onsdag 26 december 2012

Färgglada paket till jul


Att slå in paket är ju väldigt roligt. Men det känns alltid lika tråkigt när paketet öppnats. Jag vet att personen som öppnat paketet uppskattar innehållet men det känns så synd att det fina pappret ska slängas. Man kan alltid spara pappret om paketet öppnas försiktigt, men det är ju inte riktigt något man kan kräva av barn. Däremot säger jag att de får lägga pompomps och band i en ask så vi kan använda dem igen till jul, födelsedag eller annan ge bort present.

        


       

I år blev det inga traditionella julpaket. Jag gillar de traditionella färgerna också, men jag kände för färgglada paket. Dessutom måste man ju skilja på de som tomten kommer med och de som vi ger bort så barnen tror på tomten länge. För tomtens paket är bruna med rödvita snören och på julaftons morgon fick jag lära mig av syster yster att de paket som ligger i julstrumporna har tomtemor lagt dit. Så nu vet ni det, för tomten kan ju inte hinna med både morgonstrumpor och kvällens julklappsutdelning. Nu gäller det att komma ihåg till nästa år att de i strumpan och tomtens paket har samma papper. Vår tomte var vit även i år och gröten glömde vi bort att ställa ut kvällen innan.

Önskar er alla som tittar in under julhelgen en god fortsättning. Att det är lite sisådär med bloggen just nu, det vet ni redan.... men det är ju bara jul en gång om året. Precis som att min syster bara är här en gång om året.

Mia

onsdag 19 december 2012

Minismällkarameller



       



En liten liten gran har fått små små smällkarameller, i alla fall tillfälligt när jag skulle ta några bilder till bloggen. För den lilla granen står på utetrappan och de små smällkaramellerna ska hänga i den riktiga julgranen som vi köpte men som får vänta ute en dag till eftersom julgransfoten var trasig.

Små smällkarameller är ett väldigt trevligt pyssel. Man får användning av några toarullar, det går åt lite silkespapper vilket gör att barnen kan ha hur många färger som helst och kan göra hur många de vill utan att de tar över hela julgranen.

Nu är det ju så där mycket att fixa. Paket ska slås in och det är ju trevligt om man har paket att slå in. Några har köpts och väntar på fina papper och än så länge har jag endast gjort några pompoms att knyta fast. Tyllen ska bli en kjol och små remsor som blev över fick bli snöre till en beställning. Så tills det lugnat ner sig händer det nog mer på Instagram än på bloggen. Så om någon önskar följa mig heter jag MIAKINOKO.

Nu blir det lite frukost innan jag ska till barnmorskan och sedan vidare upp till Stortorget.
Önskar er alla en trevlig dag!

Mia


lördag 15 december 2012

En virkad mössa



När vi var på Syfestivalen hittade syster yster ett mjukt garnnystan med massa färger. En mössa önskade hon sig så vi köpte med oss ett nystan. Hur den skulle se ut spelade egentligen ingen roll men en liten vit tofs skulle den ha. Eftersom garnet inte räckte fick det bli en liten vit kant nederst och den sista biten garn som fanns kvar trädde jag igenom det vita och gjorde en liten rosett. 

Storebrors kommentar vid frukostbordet.
-Vilken konstig mössa.
-Hur menar du då?
-Det är så mycket saker på den.

Syster yster gillar den väldigt mycket, den har använts flitigt hela veckan och det är ju "huvudsaken".

Trevlig helg!

Mia

torsdag 13 december 2012

Torsdagstema: vardagsrum




       

       

Torsdagstema den här veckan hos fabriken vardagsrum. Och eftersom det just nu är lite rörigt i vårt hus med tre extra personer, visar jag några bilder som tagits tidigare. För lite juligare är det ju nu, någon stjärna, hyacinter, ljus och en och annan tomte. En ny öppning finns det också i en av väggarna. Men färger och möbler är ju samma, fast de flyttar runt mellan olika platser och rum.

Fler vardagsrum hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Idag är det ju lucia och det innebär ett tåg på förmiddagen med lillebror och ett på kvällen för storebror och systeryster. Däremellan ska jag hinna med några timmar på Stortorget i Gamla Stan.
Önskar er alla en fin luciadag!

Mia

tisdag 11 december 2012

Glassburk blir brödburk



Så var det ju så att glassmaskinen låg i en rund pappkartong. En sådan pappförpackning man sällan ser men som vore trevlig om det fanns fler av. För det är ju väldigt trevligt när man kan återanvända kartonger och förpackningar, speciellt när man faktiskt behöver något.

Vi har länge behövt en fin brödförvaring, för påsarna som ligger överallt är ju inte så roliga. Och den här runda burken var som gjord för att vara en brödburk. Så jag limmade fast lite prickigt papper. Tejpade fast en silverfärgad tejp (som blev över när vi renoverade köket) på locket. Klippte till en bit silverfärgad etikett (pappbit från en gammal leksakskartong), som jag satte fast med röda små metallclips.

Den kanske inte blev så värst "brödburksaktig", mer som en kakburk till jul eller kanske som en tjusig leksaksförvaring. Därför har jag inte skrivit något på etiketten, men först måste jag få färdigt den nya brödburken.

Idag blir det tidig hämtning av barnen för vi får finbesök! Det är nämligen min syster och hennes lilla ettåriga dotter som kommer flygandes från New York. I tre veckor ska de bo hemma hos oss. Trångt blir det men fantastiskt trevligt.

Önskar er en härlig dag!

Mia

måndag 10 december 2012

Smaskig julglass


Vi hade trevligt fikabesök för några veckor sedan och förutom en väldans fin azalea fick vi en glassmaskin. Och mycket glass har vi gjort.... vanlig vanilj, choklad och nu senast peppakaksglass. Du häller helt enkelt ner några teskedar pepparkakskrydda (Santa Maria har en färdig blandning). Lite trevlig glass så här juletid.


Att dekorera den egna glassen är ju kul. Så jag smälte lite mörk choklad i ett vattenbad och med sked hällde jag ut chokladen till fina mönster. 


Eftersom det endast behövs gulor i glassen, gjorde jag maränger av vitorna. Till två äggvitor hade jag ca 2,5-2,75 dl socker. Många maränger blir det, många fler än det blir glass... så det blir nog till att fylla lördagsgodisskålen med maränger en tid framöver.

Mia

torsdag 6 december 2012

Torsdagstema: advent



Torsdagstema hos fabriken är advent och det första jag tänker på är förstås tända ljus på söndagarna. Men idag är det ju inte söndag och inte advent heller, men det är i alla fall adventsstämning i väntan på julen. Jag visar därför lite av hemmets julpynt.




Stjärnor som lyser upp i fönster och några tomtar står och tittar ut genom fönstret. Att tomtarna ska titta ut genom fönstret är det lillebror som bestämt. För det var ju lite synd om dom annars.... Varför det skulle vara synd om dem har jag inte fått svar på.

För mer jul- och adventsinspiration, titta in hos fabriken.

Mia

onsdag 5 december 2012

Kakfatserbjudande




       

Kakfateriet har ett litet erbjudande just nu, ett väldigt trevligt sådant. Nämligen 30 procent rabatt på hela deras sortiment med kakfatsdelar, om du använder rabattkod Kinoko. När du valt ut din kakfatspinne skriver du in rabattkoden vid betalning i kassan. Koden är som sagt Kinoko och gäller i fem dagar på ett köp. 

Kakfat är ju både roligt att göra och väldigt trevliga att ge bort. Kanske en liten julklapp eller något att ställa alla godsaker på vid glöggbjudningar och under julen. Och när jag ändå skriver om godsaker inför jul skall jag passa på att skriva om saffranstryffelreceptet som så många undrade över. Jag gjorde mina efter eget recept som jag inte alls kommer ihåg. Men på baksidan av den vita chokladen finns ett recept på vitchokladtryffel, tillsätt bara en påse saffran så blir det nog bra. Och min erfarenhet av vitchoklad är att den inte blir lika hård som mörk, därför doppade jag mina i smält mörk choklad. Då får man en hård utsida med en mjuk härlig saffrans yllning. Men man får rulla i två omgångar och låta dem torka emellan.


Trevlig kväll!

Mia

tisdag 4 december 2012

Mage vecka 28 och klänning till mig



Sådant man upptäcker när man tittar på bilderna i datorn: 

Att man skulle ha dammat av spegeln innan man tar en bild på sig själv i den. 



       

Detta är det andra försöket till att sy en klänning till mig själv. Den första var den svarta som jag har på bebisväntan-bilden till höger. Mönster har jag inte använt utan den svarta syddes av ett trikåtyg vävd som en tub och den här grå/lila syddes efter samma mått men med sidsömmar. Lite resår här och var, spets, tjusiga knappar och bandkantning i bomullsnedslå. Ja, jag har faktiskt använt vanligt vävt band till att kanta halsringning och ärmhål. Jag har en del plagg till barnen köpta på Zara som har det och kan Zaras så kan jag. Väldans fint blir det, lite stiligare känsla än bandkantning i trikå. 

Då var det redan vecka 28 och nu är det bara tre månader kvar. Bebisen rör sig mycket och det känns ibland som hela havet stormar. Men det gör ju inget, för glad är jag att den rör sig. Då vet jag ju att den lever och mår bra. Nu är det ju också roligare för barnen och Kenneth när de inte behöver vänta på att få känna en liten spark utan hela magen guppar i sisådär 15 minuter. "Dallrig som gele" som Syster yster säger.

Och idag är jag och den dallriga magen hemma och värmer oss efter 3 dagar ute i kylan på Stortorgets Julmarknad. På torsdag blir det till och gå upp dit igen mellan kl 11-14.30. 

Jag önskar er alla en härlig dag! Och förresten, svar på frågor om recept på saffranstryffel, virkade tossor och armbandspriser kommer i veckan. Jag har inte glömt, bara inte tagit mig tiden.... Skulle det funka om jag klickar på svara-knappen på kommentaren? 

Mia

söndag 2 december 2012

Julstrumpor med färgglada paket





Första advent är här och i går var det första december, vilket betyder att det är dags att fylla de små stumporna med paket. Julstrumporna till syster-yster gjordes förra året av en gammal finstickad tröja och en liten beskrivning på hur jag gjorde hittar ni här

Alla små askar hittade jag i min lådsamling, ett litet tips är att spara alla små förpackningar du får när du köper andra saker. Som tex mascara, tändsticksaskar, nässpray och hudkrämer. En beskrivnig på hur du kan göra om en liten låda hittar du här.




Våra paket innehåller saker till Sylvanian Families. Vi köper en stor sak och fördelar i olika små paket. Det är ofta erbjudande på dem i leksaksaffären och årets är en Sylvanian-affär.

Pappret är ju så fiffigt, trycket har massor av mönster och färger så det är bara att klippa till och slå in utan att behöva tänka. Bra när man är lite stressad och gör det dagen innan.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos fabriken.

Önskar er alla en trevlig första advent!

Mia