onsdag 30 maj 2012

Kimonolampa


Mamma hade en alldeles underbar lampa. En som jag så gärna ville ta med mig hem varje gång vi varit på middag där. Men det är ju inte direkt så att man gömmer en golvlampa i handväskan. När hon nu skulle åka till New York för att ta hand om min systers lilla bebis hyrde hon ut sin lägenhet och lampan som tyvärr gått av längst ner fick flytta hem till oss. Trasig och vinglig stod den sen i vardagsrummet och väntade på att få bli lagad och klädd. Så efter två månader blev den äntligen färdig. En liten del plockades bort så det skulle gå att skruva fast den lite till i bottenplattan. Skärmen kläddes i små restbitar av kimonotyger som jag fått efter mormor och andra bekanta i Japan. Men rätt skärm är det inte då tygbitarna var alldeles för små för att täcka originalet (nere till vänster). Den här fina kommer från lagerhaus och kostar 49kr.


Så här gjorde jag:

Jag lade ett papper på skärmen och ritade av metallstängerna så jag skulle få ett mönster.
Delarna klipptes ut och syddes ihop.
Kanterna upptill och nedtill har bandkantats med vanlig bomullssnedslå.
Upptill och nedtill på skärmen har jag virat ett bomullsband så att det blev lättare att sy fast tygdelen på skärmen.

Nu står den där i hörnan bredvid soffan och väntar på att det åter ska bli mörkt så den får lysa upp rummet   i rosa skimmer. Men det är inget jag längtar efter just nu. För nu vill jag ha sommarvärme och långa ljusa kvällar.

Obs, titta inte nära på den för den är lite vobblig.... bara så att ni vet det kära vänner som kommer på besök.

Ha en fin dag allihop! Glöm inte bort min utlottning som ni hittar här.

måndag 28 maj 2012

Sjömanskläder



Det är ju så trevligt med de beställningarna på kläder vid sidan av som jag inte har på hemsidan, även om de gör att jag måste tänka till lite mer. Att nästan få fria händer att designa något är alltid nervöst, för hur ska jag veta vad kunden tycker när jag aldrig har träffat henne. Men jag antar att de vet mer än mig och min stil då de kanske har kikat in på min blogg. Två små tvillingpojkar ska döpas och istället för traditionell dopklänning är det tänkt att de skall ha sjömaskläder.
          


 Vit skjorta med marinblå detaljer och marinblå kortbyxor med fuskfickor och sydda pressveck. En liten extra detalj fick bli första bokstaven i pojkarnas namn broderat på skjortan. Eftersom jag var nervös över att göra fel broderades bokstaven först på en liten tygbit som sedan syddes fast. De är nu postade och på väg till tvillingpojkarna och i de randiga paketen ligger också de här skjortorna till deras storebröder.

Hoppas ni alla haft en härlig helg i det fina vädret!

fredag 25 maj 2012

Att åldras vackert



        

Man blir glad efter en kall lång vinter, då de små vårlökarna tittar fram. Och ännu lite gladare när det är tulpaner som man glömt att man planterat lite här och var i trädgården.  

En liten stackaren var det någon som råkat bryta av, så jag tog in den och ställde i en vas på köksbordet. 

Det var en extra fin tulpan som åldras genom att bli vackrare och vackrare för varje dag. Precis så som man själv hoppas att man ska.

En blomma skulle jag vilja ge er alla som tittar in här! För utan er skulle det ju inte finnas någon blogg. 
Bloggen som just nu ligger på sparlåga och anledningen är att minneskortet är fullt. Men så fort det är fixat kommer regelbundna inlägg igen.

Men först tar vi helg, eller hur? 

Fast vår  helg börjar lite tråkigt, vi ska lägga ner farfars urna i familjegraven. Det är lite ledsamt och extra ledsamt för min pappa och faster.

tisdag 22 maj 2012

Festklänning



Solen har ju nu tittat fram en hel del och då kan det behövas ett par solglasögon så man inte får spänningshuvudvärk (vilket jag får väldigt lätt). Vi låtsas inte om att jag är väldigt dålig på att ha på mig solglasögonen. Jag tycker det känns konstigt att ha på mig glasögon, det känns nästan som man försöker dölja något. Dessutom tycker jag själv att det är lite jobbigt att prata med folk som har glasögon. Det känns inte riktigt som man pratar med en person, snarare en vägg. Men med de här fina gröna från Indiska kanske jag blir bättre på att ha på mig dem. Att de passade finfint till klänningen jag hade på mig på 50-års festen gjorde mig ännu lite gladare och jag kände mig lite som en skådespelare från 50-talet. Nu hade jag dem inte inomhus utan bara när solen sken ute och bara lite då och då när jag inte pratade med någon.

Klänningen sydde jag för två år sedan och jag tycker fortfarande väldigt mycket om den. I helgen då vi var på fest fick den en ny liten accessoar i form av en gammal pälsbrosch efter min farmor. Att förklara för barnen eller andra vuxna vad den är gjord av är ju kanske inte det roligaste då denna förmodligen är gjord av en svans från en stackars mink. Men jag kan inte låta bli att tycka den är väldigt fin och att kasta bort den känns inte riktigt bra. Jag skulle självklart aldrig köpa något av päls nu men ärvda saker räknas inte riktigt tycker jag. Vad tycker ni?

måndag 21 maj 2012

Pengar på burk



När 50-års presenten till en man skulle slås in i form av resepengar kändes det inte så passande att ge ett blommigt pengakort. Då kom jag på att Fröken pyssel gjort en väldigt fin kärleksburk för ett tag sedan. Jag gjorde den lite manligare genom att låta burken vara som den är och piffa till med en svart etikett.

På framsidan står det vem som ska få den och baksidan har en liten innehållsförteckning. Sedeln rullade jag som när jag gjorde pengakortet och myten lades på hög och ett tunt bomullsgarn håller dem på plats. Allt slogs in i silkespapper och sedan limmades undersidan fast.

Om ni vill ha en bildbeskrivnig och har lite tid över tycker jag ni skall titta in hos Fröken pyssel som länkar vidare till en bloggen med bildbeskrivningen.

När jag ändå är i farten med att länka om roliga burkar tycker jag ni skall titta på Popetotroras härliga middagsburk.

Ha en bra måndag allihop!

fredag 18 maj 2012

Målade hårnålar


   
Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar pinterest eller inte. Mest för att det ger mig så mycket inspiration och tiden räcker liksom inte till att göra allt det där som man vill.  Men nu kan jag bocka av de där nagellacksmålade hårnålarna. För hur rolig idé är inte det att kunna måla egna när man dagen innan en fest kanske känner att - ja, turkosa hårnålar vore fint till den här klänningen. Vilken tur att jag har ett gäng med silverfärgade hårnålar och en turkos nagellack så jag kan måla mig några stycken. Hur jag tänkte när den turkosa nagellacken köpte vet jag inte. Det var inte alls snyggt på mina korta nagelbitar-naglar, men väldigt snygg på hårnålarna och det är alltid något.


Nu var det ju så att länken till pinterest inte alls var säker utan en varningsruta poppade upp, men ni som vill försöka så finns den här på min pinboard och därifrån klickar ni vidare till den. För det kan ju vara så att det är min dator som är lite gnällig. Men så svårt är det og inte att förstå hur man gör: Vik ett papper dubbelt och kläm fast hårnålen och måla. Jag målade hela ovansidan och en liten bit på undertippen. 

När jag satt där på kvällen och målade med barnen (passar även de små barnen) kom jag på att det är en ganska rolig present att ge bort. Till exempel när man går på kalas, istället för ett vanligt kort kan man ge bort ett hårnålskort. 

Trevlig helg önskar jag er alla som tittar in! 

onsdag 16 maj 2012

Rosett-tunika

     
     
             
 En tunika med rosett eller kanske snarare rosett med tunika. Från början var det inte alls tänkt att den skulle se ut så här. Mitt fram vid halsen skulle det vara lite resår men det var så struligt att sy i så jag struntade i det. Istället fick det bli ett veck och en väldigt stor rosett och jag älskar den. Juliette blev överlycklig när jag visade henne den - det finaste du har sytt till mig, sa hon.
Och jag undrade vad det var som var så fint med den. -Tyget, rosetten och så är den så där lagom lång och har så där mycket tyg, sa hon och drog ut den på sidan.

Och vet ni, den är ännu finare på och jag lovar att visa bilder när jag sytt ett par ballongpuffshorts som jag tror kommer att passa jättefint till. De som kommer finnas till försäljning kommer inte att ha knapp bak utan snörning. Jag tror att det  passar bättre och rosetten blir nog något mindre, den såg alldeles för stor ut när tunikan väl provades.

tisdag 15 maj 2012

Ordning bland underspolarna


Jag behövde lite bättre ordning på underspolarna. Tidigare hängde de på väggen och när jag satt ner var det svårt att se vilken färg som var var. För att kunna vara effektiv krävs det att saker är lättillgängliga och lätta att hålla ordning på.

En träbit, blompinne, klister, borr och lite färg är allt som behövs till att göra mitt eget lilla ställ till undertrådsspolarna. Vill man göra den ännu lite finare kan man ju ta en bit hårt papper och klä in ovansidan eller varför inte måla den i en fin färg. Det syns lite dåligt på bilden men mina pinnar är målade i ljusa pasteller i rosa, blått, grönt och beige. 

Här kommer en bildlös tutorial för den som känner att den behöver det:

Tag eller såga till önskad storlek på plattan och pinnarna (min är ca 6x12 cm, pinnarna 6cm)
Borra hål i brädan och limma fast pinnarna
Måla
Vill du ha papper lägger du träbrädan på papprets baksida och ritar av.
Lägg till höjden och gör hål för pinnarna med håltång.
Trä över den och vik in hörnen, limma.
Fyll på med undertrådsspolar.
Nu är det redo att ställas bland de andra sysakerna.

Hur förvarar ni era spolar?

måndag 14 maj 2012

Giveaway



Det finns dagar då jag blir trött på mig själv och allt jag samlar på mig. För det finns ju en gräns för hur mycket man kan spara. Om man nu inte bor väldigt stort och råkar ha ett tomt rum som väntar på att få bli ett "bra att ha"-rum. Men nu har vi tyvärr inte ett sådant rum så alla "bra att ha"-saker ligger lite överallt där det finns plats. Och hur mycket jag än gör om dessa saker lyckas inflödet bli större än uflödet. 

Men så finns ju de där dagarna då jag är otroligt tacksam över att vara samlare. Som när syrummet behövdes städas och piffas upp lite. Då blev jag otroligt glad över att jag sparat de gamla tapeterna mamma gav mig i vintras. De kanske inte är de mest färgglada men bra mycket finare än alla hål som i vanliga fall pryder insidan av en Billy-bokylla. Och egentligen kanske det är bättre med en tapet i beige nyanser, eftersom de ska lyfta upp kläderna och inte ta uppmärksamhet från kläderna.

Den nedersta stången hade jag sedan tidigare och den har målats om. Och uppe hänger en pinne från lillebrors stora pinnsamling på tomten. Den lilla butikshörnan (1kvm) i syrummet börjar se ut som en butik och arbetsbordet syns mer för varje dag och det måste ju faktiskt firas med en utlottning!

Vinsten är valfri vara från kinoks hemsida (inga jackor) och under utlottningsperioden kommer även börser att hamna på sidan.

Så här gör du om du vill vara med i utlottningen:

1 lott för kommentar på detta inlägg eller skicka ett mail till info@kinoko.se
1 extra lott om du länkar med bilden ovan på din blogg alternativt mailar vidare eller gillar och delar på fb
1 lott om du gillar på fb.
1 lott om du skriver ett inlägg om utlottningen på din blogg. Alla som gör det länkar jag till här nedanför.


Vinnaren dras måndagen den 4 juni. Lycka till!

torsdag 10 maj 2012

Plantera i äggskal


Nu är det grönt och trångt på förodlingsbordet framför fönstret. En del växer mer än andra och många av de små växterna behöver snart planteras om. Just de som jag planterade i äggskal har växt väldigt mycket. Vem vet, kanske är det lite näring i skalen som gör det. För jag har hört att äggskal ska vara bra för växter och att man faktisk kan smula över lite krossat skal i krukorna.


 Några av er kanske minns mitt bidrag till pysselstafteten tidigare i våras då jag planterade i ägg och ställde i små minikrukor? Krukorna tog slut men lika fint blev det att blanda krukäggen och äggplantorna på ett terrakottafat.


 Men så tog de stora faten slut så då fick äggkartongen rycka ut. Nästa år ska jag bara plantera i äggskal för  när det är så här fint är det nästan okej att ena fönstret är belamrat med växter. Jag går där varje kväll  och ser till att de små gröna liven inte skall torka ut och tittar hur mycket de växt.  


Titta så stor den har blivit, så här liten var den när jag planterade ner den i ägget för en månad sedan. Eller det kanske inte var just den här men alla är lika stora, några ännu lite större. Så växt har de gjort och mer ska de växa.

Det bästa med att plantera i äggskalen är att de inte behöver vara så stora utan även de äggskal som blir då man knäcker dem när man gör tex pannkakor funkar. Vill man ha dem större knäcker man dem högt upp. Jag brukar bara sköja ur ägget lite fort eftersom jag inbillar mig att äggviteresterna är bra näring.

Och det bästa är med den här odlingsmetoden är att det är vackert att vila ögonen på och faktiskt inte kostar något extra.

Mia

onsdag 9 maj 2012

Något rosa och väldigt gulligt

   

 Kunde inte låta bli att göra ett väldigt flickigt babyset också. Även denna i mjukt och tunt linnetyg och det finns två varianter på underdel, en  pufftrosa och en shortsmodell. Jag funderar på om man kanske kan ha en blöjkalsong till pojksetet också. Tunikan har fått ett fusk-ok i spets och shortsen har fått en fuskbesparing i spets. 

Idag är det studiedag i skolan så alla barn får vara hemma. Lillebror vill inte vara på dagis när de andra är hemma och varför stressa iväg i onödan. Istället blir det hemmadag på förmiddagen för att sedan åka och äta med pappa. Rullbandssushi i Liljeholmen ska det tydligen finnas, något hela familjen ser framemot.

Önskar er en trevlig dag!

Mia

tisdag 8 maj 2012

Frukt- och grönsaksdrinkar


Hemma hos oss skall det göras drinkar hela tiden, minst två i veckan. Han som vill göra drinkar är 9-år och hittar på egna fruktdrinkar eller bläddrar i kokböcker efter spännande recept. Alltid blir de goda och massa vitaminer har de förutom kaffedrinken han gjorde igår som var god men vitaminer var det snålt med.


Är det fest vill han gärna frosta kanten med lime och socker. Och ibland blir den lite för tjock, mer som sorbet. Då passar det bra att sticka ner en gammal pepparkaka.

Kiwi och persiljedrink

3 kiwifrukter
1/2 gurka
1 persiljekvist
1lime
1tsk råsocker

Skär gurkan och kiwin och mixa. 
Pressa i lime och lägg i sockret
Dekorera med kiwi och persilja



Blåbär och hallondrink/sorbe

1 dl frysa blåbär
1 1/2dl frysta hallon
1 banan
1/2dl apelsinjuice

Frosta kanten genom att dra en bit citron på kanten och doppa sedan i socker.
Mixa frukten och juicen
Lägg upp i skålar eller glas och dekorera med frukt och kaka.