fredag 30 november 2012

Vinnaren av ett läderarmband



Sådär, då var en vinnaren dragen i armbandsutlottningen och det blev Olle och jag som hade turen att vinna. Maila mig din adress och vilket armband du önskar och i vilken färg. De färger som armbanden finns i är de på bilden, samt svart. 

Trevlig helg!

Mia

torsdag 29 november 2012

Tjusiga vimpelmallar


       

Nu kan jag äntligen kasta bort mina sladdriga tapetmallar som för varje gång jag skar till en vimpel blev mindre och mindre. Krångligt var det också då jag var tvungen att hålla både mallen och linjalen på plats när jag skar till delarna. Men nu är problemet löst för nya tjusigare mallar har gjorts, i trä faktiskt. Och det var inte min idé utan min mammas.  

Jag lade helt enkelt på min sladdriga mall på en bit MDF-skiva och;

 ritade av den, sågade, målade, limmade på lite fint papper och skruvade på en nymålad knopp jag hittade i en bra-att-ha-låda. Knoppen gör att det är lättare att hålla mallen på plats.

Eftersom de blev så väldans tjusiga kändes det lite tråkigt att lägga ner dem i en låda. Så hål borrades och snöre träddes i så de kan hänga synligt på anslagstavlan i syrummet. 

Ha en fin dag alla ni som tittar in!

Själv ska jag sitta några timmar på Julmarknaden i Gamla Stan och jag hoppas på lite fler folk än vad det var i tisdagsrusket.

Mia

tisdag 27 november 2012

Läderarmband




I helgen började Stortorgets Julmarknad i Gamla Stan och den pågår till och med den 23 december. Mina föräldrar har haft ett marknadsstånd där sedan 1977 och jag var med första gången redan i min mammas mage. Vi tog över för fyra år sedan och det var väldigt jobbigt första åren. Men nu känns det som vi börjar få in rutinerna bra och dessutom får vi en massa hjälp från släkt och vänner.


Vi säljer framför allt fårskinnsvaror, precis som mina föräldrar gjorde. Men i år har jag dessutom ett hörn med mina egensydda barnkläder och lite läderarmband. Och denna regniga dag känns det väl sådär att ställa sig däruppe på torget. Men med min lilla låda läderspill, lim, tråd, sax och spännen får jag fördriva tiden med att göra fler armband.

Fler bilder på vårt lilla röda bås kommer snart. Även ett litet schema på vilka dagar och tider jag kommer att stå. Vem vet, kanske ni har tid att komma upp och säga hej om ni bor i Stockholm? 

Och för att göra denna grå ruggiga dag lite trevligare tänkte jag ge bort ett valfritt armband. Allt du behöver göra är att skriva en kommentar så är du med i utlottnigen. På fredag drar jag en vinnare. 

Lycka till!

Mia

söndag 25 november 2012

Söndagsbilden: hål i örat



Storebror har tagit hål i öronen. Det var ett väldans tjatande om det där hålet. Kenneth var lite tveksam, jag var mest osäker på vilket öra hålet bör sitta i och visst tänkte vi lite på vad andra ska tycka. Men storebror struntar i vad andra tycker och det är ju det viktigaste. Jag googlade runt lite och läste både trevliga och mindre trevliga kommentarer från personer med åsikter om killar med hål i öronen. Men nu är det ju så att killar också gillar fina saker som glittrar, i alla fall mina. Så varför ska inte de få glänsa lika mycket som tjejer? Ett hål i vardera öra blev det och de glimmar så fint tycker vi alla.... och ångrar han sig är det ju bara att plocka ur örhänget, inte konstigare än så.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos fabriken.

Mia

torsdag 22 november 2012

Torsdagstema: Glöggfest


       


Det bästa med julen är ju faktiskt själva förberedelserna. För när julafton väl är över längtar man mest efter att få plocka bort allt och vänta in våren. Inte för att jag inte gillar julen, men jag ser fram emot nästa trevliga sak.... våren alltså. 

Så vi börjar alltid tidigt hemma, lite som butikerna. För så fort det finns glögg eller julmust måste det ju provas. Vår glöggfest får nog gå i gult, för saffran är ju så gott. Släng i en påse saffran och det är svårt att misslyckas. I år har vi saffransskorpor, saffranstryffel och vanliga lussekatter. Knäck är ju också ett måste, de glömdes dock bort vid fotograferingen. Men de står i kylen och är försvinner förvånansvärt snabbt. 

Annars undrar jag var solen har hållit hus idag. Jag har under dagen väntat på att det ska bli lite ljusare inomhus för att kunna ta några bilder, men när klockan blev tre insåg jag att solen inte var så sugen att visa sig. Så saffran får väl vara vår lilla sol under dessa mörka dagar - en god sådan!

För fler glöggfester titta då in hos fabriken.

onsdag 21 november 2012

Och vinnarna är.......



Jessica Björkemo

och 




Maila mig era kontaktuppgifter och vilken kakfatspinne ni önskar. Alla tjusga pinnar hittar ni inne på  kakfateriets sida.


Jag önskar er alla en trevlig dag, tack till er alla som var med i utlottningen. 


Mia

tisdag 20 november 2012

Sjömansdräkt till dop


       

Sjömanskläder till en liten pojke på dopdagen postades till en kund förra veckan. 

Marinblå söta små shorts, vit skjorta med blå detaljer och  en broderad bokstav. Likadan som beställningen jag fick i somras till två tvillingpojkar. Mönstret och designen är min egen. 

Mia

måndag 19 november 2012

En 8-åring som hade bråttom till världen


Idag firar vi Juliette som för åtta år sedan en vit kall vinterdag hade så bråttom ut att hon föddes hemma i hallen, medan pappa Kenneth och storebror Elliot var och hämtade bilen på parkeringen. En stund senare satt en stolt storebror hemma i soffan med sin alldeles nyfödda lillasyster i famnen. 

Hipp hipp hurra för vår Juliette i dag!
Och för min mamma som faktiskt fyller år samma dag.

Mia

söndag 18 november 2012

Söndagsbilden: En försmak av julen


Vi har tjuvstartart julen lite, eller egentligen var det under höstlovet vi åt julmat och glöggpremiärade. Men nu känns det som man faktiskt får det för det är ju bara två veckor kvar till första advent. Vi har bakat lussebullar, kokat knäck, gjort saffransskorpor och kristyrat färdiga pepparkakor. Vi hade vår fösta glöggbjudning idag för släkten för att fira en födelsedag. 

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos fabriken.

Trevlig kväll! Och glöm inte bort utlottningen.

Mia

torsdag 15 november 2012

Torsdagstema: textilier




Torsdagstema den här veckan hos Fabriken är textilier. Här byts det ut lite efter säsong även om färgskalan för det mesta är densamma. Det är ju inte så praktiskt med vit soffa när man har barn som gärna äter i soffan, så lite tyg och armstöden är räddade. Lätta och små att slänga in i maskinen samtidigt som de tillför lite färg. En lampa blir skir och personlig med en bit gardinorganza.



Det behöver ju inte vara ett möbeltyg eller ett inredningstyg, en liten kimonotrestbit kan få en gammal  lampa att bli tjusig. Bara genom att byta ut det gamla nötta tyget. 


Man kan också sy ett jätteömtåligt kuddfodral att ha i gungstolen, till en kudde som barnen absolut inte får använda när de bygger kojor.


Har man gamla lakan och tygbitar kan man alltid virka sig några köksdynor eller varför inte en matta. 

Det bästa med textilier är ju att det är så lätt att byta ut efter känsla, säsong eller bara som omväxling. Mer inspiration hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Glöm inte bort utlottnigen.

Mia

tisdag 13 november 2012

Virkade ballerinor


Koftan jag började virka förra sommaren blev alldeles för liten, så den repades upp och väntade på att få bli något annat. Och nu när golven börjar bli lite kalla passar det ju alldeles utmärkt att virka ett par ulliga små ballerinor. Jag har virkat dem som de här små bebisvarianterna förutom att slejfen virkats och sytts på efterråt och maskorna har ökats på lite mer, men sättet är desamma. Och när de ändå var så där rosa, söta och flickiga fick de bli ännu lite sötare med en liten vit virkad kant.


Nu är ju inte jag så värst duktig på att följa beskrivningar och dessa virkades två olika kvällar. Så den ena är ju lite större än den andra. Men visst är det väl så att den ena foten brukar vara lite större än den andra, eller? Om det var rätt som var för stor kan jag nog inte direkt påstå men syster yster gillar dem ändå. 

Nu finns det ju en väldans massa garn kvar så kanske att jag gör ett försök att virka ett par till mig också. Det är lite trevligt att ha med sig när man går bort på middag hos någon, så där som pensionärer ibland gör. Eller kanske ett par som jag kan ha i syrummet som för övrigt gjorts om i helgen. 

Glöm inte bort utlottningen där vinsten är valfri kakfatspinne från kakfateriet. Med det kan du kan göra ett eget tjusigt och personligt kakfat att ge bort eller servera glöggfikat på. 

Ha en fin dag!

Mia

söndag 11 november 2012

Söndagsbilden: bakhylla


Jag gjorde om lite i köket och tallrikshyllan som tidigare mest varit rörig har nu blivit en slags bakhylla istället. Här samsas nu muffinsformar i glasburkar, strössel i små glasburkar, bakböcker och en receptburk.  

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne på fabriken.

Mia

lördag 10 november 2012

Tjusigaste trolldegen


Jag tittar in för att önska er en trevlig helg och dela med mig av ett så bra trolldegsrecept. Och färgerna, ja det är ju helt underbara, även om de ljusnar när de torkar. Helt vanliga hushållsfärger från affären har jag använt. Jag följde ett grundrecept jag använt tidigare, men ändrade en hel del. Så här kommer min nya version:

Recpetet räcker till en deg lika stor som en av färgerna på bilden


6dl vetemjöl
1 dl salt

1 msk alun(finns bakom disk på apoteket)) eller citronsyra
0,75 msk matolja
2,5 dl hett vatten
karamellfärg eller pulver

Koka upp vatten och lös upp saltet.  Tillsätt önskad färg och matolja.
Blanda ca 4 dl mjöl och alun alt citronsyran och lägg i vattenblandningen. Tillsätt sedan resten av mjölet och knåda degen smidig. Det kan behövas lite mer mjöl, det viktigaste är att den blir kladdfri.

När degen svalnat är det bara att börja skapa.


Hade det inte varit för de här trolldegspysselbilarna tror jag inte att lillebror och storebror varit med och lekt med leran. Det är som en bilform man fyller med deg och sedan lägger över hjuldelen. Sedan tar man bort formen och har en färdig degbil. De kördes runt och kraschades en hel del och degen låg över hela vardagsrumsgolvet. Nu när jag sitter och skriver ser jag att färgerna påminner lite om Ahlgrens bilar.

Syster yster och jag vi bakade kakor av olika slag, jag tänkte att det kunde vara lite roligt att ha i lekköket. Men kristyren ville tyvärr inte alls sitta kvar när det torkat.

Som sagt, trevlig helg!

Mia

torsdag 8 november 2012

Torsdagstema: sovrum


            


Det jag gillar bäst med vårt sovrum är att det är så väldigt ljust. Även de mörkaste dagarna när man vaknar känns inte så värst mörka och jobbiga. Sängaveln snickrades ihop av råspånt. Det bästa med den är att den går en bit utanför väggen, vilket gör att vi kan förvara en extra madrass bakom. Sängborden gjordes av träbitar som blev över då syrummet gjordes om. Färgen, ja vad ska man kalla den? Lite turkost, grönt, vitt toppat med lite sandpapper.

        

       

Favoritmöbeln är ett stort gammal träskåp som är väldigt fint på utsidan men har en insida med totalt kaos av "bra att ha"- och pysselsaker. På skåpet förvaras filtar, extra kuddar och täcken i stora kuddfodral, eller som de är. 

  

         

Och garderoben har fått tunna vita gardiner istället för dörrar då det inte fanns plats för utåtöppnande dörrar. Men jag tycker nog att gardinerna ger ett ljusare och mer mjukt intryck än hårda trädörrar. Överallt finns det saker som är fina att titta på som egentligen bara samlar en massa damm. Men man kan ju inte slänga in en gammal fin sko, kamera, nallebjörn eller tjusig svandunsboa i en mörk garderob. De är ju liksom alldeles för fina för det.

Massor av mer fin sovrumsinspiration hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Och glöm nu inte bort att anmäla er till utlottningen av tjusiga kakfatspinnar som ni hittar här.


Mia

måndag 5 november 2012

Utlottning


Det är ju så roligt att göra kakfat! Leta efter tjusiga tallrikar som passar ihop fint, eller som passar till personen du ska ge bort det till. En sådär trevlig och användbar present att få då det inte bara behöver användas till kakfat. Smycken kan ju vara fint att ha på fatet, eller grönsaker och frukt. Eller bara som stilig förvarig för sådant småplock som inte har någon annanstans att bo. Så därför har jag tillsammans med Kakfateriet en liten utlottning.




Två vinster har vi att dela ut och varje vinstsen består av en valfri tjusig kakfatspinne och en borr. Känner du dig sugen på att prova, tycker jag att du ska gå in på Kakfateriets hemsida och titta igenom alla fina pinnar.

Skriv en kommentar till det här inlägget för att vara med i tävlingen. Vill du öka dina vinstchanser med fler "lotter" kan du: 

Länka med översta bilden på din blogg
eller/och
Gilla kakfateriet på FB
eller/och 
Gilla kinoko på FB

eller alla tre (som ger allra störst vinstchans). 

Lycka till!

Mia

Tillägg 6 november: Har du ingen blogg eller inte vill skriva en kommentar går det bra att maila.