fredag 30 augusti 2013

Hårband



Syster Yster skulle på kalas och behövde en present. Vi kom fram till att ett hårband  med resår är väldans användbart. Det går ju att variera mycket,  mitt över pannan som en indian, som ett diadem eller helt enkelt som en gummisnodd och göra en hästsvans. Turkost var färgen som hon valde och lite pärlor sydde jag fast. Sedan slog vi in det i silkespapper och la i en pappersklädd kartong.

Trevlig helg önskar jag er! Ja, tänkt att det redan är helg igen och vad vi ska hitta på vet jag inte. Vila upp oss efter den envisa förkylningen vi fått när skolan började kanske. Liten var dålig tre dagar och fick vara frisk några timmar innan bacillerna hoppade på honom igen. Men storbarnen har bara fått en vända, hoppas inte att omgång två kommer nästa vecka.

Mia

onsdag 28 augusti 2013

Tidningsvimpel och hattklämma


Jag grejar vidare i barnens rum och storebrors rum är nog det som är svårast tycker jag. Just nu hänger där en vimpel jag gjort av tidningspapper och ett snöre med washiklädda klädnypor full med huvudbonader. Han samlar ju på dem och inte kan man gärna knöla ner dem i en låda. De blir ju inte bara skrynkliga, de tar också förskräckligt mycket plats i en låda.

 Just denna hatthängare gjorde jag förra våren och då såg den ut så härMen så bytte alla barnen rum med varandra och den fick liksom inte plats på någon vägg i det nya rummet som var mindre. Fast så så kom jag på att den inte behöver hänga lodrätt, det borde ju  funka vågrätt också. Och det blev faktiskt nästan bättre. Vimpeln hänger lite knasigt, kanske en tejpbit i mitten skulle vara bra.... något att fixa med idag kanske.



Ligger han i sängen kan han titta upp på sin lilla hattsamling eller så faller blickarna på fåtöljen och den tapetserade garderobsdörren. Den sidan av rummet som fortfarande är stökig, där den fina 50-tals-sekretären i teak står, visar jag inte nu. Snart ska vi ta tag i den hörnan också, men först måste vi hitta lämpliga platser för alla saker som vi inte vet var de ska vara.

Mia

fredag 23 augusti 2013

Persikopaj


Vi hade en stor bunke med vaniljvisp som blivit över efter äppelpajen dagen innan. Vi ville inte gärna slänga bort såsen och jag är ju inte den som tackar nej till lite kvällsfika, så jag bakade en persikopaj. En otroligt god sådan så jag känner mig tvungen att dela med mig av den här.

175 gram smör
3dl mjöl
1 dl socker 1/2tsk bakpulver
1 nypa salt

Smält smöret och blanda i de torra ingredienserna.
Tryck ut i en form och låt svalna.
Skär persikan  och lägg i pajskalet.
Skjuts in i den 175-gradiga ugnen i ca 20 minuter.
Strö över lite riven kokos och servera med vaniljvisp eller glass.

Trevlig helg!

Mia

onsdag 21 augusti 2013

Fjäderlampa




Nu fick vi äntligen vår fjäderlampa, fast ändå inte. Vi var hemma hos vänner förra sommaren som hade ett alldeles underbart fint hem i ett vackert hus. Och de hade en sån härlig fjäderlampa som jag så gärna ville ha. 
En sån kan ju inte vara så svår att göra tänkte jag och köpte mig en rislampa och en fjäderboa. Men det tog så lång tid att limma på alla de där små fjädrarna att jag till slut bestämde mig för att den är lika fin med hälften så många fjädrar. 

Nu har det gått flera månader och inte så mycket händer förutom att jag trädde på några träkulor  på sladden och resterade biten virkade jag in. Ifall någon undrar vad som sitter mellan kulorna och den virkade biten så är det en strömbrytare. Vi har nämligen en väggknapp som går till två lampor och det är inte alltid vi är överens om hur ljust det ska vara på kvällarna. Så istället för att dra ut sladden kan vi nu lätt knäppa av eller på ljuset.

Nu ska jag bara leta stora vita fjädrar, för jag tror nog att det här projektet blir klart lite snabbare då.

Mia

fredag 16 augusti 2013

Vimplar av plastduk



       

Vår trädgård är en enda röra. Vi hade stora planer i våras och inget har blivit klart. Vår  gräsmatta består av allt möjligt grönt förutom gräs. Och den stora kala fläcken efter att vi flyttade gungorna täcktes över av en stor studsmatta. Fast sommaren är ju faktiskt ännu inte över även om det känns så då det är lite kyligare i luften nu. Plantering och flytt av nya växter passar ju egentligen bäst att göras nu och det har ju faktiskt varit en varm sommar, så det kanske är lika bra att det inte blivit gjort. 

Men vimplar har jag sytt i alla fall. Till hammocken utan tak som vi varit tvungna att täcka över varje kväll i fall det skulle komma en skvätt vatten. Två lager vaxduk syddes ihop och ovankanten kantades med bomullsband. Sedan har jag klippt med zickzack-saxen. Sy ihop måste man nästan för de delar och flärpar ut sig annars.  Och hammocken behöver nu en ny madrass, den är lite knotig att sitta på. Men det får vi ta nästa år....

Idag är det en vecka kvar innan barnen börjar skolan, så alldeles snart får vi tillbaka kvällarna. Även dagarna ser jag fram emot, främst på grund av  den där stormen som sveper förbi varje dag av saker som sommarlediga barn drar fram. Den är väldans jobbig att städa upp, och man kan ju tycka att de skulle kunna bli bättre på att städa upp efter sig själva. Detta eviga tjatet..... det känns som det var enklare när de var små och inte riktigt förväntades att städa upp efter sig. Eller den perioden då de faktiskt tyckte att det var roligt att plocka och hjälpa till hemma.

Trevlig helg!

Mia

onsdag 14 augusti 2013

Ramar med presentpapper




De där stackars rummen som bytte ägare med varandra i början av sommaren håller det nu på att bli lite ordning i. Mest har vi försökt att hitta platser att förvara alla saker på och nu flyttar vi över sakerna på väggarna. Eftersom Juliette fått det största rummet blev det en hel del vita tomma väggar och tills vi bestämt oss för någon tapet eller färg  har vi målat några ramar vita och satt i olika mönstrade presentpapper. 

Det kommer nog att bli en hel del grejande i barnens rum nu. Jag känner att vi måste få ordning där nu innan Liten kryper och det verkar inte alls vara långt kvar till dess. Och alla de där sakerna i pysselhörnan måste vi också få ordning på, annars blir det snart många skrynlkiga papperslappar och omkullvälta pennburkar. 

Mia

lördag 10 augusti 2013

Färgglada etiketter




        

Den här stansen är inget jag letat efter. Faktiskt har jag inte alls tänkt att jag skulle ha några andra lappar. förutom ibland när jag sytt eller gjort saker som inte är till barn. Det vill säga när det känns konstigt att hänga på en lapp med en kantarell på och med texten Kinoko. Så när jag såg stansen på Panduro var det mer "åh, den var ju fin, kanske kan man stansa ut några fina etiketter att hänga på paket istället för de vita tråkiga". Dagarna gick och jag kom på fler och fler saker man faktiskt kan hänga dem på. Så nu har jag en hög med fina etiketter utan hål. För det måste man tydligen göra själv och min göra hål-sak gick sönder nu i dagarna. Någon som vet om det går att köpa endast det lilla hålslagarhuset till en sådan tång? Eller måste jag köpa en ny? 

 Nu tror jag att skaparlusten är tillbaka! Den som varit borta ett tag nu fast ändå inte. Liten börjar få rutiner och storbarnen har nu verkligen kommit in i ledighetslunket och har inte samma abstinens som i början av sommaren med att leka med någon. Det tog lite extra tid då min syster varit här i så många veckor. Det blir ju lite annorlunda i hemmet när man har gäster eller bor hos någon annan. Men nu är det lugnt igen och om nio dagar börjar skolan, så då minskar även köksbestyren och alla tusen saker barnen drar fram på dagarna som måste plockas bort.

Så jag börjar lite smått med hårband i olika färger. Och sedan en liten anmälan till Hornstulls marknad för att sätta upp ett mål så jag kommer igång ordentligt. Någon som stått eller varit där?

Trevlig helg på er som fortfarande tittar in då och då trots sommartorkan. Men snart så...

Mia

måndag 5 augusti 2013

Sommarbarn

Två veckor har det visst gått sedan jag skrev senast. Jag tror inte att jag någonsin haft ett så långt uppehåll på bloggen. Men syster min har ju varit här och hälsat på och förra tisdagen åkte hon tillbaka till New York med sin dotter. Först var det tänkt att hon skulle stanna tre veckor men det blev fem. 

Vi har haft det så trevligt, men det blir också väldigt intensivt. De har ju en liten 18-månaders tös som gärna drar fram allt hon ser och det har även varit en omställning för våra barn med tre personer till i huset. Vi hade en alldeles underbar vecka ute på Värmdö innan hon åkte hem. Passade då på att ta några bilder på barnen tillsammans. Lätt var det inte och så lugnt och rofyllt som det ser ut på bilden var det inte heller. Det var så rörigt som man kan tänka sig att det är med fem barn. Fem härligt röriga veckor är alltså över och vi längtar till nästa röra och hoppas på att det inte dröjer alltför länge innan de kommer och hälsar på igen.

Nu väntar två veckor med fyra barn innan tiden med ett barn och en vuxen börjar, då storbarnens skola drar igång igen.

Önskar er en härlig sommardag!

Mia