lördag 19 oktober 2013

Tygmunkar med hål i


Idag är det min tur att ta över i Pysselstafetens baby och barn tema  efter 
SannArt som målat de finaste tavlorna och Lets make it cute som visat hur man gör en praktisk dregglis.  

Det där med att göra lekmat till barnens kök är något jag aldrig kommer att tröttna på. Och jätteglad är jag över att det finns en liten som snart kommer att tycka att det är roligt att leka med allt. Fast det gör ju de stora också ibland om man sitter och är gäst. För ingen av mina barn vill vara gäster på fiket. Nu senast gjorde jag ett gäng med munkar för det måste man ju ha på ett kafé.


 Med glasyr och strössel....


        

Gör så här;

Måla en cirkel. Jag ritade av botten på en vanlig konservburk.
Gör ett hål på cirka 1,5 cm i diameter.
Tag ett nytt papper för att göra glasyren som är som en lite större cirkel fast vågig.

Nu har du en mall och det är bara att sätta igång att sy. 0,5 cm i sömnsmån har jag tagit

1. Sy ihop hålet med rätsidan mot varandra 
2. Vänd igenom
3. Ta översta kanten och dra runt till översta kanten  fast på baksidan så delarna hamnar räta mot räta. (Tänk hur delarna ligger när det är färdigt)
4. Sätt en nål 
5. Sy och dra ut munken allteftersom du kommer åt. Och ja, det är jätteknöligt och känns helt fel men det ska göra det.
6. Vänd,  fyll med vadd och sy ihop öppningen för hand.

Glasyren syr jag på för hand och likaså pärlorna. 

Nu har de flyttat in i det lilla köket som det pågår en renovering av. Det börjar bli färdigt men det tar tid. Jag hinner ju liksom inte med så värst mycket på dagarna. Men snart så....


Jag lämnar nu över till Pyssligheter och Sött, nött och lagat.

Och glöm inte att titta in hos Siggelina och Stjernfalls blogg som delar dag med mig.

Och internet det funkar fortfarande inte först var det telefonen men sen var det bredbandet och modemet Så vi fick ett nytt modem och det funkar fortfarande inte men nästa vecka på tisdag säger de.

Trevlig helg så ses vi när de lyckats fixa vårt bredband.







tisdag 15 oktober 2013

Mina julstrumpor i tidningen


I februari i år gjorde jag och Anna ett litet julreportage tillsammans, till pysselmagasinet "101 Idéer". Jag stod för pysslandet och stylig och hon för fotograferandet och skrivandet. Och tänk att mina julstrumpor från  pysselstafetten för två år sedan hamnade på förstasidan. 
Där hittar ni även länk till hur jag gjorde strumporna.
Mitt bidrag för i år kommer inom kort, vi ska bara få ordning på internet och hemtelefon. Någon har blivit fel och det är felanmält. Jag hoppas på att de lyckas lösa det för en vecka har nu gått. När jag skriver det här sitter jag på "lånat" internet från mobilen och det funkar bra ibland och mindre bra vissa gånger. Så få bilder och lite text är det som gäller. Men pysslet är klart och jag väntar på att få en ny dag att publicera mitt bidrag. Mailen funkar inte alls, men fem arbetsdagar har de sagt för felavhjälpande så vi väntar och hoppas.

Den nya pysselstafetten pågår för fullt just nu. Titta in där och inspireras av temat "barn och bebis".



måndag 14 oktober 2013

Salt kola



Storebror ville baka så vi gjorde lite egen smörkola. En väldigt god sådan blev det. Samtidigt som kolan fick stå och småputtra på spisen tyckte jag att det vore bra att göra en omgång äppelchips också. Jag hade gjort det några dagar tidigare och barnen åt upp hela plåten på några minuter. Men tydligen var det lite för mycket att hålla reda på. Barn som skalade, kärnade ur och skar äppelskivor samtidigt som kulprov skulle göras till kolan. Jag brände helt enkelt hela kastrullen. Kolsvart blev den och därmed har jag nu bränt sönder två kastruller i år. 

Men jag hade ju lovat barnen kola till lördagsgodis så vi kokade en ny omgång och den blev desto bättre. Värt en bränd kastrull minsann.... Sådär god så man inte kan låta den vara, utan tar en ny bit så innan den smält bort. Och så värst krångligt är det inte heller.... om man håller sig till en sak förstås.

Du kokar helt enkelt ihop

100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk honung
1dl sirap
en nypa vaniljpulver

Gör kulprov tills du känner att du fått till önskad seghet och häll ut på en plåt.


Och vill du som vi göra tvåfärgad kola häller du ut halva smeten på plåten och lägger i 1msk cacao i kastrullen där den andra halva ligger. När båda halvorna stelnat lite  lägger du över den ena och strör lite flingsalt på den halvan som ligger överst.

Våra blev lite platta, men det var nog tur för annars hade det blivit lite för mycket god salt kola i våra magar. Och den där pizza-slicern funkade väldigt bra att skära kolan med.

fredag 4 oktober 2013

Virkade tossor


Så kom kylan, den där som jag liksom glömt bort efter en fantastiskt härlig, varm och lång sommar. Och inte var vi förbereda på det. Vi kliver ut och inser att det varje dag är ännu kallare än dagen innan. De där bootsen jag virkade till Liten när han verkligen var liten, är ju alldeles för små. Jag tycker ju att fötterna fortfarande är små och söta, men de har tydligen blivit större och därför behövdes nya värmande tossor.


Vita virkade ulltossor fick det bli och jag gjorde dem lite annorlunda. Lite kantigare och med en annan ovansida. Dessutom har jag lagt i sulor för att få lite mer värme och stadga. Knapparna fick bli likadana bara för att jag gillar dem så mycket. Så var det bara åkpåsen kvar, för filten vi har nu ramlar bara ner hela tiden och det blir inte vidare mysigt med en filt i en sittvagn. 

Trevlig helg!

onsdag 2 oktober 2013

Kalasfix



Kalas har vi haft i helgen, två stycken faktiskt. Lillebror som numera också är storebror fyllde sju år i mitten av september och det har liksom inte blivit av förrän nu. Lördagen firades han av släkten och på söndagen hade vi barnkalas. Och det var ett stort barnkalas, 18 barn blev det med våra fyra. Men det gick helt klart över förväntan. 




Och visst är det lite roligt att fixa inför ett barnkalas? För är det någon gång som barnen gärna hjälper till så är det när det är kalasdags. Det hjälps åt med inbjudningar, dekorationer och planering av skattjakt. 

 Vi kan nog skrapa ihop 18 riktiga glas, men längst in i köksskåpet hittade vi  massor av vita tråkiga plastmuggar. Vi skrev namn på dem och dekorerade dem med stora skumklistermärken. Till godispåsarna har vi använt blå fryspåsar för det hade vi hemma.... med stora grönsakstryck på dessutom. Men det gjorde visst inget tyckte födesledagsbarnet. Det var nog mer jag som tyckte att de var lite tråkiga, så vi knöt fast lite presentsnöre som vi krullade och strimlade. Och som födelsedagsbarnet sade verkar igen ha brytt sig om att det inte var ett film- eller tv-spelstryck på dem. Innehållet var ju godis. 

Ballonger knöt vi fast på ett snöre som en ballongvimpel och serpentinerna tog vi fram från tidigare kalas. Jag tycker ju nämligen att det är lite onödigt att köpa nya serpentiner så jag spar dem i en påse som jag sedan plockar fram när det är dags för kalas. 

Det blev ett lyckat kalas och alla var nöjda. Fast vi glömde bort att bjuda en enda pojke i klassen och det var en jätteklantig miss av oss. När vi hörde av oss till föräldrarna efter för att be om ursäkt, sade de att det är sånt som händer. Men det är ju inte riktigt så.... man får ju inte glömma bort ett barn. Men mitt i förberedelser och vardagsstress gjorde vi det. Godispåsen åkte vi dock och lämnade till honom på kvällen. Vi hoppas att han inte är ledsen om de andra killarna pratar om kalaset i skolan. Ja det blev visst bara killar den här gången, nästa år ser det nog annorlunda ut.