torsdag 29 december 2011

Gästinlägg: Grattis Mia!

Det här med presenter är inte min starka sida. Egentligen är vi båda ganska usla på att följa sådant som man förväntas göra under årets högtider och födelsedagar. Det kan tyckas konstigt att egentligen inte fira saker på traditionellt vis, men för min del är det oerhört befriande. En kravlös inställning när det gäller sådant är ofta vår räddning. För utan uppblåsta förväntningar slipper vi också större besvikelser.

Så när det kommer till födelsedagspresenter har varken jag eller Mia några större förväntningar. Det slutar oftast i att vi hittar på någonting hela familjen istället och så blev det idag också, på Mias 33-årsdag. Ett spontant besök på vår gamla Sushifavorit Ki-Mama vid Odenplan i Stockholm. Uppskattat av alla, även om en femtedel av familjen (inga namn) måste ha någon sorts lugn-och-ro-fobi, vilket gör att den där idylliska mysstämningen oftast bara varar i ett par sekunder. Men som sagt, har man inga förväntningar så......

I övrigt har Mia fått en väldigt kort dikt som jag skrev innan jag gick till jobbet (tidigt på morgonen till mitt försvar). Ungefär som att få en teckning av sitt barn..... "Ehhh tack, den är jättefin - verkligen!"

STORT GRATTIS MIA!! // K

Jag passar också på att säga "Farewell" till 2011, med en av årets bästa låtar: "Farewell" med Soda Shop. Gillar ni pop, så finns det länkar till Spotify-listor som sammanfattar årets finaste album och låtar på min (extremt inaktiva) musikblogg.


lördag 24 december 2011

Årets julklappar


U

Tittar in lite snabbt på julaftonskvällen för önska er alla en GOD JUL!


             Årets julklappar har slagits in i brunt papper (köpt på byggvaruhuset, det används även som mönsterpapper till barnkläderna), färgglada mönstrade papper och för att göra av med de sista tomtepappren har även några sådana slagits in.

Paketen har istället för vanligt band fått pompoms fastsatta med garn eller polkasnören i bomull. Jag har även bytt ut klisteretiketter mot hängande lappar eller mot svart text direkt på paketet.

   Jag provade även att göra en solfjäder som limmades fast direkt på paketet. Enkelt att göra och fint blev det, sådant pyssel gillar jag.

Nu tar jag några dagars jullov från bloggen. Ses igen nästa vecka!

Mia
                      

fredag 23 december 2011

Små söta tovade hjärtan

           
Små tovade hjärtan med pärlkant låg i ett kuvert av handgjort papper, tovat hjärta och lackstämpel. Det är en vinst från Moni som själv gjort dem. Tovat har jag gjort en gång och det var väääldigt länge sen. Det var  en liten oval mus med flätad svans, platta öron och morrhår som jag faktiskt fortfarande har kvar. Om jag inte minns fel så tycket jag att det var väldigt roliga att göra. Jag har länge tänkt göra det igen och  ull, sopa och vatten finns men inte tiden.  Något som har tid och är jätteduktig är Moni titta gärna in på hennes hemsida där du hittar massor av fina saker som hon gjort.

En dag kvar till jul och det mesta är klart fast egentligen är det ju inte så mycket att fixa med julpynt(har vi haft sedan första advent), julgran (köptes för två veckor sedan och har som ni ser på bilden redan börjat barra), lite mat(det mesta finns hemma året runt), julgodis (har vi gjort massor och även ätit alldeles för mycket av om man nu kan det) och presenter till barnen(presenterna finns men de vill ha lite fint papper och kanske något mer fint på sig och det skall vi prassla med i kväll).   

Önskar er en trevlig dag och stressa inte allt för mycket!

Mia

onsdag 21 december 2011

Underbar saffranskola



De här är så goda att det förmodligen inte kommer att finnas några kvar till julen. Lagom mjuka, smälter i munnen och lämnar en underbar smak av saffran.  

Jag tog ett vanligt kola recept från vår kokbok och bytte ut cacaon mot en påse saffran. Gjorde ett kulprov och tyckte det var ok men som senare visade sig vara alldeles för mjuk. Att det dessutom luktade lite bränt gjorde att de kände ännu mer färdiga men förmodligen var det gammal mat på plattan som började brännas och lukta. Men för att lösa kladd problemet rullades kulor (som blev platta) och därefter doppades de i smällt choklad. Några fick lite minikulströssel på sig och några flingsalt (som gjorde att de blev jätte jättegoda ). Vi stod där i köket och mumsade när barnen lagts sig och kom på att lakrits kola, doppad i choklad med lite flingsalt är nästa variant.

Nu är det inte många dagar kvar till jul och barnens paket börjar smått slås in på kvällarna. 

Önskar er alla som tittar in en härlig vinterdag!

Mia

tisdag 20 december 2011

En liten kakburk till lekköket

     

    
               


                       


Baka baka liten kaka, kavla kavla liten pepparkaka -och skjuts in i ugnen.


Lägg i kakburken och ställ på hyllan.


En kakburk har flyttat in i lekköket och det är en gammal Abbas fiskbullskonserv som fått lite papper, klistermärke och knopp av ståltråd och pärlor.  




        Det blir lite rörigt när man bakar och bjuder på fika men det går fort att städa upp.


Önskar er en trevlig dag med massor av gott julfika. Här fikas det varje dag och egentligen alldeles för mycket, men det är ju bara jul en gång om året. Knäcken är redan slut och i går gjorde vi nya men då fick det bli saffranskolor som idag när barnen kommer hem ska doppas i choklad. Kanske att vi gör lite vanlig knäck också eftersom det är så gott.

Mia


måndag 19 december 2011

Nötkräm som räddar liv




Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.
Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.





fredag 16 december 2011

Fabrikens tema - Julpyssel


Julpysslet börja med en kalender sydd av en gammal grå tröja. En tröja räckte precis till 24 strumpor och de fylldes med färgglada små paket.


Bästa med julen måste vara allt gott julgodis som gärna får förvaras i burkar man blir glad av att titta på.


Röda julkuddar och små röda virkade dukar räcker för att få lite julkänsla.

Fint julgranspynt av ståltråd och pärlor.


Lucia firades i egendesignade lucia kläder.

Där här är lite av de saker jag julpysslat i år och får bli mitt bidrag till Fabrikens julpysseltema. Mer pyssel och inspiration hittar ni som vanligt hos fabriken.

Trevlig helg!

torsdag 15 december 2011

Lucia kläder


En pepparkaksgumma inspirerad av Elsa Beskows bok Tant brun, tant grön och tant Gredelin(visst ser hon lite ut som lotta) Klänningen är sydd av ett brunt ekologisk bomullstyg, lite volang på livdelen med virkade knappar och kjoldel med tyll som den röda jag sydde för några veckor sedan.




Pepparkaksgubben fick bli en bränd variant då den enda fleece(eftersom de skulle vara ute tyckte jag att det var ett bra allternativ) jag hade hemma var svart. Det blev modell one piece och blev snabbt en favorit. Kristyren är zigzagband som jag sytt på för hand så att de skulle vara lätta att ta bort när lucia var över. Färgglada runda knappar som skulle se ut som nonstop och de låg i pärlasken för gamla halsband var det svårt att få ihop till ett ord men jag lyckades hitta pärlor till texten HELLO.
Kvällen innan kallade Elliot in mig för ett viktigt samtal och det visade sig vara så att ha måste ha en hatt. Snabbt kom jag på att vi hade en svart och knöt fast lite zigzag band. Helt plötsligt förvandlades vår pepparkaksdräkt till en artist. Lillebror passade på att prova dräkten dagen efter och har nu önskat sig en i julklapp men det behöver inte vara med zigzag band utan det viktigaste är att dragkedjan går att dra upp över huvudet.


Stjärngosse ville lillebror vara och dagen innan kom vi på att han saknade strut och stjärna. Vid hämtningen av barnen dagen innan kom jag på att man faktiskt kan virka en strut precis som Emilia gjorde för två år sedan. Det passade nästa bättre då barnen faktiskt skulle vara utomhus. Den enda nackdelen var att Leonard ville ha på sig struten hela dagen och ni kan tänka er hur varmt det är att gå runt med en mössa virkad i tjockt lovikagarn. Tre små röda stjärnpärlor lyckade jag hitta i pärllådan och de sydde fast. Leonard var nöjd och vi fick mycket beröm.
Stjärnan är Leonards design och består av en gammal julgransstjärna och den fyrkantiga pinnen hittade han på morgonen.

Leonards kommentar när vi tittade på storasysters luciatåg
- Mamma de där pojkarna har riktiga strutar.
Men han glömde snabbt bort det och var stolt över sin egen strut och egen designade stjärna modell jättestor.

Önskar er en härlig dag och hoppas ni orkade er igenom hela den jättelånga raddan av bilder och text !

Mia

onsdag 14 december 2011

Pepparkakor och klubba i filttyg


Det roliga med att sy egna utklädningkläder är att man dessutom kan hitta på lite roliga accessoarer. Juliette fick en plåt med pepparkakor vilket alla barn i klassen tyckte var kul. Ett enkelt pyssel där du använder pepparkaksformar som mall och ritar ut (två delar så det blir lite stadga) på filttyget, klipp ut delarna och sy ihop dem med vit knapphålstråd så det ser ut som kristyr.


Elliot ville ha en klubba som pepparkaksgubben i Shrek har och det tyckte jag också var en rolig idee. Klubban består av två delar filttyg (jag valde en bränd sida och en vanlig sida), ett lager vadd ihopsydda med vita langettstyngd och pinnen är skaftet från en trasig pensel. Till ögon och näsa användes pärlor, munnen är av zigzag band där den brända sidan är ledsen och den vanliga sidan glad.

Imorgon får ni se pepparkakskläderna och den lilla stjärngossen.

Mia

tisdag 13 december 2011

Ballongklänning till jul eller nyår





Eftersom man (vi i alla fall) inte oftast brukar fira jul och nyår med samma personer kan man ju faktiskt använda samma klänning vid de två tillfällena. Av ett ljusgrått tunt bomullstyg med broderade blommor och lite paljetter, fodrad med vitt tunt bomullstyg blev det en ballongklänning. Röda skor, kofta och strumpbyxor till jul och till nyår kan man byta ut det till svart. Eftersom tygerna är tunna passar den även fint till sommaren med bara ben och vit kofta på kvällarna. Klänningen kommer att finnas i grått, vitt och syrénlila. Jag lägger in dem på hemsidan under dagen.

Ballongklänningar andra sytt kan ni hitta här och här.
Idag är det Lucia och vi har tre tåg att titta på idag. Två av barnen är pepparkaksfigurer och en ville vara stjärngosse. Jag passade på att vara lite galet kreativ och sydde deras kläder förutom nattlinnet som vi hade hemma. Bilderna kommer senare då jag som vanligt är ute i sista sekunden och mörkret gör att det är svårt att hinna ta bra bilder.

Ha en trevlig luciadag!

Mia