fredag 31 augusti 2012

Så där seg och alldeles perfekt


Jag har bakat min första kladdkaka. Varför jag inte bakat den här klassikern tidigare vet jag inte, den har nog helt enkelt drunknat blad alla andra goda bakverk. Men nu fick jag ett infall att äta något gott, så jag bläddrade igenom Leilas "A piece of cake" och hittade ett recept på kladdkaka.... och den såg ju riktigt god ut. Så värst kladdig blev den inte, utan mer seg och det gillar jag faktiskt mycket mer. Det betyder att man kan äta mer utan att den känns så där smetig och halvfärdig. Fler sega kladdkakor kommer det garanterat att bakas. Choklad sägs ju göra en lycklig och med lite egenplockade blåbär till är det ju nästan rena hälsokuren, eller? 

Trevlig helg på er och ät massor av choklad för det skall ju vara bra har jag läst.

Mia

onsdag 29 augusti 2012

Flätade läderarmband


Ja det brukar kallas det då man faktiskt flätar trots att armbandet inte har någon öppning. Det tog ett tag för mig att få till det men efter att jag hittade en jättebra videon på Youtube klarade jag det på första försöket. 


Eftersom de två bildbeskrivningarna jag först tittade på inte alls var något som gjorde mig klokare har jag gjort en egen variant som kanske får er att lättare förstå hur man ska göra. Men glöm inte att titta på videon för den är verkligen bra, och den hittar ni här.

Klipp till en remsa med önskad längd och dela den i tre delar. Glöm inte bort att du inte får klippa upp hela vägen utan lämna ca 2cm.

1. Börja från vänster. Räkna 1,2,3, därefter trär du i nederdelen i hålet där sista flätdelen lagts
2. Räkna 1,2,3 och trä därefter i hålet på andra sidan

Den kommer att se trasslig och konstig ut men bry dig inte om det. För helt plötsligt så släpper allt och om jag inte minns fel så är det på varannan som den rätar ut sig, vilket du kommer märka.

Likadana tryckknappar blev det och var du finner dem och hur du gör kan du läsa här. Det smalaste armbandet var lite för smalt för tryckknappen och det kanske är lite för sladdrigt, men egentligen bekvämare då det smala bandet är mjukare.

Mia

måndag 27 augusti 2012

Rosettbrosch



Jag är en riktig koftmänniska, koftan är bland det bästa plagget man kan ha i en garderob. På sommaren har jag gärna tunna silkeskoftor som även funkar fint till klänningar vintertid. På hösten och våren vanliga finstickade varianter och sedan när det är lite kyligt en rejält grovstickad kofta. Men en av de stora grovstickade koftorna är liksom så där stor att när jag knäppt knapparna känns den lös och hängig. Den nästan glider av axlarna och då kan det vara bra med en brosch. Efter att ha gjort rosett-läderarmbanden kom jag på att man av de allra minsta bitarna faktiskt kan göra små rosetter just till broscher. 


Man gör helt enkelt som armbanden och istället för att bara knyta en tråd runt läderbiten knyter man den runt broschspännet och limmar även mittenbiten på rosetten över spännet. 

Önskar er en härlig måndag!

Mia

lördag 25 augusti 2012

Bra att ha


 Systerysters pennskrin hade gjort sitt. Men fint var det en gång i tiden, för 20 år sedan då jag sydde det till mig själv. Nu efter många trogna år har det blivit så smutsigt att det inte går att tvätta rent. Så vi bestämde oss för att sy ett nytt. Lillebror hörde det och  passade på att beställa ett han med.

        


Lillebrors krav var att det skulle vara svart med STAR WARS så det passade med hans nya pennset. Svart var ju inte så svårt, värre var det med STAR WARS. Men jag kom på att vi hade några STAR WARS "stryka på"-märken och det dög fint.

Systeryster letade mest efter ett fint tyg och istället för märken valde hon pompomsband. Tyget hade vi hemma men var det kommer ifrån minns jag inte. Det härliga petroleum-pompomsbandet kommer från Stoff & Stil.

Båda pennskrinen är fodrade med flecce för att få lite stadga och utfyllnad.

Trevlig helg!

Mia

torsdag 23 augusti 2012

Slut på lata dagar



 Glada och nervösa var barnen när vi vaknade igår. Storebror började trean, syster yster tvåan och lillebror har nu fått flytta upp till skolan och sin första dag på sexårs. En rörig inskolning och massor av barn i olika klasser, men vi tog oss igenom dagen och trötta var de på kvällen. 


Vi säger adjö till härligt sena kvällar och sovmorgnar och säger goddag till stressiga, tjatiga kvällar och kaosmorgnar. I går fick vi sovmorgon till nio men idag börjar skolan 8.10, fråga är om vi kommer i tid? Det är ju den stora frågan varje morgon.

Men mina dagar blir ju i alla fall mycket lugnare och nu ska det sys och pysslas inför julmarknaden i december.

Mia

tisdag 21 augusti 2012

Ibland blir man påmind


Häromdagen kom storebror och sa att han ville ha banan på sin smörgås. Och jag kom då plötsligt ihåg tiden då jag själv åt smörgåsar med banan på knäckemacka. Han hade nog inte förväntat sig att jag skulle säga ja på den frågan men åt glatt upp sin smörgås.
Det är något med det där salta smöret och den söta bananen och ännu lite godare blir det med smält ost. Jag vet, det låter ju hur äckligt som helst. Men egentligen inte så mycket konstigare än banan och curry-pizza eller Flygande Jakob, eller?

söndag 19 augusti 2012

Får det lov att vara lite korv och makaroner?



Då  har vi fyllt på med lite ny mat i lekköket. På menyn kan man nu välja på  korv med bröd eller korv med fjärilsmakaroner. Korvarna tillverkades förra sommaren och korvburken i vintras.


Så här gjordes makaronerna, och det är ju så mycket lättare om man har en sicksack-sax vilket inte jag hade. Så alla små taggar klipptes med min lilla brodyrsax, det blev lite snett men inget som syns när man sytt ihop dem. Jag gjorde ett litet stygn i mitten på ca 3mm efter att ha vikt först på mitten och därefter mitten ut igen.

Inspiration hittades  på Pinterest och på tur står nu ravioli och amerikanska pannkakor. Jag ska bara försöka se om jag lyckas hitta ett bättre filttyg än det här aprikosa. Till makaronerna tycker jag att de var helt ok men aprikosravioli känns lite märkligt.

Önskar er en trevlig söndag!

Mia

onsdag 15 augusti 2012

Som strössel





Vårt vardagsrum


Vårt kök


Barnens kök


Barnens rum

 

Sovrum och hall

Idag blev det en hel bildkavalkad från vårt hem. Vi har nämligen anmält oss till tävlingen om Sveriges charmigaste hem. Så om ni har lite extra tid och gillar vårt hem får ni gärna gå in och rösta. 1 stjärna för gillar bara lite och 5 om ni gillar det mycket här har ni vårat bidrag. 

Så här beskriver vi vårt hem:

Här bor vi och ni kanske tycker att allt ser väldigt vitt ut och jag kan väl inte annat än och hålla med. Fast om det mesta är vitt, då kan man ju faktiskt lägga in lite starka färger här och var. "Lite som strössel". Det var så en trevlig gäst ville beskriva vårt hem. Och färgerna hemma hos oss är nog lite som det blandade strössel man brukade rulla mjukglassarna i när vi var små.

Och små bor det här också, tre stycken faktiskt. De har små öar för lek och bus lite överallt hemma hos oss. Förutom sina rum har vi en plats för kreativitet i vardagsrummet där allt finns, så att de lätt kan sätta sig ner och pyssla. Om jag ska vara ärlig är det nog mest jag som håller till där, för pyssla är det bästa som finns. Att klä om gamla lampskärmar i fina tyger eller göra rolig mat till barnens lekkök som faktiskt har en plats i vårat kök . En plats där även storebrors kompisar gillar att leka. Kompisar som kommer över med lite mindre barn slipper springa runt och jaga de små för de kan leka precis bredvid mamma och pappa bredvid köksbordet. Det räckte inte med fem bilder för det finns ju så många charmiga speciella platser i vårt hem, både för stora och små. Så innan ni bestämmer er för att rösta för att ni gillar eller inte, titta gärna in på min blogg för mer inspiration.


Och vad skulle vi hitta på för pengarna om vi vann? Jo, vi skulle nog kanske köpa en ny soffa för vår lilla tresittssoffa börjar bli lite trång. Fast ett nytt köksbord skulle inte heller vara helt fel. Ett vitt, lika stort som det vi har så kan vi måla stolarna i härliga "strössliga" färger.

Mia

tisdag 14 augusti 2012

En liten ärta, en liten ärta.........


Ska jag var helt ärlig känner att jag toalt misslyckats i trädgårdslandet i år. Det enda som inte något djur varit och smaskat på är bondbönorna och sockerärtorna. Idag frågade grannpojken när morötterna var färdiga och jag svarade att tyvärr så finns det typ 10 stycken och de är så små att de knappt går att kalla minimorötter. Ruccolan har någon ätit upp så fort de tittat upp och de förodlade tomaterna och paprikan består av en kal grön pinne. Men i växtvitrinen växer det och där finns inga djur. Så några tomater, pfysalis, auberginer, gurkor och chili skall vi nog få smaka innan kylan kommer. Men vi hoppas på en lång varm höst med massor av sol för det behöver de.


Men jag är i alla fall glad över att mina bondbönor växer och ger så många bönor att jag förmodligen kommer att tröttna. Men till skillnad från ruccolan är de svåra att hitta i affären så jag är glad att det var just de som klarade sig fint.
 
 Dessutom är de ju så söta. De ligger på rad i skidan som liknar en mjuk dunig sovsäck. De ser 
stam ut som små bebisar i magen där knoppen på toppen är navelsträngen.

Nästa år ska jag nog så ännu fler för de är ju såå goda!

Mia

söndag 12 augusti 2012

Skynda fynda


Panduro har rea och jag köpte på mig en massa fin washitejp. Kassören undrade nog vad jag skulle göra med all tejp men kostar de 5 kr styck måste man ju nästan köpa alla färger man gillar, eller?


Band hade de också, jag köpte det som fanns kvar och de blir nog fina till vimplar jag planerar att sy i höst.

Hoppas ni haft en trevlig helg. Själva har vi typ inte gjort någonting, vi återhämtar oss fortfarande från Tallinresan som gjort oss alla väldigt trötta. I morgon börjar Kenneth jobba, det betyder att även min semester är över. Nu kommer jag att vara ensam hemma  med barnen och se till att de får sin frukost, lunch och smaskiga mellanmål.
Hur vi ska få barnen att komma in i skoltider igen efter nio veckors ledighet känns som omöjligt. Men vi börjar lite lätt och väcker dem kl 9 i dag, sedam får det bli en halvtimme tidigare varje dag så ska vi nog komma ner till kl 7 så småningom. 

Och bloggen, den är ju som den är just nu men snart kommer jag igång med skapandet igen. Jag ska bara njuta av att inte göra någonting ett tag till. Tills om cirka en vecka för då börjar skolan igen.

Ha en fin dag!

Mia

fredag 10 augusti 2012

Vackra lilla stad



Då var vi hemma igen efter trevligt födelsedagsfirande på båt och några timmar i vackra Tallin. Att det var så här fint hade jag inte alls trott.

        

En tur upp i kyrkotornet blev det och det var jobbigt kan jag lova. En smal stenspiral trappa som man aldrig verkade ta slut, men efter 268 trappsteg och några trötta ben var vi till slut uppe.


Massor av fina hus i härliga pasteller fanns det.

       

Och stenmurar som man kunde hoppa mot.


     
Och alla de små butikerna med fina hantverk, de kunde man strosa runt i länge för inspiration. Och att hitta något att äta var inte svårt det fanns små fina restauranger överallt.

Ett litet minus var alla dessa butiker som sålde alkohol hela vägen från båten till staden. Det gav inte ett trevligt förstaintryck, men då är ju jag lite extra känslig för sånt så det kanske inte är andra som reagerar på det.

Om man reser med barn med trötta ben kanske en liten tur i det gula tåget vara något. Lite läskigt tycker jag, då gatorna var smala och ojämna men det lilla tåget klarade av både små uppförsbackar och nedförsbackar. Turen tog cirka 20 minuter och börjar sin färd vid stora torget.

Tyvärr så hade jag varken telefon eller dator med på resan och  missade Tyg och Otygs lilla tips. Men kanske är det någon annan som har en resa inplanerad, läs då kommentaren på blogginlägget innan. 

En väldigt trevlig stad som vi kanske inte hade besökt om svärmor/farmor inte valt att fira sin födelsedag där. 

Trevlig helg!