentare om tyllkjolen! I lördags fyllde Juliette 7 år och dagen till ära fick hon ha på sig kjolen hela dagen.


Önskar er alla en trevlig måndag!


Mia

fredag 18 november 2011

En tyllkjol


Jag fick ett kjoltips förra veckan av Kånkarong som jag var tvungen att prova sy. Kjolen som hon visade mig hittar ni här. Eftersom jag inte hade det tyg som hon använt hemma fick det bli i tyll vilket blev aningen stelt.


Jag klippte till en grund som för en vanlig snurrkjol, sedan sydde jag fast tyllremsor runt runt i cirklar tills kjolen var täckt med tyll. Remsorna skar jag till med rundkniv och det gick väldigt fort, sedan syddes de fast allt eftersom bitarna tog slut. Det är det bästa med tyll - att det inte repar sig så man behöver inte kanta eller sy skarvarna.

Roligt var det och fler tänker jag sy och behöver jag ens säga att den blev omtyckt.
Om hon fick skulle hon ha på sig den varje dag dygnet runt. Hon såg ut som en liten ballerina när hon skuttade omkring hemma och speglade sig då och då.

Då var det dags för helg igen och den här helgen är lite speciell eftersom Stortorgets Julmarknad i Gamla Stan börjar och den pågår fram tills den 23 december. Vi har ett litet rött bås där som vi säljer fårskinnsvaror i. Jag kommer förhoppningsvis kunna klämma in lite barnkläder där också.

Önskar er en trevlig helg!

Mia

torsdag 17 november 2011

Gamla ljus blir nya


Nu när mörker och kyla är här på riktigt behövs det ljus i mängder. Det både värmer och lyser upp i mörkret. Eftersom ljuslådan börjat sina och ljusrestlådan börjat bli full var det dags att göra nya ljus.


Lådan med ljusrester plockades fram och jag bestämde mig för att använda de blå delarna som smältes ner i en aluminiumform i vattenbad. Observera att pannkakslaggets strumpa kom till använding till den här kastrullen också.


Jag hällde sedan upp stearinet i formar. Marängcup från glassbilen (finns tyvärr inte kvar så mina återanvänds försiktigt), turkisk yoghurt-hink och gamla ljushållare.

De rosa gjordes förra året och de blå i år. De blev inte riktigt lika släta och fina. Jag kunde kanske ha borstat av dem lite innan fotograferingen men det var lite bråttom.


Nu står de på bordet och sprider som sagt ljus och värme tillsammans med andra värmeljus.

Ha en bra dag!