måndag 30 december 2013

Födelsedagsfika



Jag fyllde visst 35 år igår. Inte för att jag numera tycker det är något att fira när man blir ett år äldre,  men det är i alla fall en fin anledning att bjuda över lite vänner. Vi bjöd på mat och massor av fika. 








Mördegskakor med cocosmjöl       

  Mini-chokladmousse

Idag blir det till att förbereda lite inför morgondagen. Inget stort alls egentligen det blir vi och två av barnens storkusiner. Ungefär som för två år sedan fast vi har ett barn till år. Vi planerar att grilla och äta banoffeepaj. Och sedan går vi upp på berget och tittar på fyrverkerierna.

lördag 28 december 2013

Lilla granen och klapparna.




Ja den där granen, ni vet den som barrade så förskräckligt. Den fick flytta ut. Jag överdriver inte när jag säger att hälften av barren låg på golv och paket. In fick den lilla granen på farstukvisten flytta. Inte är den stor men fortfarande grön och grann. Vi ställde den i en vas med stenar och vatten innan vi lade den i en korg. Den var lite futtig att ställa på golvet, så det var ju tur att jag hade  hittat en sån fin gammal barnsäng i trä på Stadsmissionen några dagar innan. Jag skulle ju egentligen bara lämna in lite julpynt som jag inte behövde, och där stod den med skräp på sig, för bara 200 kr. 






Paketen blev färglada i år igen med snurror och pompoms. Etiketterna vita och enkla med namn på den som skulle få på en sida och vem som gett det på andra. De har jag sparat i en ask tills nästa år. 




 Och tomten han kom i år igen. Samma ljusa, trevliga tomte. Vi har tur att ha en så fin tomte som kommer varje år.  Barnen börjar bli stora men någonstans hör det ju liksom till att det ska komma en fin tomte. Liten var inte alls rädd, han ställde sig där och tittade på tomten och undrade när det var hans tur att få ett paket.

Rim hade vi skrivit (eller Kenneth, jag slog in paketen och han stod för rimmen). Ganska roliga sådana men bara på tomtens bruna paket. Bäst var nog hårborsten med;

Du vill väl inte att det fina hår, ska se ut som buskar och snår.

Det blev en fin liten jul i år i all enkelhet. Mamma, pappa, barn, barn, barn, barn och en mormor. Ganska lagom för oss faktiskt, för det blir ju liksom tillräckligt rörigt när man har fyra barn. Skönt att  ha tid för barnen, för julafton är ju barnens dag.

tisdag 24 december 2013

God jul från ett pepparkaksland i pastell




Det blev små pepparkakshus i år men bara för barnen. Eller jag gjorde ett pyttelitet till den där lilla som inte kan göra ett själv.  Och det var ju inte det lättaste att få storebror att göra ett. Inte för att jag tycker att det är jätteviktigt mer att jag tycker att han faktiskt skulle bygga något på riktigt än bara fantasivärldar på datorn. Och det gick ju faktiskt ganska bra för barnen fick leka arkitekter. 







Barnen fick rita ett hus på papper. Jag gjorde mönsterdelarna, kavlade ut och gräddade dem. Dagen efter fick de dekorera dem och när alla delar var fina knöt vi ihop dem.

Japp, ni läste rätt. Vi knöt ihop huset - väldigt praktisk det där. Man slipper det varma sockret eller den där kristyren dom inte håller ihop allt så värst bra. Det är ju inte jag som kommit på det, jag såg det på Instagram. Det var lite pilligt men det är det ju att sätta ihop hus, och lite gulligt är det med snörningen.  Du gör helt enkelt hålen med sugrör innan du gräddar dem. Och höghuset det hade nog behövt hål i mitten också men vi löste det med ett snörskärp. Och balkongerna glömde jag ju i tröttheten på kvällen men det fixade vi med Non Stop på rad. Och hur fina är inte de där pastellfärgade "nonstoppen". 

Nu tar vi jul och så ses vi igen om några dagar. Den där granen som barrade så där väldigt mycket har vi tagit ut och in fick en liten flytta. Men den visar jag en annan dag.

God jul önskar jag er alla som tittar in idag!

Mia

lördag 21 december 2013

Pepparkakorna klara





Då var pepparkakorna bakade. Det blev inga gummor, gubbar, julgranar eller hjärtan. Vi gjorde istället som Petra. Jag tog det ett steg till och la till lite pärlströssel, mest för att jag tyckte det var svårt att variera mig. Några fick även halsband och andra inget alls.


Dottern när hon tittade på min plåt:

-Men mamma, alla dina hjärtan är ju halva och trasiga.


Och pappan:

-Ska barnen äta de där?


Ett annat barn:

-Wow vilka fina, får jag lägga upp på Instagram?


Ja inte är de juliga men vi får lite att prata om på julafton när vi dricker glögg och tittar på Kalle Anka.

 Nu börjar julklappsinslagningen, några varje dag för att slippa sitta uppe allt för sent kvällen innan.

Trevlig helg!

Mia

torsdag 19 december 2013

Pepparkakor i filt





Jag har packat några pepparkakor i påsar att sälja på julmarknaden, två och två fick det bli. Gubbe och gumma, snögubbe och julgran eller ängel och hjärta. De ligger i en liten cellofanpåse med lite pappersspets och med ett pappershjärta på tvinnat snöre. 


Sista dagarna på torget nu, det känns lite sorgligt. Det är faktiskt första året som jag känner så. Det måste vara det milda vädret för det är bra mycket skönare att stå där uppe i 0-5 plusgrader än i 5-15 minus.

onsdag 18 december 2013

Granen står så grön och grann i stugan.....




Hur länge till den kommer att vara grön och grann vet jag inte. För den tappar redan alldeles för mycket barr. Vi har köpt julgran mycket tidigare förut, som hållit sig fin ända till jul men den här började barra redan andra dagen hemma. Jag trodde det skulle räcka att bara se till att den har vatten hela tiden, men varje dag när vi tänder lamporna och ska vattna rasar barren ner. Sen undrar vi varför det nästan alltid är så att julgranar är så tunna på barr uppe. 

Juliette när vi promenerade hem med granen;

-Jag tycker inte att den är så jättefin det är så lite barr uppe. Men det kommer ju att växa ut mer sen eller hur.


Två kulor har jag redan lyckats krascha. Inte den lilla personen hemma utan jag själv har lyckats ha sönder båda. Jag hade hängt dem lite för långt ut så de gled av och ramlade ner i golvet när granen skulle tändas.  Och Liten, hur är han med julgranen? Första dagarna var han jätterädd. Jag visade nämligen honom hur stickiga barren var. Men i går när han var hemma med pappan så var han där och pillade på de små smällkaramellerna och lamporna. Julkulorna har jag satt högt upp så den lille inte ska kunna nå dem. Igår när jag skulle ta bilderna då var han på julgranen när jag var nära och fixade men så fort jag gick bort så följde han efter. Så lite rädd är han nog ändå fortfarande...

Eftersom jag inte alls har haft så mycket  tid att greja med julpyssel i år får ni nöja er med tidigare års pyssel. Minismällkarameller som ni hittar här och pärlande stjärnor som ni hittar här.

Sen har vi ju en vinnare i min utlottning. Tack till er som bidrog med en liten peng, det blev inte så mycket men 300 kr är ju bättre än inget. Sex små lappar blev det och vinnaren blev Shizuka. Mailar du mig så vi kan se om du hittar något du gillar. 

Nu är det ju bara några dagar kvar tills jul dags att slå in julklappar tror jag bestämt.




måndag 16 december 2013

Renöl






Den tredje advent varje år är vi bjudna på ett riktigt härligt advetnsfika, eller det är snarare som ett riktigt julbord med en massa gott att äta och fika. Nästan lite så att man inte äter något på hela dagen för att få plats med allt gott. Sedan bor ju värdparet i ett fantastiskt mysigt hus, ett sådant som är gjort för stora bjudningar. Hela huset är så varmt och hemtrevligt vilket är ovanligt  i dagens avskalade hem. Men det här hemmet  är julpyntat med blommor och flera hundra små röda tomtar, vilket uppskattas av barnen som gärna går och tittar på alla söta små (och stora) tomtar och letar efter en som är deras favorit.

Till ett sådant fint adventsfika vill man ju gärna ha med sig något fint, så jag bestämde mig för att göra ett tråg med "Rudolf med röda mulen"-öl som jag sett på Pinterest.

Vi köpte öl som låg i ett tråg men eftersom det var fel sorts öl så bytte vi ut den mot rätt. Eller det finns väl inte något rätt och fel,  men flaskan bör ju vara mörk eftersom den ska se ut som en ren. Om man inte vill göra gröna...

Du behöver;

Ett tråg med öl
Brunt papper
Röda bollar (jag hade inga hemma men däremot en bollfrans som jag klippte bort bollar ifrån)
Rullögon (allt jag hade hemma var flerfärgade)
Pipremsor (jag hade inga bruna hemma så det fick bli vita men det funkar ju bra det med för det är ju vinterhornen.)

Jag skulle helt enkelt ha inventerat pysselskåpet innan för att se om jag hade det som behövdes. Tur att jag hade något hemma i alla fall.

Gör så här;

- Klipp till en rektangulär remsa som ska täcka etiketten på flaskan. Runda den lite så den följer flaskan snyggt.
- Limma på ögon och näsa
- Sedan är det bara att klistra fast allt på flaskan.
- Tvinna på pipremsor runt flaskhalsen och små kortare cirka 2 cm för att få dem att se ut som horn.

Klart!

Eftersom vårt öl inte var samma sort som tråget klädde jag in det med en tapetbit jag hade hemma.


Sista veckan på torget nu en mild sådan om man ska tro på vad vädermänniskorna har sagt. Och det är ju lite bra det för då går det ju att pyssla lite i boden under arbetspassen. I veckan tog jag dessutom upp lite barnkläder och läderarmband och idag tänkte jag packa lite pepparkakspåsar där uppe.

Önskar er en trevlig måndag!

Mia

fredag 13 december 2013

Pinngran




Det var luciafirande i skolan igår för två av barnen. Liten fick vara tomte bara för att det är så väldans gulligt. Och jag fick något slags infall när barnen klätt på sig att det skulle bli ett lite fint julkort. Eftersom storebror inte skulle vara med i något luciatåg hade vi bara en tomteluva med paljetter att ta till, så han fick ligga längst bak lite halvt gömd. Och så skulle korten tas en sisådär fem minuter innan storebror skulle åka till gymnastiken. Att under de omständigheterna få fyra barn att se någorlunda bra ut var ju inte det lättaste, det gick inte alls faktiskt. Bättre än så här blir det inte.


 Leonard ville vara stjärngosse som vanligt och den där struten jag virkade för tre år sedan passar alldeles utmärkt fortfarande. Ingen stjärna på pinne hade vi heller men vi tog den röda stjärnlyktan och det blev ju fint det med.



 Och här har ni storebrors julkalender. Jag rotade runt bland Leonards stora pinnsamling och lyckades hitta några pinnar som jag sedan spikade och knöt ihop till en pinngran. Därefter knöt jag ett snöre så att jag skulle kunna nypa fast små papperspåsar jag gjort av en gammal tidning. Klädnyporna fick sig en liten ruta med griffelfärg så jag skulle kunna skriva datumet.

Lillebror som har den där pinnsamlingen var inte alls glad på mig för han skulle ju bygga en robot med dem. Men jag tyckte minsann att det fanns så mycket att det räckte till både och. Den där stora hinken med pinnar är nämligen så full att det inte får plats en endaste liten pinne till.

Önskar er alla som tittar in en trevlig helg! Och glöm inte bort den där jätteviktiga insamlingen!

Mia

torsdag 12 december 2013

Utlottning





Det är nog ingen som missat att Musikhjälpen har börjat på P3/SVT och man kan ju bidra på olika sätt. Jag tänkte starta en egen insamling, för det var ju inte krångligare än att jag själv skulle skicka in lite pengar med ett sms. Och nu behöver jag er hjälp! För det vore så trevligt om vi kunde skramla ihop en större summa tillsammans. Jag tänkte att alla som är med och bidrar får en lott. I slutet av veckan drar jag en vinnare som vinner ett barnplagg eller läderarmband.  Lite som att köpa en lott fast istället för pengar kan du vinna något fint, samtidigt ger du ett bidrag till Musikhjälpens insamling. Det betyder att alla pengar vi samlar in går direkt  till insamlingen.  Minsta summan är 25 kr, inte alls mycket för de flesta.  

Årets tema är ju så väldigt viktigt - Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. För oss känns det som en självklarhet men tyvärr är det inte så i alla länder. Och har du lite tid över tycker jag du skall gå in och läsa på musikhjälpens hemsida.

Om du vill vara med och bidra gör du så här: Du smsar ok25 Kinoko till 72999. Sedan skriver du en kommentar eller mailar mig så jag vet vem du är.  (glöm inte mellanslaget efter Ok25) Sjävlklart går det att ge ett bidrag utan att vara med i utlottningen och man får ge en större summa om man känner för det. Du byter bara ut 25 mot 50,100 ..... Här kan du följa insamlingen som än så länge inte alls är så stor. Men du kan ju hjälpa mig att sprida den här genom att länka på din blogg eller maila vidare. Du får gärna låna bilden .Jag kommer även att lägga in den på kinokos facebooksida där du lätt kan dela den. Slutdatum för insamlingen är på söndag 15/12 kl 18. 

Skulle det vara så att ni blir många så gör jag så här att för varje 400 kr vi samlar in lägger jag på en till vinnare. Alltså 400 en vinnare 800 två vinnare osv...

Nu bär det av till Stortorget och förmiddagspasset!

Mia

tisdag 10 december 2013

Virkade möss till små fötter




Det blir som sagt var en hel del tid när man sitter däruppe på torget i Gamla Stan på vardagarna. Som tur är delar vi på dagarna, men helgerna brukar det bli heldagar. Helgen som gick var det ju så kallt och det tog några timmar innan jag kände att jag fått upp värmen när jag kom hem. Det var nästan lite för kallt var det att virka. Men dessa gjordes klart första veckan på torget, ett par små torsor. Sådana som de små kan ha när de ligger på golvet och precis upptäckt sina små fötter. Nu är ju vår lilla kille för stor för dessa, men det kommer nog någon liten jag kan ge bort dem till. Eller så får jag lägga in dem på hemsidan som ska återupplivas inom kort efter några månaders vila.

 Fast det blir ju inte förrän nästa år, för just nu finns det inte så mycket tid över och man blir ju förskräckligt trött av all frisk luft på dagarna. Jag har alltid undrat vad man gjorde förr, ni vet när man bara hade små stearinljus på kvällarna och satt i sina små stugor. Kallt var det säkert i stugorna och dagarna spenderades garanterat utomhus. Men nu vet jag att man troligen sov tolv timmar varje natt, för det är ungefär så mycket det känns som jag behöver efter en heldags stående jobb utomhus. Men det finns visserligen en del som står på marknaden varje dag i fem veckor, riktigt imponerande.

Ha en fin dag! 

fredag 6 december 2013

Vinterkök


Den "pastelliga" lilla vimpeln har bytts ut mot en lite juligare variant.  Små minivimplar av tidningspapper klistrades fast på ett snöre.


De virkade dynorna byttes ut mot svarta i fårskinn och fatet med frukostgott (kanel, kardemumma, chiafrön, kokosflingor, russin, råsocker och örtsalt) byttes ut mot en svart oval skål.


De gamla ljuslyktorna delade jag på och behöll endast glaskupan. Ett nytt fat, en hyacint och lite mossa från trädgården (efter en fuktig höst har gräsmattan förvandlades till en mossträdgård, väldans bra såhär juletid).

Och så en vit julstjärna i fönstret så klart. Ja, lite mer julkänsla blev det i köket. Fast när jag tittar på bilderna känns det mer som vår i köket. Måste vara den där julstjärnan i fönstret som gör att det känns mera jul i verkligheten. Vi får plocka ner jullådan i helgen och julpyssla lite tror jag bestämt.

Om någon undrar hur det gick med den där stolen som jag köpte för en 100-lapp i våras, den som behövde lite färg på sig. Den målades till slut i en grön färg och penselränderna blev inte så farliga. Men det var lite pyssligt att få till det. Jag plockade isär hela stolen och målade varje del för sig. Och han den där lilla har så klart gnagt lite på den. 

Trevlig helg!