fredag 28 mars 2014

Servettringar i papper


Till nyår gjorde jag servettringar i papper.




Snurror och fjärilar som jag klistrade fast på papper som jag format en ring av. Sådär enkelt och lagom snabbt pyssel när man inte har så mycket tid. 

Du behöver papper, sax, häftapparat, klädnypa och lim.


Så här gör du

Klipp ut en lång rektangel.

Önskar du göra en fjäril rundar du och formar den som på första bilden. Vik på mitten och klipp så blir båda sidor likadana.

Vik som ett dragspel.

Häfta fast i mitten.

Gör du en snurra så limmar du och låter torka med en liten klädnypa. Annars låter du den vara som den är.

Det går ju att variera sig mycket och det enda du behöver göra är att forma remsorna innan du viker.

Trevlig helg!!

onsdag 26 mars 2014

Egna påskfjärdrar






Påsken är ju lite kort, man hinner knappt plocka fram påskpyntet förrän det är dags att plocka ner det. Så det brukar inte bli så mycket påskpynt. 

Men så såg jag fina fjädrar på Instagram och tänkte att det är ett lagom pyssel. Fjädrana jag såg där var gjorda i washitejp men jag tycker att det blir aningens plastigt, dessutom hade jag inga fina färger heller. Så jag klippte ut långa fjäderbitar från tygklistermärket jag hade hemma. 

Så här gör du:

Knippsa av önskad längd på ståltråd.
Klipp ut önskad längd på fjäder
Klistra ihop tejpfjäder bitarna högst upp på ståltråden 
Klipp till topp uppe och "v" nere som en fjäder ser ut
Sedan är det bara att göra fjäderjack.

Och de söta kycklingarna är i papper. Juliette och hennes kompis pysslade ihop dem i helgen. Allt man gör är att klippa ut och klistra ihop. Och bästa är att de är gjorda i återvunnet papper. De kommer att säljas i Kinokos webbshop som ju nyöppnar inom kort.

måndag 24 mars 2014

Kalas i dockskåpet



Det är fest i dockhuset. Vi har hängt upp minipompoms och vimplar.


Sedan har jag bakat en chokladtårta med jordgubbar. För de som inte tycker om tårta finns grädde och jordgubbar istället. 

Så, nu bockar jag av en av punkterna på "saker jag vill göra"-listan: skivad frukt i fimolera. Något som jag velat gör länge men inte tagit mig tiden att göra. Men när jag en natt för en vecka sedan drömde hur jag skulle göra för att få till en perfekt skivad kiwi insåg jag att det var dags att ta tag i det. Det gjorde jag dagen efter faktiskt, jag kände inte alls för och drömma en stressdröm om hur jag ska lyckas gör den perfekta frukten till dockhuset....

Nu ser ni ju att det inte är en kiwi utan en jordgubbe, för jag kom liksom inte på vad jag skulle göra med kiwin. Och för den som vill prova finns massor av bra videos på YouTube. Sök på "fimo clay tutorial strawberry" eller annan frukt som du vill göra. 

En liten paus på bloggen blev det visst igen. Jag som lovat mig själv att börja skriva varannan dag, men det kom en trädgårdsmässa  i vägen. Och en solig härlig helg med trädgårdsfix och fika hos kusinerna. Trevliga saker alltså, men nu börjar jag om med ambitionen att skriva varannan dag.  

onsdag 19 mars 2014

Ballongklänning och lite annat


Vi skulle ta några bilder till hemsidan på kläderna jag sytt, jag och Juliette. 


Men så har vi ju en liten Timothy som springer runt överallt, så vi tog på honom sjömanskläderna. Jag behövde ändå några bilder på sjömanskläderna och det gäller ju att passa på.


Men han sprang mest runt lite här och där, så det var inte så lätt att få en bild där han stod still. Sedan blev Leonard lite svartsjuk och ville vara med han också. Snabbt som tusan fick vi leta upp kinoko-kläder till honom också. Det fick bli ett par gamla kortbyxor och en skrynklig skjorta från garderoben. Tur att han inte vuxit ur sommarens kläder. 


Korgen var lite rolig.....Tittut!!! 



Det tyckte de stora också. De där två är så söta tillsammans, nästan som bästa vänner. Bråkar inte så ofta med varandra, lite då och då bara.  Han var ju länge hennes "Lillen" som hon tog hand om. Han var så glad över sin storasyster som han ibland kallade mamma. Nu har han nästan vuxit ikapp henne och de ser mer ut som tvillingar än storasyster och lillebror.

 Storebror Elliot var hos en kompis. Lite synd, för en syskonbild vore ju inte så tokigt att ta då mormor och farfar har sex år gamla foton på barnen och inget på lille Timothy. 

Hur vi ska lyckas klämma in fyra vet jag inte, tycker det var tillräckligt svårt att få tre barn att hålla sig inom bakgrunden med pigga ögon. Men det hör väl kanske till att bilderna ska vara lite halvkaotiska när de är så många. "Golvet" skrynklade ihop sig hela tiden och han som ansvarig för att rätta till detta tog inte riktigt sitt jobb på allvar. 

Klänningen finns i tre färger: grått, vitt och lila. Skjortan i vit och och vitblå-randig. Sjömanskläderna finns bara i en den klassiska blå färgställningen. Blått och vitt är ju så bra färger tycker jag, sådär sommarfestligt.

tisdag 18 mars 2014

Konservburksåtervinning






Det där med att vinna saker, händer ju inte så ofta men ibland har man tur. När vinsten är sådär fin att alla hemma blir jätteglada så måste jag ju nästan skriva om den. Det var nämligen så att jag var med i en giveaway på Instagram som jag hade turen att vinna. Det var verkligen inte lätt att välja bland alla fina burkar och lock. Men vi valde först ett lock för det kändes lättast att göra så. Sedan valde vi en burk och  när jag fick bilden mailad insåg jag att de inte alls passade fint ihop. Så jag svarade med att hon fick välja burk då det kändes som hon lättare skulle kunna para ihop två som passade. Och fint blev det! En burk som passar alldeles perfekt hemma hos oss med det svartvita och det turkosa. Leonard går och klappar den lilla tigerungen och vill helst att burken ska vara hans.  

Burken är en ån bra återvinningsburk. En gammal konserv med nytt papper och ett gammalt plastdjur som fått sig några lager färg. Sedan har de gjort ett nytt lock i trä med kant så det hålls på plats. Den är nästan 20 cm hög, jag trodde ju att det skulle vara en sådan krossad-tomat konserv. Vad som ska få ligga i den vet vi inte riktig ännu, men den står där på sekretären i vardagsrummet och väntar.

Känner du att du vill ha en sådan fin burk tycker jag ni skall titta in i Kombino Amöbels webbshop. 

söndag 16 mars 2014

Hårband i tyll




Jag är ju lite förtjust i hårband. De får inte vara för stora, mer som en söt detalj i håret. Det finaste är nog när man har den över pannan, lite hippiestyle.


    


Att bära hårbandet som ett diadem funkar fint det med. Ännu lite finare blir en knut på huvudet med ett hårband snurrat några varv runt knuten. De finns i två färger än så länge, puderrosa och lila. Lila som nu verkar vara "det nya rosa" bland flickorna i skolan har jag märkt.... lite tuffare än rosa men ändå sött. Modellen är också lite ny, med en slags rosett.

Lila funkar även som en variant av blått för killar. I alla fall för vår Leonard, som valde ett par lila sneakers. - Visst är det här inte tjeskor? Det frågar han ibland, inte för att någon kommenterat det mer för att storebror någon gång när de var osams lite retsamt sagt något i den vägen.  



fredag 14 mars 2014

Avokadodrinkar


Sen i november förra året så har ju Kenneth varit pappaledig. Att vara hemma tillsammans så här känns väldigt lyxigt. Vi är ju inte båda lediga lediga utan jag jobbar med mitt, men vi lunchar tillsammans och går en långpromenad efter varje lunch när Liten ska sova. Sen är det ju så trevligt att ha någon att prata med och bolla idéer med på dagarna.


Jag är ju en sån som måste äta ordentlig lunch, alltså riktig lagad mat. Men ibland kombinerar vi den med en smoothie för det har liksom blivit Kenneths grej. Goda matiga smoothies.

Kenneths gröna smoothie 2 personer

1 stor avokado
2 små eko-bananer
1 dl havregryn
1 tsk färskriven ingefära
1 tsk chiafrön
2 dl ekologisk havredryck
Lite äppeljuice, pressad apelsin, tärnad mango eller pressad lime
Kanel


Ni kanske undrar om det är gott med avokado i en fruktsmoothie. Den är mest med för att det ska bli krämigare och mer mättande, man känner faktiskt inte smaken av den. Vilket egentligen är lite synd för jag tycker ju att avokadon är så god i smaken i sig (med bara lite örtsalt). Barnen de äter/dricker också denna smoothie med god aptit och den går lätt att variera genom att byta ut några ingredienser till något annat gott. Ett väldans bra mellanmål också på helgen när de är lediga.

onsdag 12 mars 2014

En nyrenoverad leksaksspis





Jag grejar runt lite överallt hemma för tillfället, ungefär som ett barn. Börjar någonstans för att senare upptäcka att det finns något roligt att göra någon annanstans. Då blir man ju så glad när något äntligen blir färdigt. Som den där spisen som höll på att falla sönder och hyllplanen som var så böjda att det inte gick att sätta något på dem.

Den röda spisen målades vit både på utsida och insida. Jag gjorde nya spisplattor av dekorplast. Hyllplanen målades och häftades fast så de skulle hålla sig plana. Där kan man ju undra hur tillverkarna tänkte för den liksom ligger vilandes på en lång och två små fästen. Leker barnen med vatten som det skall gå att göra med diskhon böjer sig de tunna skivorna. Så jag limmade och häftade fast två fästen att vila hyllplanen på. Sedan häftade jag fast dem i fästena, så nu borde den hålla sig rak och platt.

Plasten på ungsluckan hade gått sönder så jag tog en plastbit från en leksakskartong. Måttade och drog i den gamla skåran. Enda gången man är glad över de där leksaksförpackningarna.

Sedan var det ju den där stora luckan som lossnat för två år sedan. Som liksom suttit fast med magnet bara. När vi kom åt den så rasade den, men nu satte jag fast den med svart dekorplast. Inte alls hållbart men så länge man inte drar och sliter i luckan sitter den fast. Jag kommer nog behöva någon ny lösning snart, men det tar vi då.

Handtaget försvann mitt i renoveringen så jag tog en knopp jag hade hemma. Den funkar också bra  förutom att det är ett tomt hål efter förra kvar.

Avslutningsvis dekorerade jag med plasten lite. Lite Harlequin-rutor på spisen och etiketter på lådorna, bara en penna som saknas att skriva innehållet i lådorna med.

Och den lilla han leker och leker där. Kastar lite på golvet, drar ut lådor och tuggar på allt. Jag är så glad över att det är någon som leker där igen. Samtidigt funderar jag på hur de små bara öser grejer på golvet som de sedan snubblar runt bland. Liksom står med halva foten nere för att det är något under foten. När lär de sig att plocka upp det där irriterande sakerna på golvet egentligen, som de snubblar runt bland? Aldrig, börjar jag nu inse....

måndag 10 mars 2014

Fika för alla





Vi firade lilla ettåringen förra veckan. Firandet då kusiner, fastrar och gammelföräldrar kommer. Många blir vi, fast inte alla storkusiner så lättast är att bjuda på fika. Så jag tog fram lilla receptburken och fina kakformar. Kokostoppar är en favorit och de där chokladcrispen som faktisk alla älskar. Det bästa är att du kan göra dem och bjuda även de som är  gluten, laktos, mjölk, soja, vete och äggallergiker. För er som önskar baka dessa så skriver jag ner ett recept som vi fick av en lärare i skolan. Jag har ändrat vissa saker så här kommer min variant.

Chokladcrisp ca 15stycken

3/4 dl socker
3 msk kakao
4 msk smör
4 msk sirap
1 dl puffat ris 
1 dl cornflakes

Blanda smör, sirap, kakao och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 3 minuter. Tag kastrullen från värmen och häll i ris och cornflakes. Klicka ut massan med sked på bakplåtspapper. Första gången gjorde jag som receptet sa och klickade i bakformar, men de fastnade så efter det har vi alltid klickat ut på ett teflon-bakplåtspapper och när de stelnat lagt i dem i formar. Piffa upp det tråkiga bruna med små hjärtströssel.


När jag ändå skriver så får ni kokostopparna också från Leilas bakbok:

Kokostoppar ca 16 stora eller 20 små


50 gram smör
2 ekologiska ägg
1 dl socker
5 1/2 dl kokosflingor
skal från en lime
1 msk amarettolikör, rom eller punsch (funkar alldeles utmärkt utan)

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smör och rör i övriga ingredienser
Låt smeten svälla ca 10 minuter och klicka ut små toppar på bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter


När de svalnat brukar jag smälta lite mörk choklad och hälla över toppen med en tesked och sedan lägger jag på en liten silverkula. 

Muffinsformarna kommer att finnas i webbutiken sedan. Rätt så små men passar när man ska göra minifika. Sedan är de ju så fina att man faktiskt kan platta till dem så ser det ut som små fina assietter. Och känner man inte alls vill baka kokostoppar eller crisp, går det ju alldeles utmärkt att lägga i vanliga kokosbollar som man rullat. Eller dekorera paket med....

Nu kanske vissa av er tänker att det blir en väldig röra på den kommande webbutiken. Barnkläder, pappersgirlanger och muffinsformar. Men allting samlas under temat "barn" med olika inriktningar såsom kalas, barnrum och kläder.

Ha en fin dag, solen sken i helgen och även i dag.

fredag 7 mars 2014

En virkad matta


Ibland hinner jag inte alls med att skriva om allt det där som jag grejar med hemma. Som den här mattan som varit färdig några månader. Den runda jag virkade på lite varje dag samtidigt som den lilla killen tog virknålen då och då. Det gjorde att jag oftast bara han virka några maskor innan han tyckte att det var hans tur att tugga på virknålen.... och då tar det lång tid att virka. Tur var det väl då att den gick att använda medan jag virkade. 


Som den soliga höstdagen då barnen kom hem från skolan och Juliette satte sig på mattan och började bygga på en pärlplatta. Då sprang jag upp för trappan och tog en smygbild bara för att soljuset var så fint. De där oplanerade bilderna blir oftast bäst, trots att det är rörigt  runt omkring. En sko här, lite sladdar där, en kaffekopp, påbörjade virkprojekt o annat pyssel och alla dessa leksaker. Vardag kallas det visst....

Mattan är större nu och har flyttat upp till ett mörkt rum. Jag hinner inte ta nya bilder så ni får några gamla från telefonen.

Trevlig helg och hoppas nu att solen skiner i helgen så vi får in lite fint ljus i huset. Och några värmande strålar när vi röjer i trädgården.

tisdag 4 mars 2014

Ett blomstrande babyset




Juliettes underbara fröken fick barn i januari. Hon är så saknad, samtidigt som vi är glada över att hon fått en liten. En liten flicka blev det, som ni kanske förstår när ni ser kläderna. Jag hade inte riktigt något färdigt hemma som jag tyckte passade hennes stil, för hon är inte så "rosa och gullig"-mamma.  Nu blev ju den här söt men inte så rosa skimmer-gullig, utan mer bara söt liksom. Ja, ni förstår nog hur jag menar.... Jag är ju så förtjust i sådana "pingvinbröst" eller vad de heter. Tycker att det piffar upp lite utan att bli för gulligt. Eftersom det är tänkt att den ska passa i sommar gjorde jag ett par trosor som kan täcka den där fula blöjan. 

Det där med blöjor. Är det bara jag som undrar hur de tänker med de mönstrade blöjorna. Vilken bebis bryr sig om vad som finns på blöjan. Vad är det för fel på vita vanliga blöjor? Då kanske någon tänker att "min 2-åring tycker att de är lite roligt med fina figurer på blöjorna". Men det ska ju inte vara roligt med blöjor. Dessutom kanske det skulle vara lite roligare att potträna för de små tidigare om de fick välja mellan tråkiga vita blöjor eller ett par fina mönstrade trosor och  kalsonger. Sedan kan man ju undra varför jag blir irriterad över mönstrade blöjor då bebisen inte alls brys sig. Men det är nog mer att de kanske kan ta färgpengarna och göra något vettigare för. 

Lite sur och gnällig idag? Ja, kanske lite. Ibland behövs det inte mycket, det är bara är lite mycket att göra just nu. Det var liksom lite mer än jag trodde att göra om webbutiken. Speciellt när det är så mycket nytt som ska in på den.

Men snart så är den färdig! 

söndag 2 mars 2014

Veckan som gått


Denna vecka har vi haft sportlov. Men inte blev det mycket till sportlov, simhallen på söndagen var det "sportigaste" vi gjorde. Fast en skogspromenad varje dag på 1,5-2 timmar räknas väl också som sportigt. För att springa runt i skogen bland berg och trärötter är ju faktiskt ganska ansträngande. Inget kostar det och du får massor av härlig frisk luft.  Idag var vi på den längsta skogsutflykten. Cykeltur på 30 minuter och sedan ett varv runt en mysig sjö, fyra timmar totalt i den friska luften. 

Annars så var det här sportlovet mer ett sjuklov. Minstingen delade soffa med storasyster veckan innan lovet. Feber och allmänt hängiga var de. Dagen efter började det poppa upp blåsor i ansiktet på Liten och storasyster fick en i mungipan. Liten verkade även ha halsen full av blåsor då han mest skrek när han skulle äta, fast han var ju inte särskilt glad resten av tiden heller. På lördagen gnällde storebror Elliot över klåda mellan fingrarna. Det sved, brände och kliade och dagen efter fick han så hög feber att han sov hela dagen och det händer inte ofta. Dagen efter var febern borta men det jobbiga på händer och fötter var kvar. Sedan fick stora lillebror Leonard samma kliande, brännande och svidande i händerna och dagen efter feber. Därefter kom blåsorna i halsen, ansiktet, händer och fötter - ja, han fick värst av alla fyra. Det var knappt han kunde gå för att han hade så ont i fötterna. 

Höstblåsor var det för kusinen hade det veckan innan och det såg likadant ut. Men det vi funderar mest över är hur alla kan ha så olika symtom fast ändå lika... och varför vårdguidens beskrivning var så luddig. Så snart barnen mår bättre kan de gå till förskolan eller skolan står det. Hur kan man skriva så när det verkar vara galet smittsamt? Vi fick troligen smittan då kusinen varit sjuk många dagar tidigare. Nä, jag tycker de får uppdatera den där informationen om höstblåsor. Eller har vi haft något annat med liknande symtom?

Men men, nu börjar i alla fall en ny arbetsvecka och barnen ska tillbaka till skolan. Vi är väldans glada över att vi inte bokat någon resa detta lov för det hade ju varit att kasta pengar i sjön med tanke på "sjukligheterna" vi hade.

Och väggen där bakom soffan. Funderar på om det skulle funka att hänga lite annat fint på väggen i ramar tillsammans med den stora. Skulle det funka tror ni, eller är den lite stor att kombinera med mindre bilder i ramar?