söndag 31 mars 2013

Söndagsbilden: Glad påsk


Hoppas ni har haft en mysig påsk. Nu har vi alla påsklov och påskpyntet fick ligga kvar i lådan på vinden, det hanns liksom inte med. Men nästa år börjar vi tidigare, en vecka innan påsk eller kanske två. Hönan är i alla fall full av mandelägg med olika överdrag och locket läggs sällan på. Det blir lättare att gå och äta av de goda äggen då. Imorgon är ju sista dagen, sedan är påsken slut och då måste vi väl ha tömt hönan, eller? För när hönan är tom börjar livet utan godis på vardagar. För om jag ska vara ärlig så har vi ätit alldeles för mycket godis den senaste månaden. Barnen får hålla sig till lördagar, men vi "vuxna" äter nästan något gott varje dag. Inte bra....

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Trevlig kväll!

Mia

fredag 29 mars 2013

Servettringar av toarullar


Tittar in så här lite på långfredagen för att visa ett snabbt och enkelt påsk- och vårpyssel. 


Du behöver;

limstift
häftapparat
presentpapper
silkespapper
sax

Klipp till toarullsringarna i önskad storlek. Jag har klippt tre ringar per rulle
Sedan klär du in dem i presentpapper, och det kan vara bra att tejpa insidan lite extra. 
Sedan är det bara att dekorera.


Istället för att limma ihop silkesblommorna limmar du fast de andra ändarna på servettringen. Om du bara har presentpapper hemma kan du sätta servettringen  i mitten av servetten så det blir en jättestor rosett. 


Klipp ut en bit papper med mönstersax  och sätt fast med en miniklänypa, så har du en bordsplacering och servettring.


Dekorera med en pompom (då för du över allt på en sida och häftar fast i ringen). Eller varför inte dekorera med en liten fjäder och videkvist nu till påsk.

Beskrivning till pompom hittar du här och blommorn hittar du här.

Glad påsk!

Mia


torsdag 28 mars 2013

Torsdagstema: mars moodboard


"Mars moodboard" är temat hos Fabriken i dag. För mig har nog mars varit månaden då jag spenderat större delen av dagarna i soffan. För det känns nu som jag inte gör annat än och matar vår lille kille som inte alls är så liten längre. Och så mycket sjukbaciller som härjat i vår familj denna månad har vi inte haft på länge. Magjsjukbacillen började en onsdag och siste man blev frisk 10 dagar senare. Lite hosta och feber var det någon som fick och jag har hunnit med två mjölkstockningar. Många är vi nu och soffan är alldeles för liten har vi insett dessa dagar. Men en ny soffa köper man ju inte bara sådär och jag tycker väldigt mycket om vår.


Det har med andra ord inte varit så mycket pyssel som hunnits med och påsken är osynlig. Jag har i alla fall satt ihop alla snurror och hängt upp dem. Och de små fåglarna hänger nu i syrénkvistarna.  Leonard tyckte i går att det var dags att påskpynta och det har han ju rätt i. Så det får vi väl göra i dag, eller kanske imorgon..... det lilla vi har.  

Önskar er alla en trevlig skärtorsdag!

Mia

måndag 25 mars 2013

Virkat lapptäcke



När jag var gravid och fick ett sådant "rensa i alla gömmor"-ryck hittade jag massor av små garnnystan. Eftersom jag redan hade virkat en färgglad och grå mormorsfilt kände jag för att göra en annan variant. Det fick bli en lapptäcksmodell där alla rutor är olika stora och har olika form. 



Jag virkade en ruta och fortsatte med nästa direkt bredvid fast åt andra hållet. Storleken på rutorna har bestämts efter hur mycket garn som funnits, samma sak gäller kanten runtom. De enda färger jag köpt till är det rosa, vinröda och grå.

Det bästa med filten är att den är sådär härligt färgglad utan att jag behövt fästa en endaste tråd eller sy ihop några rutor, vilket en mormorsfilt normalt kräver. Dessutom är den här lite tätare, jag har ju fått en del klagomål av andra familjemedlemmar som tycker det drar lite genom hålen på mormorsfiltarna. Sedan finns det andra i familjen som tycker om att sticka tårna i hålen. Så när jag får tid kanske jag ska virka en stor filt att ha i soffan ruggiga vinterdagar.

Mia

söndag 24 mars 2013

Söndagsbilden


I går gick jag ut och knippsade av några syrénkvistar. Jag lade ner dem i en stor vas och fyllde på med några tulpaner. Härligt att få in lite vår i huset, eftersom den känns ganska långt borta ute. 

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos Fabriken.

Mia

lördag 23 mars 2013

Lördagsgodis




Finaste godiset är helt klart de härliga pastellfärgade tefaten. De där som är som papper på utsidan och fyllda med surt pulver. När vi gifte oss hade vi en plastlåda med sådana på festen, och nu hittade jag en nästan lika stor låda i den stora godisaffären. Den står uppe på köksskåpen, borta från barnens små händer. Snålar med dem gör jag, men då och då tar jag några stycken..... och delar med mig gör jag också ibland.

Önskar er en härlig lördag!

Mia

torsdag 21 mars 2013

Torsdagstema: påskpyssel


Fabrikens torsdagstema idag är påskpyssel och pynt. Det är ju lite så med påsken att den är så väldigt kort. Man hinner knappt plocka fram alla påsksaker och sedan är det över. Därför kan det vara lite trevligt med påskpynt som känns lite påskigt, men som man inte behöver plocka bort när påskhelgen passerat. Då gör det inte heller något om man börjar lite tidigare. 




Eftersom tiden inte riktigt fanns för pyssel just nu håller jag mig till några enkla saker som jag gjorde förra året. Och inte hade jag tid att hänga upp allt, så ni får nöja er med ett platt påsktema. 

Beskrivning på silkespappersblommorna hittar du här. Silkespappret är ca 5x15 cm och vill du göra större tar du diametermåttet och gångar med tre. 

Beskrivning på fåglarna hittar du här.

Något nytt har köpts till påsk och det är en höna att lägga godis i. Henne hittade jag på ÖB, och fler fina färger fanns det.

För mer påskinspiration, titta in hos fabriken.

Mia

onsdag 20 mars 2013

Lapptäcke av gamla jeans






       

Undra hur många par jeans man använder genom livet? Själv har jag rensat ut massor, även om jag faktiskt de senast åren inte köpt ett enda par jeans. Jag har ett par favoritjeans och de används ibland men för det mesta har jag klänning eller kjol.  Så alla våra och andras gamla jeans har klippts till små rutor för att sy ihop. Tidigare har jag gjort det här och det var väldigt länge sedan. Tre år  ganska precis faktiskt, och mycket har bloggen utvecklats sedan dess.

Den här gången blev det ett litet lapptäcke med fleecebaksida och bandkantad med bomullsband. Nu är det så att vi faktiskt inte behöver några fler filtar till Liten så den blir nog till salu sedan. Jag kände bara för att sy något för att minska högarna av utskurna lappar. 

Någon ny hemsida finns det inte just nu, men kläder finns det färdigt och jag ska försöka få ordning på det snart. Då kommer jag endast att lägga in kläder som finns färdiga, som de små ljusa baby jeansen.

När jag ändå skriver om återanvändning av gamla jeans vill jag tipsa om duktiga Anita som är mästare på att använda varje liten hälla på byxorna. Jag blir så imponerad över hennes tålamod och fina kreationer. Har du inte hittat dit gör du det här.

Vi tackar så mycket för era vänliga kommentarer om bebisbilderna, jättekul att läsa! Nu är han för stor för att det ska gå att ta nya och jag önskar jag tagit fler olika. Men jag är glad över de vi nu har, för de är ju bättre än de jag inte har på de andra barnen.

Önskar er alla en trevlig dag. Idag blir det påsktema/pyssel som ska förberedas. Jag hoppas att Liten är nöjd så jag hinner med det.

Mia

måndag 18 mars 2013

Bebis i tidningskorg





Tänk om man alltid fick ha en liten bebis sovandes i en tidningskorg, det skulle ju vara så mysigt. Men de växer så fort och då är det trevligt att ha en sådär mysig bebisbild att titta tillbaka på. Eller kommer man bara att längta efter en liten till då, varje gång man går förbi kortet på väggen? 

Hur som helst så vill jag ändå ha en sån där söt sovande bebisbild. Så jag gjorde ett försök att ta några bilder själv. Lite stressigt var det och det gäller att knäppa bilderna fort, vända på bebisen, vända på korgen, lägga på en filt så bebisen inte fryser, lägga tillbaka bebisen i sängen och flytta korgen igen. Och ibland har man turen att få det där leendet, som egentligen inte är ett leende för de är ju alldeles för små för att kunna le.  

Det var nu två veckor sedan bilderna togs och han ännu lite större, mer vaken och tittar gärna på den som bär på honom. De oroliga kvällarna är nu mycket lugnare. nästan så det känns som vi börjat få in lite rutiner. Men ibland är det rörigt, väldans rörigt... speciellt när det är lite sjukdom i huset, matbrist för bebisen eller syskon som är osams. Då är det kaos överallt och man undrar hur man ska överleva. Men helt plötsligt är det lugnt igen, alla är friska och maten finns i massor och man glömmer bort att det varit så där väldigt jobbigt.

På onsdag är det en månad sedan han föddes men det känns som han alltid funnits. Konstigt det där.

Mia

Jo, pärmarna var det också. Jag har inte glömt dem... så ni som undrade hur jag gjort kommer en liten "så här gör du" snart.

söndag 17 mars 2013

Söndagsbilden: ett virkat regnmoln



Jag virkade ett litet luddigt moln att hänga upp, som bebisen kan ligga och titta på. Ett luddigt mohairgarn fick det bli för att få till ett luddigt och luftigt moln. Ett garn som jag fått av pysselpralinen . 

Idén till molnet hittade jag på Pinterest, men länken funkade tyvärr inte. Är det bara jag som inte tycker att länkarna inte alltid funkar eller att det inte alltid blir till rätt sida? Men nu var det ju inte så värst krångligt att sy molnet, man ökar och minskar bara högst upp där man vill att "pucklarna" ska vara. Sedan kanske molnet mer ser ut som en gigantisk vit och hårig Ahlgrens-bil, men det får duga.

Eftersom ett vitt moln kändes lite färglöst att ligga och titta på virkade jag några regndroppar och sydde fast. Dropparna är virkade runt en liten bjällra så de skall plinga lite när den lilla handen slår till regndroppen. Sedan glittrar det ju också lite fint i hålen där man ser den silvriga bjällran.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Och magsjukan... ja, den verkar hålla sig till två personer i familjen. Någon annan fick hosta och feber och jag har haft en förfärlig mjölkstockning med feber och värk. Men kanske att de där vitpepparkornen hjälpte i alla fall...

Trevlig söndag!

Mia

lördag 16 mars 2013

I tidningen



I höstas togs dessa bilder och nu är jag med i tidningen. Närmare bestämt i  Expressens bilaga "Handarbete och pyssel". Lite konstigt är det ju att läsa om sig själv, nästan som när man hör sin egen röst på en inspelad video. Även Petra med bloggen Popetotrora var med i samma tidning, med fina decopage-tips.

Önskar er en härligt solig lördag!

Mia

torsdag 14 mars 2013

Min bloggplats




Dagens tema hos fabriken är idag min bloggplats. För min del är den under trappan, en plats som annars inte är så lätt att inreda. Och inte är det bara min plats utan allas då det är den enda datorn i huset. Men det funkar väldigt bra det också, alla har sin lilla tid vid datorn och det är nästan aldrig tjafs om vems tur det är.

     

         

Pärmryggarna har klätts om med mönstrade papper, en gammal trasig ram fick bli "kom-ihåg-tavla" med stålvajer och miniklädnypor. 

Sen har vi ju den lilla behändiga telefonen som jag använder mest när jag följer andra bloggar. Lätt att knäppa på men jobbig att skriva på, därför är jag så dålig på att skriva kommentarer. Men jag hinner besöka fler bloggar då den är liten och smidig att bära med sig överallt i hemmet.

Fler bloggplatser hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Magsjukan verkar tyvärr ha bestämt sig för att göra ett besök hemma hos oss. Jag som igår morse skröt med att vi inte har haft det på minst fem år. Jag knaprar vitpepparkorn, vilket jag har hört ska funka. Och jag tror att det gör det, eftersom vi äter det varje gång vi hör att det går magsjuka. Oftast klarar vi oss alltså, men den här gången är det åtminstone en av oss som har trillat dit..... peppar peppar!

tisdag 12 mars 2013

Macarones



       

Det är nästan så att jag skulle kunna kalla mig besatt av att baka macarones. Att få till den perfekta macaronen i smak och utseende. För egentligen tycker jag nog inte att de är så himla goda, men de ser så smakfulla ut att det är obligatoriska på kakfatet. Nu senast gjorde jag rosa med jordgubbssmak och gröna med lime. Fyllningen är en vit chokladtryffel och recept finns på baksidan av förpackningen (mandelmjöl). Och för att få smak rev jag i limeskal i de gröna och två mosade jordgubbar i de rosa. Och lime-macaronsen blev väldigt goda, jordgubbsvarianten måste nog ha lite essens i för att de smakade mest vit choklad. Inget fel i det men det hade varit trevligt med en syrligare och tydligare jordgubbssmak.

Jag provade även att göra några med smak av mörk choklad och kaffe. Även där var grunden en chokladtryffel fast med mörk choklad. Några fylldes med kaffetryffell som smaksats med snabbkaffe. 

Och ännu lite finare blir de ju om man pudrar på lite florsocker eller kakao, ungefär som man gör med semlor. Och vill man ge bort några så kan en gammal ask med tjusigt papper vara fin att lägga dem i med lite silkesepapper.

Och receptet det hittar ni här.

I går var jag och lille Timothy på vår första utflykt med trevligt sällskap. En långpromenad blev det och lite shopping, luchpaus och amning i en utställningssoffa. Nästan som måndagspromenaderna brukade vara innan han föddes. Lite läskigt var det, också för det var ju några år sen sist man hade en så liten att anpassa sig efter. Men han sov sig nästan genom hela promenaden och promenadsällskapet var till stor hjälp. 

Mia

söndag 10 mars 2013

Söndagsplantering


Att plantera är ju väldigt roligt. Det är smått fantastiskt att de små torra fröna faktiskt växer upp och blir något ätbart. Men att ha hela fönstret fullt av krukor är ju inte så roligt, även om det bara är en kort period. Men så kom jag på det.... att de orange trälådorna blir alldeles perfekta att plantera i. De som köptes för 10 kr styck och har väntat på att användas till något. Så jag målade dem vita, lade lite äggkartong i botten och lade ner de små terrakottakrukorna. Några äggskal fick också bo där, de som blev kvar efter blomstervaskreationen. Nu ska jag bara peta ner fröna, sedan är det bara att vänta på de gröna små växterna.

Fler söndagsbilder hittar ni hos fabriken.

Önskar er en härligt solig söndag!

Mia


torsdag 7 mars 2013

Äggskalsvaser


Torsdagstema på fabriken är idag "plocka in våren/naturen". Och just nu känns det lite för tidigt att börja klippa i grenarna utomhus, så jag håller mig till de blommor som jag redan har hemma. Kanske att jag var lite lat och inte alls orkade gå ut. Men varför göra det när man har en stor blombukett  man kan klippa av små blommor på. Inte ens videkvisten kommer utifrån, den köptes för några veckor sedan.  Men snart hoppas jag på att syrén- och äppelkvistar ska kunna flytta in, jag väntar bara på att det ska bli en smula varmare.


        


Att använda äggskal som små vaser är ju riktigt trevligt. Det blir som små konstverk och inte alls behövs det så stora blomsterkvistar.

Förra året planterade jag både grönsaksfrön och basilika i äggskal och de växte sig stora och starka. Måste vara de små äggresterna som ger rikligt med näring. Och jag  kommer även i år att plantera i äggskal, för det är ju så fina. Nästan så jag inte alls stör mig på att hela fönsterbrädan är full av små växter och jord. För hur spännande det än är att se de små fröna växa upp blir det ju också lite oordning hemma eftersom plantorna tar lite plats.


                 Så här såg de ut förra året för den som undrar, och fler bilder hittar ni här.

Mer inspiration hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Önskar er en härlig torsdag!


Mia