onsdag 29 maj 2013

Vilken färg på stolen?





Ibland gör man sådana trevliga fynd utan att veta att det är ett fynd, som den här barnstolen. 
Jag betalade 100 kr för den i en secondhandbutik och när jag tvättade av den hittade jag ett märke: Svan of Sweden stod det. Efter lite sökande visade det sig vara en väldigt dyr stol. Nu  fanns tyvärr inte bordet  kvar och fotbrädan är lite nött. Men det gör egentligen inte något då jag tänkt att måla om den ändå. 

Och då kommer den stora frågan, i vilken färg ska jag måla stolen i?
De andra stolarna är vita och det är tänkt att den ska stå i mitten. Så det vore trevligt med någon färg. Typ grön, turkos, gul eller någon slags smutsblå. Eller ska jag måla den vit och istället sy en dyna i någon rolig färg?

Sedan har vi allternativet svart, då vi  funderar på att ha svarta taklampor. Men då kanske man vill måla någon mer stol svart också.... 

En annan fråga när jag ändå är i farten. Är det någon som provat att måla möbler med sprayfärg? Jag tänkte att det kanske blir bättre än att måla med pensel, som har en tendens att göra ränder. I alla fall när jag målar, men ibland blir det rinnfärg när jag sprayar så då kanske det är bättre att måla ändå.

 Ja, ni ser vilka stora världsliga beslut jag har att fatta om dagarna. 

Mia

måndag 27 maj 2013

Bodyscrub med rosmarin



Jag är en riktig torris, och såhär efter vintern är jag väldigt narig. Att endast smörja in gör bara att det läggs en hinna över det torra och när jag duschar eller badar kommer det fram igen. Så för att få ett långvarigt mjuk och len hud är en scrub bra. Istället för att  köpa en som jag brukar, gjorde jag egen scrub som Viktoria

Jag bytte ut sockret mot salt, mest för att socker kändes konstigt. Fast jag vet att det säljs socker-scrub i butikerna. Jag skulle nog rekomendera er att följa Viktorias recept för jag hade nog i lite för mycket olja. Har man småsår eller är känslig är det bättre med socker då salt kan svida. Lite rosmarin lade jag också i för det doftar ju så gott. Sedan lade jag i hela blandningen i en burk som fanns hemma och när det är slut gör jag bara en ny av det vi har hemma. Inga konserveringsämnen eller andra konstighet. Bara salt, olivolja och rosmarin. 

Önskar er en trevlig måndag!

Mia

söndag 26 maj 2013

En liten söndagsbild


Tänk vad veckorna går fort. Alldeles för fort, speciellt när man känner att man inte alls hinner med annat än det som hör vardagen till. Jag saknar syrummet lite och har en hög med beställningar från barnen. Men nu har jag äntligen fått några kvällar då Liten somnar fort och fortsätter sova även fast jag gått ner. Det tog några månader men helt plötsligt sov han väldigt bra fast jag inte var bredvid. Och egentligen har jag nog inte tyckt det varit så jobbigt att gå och sova halv nio varje dag. Man blir ju ganska utvilad, och det är ju så mysigt att ligga där bredvid jättenära och höra hur han andas och titta på det lilla underverket med sina små händer, fötter och den lilla söta munnen.  En tid som aldrig kommer tillbaka och som jag så gärna vill ta till vara. En fantastisk gåva.  

I fredags hade storebror grabbkväll för att fira sin 10-års dag. Lite fotboll, dator, grillade hamburgare, chips, läsk och massor av godis. Några sov över på vardagsrumsgolvet. Det skulle storebror också, fast han tyckte att vännerna somnade alldeles för fort och kände sig ensam så han gick upp till sin säng. Efter en frukost bestående av massor av sockerrik föda gick de hem strax innan lunch.

De fina blommorna kommer från en av storebrors vänner. Några av vårens härliga blommor som han plockat  själv i trädgården.

På lördagen blev det en cykeltur för barnen och promenad för oss vuxna eftersom Liten inte cyklar. Mysig fika och middag på vägen tillbaka. 

Idag hoppas jag få lite tid i syrummet innan storebror ska iväg med pappa på fotboll någonstans.

Önskar er alla en härlig söndag och fler söndagsbilder hittar ni inne hos fabriken.

torsdag 23 maj 2013

Tema: Utsidan


Torsdagstema är idag utsida. Och eftersom vår utsida just nu är väldans rörig eftersom vi flyttar runt allt, samlade jag ihop några bilder på hur det såg ut förra året.


 Just i dag har jag svårt att förstå att det kommer att bli grönt och frodigt i lådorna. Men så tänker man ju varje vår när trädens grenar inte har ett endaste löv, gräset är gult och föregående års blommor är bruna.
Och fort går det, man liksom öppnar dörren en dag och allt det vita och bruna har blivit grönt.



Sen bjuder man spontant in vänner på fika som man aldrig gör på vintern, fast man egentligen behöver det som mest under de mörka kalla vinterdagarna. Varför är det så?


Vår lilla växtvitrin gick ju lite sönder i vintras och glas har vi ännu inte fixat. 


Barnens lekstuga börjar bli lite för liten. De växer alldeles för fort och slår nu huvudet i taket.


Så här ser det ut nu, långt i från grönt och frodigt och växtvitrinen har fått flytta till en ny plats. Fast det var en vecka sedan bilden togs, precis efter att vi toppdressat gräsmattan och fyllt lådorna med kogödsel. Så det ser ju lite extra brunt och tråkigt ut. Jag kan säga att vi var nog inte var så populära i grannskapet de första dagarna efter gödslingen för det luktade skit i hela trädgården. Faktiskt så illa att man inte ville vara ute, till och med bebisen verkade protestera när vi försökte vagga honom till sömns i vagnen. Nu har det regnat och gräset har växt lite. Så det är lite grönare och gödslet luktar inte alls illa.

Massor med fler utsidor hittar ni inne hos fabriken.

Mia 

onsdag 22 maj 2013

Glasskartong blir fin "gå bort"-present



Glasslådorna i butik är just nu fulla av några goda nyheter. Några av er har säkert redan smakat dem och känner då igen kartongen. Glassen är väldans god och kartongen så fin att det är synd att kasta den. De är ju liksom som gjorda för att kläs in i fint papper och fyllas med godsaker som man sedan kan ge bort när man är bjuden på lunch eller fika. Och många fina färger finns de i också.


Dessa kakor skulle till dotterns skolutflykt idag. Helt vanliga mördegskakor som innan de skurits till rullats i rödfärgat socker. 

Eftersom kartongen var så fin i grunden har jag endast klätt in delar som avslöjar det tidigare innehållet och det behövdes ju bara fyra små smala pappersbitar.Och sedan så klart lite silkespapper för lyxkänslan, precis som jag gjorde med macarones-presentasken tidigare i våras.

Nu är det inte så att jag skickat med dottern en sådan här kartong, det var alldeles för många kakor som skulle med (till hela klassen) så de ligger i en stor big pack-låda. Den här lådan tänker jag istället spara till nästa gång vi blir bortbjudna, istället för att köpa en ask med choklad.

Ha en fin dag!

Mia

måndag 20 maj 2013

Lekmatta formad som en uggla


Han växer så det knakar, alldeles för fort tycker jag. För det känns ju så tråkigt att packa ner de små kläderna man bara använt några få gånger. Fast egentligen är han så mycket roligare nu även om han fortfarande är lite snål på leenden som ni kanske ser. Och den lilla madrassen vi haft har han vuxit ur nu, så jag sydde honom en ny.

    

     

En uggla fick det bli! Vi var nämligen  hos en vän på Valborg som hade en alldeles underbar uggle-lekmatta. Den var köpt, men jag tänkte att det var onödigt att köpa en när man har ett jätterörigt syrum fullt av tyger. 

Jag skissade upp en stor uggla på mönsterpapper, valde färgglada tyger som passar in i vårt hem och sydde ihop det. En väldans vältränad uggla faktiskt, den har ju  rutor på magen. Och långa klumpiga ögonfransar fick den också utav pompomband.

För och göra den lite mjukare har jag istället för att fodra med vadd tagit två lager fleece. Jag kände att om vi vill använda den som matta eller filt sedan blir den mer lagom tjock så.

 Jag är faktiskt väldigt nöjd med slutresultatet, och det är nog mitt första försök till att sy något med massor av olika tyger. Jag tycker att det är svårt att få till olika färger och mönster tillsammans. 

Nu har vi något som Liten kan ha med sig när vi hälsar på andra. En plats han känner igen med egna små leksaker. 

Och vet ni vad, i dag fyller han 3 månader!

Mia


söndag 19 maj 2013

Det bor en "stöka ner"-tomte i mitt syrum


Ordningen i syrummet hemma är som ett sådant där nyårslöfte som man aldrig lyckas hålla. Jag vet inte hur många gånger jag har städat och gjort fint, men efter en vecka ser det ut som en tornado har svept genom rummet. Jag överdriver inte, det är verkligen jättestökigt. Så där som det brukar bli när 2-åringar leker fast ännu värre faktiskt. För mitt i allt stök  ligger tygbitar och nålar också, jag fattar inte varifrån allt kommer för jag tycker inte att jag själv stökar ner. Det måste bo en sådan där liten "stöka ner"-tomte i vår krypgrund. 

Idag städar jag där och den här gången ska det inte bli som ett brutet nyårslöfte, för nu måste det gälla på riktigt! Den lilla tid jag har att vara där måste nämligen vara effektiv, jag har inte tid att leta efter en ren yta att vara på. Inte kan jag väl heller kräva att barnen ska städa sina rum när mitt ser värre ut än deras. De gör ju trots allt som man gör, inte som man säger. 

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Mia

lördag 18 maj 2013

Att ta vara på allt


Om man gör små snittar är det ju faktiskt godare att äta dem utan kanter.


Så jag brukar göra "fattiga riddar-pinnar". 

Ägg, lite mjöl, kanel och socker doppar jag dem i. Sedan steker jag dem i kokosolja. Så har man sig en liten efterrätt. Och vill man göra det ännu lite godare kan man ta lite vanlig naturell yoghurt, florsocker och vaniljpulver som man kan doppa pinnarna i.

Barnens älskar dem, så vill man ha en chans att smaka måste det göras innan det ställs på bordet.

Trevlig helg på er

Mia

torsdag 16 maj 2013

Torsdagstema: På köksbordet



Torsdagstema hos Fabriken är idag "på köksbordet". Och hemma hos oss byts det ut hela tiden faktiskt. Jag flyttar och byter ut lite när jag känner för det. Just den här bilden togs för två år sedan nästan ,och det ser väl nästan likadant ut idag fast sakerna är på andra ställen. 




          


    


    

Eftersom det inte alls finns tid till att göra några tjusiga dukningar just nu får ni se lite av det porslin vi använder. Jag gillar att blanda vita enkla tallrikar med mönstrade söta loppis-tekoppar, mörkt trä och japanskt porslin.


Och porslinet, det förvarar vi i öppna skåp med mönstrat papper som gör en glad. Inte praktiskt ur dammsynpunkt men fort går det att plocka ur diskmaskinen och det är lättare för barnen att ta ut tallrikar och glas själva. 

Mer köksbords inspiration hittar du hos Fabriken, ha en fin torsdag!

tisdag 14 maj 2013

Rama in örhängen



Nu fyller vi på väggen vid "gör mig fin"-platsen i Juliettes rum. Nytt är en gammal tavelram där rutan gått sönder. Den har målats i en härlig turkos färg och dekorerats med torkade blommor. Med hjälp av en häftpistol har jag satt fast olika spetsband där man kan hänga örhängen eller knäppa på hårspännen.

Sedan tidigare har vi  huset med små lådor  och nagellackshuset.

Tisdag var det idag och långledigheten är över för barnen. Och fort gick det, knappt så man känner att man hunnit med något. Men ute har vi varit massor faktiskt.

Önskar er en trevlig tisdag!

Mia

söndag 12 maj 2013

För fruktallergiker


Om jag äter äpplen kliar det förskräckligt mycket i halsen. Det gäller även päron, granatäpple, plommon....ja alla kärnfrukter. Men om man tillagar frukten, då går det bra. Och paj tar ju lite lång tid att göra så jag brukar göra mig en annan variant av tillagat äpple.

 1 Äpple
1,5 Havregryn
Råsocker, Kanel och Kakao (så mycket du känner för)
Massa smör att steka i
Grädde

Smällt smöret
Lägg först i äpplen och stek en stund
Sedan resten av ingredienserna, och grädde efter smak

Vill man göra en nyttigare variant, kan man steka i kokosolja så får man en svag smak av kokos.

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos fabriken.

Mia

fredag 10 maj 2013

Något jag blir glad av


Finns det något man blir så glad av som färska blommor. En liten blomma här och var och man blir lite glad i kroppen varje gång man ser dem.  Nu längtar jag efter att trädgården börjar blomma ordentligt så det går att plocka in en liten bukett. Dessa  alldeles underbart fina ranunklerna fick vi av en vän som var på bebisbesök. Fast nu har de torkat men fortfarande väldans fina fast på ett annat sätt. Typ pysselfina men det får ni se nästa vecka.

Trevlig helg!

Mia

onsdag 8 maj 2013

Washimagneter




Egentligen är jag ju inte så värst förtjust i saker på kylskåpet. Men har man barn så får man räkna med att det kommer hem högar med teckningar varje vecka. Fina är teckningarna, men de är bara så väldans många. Om man nu ska ha massa fina teckningar på kylskåpet så kan det ju vara trevligt med fina magneter. Så jag gjorde som Helena.

Enklare magnetpyssel får man ju leta efter. Du tejpar helt enkelt bara washitejp på platta magnetark.
Istället för att klippa av tejpen har jag rivit för att få det att se mer ut som tejpbitar. Sedan klippte jag magnetbiten efter tejpen. 

Ni som följer mig på Instagram har kanske sett att Timothys favoritvän är den tjocka bebisen på brödburken. Och honom kan vi nu byta ut mot bilder på familjen istället. Jag har läst att bebisar gillar att titta på människor och det stämmer ju bra på Timothy. För är det inte den tjocka bebisen så är de idolafficherna  i storebrors rum. Eftersom han är lite blyg för sina syskon kan det nog vara bra för honom att ligga och titta på bilder av dem istället. Så nu sitter det bilder på familjen som en liten rad längs ner på frysen (för den öppnar man ju inte lika ofta som kylen).

Önskar er en härlig dag!

Mia


måndag 6 maj 2013

En blomstrande anslagstavla



När jag var på Stoff & Stil i början på året såg jag en så där underbart fin anslagstavla ovanför ett av klippborden. En sådan som skulle vara jättefin i ett barnrum. Jag hade en bit mdf-skiva kvar i lagom storlek och på den häfftade jag fast ett lager fleece och ett lager blommigt tyg. Sedan tog jag lite olika band jag hittade i gömmorna hemma och häftade fast lite kors och tvärs över brädan. Inget krångligt alls!

Nu ska vi se om jag lyckas få igång bloggen ordentligt igen, den ligger lite och halvsover känner jag. Och jag har ju också varit lite halvslö sedan jag var gravid. Nästan som om kroppen redan då förberedde sig på att jag inte skulle ha tid med annat än att amma, sova och äta. Jag har liksom inte brytt mig om det för det är ju bara några månader som det kommer att vara så här. Men nu börjar Timothy uppskatta sina syskon mer, han har under några veckor inte alls känt för att vara med dem. Men nu märker vi att han ser bättre och faktiskt förstår att de är roliga att vara med. 

Mia

söndag 5 maj 2013

Söndagsbilden: exotisk vårdrink


Nu är det vår på riktigt, inte ens som mamma blåsippa säger - Än får ni gå med strumpor och skor.
För i dag har barnen fått gå barfota i gräset, sprungit ute med bara armar, gungat i hammocken och ätit lunch med glass som efterrätt ute i solen. 

Mellanmål har vi ätit ute också, Kenneths goda fruktsmoothie faktiskt.

Till denna jättegoda drink behöver du:
Annanas
Banan
Mangojuice
Äppeljuice
Kokosflingor

Och lite dekoration
Lime
Socker
Kokosflingor
Mynta

Vi vuxna har behållit skorna på och fått ganska mycket gjort idag. Flyttat växtvitrinen, lagt stenplattor till nya cykelstället och packat bilden full med saker som ska till tippen. Och bebisen, han har sovit i vagnen nästan hela dagen lång. Då och då vaknar han och då drar vi lite på vagnen så somnar han om... ifall han inte är superhungrig förstås. 

Ja, den här helgen har varit så där som helgerna alltid borde vara. Man märker att barnen också mår bra av att värmen och solen börjar komma.

Fler söndagsbilder finner ni inne hos fabriken.

Mia

lördag 4 maj 2013

Morotskaka



Förra helgen trodde vi inte att en tårta skulle räcka för hela släkten (det blev en del över), så jag bakade en morotskaka också. Ingen riktig morotskaka för morötterna vi hade hemma såg väldans tråkiga ut. Det fick bli en sockerkaka med peppakakssmak istället. Det orangea som skall föreställa morötter är gjorda av sockerkakssmet som färgats orange och smaksatts med rivet apelsinskal. Frosting av philadelphiaost, smör, florsocker, kakao och rivet apelsinskal.

Nu blev ju min inte alls lika fin som originalet och morötterna kunde nog blivit bättre om man haft en form och låtit det ligga i ugnen en liten stund till. Hur som helst är det den här kakan som är inspirationen. Och jag skulle nog letat upp den på Pinterest innan jag bakade. Då hade jag inte haft så mycket besvär med att få morötterna att stå. Och blasten hade blivit finare, men det var så bråttom och stressigt att jag inte hann det. 

Någon mer som bakat en mönstrad kaka är Popetotrora, en tjusig hjärtkaka faktiskt.

Önskar er en härlig lördag!

Mia