fredag 28 juni 2013

Rödavinbärssaft


Om jag ska vara ärlig har jag varit väldigt orolig över hur det ska gå att vara hemma med alla fyra själv under sommaren fram tills Kenneth går påsemester. Även om de är stora och klarar det mesta själva så ska ju den där frukosten, lunchen och mellisen lagas och plockas undan. De vill även leka med kompisar ibland och då måste det ringas och dagen anpassas efter om vi har ett eller två extra barn hemma. Sen har vi den där lilla som är nöjd så länge han ser mig och det blir ju ett evigt bärande mellan rummen. 

Men jag måste säga att nu när snart första veckan är klar har det gått över förväntan. Liten har varit så nöjd och tycker det är väldans kul att titta på de stora när de äter och leker.Sen är det ju lite tjafs då och då mellan barnen men de växer in i rollerna som storasyskon till en bebis och lär sig att de måste hjälpa till mer hemma nu. Dessutom är det ju väldigt behändigt att kunna lämna Liten till de stora när disken ska plockas undan eller tvätten ska hängas.

Lite saft kokade vi i tisdags, rödvinbärssaft faktiskt. Vi hade nämligen en liter bär kvar från förra året och röda vinbär är liksom inte mitt favoritbär till bakverk. Så när jag såg att Cia gjort rödvinbärssaft på Instagram bestämde jag mig för att vi behövde det. För om det är någon gång på året man dricker mycket saft är det väl på sommaren...

Jag har använt mig av det här receptet och såklart gjorde vi fel men den blev god ändå, kanske var det för att vi lade i lite malen kardemumma och citronmellis också. Jag gick med Liten på höften och talade om för barnen hur de skulle göra. Om det är något barn gillar att göra så är det att baka och laga mat. Det är något med det där att skära,  måtta upp och hälla i. Lite som i sandlådan fast tio gånger roligare - och godare!

Trevlig helg!

Mia

onsdag 26 juni 2013

Sommarklänning




Vi var på något ledsamt förra veckan, något som jag inte skrivit om på bloggen. Tycker det är svårt att skriva om sådana saker även om det är en del av livet. Barnens farmor somnade in helt oväntat en vårdag i maj. Barnen var där med Kenneth några dagar innan utan att veta om att det var sista gången de träffade henne. De lekte i parken och åt goda smörgåsar och glass. Ett fint sista minne som de alltid kommer att ha, men svårt är det att förstå att någon bara är borta. Sedan blir det helt plötsligt på riktigt när alla träffas i kyrkan  för ett sista farväl. Vi gick faktisk hela familjen för jag vet att hon hade velat det. Det är nog bra för barnen också tänker vi, för om vi vuxna har svårt att förstå så är det nog ännu svårare för barn. Och deras pappa höll ett så fint tal ett tal som säkert satte sig i barnens minne. För senast i dag pratade vi om dagen då de träffade henne sista gången, lite så som Kenneth hade skrivit.

Hon ville att alla skulle vara ljust klädda så jag sydde en klänning som var ljus. En klänning som skulle gå att ge Liten mat i. För jag ville inte bara ta på mig något annat i mörkare toner som fanns i garderoben, för de var ju hennes dag och ett önskemål hon hade. 

Men hur gör man sen? Det känns ju lite konstigt att ta på sig klänningen igen vid ett festligt tillfälle. Fast jag vill ju inte bara hänga in den i garderoben. Jag kommer nog att ha på mig den vid en 40-års fest i helgen. Det kommer att kännas konstig och jag kommer att tänka på henne. Men det är ju inget dåligt egentligen, för hon älskade folk och fester och på så vis är hon med. 

Mia

söndag 23 juni 2013

Nytt pysselbord


Hoppas ni haft en trevlig midsommar! Vår var ganska rörig, inte så mycket midsommarfirande om man säger så. Vi började morgonen med att storstäda efter rumsflytten förra helgen. Den stora flytten där tre barn bytte rum med varandra. Massor, jag menar verkligen massor av smuts som legat under mattor och möbler med så liten springa att man inte kan städa under kom nu fram. Det gick inte att gå utan att få fotsulorna fulla med grus och dammet yrde så det var verkligen ett måste att dammsuga och torka. 

Att storstäda med tre barn och en bebis som vill vara nära hela tiden tar sin lilla tid. Ungefär hela förmiddagen, sedan åkte Kenneth och badade med storbarnen i farfars pool i några timmar och jag och lillen var hemma. Min mamma kom på eftermiddagen och vi åt god midsommarmat, gick till fotbollsplanen och spelade lite. Och nu när jag skriver var det ju inte så farligt ändå. Vi missade ju bara midsommarstång, fina blomsterkransar och skattjakt. Och allt det kan vi ta igen nästa år.

I vardagsrummet har vi ett nytt bord. Ett tjusigt soffbord i teak som har massor av plats för både pysselmaterial och pysseltillverkning.

Trevlig kväll!

Mia

torsdag 20 juni 2013

Midsommarfirande






Vi har en liten egen midsommartradition som började för två år sedan. Vi blev hemma själva och kände inte alls för att åka ner till midsommarfirandet i centrum. Vi hade en lugn hemmadag och barnen rotade runt lite i min garderob. En midsommarstång gjordes av blommor vi plockade runt omkring oss och en liten skattjakt gjordes för barnen. Skatten var ätbara pengar som gick att byta ut till olika saker vi köpt och lagt in i lekstugan, som fick vara butik.



Förra året klättrade jag på staketet för att få tag i björkris, så min mamma och Juliette kunde binda fina kransar till barnen. Och skatten i skattjakten var påskägg inlindade i folie och blågult randigt band. Vi bakade en rulltårta som dekorerades med grädde och färska jordgubbar och hängde mest i hammocken.


I år har vi beställt fint väder, det är väl det enda som är planerats i förväg. Vi hoppas i alla fall på sol och resten kommer vi nog på efter hand. 

Mer midsommar hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Trevlig midsommar önskar jag er alla som tittar in!

Mia

tisdag 18 juni 2013

Hårband i tyll


En liten smal remsa blev över när jag sytt kjolen, så jag gjorde ett hårband av den biten. Jag tycker det är så väldans fint med hårband. Det går att ha det som ett diadem eller som en fin 20-tals-hårdekoration, ni vet så där över panna och bakhuvud. Så fler sådana blir det, för jag har en låda fylld med tyger och resår som väntar på att bli hårband istället.

Mia

måndag 17 juni 2013

Tyll i stora lass





Så blev det en sån där jättelång paus i bloggen, jag har haft lite mycket att göra och mest i syrummet faktiskt. Det var ju avslutning i skolan  förra veckan. Och på vår skola är det inte en traditionell avslutning med vita kläder och sommarvisor, utan mer en teaterföreställning. Syster Yster skulle vara årstiden höst och hon fick en lapp från skolan med lite vägledning: "På skolavslutningen ska jag vara utklädd till.... ett brunt löv". Inte så somrigt alltså.

Eftersom jag ville kombinera teaterkläderna med avslutningskläderna gjorde jag min egen tolkning av höst istället. Och en del önskemål från Juliettes sida, som att kjolen skulle gå över knäna och att det skulle vara brunt och orange (men orange byttes ut mot puderrosa).

En enkel tröja med holkärm, lite tyll i halsringningem och en tyllblomma för att få det bruna lite roligare. Och en puderrosa tyllkjol med foder och två rader volang. Ett alldeles lagom syprojekt på kvällen när barnen lagt sig, typ kvällen innan. Och jag tror nog kjolen skall kortas, den ser liksom alldeles för stor ut.

Sedan har vi även flyttat runt i rummen på övervåningen i helgen. Storebror fick lillebrors rum, lillebror fick Syster Ysters rum och hon fick storebrors rum. Och fint blev det, alla verkar nöjda så nu är det "bara" småpysslet (det roligaste) och storstädningen (det tråkigaste) kvar.

Mia

tisdag 11 juni 2013

Pastelliga soffkuddar


En vit soffa är kanske inte det mest praktiska när man har fyra barn. Men jag tycker nog inte att det är så farligt ändå. Jag har mina små lösningar på hur den lättast hålls ren och fin. Armstöden har fått sig mönstrade armstödsskydd, sådana man hade förr. Enkla att sy och lätta att ta av och på när de ska tvättas. De håller armstöden rena så att man inte behöver tvätta hela stora överdraget så ofta. Och sittdelen har ett stort vitt tyg över sig som lätt går att ta av och tvätta, som inte tar mer plats än ett lakan i maskinen. 


Kuddarna är ljusa de också så att det ska kännas som sommar året runt. Fast ibland byter vi ut kuddarna till mörkturkosa (eller röda till jul) men mest är det olika pasteller och vita kuddar.
Jag tvättar kuddar och överdrag ungefär varannan vecka och varje gång jag tvättat är känslan lite som när man har nya lakan i sängen. Så där frasiga med en härlig ren doft som gör att jag sitter lite extra länge där de första dagarna....

Mia

söndag 9 juni 2013

Kolapecanpaj


Söndag igen, och ganska skönt är det. För dessa lediga dagar har vi ätit alldeles för mycket gott, ni vet lite som man gör vid jul. Så där mycket att man knappt känner sig hungrig till slut. Fast trevligt har det varit. Lite picknick i Tanto på Södermalm på nationaldagen och vänner på besök under fredagen. Då bakade jag den här mastiga kolapecanpajen. Jag tror bestämt att den innehåller alla olika varianter av söta ingridienser som finns: vitt socker, farinsocker, ljus sirap och honung. Och skulle jag göra den igen blir det nog ett vanligt chokladkola-recept för jag tycker att de var lite i sötaste laget.

I lördags var vi ute på Värmdö hos släktingar och hade en härlig dag med massor av gott att äta och trevligt sällskap. Barnen ville inte alls åka hem på kvällen.... Och söndagen blev en sån där ät-upp-resten-av-den- mastiga-pajen-och-inget-annat-dag. 

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos fabriken.

Mia 

onsdag 5 juni 2013

En röd äppelklänning


Jag sydde den här klänningen för ganska precis ett år sedan. Och den blev alldeles för stor. Jag var så orolig över att den skulle bli för liten att jag tog i väldigt mycket när jag gjorde mönstret. Bättre för stor så att man kan sy in än för liten och behöva skarva.  Men så var det ju så att jag hade en mage som växte och klänningen blev med tiden ändå för liten och hängandes utan knappar i väntan på att jag skulle kunna använda klänningen. 

Bebisen är född och jag har nu en sisådär 3 kg kvar att gå ner. Förutom att jag inte kommer i några byxor så måste kläderna anpassas efter en ammande bebis. Jag sydde två klänningar och två kjolar när jag var gravid och den här svarta har varit favorit under graviditet och efter. Men den är borta, jag vet det låter konstigt... hur tappar man bort en kjol när man typ bara har den och några mjukisbyxor att använda. Men jag tror att någon går och "poffar" bort några saker från mig. Viftar med en trollstav och vips så är det borta. Först trollades en påse med nyinköpta sandaler till Juliette bort från vagnen. Sedan var det lillebrors fina snuttefilt med rosa elefanter som försvann från vagnen förra veckan. Det kanske är samma hustomte som stökar ner i mitt syrum.

Nu kom jag av mig helt från klänningen. Men det kom en varm sommardag och jag hade verkligen inte något att ta på mig tills jag då kom jag på att jag hade den röda äppelklänningen. 
Jag tryckte lite snabbt i röda tryckknappar och letade fram ett skärp. Den är lite stor  och mönstret behöver justeras både i livdelens längd och vidd, dessutom blev kragen lite knasig.  Men skärpet får dra ihop det tills jag ändrar det. Sedan när jag ändrat mönstret så ska jag sy en blåblommig också.

Idag är temat hos Fabriken fest (nationaldagen). Vi firar den i parken i stan med picknick och jag kommer inte att ha den här klänningen på mig. Jag har inte alls hunnit fixa ett festligt bidrag, det finns ju tusen andra saker att fixa.
Men kika in hos fabriken om du vill ha inspiration för festen, för där kommer det att finnas massor.

Mia

söndag 2 juni 2013

Födelsedagskort av krympplast


Så då blev det visst några dagars bloggpaus, det blir så ibland. I helgen har vi varit på 60-års kalas. Alla hade trevligt utom lilla bebisen som tyckte det var väldans jobbigt med alla människor. Lite så var största storebror också, folk är jätteroliga att titta på så länge de håller sig typ två meter ifrån. Men bebisar är ju så väldans söta  och vilken vuxen kan hålla sig två meter ifrån? Hur som helst blev vi kvar ett tag för de stora barnen tycker ju att det är kul att leka med sina kusiner. Det är mest man själv som inte känner att det g¨r att slappna av ordentligt med en orolig bebis. 

En present hade vi med oss också och som kort blev det ett frimärke i krympplast föreställande födelsedagsbarnet. Att rita av fotografier på krympplast var såå roligt så det lär jag garanterat göra fler gånger.

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos Fabriken.

Mia