fredag 29 juni 2012

Dags att byta ut julstrumporna



Juliette tyckte att det var förfärligt mörkt där sängen stod tidigare. Ett mörkt hörn där hon inte kunde se oss, så vi bytte plats på skrivbord och säng och det blev ju bra det med.
Som sängbord fick det bli en stol som nu fått nytt tyg från Stoff&Stil på sittdynan. Klänningstavlan fick hänga kvar och under den hänger en bräda med 24 spikar. Minns ni den? Ja visst är det julkalendern jag sydde förra året, med de 24 strumporna sydda av en gammal finstickad tröja. Beskrivning på hur jag gjorde den  hittar ni här.


Strumporna fylldes med små paket inslagna med Panduros underbara lappade papper.

Då var det dags för helg igen, hoppas att ni får en trevlig sådan!

Mia

torsdag 28 juni 2012

Ärtkonst


Kanske är det fler av er som är hemma med sommarlovslediga barn och önskar lite pysseltips nu när sol och bad inte riktigt är aktuellt. Ett väldigt lätt och roligt pyssel som passar alla stora som små är ärt- och tandpetskonst. Idén är inte min, den har barnen tagit med sig från skolan.


Du behöver;

en skål
vatten
gula ärtor
tandpetare

Gör så här;

Lägg ärtorna i blöt ett dygn. De är lagom mjuka när de inte går sönder då du sticker tandpetaren i dem. När du tycker de är lagom mjuka kan det vara bra att förvara dem i en påse så de inte torkar.


När ni är färdiga, låt konstverken stå på ett bord tills ni känner att ni har beskådat dem tillräckligt. Ta då isär delarna och lägg ärtorna i komposten (om ni har någon) och tandpetarna sparar ni till ett nytt ärtkonst-tillfälle. De kan vara lite trubbiga men det går väldigt bra att använda dem ändå.

Ha en bra dag!

Mia

onsdag 27 juni 2012

Vad gör man inte för en krans...



Det var ju midsommar i helgen och jag har ju glömt att visa vår smaskiga lilla efterrätt. Rulltårta med  jordgubbssyltsfyllning. Ovapå en blandning av grädde, florsocker och turkiskt yoghurt. Lime och råsockermarinerade jordgubbar toppat med citronmelliss från trädgården. Rulltårta är ju så bra för det är så väldigt lite mjöl i och är man glutenallergiker eller vill undvika mjöl kan man byta ut det lilla mot potatismjöl. 
'

Kransar är ju tjusigt och Juliette satt med mormor och band kransar till sig själv....


.....och till bröderna.


Någon var ju tvungen att klippa av lite björkris till midsommarstången och kransarna. Den någon fick bli jag!

Tänkt vilken tur vi hade med vädret, soligt och härligt. Svårt att förstå nu när man tittar ut på regnet som öser ner hela dagarna. Men snart kommer sommaren även om den är lite sen. Den som väntar på något gott....

För den som önskar kommer här ett recept på enkel och snabb rulltårta. Ni som inte vill ha receptet kan sluta läsa nu.

3 ägg
1 1/2dl socker
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 msk vetemjöl (jag tror nog att man kan byta ut mjölet mot potatismjöl istället)
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölerna och bakpulvret och vänd ner i ägg och sockerblandningen.  Bred ut i långpanna på bakplåtspapper och grädda i 5 minuter i 250 grader.

Lägg på jordgubbssylt och rulla ihop. Skär upp i ca 5 cm breda bitar och lägg på grädd- och yoghurtblandningen (lika delar vispad grädde och turkisk yoghurt och florsocker efter smak).
Marinera 1 liter jordgubbar med en lime och 1 msk råsocker. Låt dra i 10 minuter och lägg därefter dem på gräddblandningen.
 Lägg på något grönt och servera.

Ha en bra dag!

Mia

tisdag 26 juni 2012

I min lilla lilla värld av tyger

           

            
    
          

Att hålla snyggt och städat i ett syrum är faktiskt omöjligt, i alla fall för mig. Jag kan hålla på och städa och fixa en hel dag. Dagen efter när jag sätter mig där ute och börjar dra fram tyger och mönster är kaoset framme igen. Värst är väl egentligen det där stora skrivbordet där jag skjuter undan allt sånt som inte behövs för stunden åt sidorna för att ens kunna använda bordet.

Men jag försöker verkligen hålla ordning där inne för det är ju så mycket roligare att börja sy utan att behöva leta efter bordet. Och får man objudana gäster är det trevligare om det inte ser ut som en explosion av tyger, damm, trådstumpar, knappnålar och pappersbitar.

Tygbalar förvaras under skrivbordet, udda tygbitar har sorterats i färg, mönster till kläderna hänger på utsidan av en tapetserad garderobsdörr och allt som är tillklippt och väntar på att sys ihop har markerats med storlek så rätt del paras ihop. Men sedan har vi alla de där sakerna som inte hör hemma någonstans, precis som den lilla högen de flesta har hemma. Men i ett syrum har man typ 100 gånger mer sånt småkraffs. Så antingen låter man det ligga kvar på bordet eller så lägger man det i en låda som aldrig kommer att rensas, för att det är ju bara så tråkigt.

Fler bilder på syrummet hittar ni här, både nya och gamla från det förra syrummet. 

måndag 25 juni 2012

Husmorstips





Det gäller att njuta av alla fina blommor nu, även om storebror råkade plocka en som är lite fridlyst. Men nu vet han det.... Mårbackapelarngonernas blommor är ju inte så tokiga de heller. Stora, täta bollar fulla med små rosa blommor, länge håller de sig i vatten också.

Och skulle vasen bli smutsig av gammalt blomvatten har jag ett litet tips. För ibland är halsen så smal att det är svårt att få rent i botten på vasen. Som på de små apoteksflaskorna jag fick av min morbrors fru i Japan. När hon gav mig flaskorna gav hon mig det här lilla tipset för smutsig  botten. Fyll flaskan med varmt vatten så smutsen mjuknar upp. Lägg sedan i äggskal och skaka. Nu har jag provat och det funkar! Det tog bara två år för mig att prova.

Önskar er en trevlig dag och hoppas ni alla haft en mysig midsommarhelg.

Mia

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!


Vi firar midsommar ensammast i världen, för så känns det nästan. Vi plockar lite vilda blommor och gör vår  midsommarstång, dansar lite, har en spännande skattjakt och äter gott. 
Vår alldeles egna lilla midsommartradition.

Bilden togs förra året och vill ni läsa mer titta då här. Och ska jag vara ärlig så är inte lekstugan alls så fin och välstädad nu. Den behöver en rejäl storstädning, så det får blir en annan typ av skattjakt i år.

Glad midsommar önskar jag er alla som tittar in idag!

Mia

torsdag 21 juni 2012

Äggkoppskrukor igen



Det där med äggkoppsodling har verkligen kommit för att stanna hemma hos oss. Jag samlar äggskal som en galning så att det alltid ska finnas när jag känner för att plantera. Eftersom de är lite svåra att vattna har jag ställt basilika-äggkrukorna på en svart lång smal bricka då det var det vi hade hemma. Men kanske att en vit skulle passa bättre och gärna i porslin. Någon som vet var jag kan hitta det?


Finns det något godare än färsk basilika? Ja väldigt mycket förstås, men det är något med just basilika. De är ju nästan omöjliga att hålla vid liv vintertid men så fort dagarna blir ljusare står de sig länge och då vet man att det är vår på väg. Jag tänkte prova att låta dessa små stå inomhus hela sommaren för att sedan se hur de klarar den mörka halva av året. Misstänker att de naturligt lägger sig i vila när de ljusa dagarna blir kortare precis som pelargonerna. Men jag vill nog ändå prova, för man vet ju aldrig.... det blir ju liksom något att längta till, som en resa. Fast en resa tar slut på några veckor och basilikan står sig hela vintern om jag har tur.

 Något annat jag tycker väldigt mycket om är gamla ljusstakar. Helst ska de vara massor av runnen stearin på dem. Inte uppskattat av min mamma, som gärna vill rengöra dem när hon är på besök.

Fick en fråga från Pastill och Mest bakat o Mest virkat hur jag satt fast tryckknapparna på läderarmbanden. Eftersom det verkade lättast för alla om allt var samlat på samma ställe har jag lagt in länkarna på första läderarmbandsinlägget.

Mia

onsdag 20 juni 2012

Ännu fler läderarmband


Nu görs det läderarmband varje dag, för det är ju så  väldans roligt. Men inte händer det något med den överfulla lådan med läderspill, det syns liksom inte att jag tagit något ur den. 



För att inte tröttna försöker jag komma på lite nya saker som att göra en smalare variant och några i två färger. Mittendelen har också ändrats lite, i stället för en rak rektangel har jag rundat den lite och det ger ett mjukare utseende. För liten tut klicka här.

Eftersom det blir väldigt många, så många att jag själv inte kommer att kunna använda dem eller ge bort, kommer det snart en liten utlottning. Jag ska bara komma på några fler varianter. Kanske några med blommor och några med nitar eller strass.

Mia

tisdag 19 juni 2012

Hallnytt


DeT är visst inte någon ordning på bloggen alls just nu. Vi skyller det på sommaren även fast den inte är sådär varm, härlig och solig utan mer bara regnig. Regn gör ju inget för då kan man vara inne och fixa utan att ha dåligt samvete och trädgården sköter sig gaska bra själv. För det är inte det att vi inte får något gjort, utan snarare så att jag inte tagit mig tiden att fotografera och blogga om det. 


I hallen på övervåningen har en vit trädlåda flyttat in. Den ska få vara sittplats i vårt blivande lilla minibibliotek. Det som saknas där nu är en mjuk dyna och en lampa på väggen där damvippan hänger. Jag tänker mig en rostfri vägglampa med böjbar arm. Dessutom saknas det böcker, eller snarare förvaring till  böckerna. Jag har nog tänkt mig något i stil med det här. Och då får man ju tänka bort att det inte är ett rum utan en hall, med massor av dörrar och en trappa. Det vi fnular över är hur förvaringen ska se ut och hur man kommer undan med så få hål i väggarna som möjligt. 

Ifall någon undrar var "hustyget" som kuddarna är sydda i kommer ifrån, så kan jag tyvärr inte svara på det då det var några år sedan det köptes. Jag har bloggat om det tidigare men hittar tyvärr inte den bloggposten. Jag vet att det köptes på Tygverket på Södermalm och dyrt var det.

Önskar er en härlig dag!

Mia

fredag 15 juni 2012

Svårt att välja


Då var den stora avslutningen över, den som barnen varje kväll har övat på i smyg så vi föräldrar inte ska få se något innan den stora dagen. Åh, vad barnen var duktiga och då menar jag inte bara våra utan alla barnen i de fyra årskurserna från 6-års till 3:an och vilket fantastiskt jobb fröknarna hade gjort. De flesta barn var gammeldagsklädda men det var även en del som var utklädda till djur och tro det eller ej, glassar. Jag gillar också att fröknarna klär ut sig och för att passa in i årets temat var de i år luffare. 


Vi lockade håret och knöt en stor rosett i håret.


Försökte ta roliga bilder genom att klättra upp och hoppa ner.

               

Plocka blommor måste man ju göra varje dag nu i sommar och älskar, älskar inte med en syrénbukett tar lång tid ifall någon undrar.

Önskar er alla en trevlig helg!

Mia

onsdag 13 juni 2012

Avslutningsklänning

                ¨
Tema för årets skolavslutning är "förr i tiden" och båda barnen ska ha gammeldags kläder. Storebror får ha sin farfarskjorta och ett par kortbyxor och lillasyster fick en ny klänning. Eftersom jag ville ha en klänning som skulle funka även efter teaterföreställningen fick det bli en inspirerad av 20-talet. Jag har också haft tankarna på klänningarna som Anna och Britta har på sig i Barnen i Bullerbyn.

Jag tog mitt vanliga mönster för grundklänningsmodell och breddade axlarna så att de blev som en holkärm. En söm långt nedanför midjan och  fortsättning med en volang efter sidenbandet. Egentligen kanske det hade passat bättre med, veck men tiden fanns inte riktigt till att sitta och få till jämna veck.

Barnen kommer att vara på fritids fram tills midsommar. Därefter börjar ett långt härligt sommarlov utan några tider att passa. Det ser vi alla framemot.

Önskar er alla en härlig dag!

Mia

måndag 11 juni 2012

Röda Moheda träskor

Betty  Moheda Röd

Betty  Moheda Brun/GulBetty  Moheda Svart
Sommen - Don't Rock The Boat Peak Performance SvartSandy  Moheda Rosa

Saker man kan göra om man har noll intresse för fotboll, även fast det är Sverige som spelar.

Man kan surfa runt efter röda träskor och ha sån tur att de just idag har kvällserbjudande på de röda man tittat på många gånger. Och nej, det är inte reklam. Jag är bara så glad över att de var nedsatta och ville dela med mig. För dig som inte känner för röda finns de i flera färger och modeller, så titta in här om du är intresserad.

Trevlig kväll!

söndag 10 juni 2012

Läderarmband



Om man har en stor matkasse full med läderspillbitar som faktiskt har funnits i så många år att man efter ett tag tappar räkningen. En påse som funnits sedan jag bodde hemma, tanken var att mamma skulle göra något av det. Man kan ju undra varför jag envisas med att spara den, för vad ska man göra med en massa läderspillbitar? 


Jo, armband!
Pastill har nu löst den stora läderspill-frågan. 



Det passade extra bra att hon tipsade om detta förra veckan, eftersom jag hade idétorka gällande en present till min kusin som tog sjuksköterskeexamen i fredags. Det fick bli ett brunt armband som passar väldigt fint  till hennes bruna flätade träskor. Armbandet slogs in i vitt silkespapper innan den flyttade ner i den papperspyntade paketkonserven. Ännu ett tips från Pastill.

                     

Det här sakerna behöver du, och vill du ha en beskrivning bör du titta in hos Pastill där hon länkar till en bra tut. Jag har gjort en sak annorlunda och det är knäppningen som verkar vara fastsydd på original tuten. Det tyckte jag var krångligt så jag gjorde hål med håltången och satte i en tryckknapp i metall istället.

Håltång hittar ni här och  tryckknappar med litet verktyg hittar ni här och här. Känner ni att ni kommer att använda tryckknappar mycket rekomenderar jag en prymtång som ni hittar här och bra pris på knappar hittar ni här och de funkar väldans bra de med. När man köper ett 10 pack tryckknappar följer det med ett litet handverktyg och en beskrivning på hur de olika knappdelarna skall sättas ihop.

1. gör hål med håltången där knapparna  skall sitta.
2. sätt i knappdelarna till toppen.
3. sätt i knapparna till botten.
Färdigt!

Har ni fler frågor är det bara att skriva en kommentar eller maila mig.

Hoppas jag nu fick alla länkar rätt.

Lycka till!