söndag 30 september 2012

Söndagsbilden



Det känns nu som hösten är här och växterna utomhus har börjat flytta in en och en. De stora pelargonera får stå kvar ute och de mindre sticklingarna får flytta in. Alla har planterats om i terrakottakrukor och står nu på fönsterbrädan i sovrummet, det rum som är svalast under vintern. Vi brukar inte knäppa på elementen utan har tjocka härliga duntäcken istället. De 14 grader som inte är helt ovanligt i vårt sovrum, är inte så kallt jämfört med de cirka 5 grader vi hade i sovrummet när vi var i Japan för två vårar sedan.

Fler söndasbilder hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

torsdag 27 september 2012

Torsdagstema: belysning


 

 Torsdagstema hos Fabriken är idag belysning, vad ska man skriva förutom att det är ett måste under det mörka  halvåret. Men sommartid är det knappt så man ens rör lysknappen, snarare så att man försöker hålla alla dessa ljusa strålar utanför rummet när man ska sova. Vår sovrumslampa heter Midsummerlight om jag inte minns fel, det var ju trots allt sex år sedan (efter vårt bröllop) den härliga papperslampan flyttade in i vårt hem. Jag minns att den var väldigt dyr och egentligen lite för lång för att passa hos oss.Men sladden är kortad så mycket det går och kanske att den en dag får flytta ut i trapphallen.... vi behöver bara en stege så att vi når upp.


        

En liten lampa intill soffan är ju alltid bra att ha om man vill läsa eller virka mörka höst- och vinterdagar. Skärmen är klädd i kimonotyg som jag ärvt av mormor vilket gör den lite extra speciell.

        

Den här är fortfarande en favorit hemma och det är också en omgjord loppis-lampa. Det tog sin lilla tid men till slut blev den som jag önskade.


Vid pysselhörnan lyser en liten skomakarlampa upp det lilla runda bordet.

Just nu är vi på jakt efter något snyggt till köket men vi vet inte riktigt vad. Det skulle behövas något som ger starkt ljus då barnen alltid sitter och gör läxor där. samtidigt som vi vill ha ett behagligt ljus när vi äter. Dimmer funkar bra det med men lampan är nog lika viktig.

Massor med fin inspiration hittar ni som vanligt hos fabriken.

onsdag 26 september 2012

Höstkrans av lönnlöv




Då var det min tur att ta över efter Fröken S i pysselstafetten. Och jag tänkte visa er hur man gör en jätteenkel lönnlövskrans.

    

Allt som behövs är massor av lönnlöv i olika färger och ståltråd. Till ca 40cm ståltråd behövs nästan två matkassar med löv.

Sedan är det bara att bunta ihop löven och trä på ståltråden tills kransen är så stor som du önskar. Tvinna ihop ståltråden när du känner dig nöjd och gör en ögla som du sedan kan hänga upp kransen i.

Så här såg kransen ut innan alla små pinar klipptes bort. 

Mer info om pysselstaffeten och alla som deltar hittar ni  här

Mia


måndag 24 september 2012

Virkat spindelhårband



När lillebror hade sitt kompiskalas förra helgen hade vi tema Scooby Doo. Och mysteriet barnen skulle lösa var spindelmysteriet. Hela undervåningen kläddes in i sån låtsas-spindelnät. Det bästa med den är att man faktiskt kan återanvända den flera gånger. Den blir visserligen lite trassligare för varje gång men effekten av spindelväv känns ändå helt ok.


Storasyster önskade sig ett hårband till kalaset, gärna med en spindel, så jag erbjöd mig att virka en. Inte den allra finaste men jag intalar mig att den misslyckade puckeln på ryggen faktiskt kanske ger spindeln en liten 3D-effekt. Och huvudet, ja det ser mer ser ut som huvudet på Lill-strumpa och Syster-yster.

Mia




lördag 22 september 2012

Blomsterkjol



Det här är verkligen inte jag - fast kanske lite ändå. Det är ju inte ofta jag syr något med massor av färg och möster men ibland hittar jag ett tyg som jag liksom fastnar för, som det här! Färgerna är ju alldeles underbara och mönstret likaså så jag kunde helt enkelt inte låta bli. Tyget är en tunn mönstrad  bomullsvoile och kjolen är fodrad med ett vitt tunt bomullstyg (batist). Kjolen kommer att läggas in på hemsidan nästa vecka.

Mia

torsdag 20 september 2012

Torsdagstema: höstplantering (i gamla stövlar)






Det var ju så att mina stövlar gick sönder, så mycket att de inte gick att använda. Sedan hade de blivit alldeles för små och jag påstår att det är plasten som torkat, men vissa fnyser åt min teori. Hur som helst så går de inte att använda så jag klippte helt enkelt av dem just där de gått sönder, ställde ut och planterade lite i dem. I de resterande gamla byttorna finner man höstljung och prydnadskål. Inte så värst originellt men de lyser upp fint. Och så har vi mossan som tidigare höstar funnits i mängder på vår gräsmatta. Men av någon konstig anledning verkar den ha minskat så mycket att det nästan var omöjligt att hitta.

Ja, det är så vår höstplantering ser ut massor, mer fin inspiration hittar ni som vanligt hos fabriken.

Mia

tisdag 18 september 2012

Hårband med blomma


Det är ju så fint med hårband! Lite sådär Hippie möter tjusiga Charleston. Det behöver inte alls sitta perfekt utan är lika fint mitt på som ett diadem, på ett välkammat hår eller ruffsigt bushår.


Färgglad resår och blomma i filt är mitt första försök. Nästa gång kanske man skulle försöka sig på att sy fast lite pärlor också. För er som inte känner för att sy ett eget  kommer det att finnas att köpa på hemsidan, som nu måste dammas av och fyllas på med massor av höstnytt.


Mia

söndag 16 september 2012

Kakfrossa


        


 Hoppas ni alla haft en trevlig helg. Själva har vi haft stor kafkfrossa och inte gjort annat än ätit gott i två dagar då vi firat lillebror som i onsdags fyllde sex år.


       

        

Lördagsfirandet var en tebjudning, visserligen bara med ett sorts te då jag trodde de flesta önskade kaffe. Om det var för det goda choklad-teet eller att det var en afternoon tee vi bjudit in till som gjorde att teet gick åt vet jag inte. Förutom nygräddade scones bjöd vi på minibullar, några med kanel och socker och premiärvarianten kardemumma och socker. 

För att få kardemumman grövre som i de bullar man köper, malde jag de stenhårda kardemummakärnorna med socker. Det tog alldeles för lång tid, så det måste finnas ett lättare sätt.... Sedan gjorde det ju inte saken lättare då kärnorna tog slut och vi fick sitta och plocka ut kärnor ur hela kardemumma-"kapslar" (som man hade kunnat misstagit för muslortar om  det inte varit för den underbara doften). Och lillebror skulle hjälpa till så den dyrbara kardemummablandningen spreds ut över golv och bord. Men goda blev de och jag tror nog nästan vi fick till det som köpebullarna. 


 Idag har det varit fullt ös då vi haft  barnkalas för lillebror och hans kompisar. Så nu är våra magar stora och fulla med massor av gott. Och alla kakfat som gjorts har nu kommit till användning. Det är ju bra det där när man kan bygga på höjden. För det betyder att man faktiskt får plats med väldans massa mer fika på bordet. Och minsaker är ju bra, för då får man smaka på allt utan att man behöver känna sig allt för glupsk.

Trevlig kväll!

Mia

torsdag 13 september 2012

Pompomsjal




        

Än är det inte så kallt att en sjal behövs, men det gäller det att vara förberedd. Hemma hos oss används sjalar av alla och syster yster behövde en ny. Den virkade varianten kändes inte så praktisk att ha i skolan. 

 På Stoff & Stil hittade jag en bomullsväv med två olika sidor och tyckte att det passade fint till en sjal. Och det skulle bli en pompomsjal som jag länge tänkt göra. Faktiskt redan för många år sedan, när jag såg Rumba de Kransens fina scarf.  Långsidorna fållade jag genom att pressa runt den smårutiga sidan mot den storrutiga (se bild nr 2 - den suddiga). Kortsidorna fållade jag likadant och sydde fast pompombandet med en raksöm. 

Jag passar även på att visa er Syster ysters nya fina frisyr, ganska ny är den i alla fall. Vi började redan i somras med att klippa det lite kortare och till slut blev det så här fint. Är man inte frisör tar det sin lilla tid att få till det snyggt.

Tackar så mycket för alla fina kommentarer om den lilla babyfilten. Popetotrora frågade om jag använt samma typ av garn på alla färger och ska jag vara ärlig så vet jag inte. Men jag gick efter egen känsla och valde de som jag tyckte kändes som ull. Så filten kommer endast att tvättas i 30 grader, för jag vill ju inte riskera att den krymper ojämt efter allt jobb.

En trevlig torsdag önskar jag er!

Mia

tisdag 11 september 2012

Virkad babyfilt


 Sommarens virkprojekt är nu äntligen färdig, en riktig restgarnsfilt. Så som man gjorde förr med alla garnspillbitar som blev över efter stickade kläder och sockor. Nu har ju inte jag varit en flitig stickare och så värst många olika garnfärger hade jag inte heller. Men med hjälp av alla ärvda garnbitar efter mormödrar och farmödrar på bådas sidor fick jag ihop rutor som räckte till en liten babyfilt. Det enda garnet som är nytt är det gråa. 


        


Glad blir man när man tittar på den och vissa färger är så gräsliga en och en, men tillsammans blir de så väldigt fina.... konstigt det där. Om jag själv får tycka till så passar den fint både till en liten flicka eller en lite pojke. Eller vad tycker ni?

Idag tror jag nog att jag ska försöka sy något nytt till barnen, det var ju ett tag sedan. Jag har ju massor med nya tyger, men den där riktiga viljan att ta tag i det har liksom inte funnits. Men nu är det dags då höstgarderoberna behöver fyllas på.

Önskar er alla som tittar in en trevlig dag!

Mia

söndag 9 september 2012

Hemmagjord sushi

 

 Vi har börjat med en ny lördagastradition och det är hemmagjord sushi till middag. Mat som är så där bra att äta framför tv och barnen tycker att det är så väldigt mysigt när vi dukar upp i vardagsrummet. Vi lägger upp alla bitar på de F'finaste faten från Japan. Och det gör inte alls något att det tar tid att laga maten för man vet att alla älskar det. Och de får en bra grund innan magen fylls med sötsaker.

Önskar er en härlig söndag!

Mia

torsdag 6 september 2012

Kakfat blir grönsaksfat


        

Kakfat är ju väldans kul att göra, men var ska man nu förvara alla kakfaten när man inte har fikabjudning?För det verkar vara det störta problemet när jag läste kommentarerna.
De är ju alldeles för höga för att stå i ett vanligt kökskåp, om man nu inte har så mycket plats att man kan flytta på ett av hyllorna. Å andra sidan är det lite synd att stänga in de tjusiga kakfaten bakom en köksdörr. Så därför ställde jag ett på köksön, lade på massor med grönsaker och frukt. Påsen med kokoskuber är förstås varken en grönsak eller frukt, men goda att äta. Och lite fint är det ju att blanda lite av det man har i köket. Citronen och limen är torra men skulle panik och brist på fräscha grönsaker uppstå kan man nog lyckas pressa ut en och annan droppe. Fina tycker jag att de är ändå. 

Gurkorna kommer från vår lilla trädgård och saftigare gurkor får man leta efter. Men om det ska bli några fler får vi nog ställa in gurkplantorna, för någon höstvärme verkar det inte bli.

Ha det fint!

Mia

onsdag 5 september 2012

Tjusigare kan det inte bli


Om man ska klippa en väldigt hög häck som inte klippts sedan förra året krävs en hög stege. Har man ingen egen hög stege måste man låna en. Men om alla grannar är på jobbet måste man komma på en annan lösning, vilket min mamma gjorde. 

-Varför tar du inte stegen i vardagsrummet? 



Varför hade jag inte tänkt på det. Jag antar att den helt enkelt bara kallats för pysselstege och är alladeles för gammal och fin för att användas utomhus. Men så länge man kommer ihåg att ta in den behöver man ju inte vara orolig över att den blir förstörd. Och hur praktiskt är inte det att kunna förvara något så vackert synligt i hemmet. Samtidigt som du kan ta ut den om det behövs och klippa häcken eller beskära träden. Så nu ska jag snygga till plommonträdet som jag började på i somras.

Och undrar du var stegen brukar stå, titta då in här.