onsdag 29 februari 2012

Från yogurtburk till kakburk


I går ville Storebror baka och då gjorde vi det. Det blev något helt nytt (för oss) och väldigt smaskigt, nämligen Choclate chip cookies. Egentligen alldeles för goda för att få finnas i ett hem med en fikatokig mamma och hennes tre lika fikatokiga barn. Stora gjorde vi dem också, så stora som de är när man fikar på café. Efter att vi ätit 1 1/2 kaka var och sköljt ner det  med en stor kopp te skulle de förvaras någonstans. Så jag rotade runt i det röriga skåpet med burkar och hittade en Turkisk Yoghurt-burk. Det var nästan så burken var gjord för att bli en kakburk. För Turkisk Yoghurt är något som alltid finns hemma hos oss och används mycket. Vi använder det som bas till olika sorters såser som tzasiki och skagenröra, som frosting till muffins eller som "nödfrukost" med honung och flingor. 

Men så värst rolig är den ju inte så lite prickigt papper limmades runt och med det söta handtaget blir det ju också en fin gå bort-present.


Jag fick en fråga för länge sedan som jag kom på att jag glömt svara på och det var det där med lim. Vad jag använder för lim? Det är lite olika men till den här har jag använt limstift och egentligen skulle jag nog också behöva ta några lager decoupagelim över då fettet från kaloribomberna gör fettfläckar. Men jag tycker att det brukar bli knöligt och det är väldigt svårt att få det snyggt så om någon har decopagetips där pappret inte blir skrynkligt blir jag glad - och kanske några fler.

Minns ni pastellutmaningen hos Lidyll? Det är så att jag är en av finalisterna så har ni lite tid över idag får ni gärna gå in och rösa på mitt bidrag här.

Ha en bra dag!

Mia


  Ifall någon undrar hur många kakor jag  lyckades mumsa i mig  innan dagen var slut så blev det nog på fem...

tisdag 28 februari 2012

En vinterpromenad


Dagen började lite rörigt med skrik och bråk, cyklarna gick inte att låsa upp eftersom vi glömt bort koden till låset (det är ju lite för- och nackdelar med kodlås). Men promenaden vi tog när vi skulle möta mormor uppskattades av alla och vi såg fyra rådjur som fastnade på bild. Men de syntes knappt då kamerna inte kunde zooma in så långt.



Storebror skulle krossa all is han såg och druttade nästan i vattnet och mamman som är en riktig badkruka sommartid var livrädd för att behöva dra upp en dyngsur iskall storebror.


Att lillebror inte frös om benen undrade vi allihopa hur det kom sig.


Ost- och skinksmörgåsar doppades i varm choklad på en bro över "kissån" som barnen så fint kallade den, då den var svagt gul i färgen. Syster yster ville inte sitta med benen över vattnet då hon var rädd att stövlarna skulle ramla ner.


Lagom till vi skulle gå hem började solen att gå ner.

Det är alltid trevligt när dagen slutar bättre än den börjar.
Ha en bra dag alla!

Mia

måndag 27 februari 2012

Då var det dags igen



Varje år pillar vi ner frön i de söta terrrakottakrukorna och det är alltid lika kul när de små gröna tittar upp. I år har jag försökt hålla mig till paprika, chili, psysalis, aubergin och två sorters tomater men det blir ju många krukor ändå. Och nu står de i ett hörn av vardagsrummet där det är svalast. Mycket ljus får de men ingen direkt sol då de blev alldeles för långa och rangliga första dagarna vid fönstret.




Istället för de tråkiga påsarna jag brukar lägga på har jag gjort egna kupor av några glasskålar som jag hittade i köksskåpen. Gamla kaffekoppsfat som även de fanns i köksskåpet passade perfekt till att ställa krukorna på under glaskuporna. Högst upp har jag limmat fast målade träknoppar så man kan  lyfta, vattna och titta om någon tagit sig upp ur jorden utan att välta ut hela fatet.

För att lättare kunna hålla reda på vilket frö som ligger var har jag på glasspinnarna limmat fast en tandpetare som jag sedan sticker ner i jorden. Jag tänker att den smala tandpetaren borde torka snabbare och därför inte möglar, glasspinnarna gjorde förra året.
Svaret på frågan om vilken sprayfärg jag använts till lampskärmen, den är köpt på Hornbach. En metallicfärg med nummer 622 blå. Märket är nog deras eget Plasti-kote.

Denna vecka är barnen hemma och har sportlov. Vi kommer nog mest att ha hemma-häng utan massa måsten. Marken är snö- och isfri och kanske att cyklarna får titta ut ur lekstugan en stund.

Önskar er en härlig dag!

Mia

fredag 24 februari 2012

Lampskärm i spets


Vi behövde en lampa över köksön och vi kom båda fram till att det bör vara en avlång variant. Så när jag stod och funderade över vad den cylinderformade vin-tetran kunde vara stomme till en spetslampa. Detta var innan jag gjorde det fina paraplystället av samma förpackning. Jag har länge velat göra en lampa men inte riktigt hittat en passande plats för en rund modell, men en lång behövde vi alltså nu.


En väldigt snabb, liten och halvfärdig beskrivning . 

Rita av halva botten och du har sidorna. Mät längden och halva omkretsen och sy ihop delarna för hand.
Klä in tetran med plastfolie. 
Doppa den blivande lampspetsen i utspädd trälim. 
Lägg den på tetran och låt torka.


Eftersom den enda spets jag hade hemma var beige och vi inte kände för en beige lampa ,spraymålade jag den i en turkos färg som vi hade hemma. Och det var ju verkligen så mycket mer vårt hem. Vår röda tråd.... eller turkosa tråd kanske man ska säga.

Lampsladd hade vi hemma och den lilla koppen var Kenneth på väg att slänga men jag plockade upp den i smyg ur plaståtervinningen och lade bland mina bra-att-ha-saker. En liten bit av ovansidan sågades bort så det gick att få  igenom glödlampshållaren och den ser ju faktiskt ut att vara gjort för att sitta där.

Bilderna togs då jag just gjort lampan för nästan två veckor sedan. Nu har lampa tyvärr blivit sned och vind och säckat ihop vid glödlampan. Jag vet inte om jag kanske inte använt tillräckligt med lim eller om spetsen är för nära lampan och att värmen gjort den mjukare. Men kanske ett par nya lager lim till kan få lampan att rycka upp sig. Eller så får jag göra en ny, för spets finns det kvar och en liten skvätt sprayfärg. Och skulle någon vara intresserad av att köpa en bit spets och göra en egen lampa så är det bara att säga till.

För mer inspiration gå gärna in hos Petra och  Benglan och titta på deras fina lampor.

En trevlig helg önskar jag er alla som tittar in denna härliga fredag!

Mia

torsdag 23 februari 2012

Finaste skoskydden


Onödigt, praktiskt eller roligt? Ja, det får du själv avgöra men fina är de och praktiska enligt mig. Tänk blickarna och kommetarerna man får av barnen  när man kliver in på dagis eller skolan med de här röda och granna skoskydden. 


Nu äntligen fick jag de där skoskydden färdiga, de som Rumba de kransen tipsat om här och här. Som ni ser har mina en annan form hennes är mer lika de blå originalen men de fyller samma funktion. Vaxduk i  en härlig röd färg med vita prickar och ljusblått kantband där resåren gömmer sig. Och för att inte kladda ner i väskan har jag även sytt en påse att lägga dem i och den är blå. Så nu slipper jag kämpa med skorna eller ta på mig de blå engångsskydden som är blöta, grusiga och trasiga och inte hjälper ett dugg. För jag har de finaste skoskydden, som inte bara är fina utan också tvättbara och miljövänliga.



Stora gjorde jag dem, så stora att de även passar Kenneths vita gummistövlar i stl 42. För vem vet, kanske han också känner för att dra på sig de röda skoskydden.... Och efter att resten av familjen sett dessa önskar de sig ett par allihopa.

Mia

onsdag 22 februari 2012

Påslakan av gamla underlakan


Jag gillar att sova i vita lakan, helst skall de vara tjocka och frasiga. Så för två år sedan sydde jag ihop fyra stycken av de fina gamla underlakanen som vi ärvt. Vi har nästan ärvt för många då två av sängarna är bredare än 90 cm. Jag letade upp ett blankt vitt lakan och därefter ett passande med spets och gärna monogram för att få dem att kännas lite extra fina. De har används mycket - så mycket att ett av dem gick sönder på ovansidan just där man nöter på lakanet som mest. Och det är väl den enda nackdelen att de kan vara lite tunna på vissa ställen. Så om ni bestämmer er för att sy egna (ärvda eller fyndade på loppis), se till att de inte är väldigt slitna för det tråkigt när de går sönder efter några tvättar. Nu ligger det trasiga gamla och väntar på att få bli örngott istället för det har vi väldigt ont om, i alla fall fina vita.
Bädda sängarna har jag slutat med, i alla fall våra. Barnen vet att de inte får leka där. Däremot bäddar jag barnens sängar med överkast om det kommer hem någon till oss för de måste ju få sitta och leka på sina sängar. (Jag har en liten skräck för tunnelbane-, dagis- och skolbaciller. De får inte hamna i våra sängar som vi sover i många timmar varje natt eller på kudden som huvudet vilar på. Vissa kallar det för tvångstankar, för andra är det fullkomligt normalt. För mig är det självklart att man badar eller duschar innan man lägger sig. Det finns fördelar även om det inte låter så men lakanen håller sig faktiskt fräschare mycket längre. Prova får ni se.

 Åter till de vita lakanen som gör sig så fina obäddat. Dock är det lite frestande att krypa ner i dem och lägga sig under det  tjocka duntäcket och ligga och titta ut på det fina trädet, särskilt kalla vinterdagar. Men det går ju inte för då måste jag ju bada innan :-)

Plusgrader, vatten som rinner, slask och blask gillar jag för det betyder att vi  är ett steg närmare sommarens varma och sköna dagar. Så idag önskar jag er en härlig vårdag (nästan i alla fall).

Mia

tisdag 21 februari 2012

Toppa semlan med en stjärna


Semlor är ju så gott och jag skulle lätt kunna äta en om dagen men det funkar ju inte. Men en då och då kan ju inte vara så farligt. Det har resulterat i att jag redan hunnit med 4-5 stora köpesemlor i år. Dagen till ära har jag bakat semlorna själv och lite extra fina fick de bli. Förra året såg jag nämligen några fina semlor hos Emma och i år ville jag göra en egen variant av dem. Hur hennes är gjorda vet jag inte, men jag använde mig av en pepparkaksform.


Ta en kakform och placera uppe på semlebullen. (har du ingen kakform kan du rita motivet på papper, klippa ut, lägga på  semlan och skära runt) Därefter skär du ut konturerna på formen med en liten kniv, lättast är det att göra det på utsidan. Ta försiktig ut formen och gröp ur lite av bullen och blanda med  mandelmassa och lite grädde. Fyll igen hålet och klicka på grädde, lägg på stjärnan och pudra på lite florsocker.

 

Ett litet tips för att få bullarna runda och släta är att rulla degen med ett lätt tryck under handflatan.


Tips två är att låta halva degen bli vanliga bullar, för även om det är väldigt gott med semlor kan det vara trevligt att variera sig med kanelbullar.


För första gången har jag även gjort egen madelmassa och med tanke på hur enkelt det är känns det ganska löjligt att köpa den i affären. Gör du den själv slipper du dessutom alla tillsatser och konserveringmedel.

Så här gjorde jag;

Skållade sötmandeln 
La ner dem i en hög bunke och mixade ihop med florsocker.
Färdig!

Till ca 1dl hel mandel använde jag ca 1 msk florsocker.

Önskar er alla en trevlig fettisdag med många goda semlor eller annat härligt gott. För man mår bra av goda saker ibland.

Mia

måndag 20 februari 2012

Lila ballong



 Måndag idag och vi hälsar en ny vecka välkommen. Helgen har gått väldigt fort och tiden går ju fort när man har ledigt. Lördagen började med ett besök på Syfestivalen och en tur på Antik- och kuriosamässan. Därefter lite sömnad med trevligt sällskap hos Kånkarong. Det blev inte direkt så mycket sömnad för mig utan mest småprat och ribbvirkning som jag lärde mig vid ett av alla workshops på Syfestivalen. Jag hade dubbelbokat mig lite och kände att jag behövde gå hem och fixa, städa, damma och plocka inför finbesöket på söndagen. Några bilder skulle nämligen tas på vårat hem av duktiga Anna som jobbar som frilansande skribent och är du även intresserad av trädgården med dess underverk och växtkraft tycker jag att du ska besöka hennes hemtrevliga blogg. Fotograferade gjorde  en annan Anna. Och vill du njuta av vackra lugna bilder så måste du titta in i hennes harmoniska blogg. 

Det bästa med att det kommer hem duktiga och framför allt trevliga människor är att man alltid lär sig något nytt. Som att kläderna inte alltid behöver hänga mot en vit ren bakgrund. Varför inte hänga upp dem på halvt öppna pysselskåpsdörrar. För det är ju trots allt personliga hantverk och inte massproducerade barnkläder. Men det blir ju lätt så att jag håller mig till det enkla och tror att det är finast där. För att våga behöver jag  se hur någon annan gör och tänker, live.... Men fortfarande har jag mycket kvar jag vill lära mig. Det ska bli väldigt spännande att se bilderna och hur vårt hem uppfattas med andras ögon.

Med dessa bilder vill jag bara säga att den grå ballongklänningen fått sällskap av en syrénlila variant på hemsidan.

fredag 17 februari 2012

Tjusigt papper i köksskåpen




Jag tycker det är så fint med öppna hyllor. Egentligen hade jag velat ta bort skåpen, kakla upp och sedan sätta dit hyllplan med fina konsoler. Men det är ju ett betydligt större projekt och lite jobbigt blir det om skåpen limmats fast, så det fick bli en enklare variant.  Luckorna plockades bort och lite fint papper sattes fast bak i skåpet. Eftersom jag har den dåliga ovanan att ångra mig, sitter pappret bara fast med lite tejp så om vi vill byta ut det är det enkelt och pappret går då att använda till att slå in paket istället. Först kändes det som ett gammalt engelskt Bed and Breakfast men nu har jag vant mig.


 

Jag var lite orolig över att vi inte hade porslin som var tillräckligt fint för att ha synligt men efter att ha dragit ut allt vi hade och blandat hej vilt blad de japanska, svenska och de ärvda sakerna tycker jag att det såg helt ok ut.  Men jag måste erkänna att jag var något stressad när alla bänkytor och köksbord var fulla med porslin som skulle tillbaka in i skåp och upp på hyllorna. Men efter att ha plockat ut favoriter och basporslinet insåg jag att allt faktiskt passade fint ihop färgmässigt  med fågelpappret.

Nu återstår att hyllplanen skall få andra fästen, hålen skall spacklas igen och dörrdämparna skall skruvas bort. Och jag vet att det blir dammigt och skitigt i ett kök, det kanske inte är så praktiskt sett från den sidan men med barn är det super. De kan enkelt se vart allt finns och lätt plocka ner själva dessutom är det lite kafé- och restaurangkänsla när man står i köket och ska laga mat. Det blir helt enkelt lite roligare och enklare att laga mat när skålar och tallrikar är lättillgängliga. Det mesta i skåpen är vardagsporslin så det diskas ur regelbundet. Och håll med om att det är synd att låta det fina japaska porslinet stå bakom en stängd dörr bara för att man är rädd för att lite matfett kan fastna.

Trevlig helg önskar jag er alla som tittar in idag!

Mia

torsdag 16 februari 2012

Nymålade osthyvlar och svampar



 
 Vi har tre osthyvlar varav två är ärvda av Kenneths mormor och farmor. Hur gamla de är vet jag inte men jag tycker väldigt mycket om dem, speciellt den ena som har en väldigt fin form. Eftersom de började se lite tråkiga ut tog jag de små färgburkarna och en pensel och målade om dem. Lite gladare blev det vilket uppskattas då de används dagligen. Hemma hos oss är det hushållsost som gäller, även om jag gillar lite starkare ostar och alla förutom Kenneth är ostomaner. En frukost bestående av några skivor ost med citronpeppar smälta i micron är inte helt ovanligt.


 När jag ändå var i farten med pensel och färg målades några träknoppar om till svampar. Knopparna har legat i lekköket länge, minst fem år då jag kom på idén och som skulle ta många år att färdigställa. Så nu är den lilla soppburken inte längre tom utan full av svampsoppa.

Jag tackar så mycket för alla fina kommentarerna om den virkade mattan. Svaret på en av frågorna (virknål och remsbredd) skrev jag in direkt på mattinlägget för jag misstänker att det är fler som undrar. En sak jag glömde berätta var att det blev en liten bulle som jag inte visade er då jag virkade lite lösare ett par varv. Men det är väldigt viktigt att man håller samma styrka hela tiden,  precis som när man virkar vanligt med andra ord förutom att det är lite trixigare med olika tygremsor än med garn. Men eftersom det är ett antal maskor som ska repas upp fick det vara och det går ju alltid att justera efteråt när man orkar. För att ha den liggandes halvfärdig i ett hörn hemma går nästan inte när den är så stor. Då gör den bättre nytta på kalla golvet, även om den är lite ojämn.

Ha en fin dag,

Mia