onsdag 30 april 2014

Hammock med ett hav av pompoms


Vi fick en hammock för några år sedan. Den har flyttat runt lite i trädgården. Rostig och taklös är den men ändå så mysig att sitta i. En plats för vila eller en stor gunga med plats för många. Förra året var första gången som den var taklös då det gått sönder. Men vi löste det med att hänga ett lakan, mest som skydd för solen när man satt där med Liten.  När det regnade var det ju mindre bra och vi hade en stor plastduk som vi la över alltihop. 

Men nu har jag fixat ett tak själv. Ett lite roligare än de vita eller marina som finns. Två meter plastat tyg, en kanal fram och snörning bak. Sedan klippte jag till små vågor efter prickarna som finns på duken. 


Och för att dölja den rostiga stången har jag knutit fast massor av pompoms. Så i år så blir det verkligen en härlig plats att ligga och slappa i, men först måste jag fixa några dynor och kuddar .

Trevlig valborg önskar jag er som tittar in den här småruggiga onsdagen. Idag är ju också sista dagen med fraktfritt på alla beställningar i shoppen, där ni bland annat hittar pompompsen.

söndag 27 april 2014

En tyllkjol





Vi var på kalas i fredags, barnens kusin fyllde 6 år. Sist de var här önskade hon sig något lila. Ni vet det nya rosa för de äldre barnen.



Jag sydde en tyllkjol med en snurrkjol i fodertyg som grund. Sedan sydde jag fast tyllen i olika längder, inte direkt på utan jag skrynklade den allt eftersom. I midjan mjuk mudd och liten tyllrosett. 

Apropå kalas.... det är fortfarande kalas ovanpå Juliettes garderob. Jag tänker hela tiden att jag bara ska ta några bilder till butiken. Fast det blir aldrig av, så och nu kanske det är dags. För snart är det ju så dammigt att man inte kan baka godsaker i muffinsformarna eller äta på de urtjusiga papperstallrikarna.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos fabriken

torsdag 24 april 2014

Virkade pinnglassar


Nu har jag fyllt på lekköket med jordgubbs- och chokladglasspinnar. 



Ett litet recpet för den som vill göra sig ett par egna:

Virknål 3 och det lite tjockare bomullsgarnet (från Stoff & Stil), jag har tyvärr inte kvar lappen.

Fyra lösmaskor som sluts till en ring
Två i varje maska
Sedan en i varje maska runt runt tills du känner dig nöjd med storleken.
Byt färg och virka ett varv
Tryck i lite vadd och en gammal glaspinne och glöm inte att limma massor så den sitter fast ordentligt.
Virka ihop genom att virka i varannan så den dras ihop.
Fäst tråden

Färdig att lekas med eller äta på som Liten gör. Ett under att de ändå såg hyfsat bra ut på bilden med tanke på att han tuggat på dem.

tisdag 22 april 2014

En liten påskkärring



Så var påsken slut för i år och hur är det egentligen, det där med påskkärringar? Vilken dag är det som man går? Vi har alltid gått på Skärtorsdagen eftersom Juliettes bästa vän brukar åka iväg över påsk och de gärna vill gå innan. Men så i år så skulle de inte åka så jag tänkte att då blir det kanske på påskafton. Fast det blev Skärtorsdagen ändå och överallt på Instagram visades bilder på påskkärringar och påskgubbar. Och påskgubbar, hur gulligt är inte det rosa kinder med fräknar och en mustasch. Det blev ingen gubbe hos oss för varken 7-åringen eller 11-åringen ville inte alls. Men nästa år ska jag måla Liten till påskgubbe.


Men en påskkärring blev det och tur att den där klänningen fortfarande passade, den som jag sydde till barnens gammaldags skoldag de hade för två år sedan. För oftast är det ju så att det bestäms så fort när de ska gå ut som påskkärringar, fast vi vetat om det flera dagar innan är vi lika överraskade varje år. Lite kort var väl klänningen och nästa år är den nog alldeles för liten.


....och där flög hon iväg och nu är även denna påsk slut. Vi hoppas att nästa års påsk bjuder på lika härligt väder. För oj vad skönt det varit! Nästan sådär sommar soligt varmt, och när jag tänker efter så burkar det ofta vara fint väder under påsk. Det är nästan alltid helgen då man får mest gjort i trädgården.

Önskar er en härlig dag och hoppas att ni haft en mysig långhelg.

söndag 20 april 2014

Fantastiska träägg


Jag gjorde ett litet kylskåp till barnens lekkök för några veckor sedan. En kyl med frysfack. Nu under påskhelgen så passade jag på att skruva dit två små stålkorgar. Korgarna kommer från Japan och köptes på vår resa för fyra år sedan. Tidigare fick de vara  frökorgar i växtvitrinen men de har kollapsat så jag skruvade bort dem och flyttade dem till kylskåpet. Nästan så de ser ut att vara som gjorda för att vara äggkorgar i ett kylskåp. 

Äggen i trä har jag skrivit om tidigare för länge sedan. Jag älskar dem! Tre bruna och tre vita ägg ligger fint förpackade i en riktig pappkartong (den ser så riktig ut att pappan i huset kastade asken när han städade i köket). Ett helt ägg, två halvor med kardborre och två skalhalvor med en gula av varje färg.  Man får vara lite försiktig med gulorna, de har jag plockat bort så att Liten inte skall svälja dem. Annars är de som på riktigt, fast i trä. De finns i webbutiken, likaså mjölken och andra fina träleksaker till ett leksakskök. Och ni har väl inte glömt bort att det är fortfarande är fraktfritt på alla beställningar. Tre dagar till, sedan kommer det kosta 39 kr. 


Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

lördag 19 april 2014

Påsförslutare




De där pastellinspirerade äggen som jag målade om, fick sig lite matchande godis i sig. Prickiga chokladägg, folieäggchoklad och pastellpengar.  Lycka när jag hittade de här pastellfärgade pengarna och äggen på TGR. De prickiga äggen lade jag i en cellofanpåse och knöt ett litet hemmagjort ståltextilband runt. Två remsor med antingen washitejp eller textiltejp och lite ståltråd emellan. Då får man en sådan påsförslutare som de där i plast man köper i affären.... fast en lite finare modell då förstås. 

Jag hade en bild av att jag skulle göra ett fågelbo till äggen innan jag lade ner det i cellofanpåsen men det blev liksom lite för mycket. Så det får mer bli något att använda vid till exempel en bordsplacerings. Nu fortsätter vi påskfirandet med att min mamma kommer och hälsar på. 

torsdag 17 april 2014

Nu börjar påsken


Påsken är här. Den där korta högtiden som liksom kommer och går ganska så snabbt. I år blev det lite påskpysslat i alla fall. I ganska så god tid började jag vilket inte alls hör till vanligheterna. Men allt påskpyssel hänger nu i syrenriset som slagit ut och blivit sådär alldeles härligt grönt. Påsklovet går snabbt och inget speciellt gör vi heller utan tar dagarna som de kommer. I går blev det en riktig fixardag. Spackling av hål i väggar i hela huset, rensning på vinden och till tippen med stora samlingen saker i carporten. På kvällen spontanbio för de stora och lugn hemmakväll för mig och Liten. 




Idag blir vet jag inte vad vi ska hitta på. Vi fortsätter väl vindrensningen och påskfixandet. De där äggen jag målade ska ju fyllas med lite gott och senare i veckan blir det lite påskfirande och påskkärringflygande. Tror bestämt att den lilla också ska få vara påskkärring i år och flyga runt bland grannar med en liten korg.

Mer påskinspiration hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

tisdag 15 april 2014

Nymålade påskägg





Det tog lång att göra färdigt det här. Inte för att det var något svårt alls, mer att det kanske var lite för många ägg att måla i olika färger. Ni vet måla ett lager, tvätta pensel, låta torka, måla nästa färg, torka igen, tvätta pensel osv. Det tog några kvällar, sedan låg de färdiga ett tag för jag hade svårt att bestämma mig för vilka band de skulle ha. Men till slut blev jag trött på beslutsångesten och tog några passande band och limmade på. Så i ett nafs var de färdiga!



Det skulle ju bli en överraskning till påsk, men Juliette kom in i syrummet och såg äggen och vi höll det hemligt tills Leonard en dag också kom in och såg äggen. Och de har nu valt ett favoritägg var,  eller Juliette och Leonard har valt och kommit fram till samma resultat.

Leonard, 7år:
- Så det är alltså ni som är påskharen! 

Ja, det är vi och det är vi som är Tomten och tandfen också. Det vill jag ju inte säga för det är lite mysigt med barn och deras tro om att de där hemliga personerna. Jag börjar inse att det snart är slut och får se framemot när Liten blir så stor att han börjar tror på högtidsfigurerna.

Vi har bestämt att äggen ska gömmas i alla fall för de vill gärna leta efter äggen. Och helst vill de att jag ska skriva namn så att det blir rätt ägg till rätt barn.

söndag 13 april 2014

En pinnkoja


I lördags hade vi en sådan röjardag i trädgården. Eldningsvecka är det så vi passade på att rensa trädgården på pinnar. Det blev en rejäl hög och mycket kom från äppelträdet som beskars tidigare i våras. 

Några av äppelträdsgrenarna fick bli en koja, lite som ett fågelbo fast med boet upp och ner. En koja man kan och fylla med kuddar och ligga och småprata i med bästa vännen. Eller ett solskydd för Liten under varma sommardagar. Eller något att låta klätterväxter klättra upp för.
Vissa tyckte vi skulle elda upp kojan också men jag vill helst göra den till en permanent gäst i trädgården. 

Sedan har vi även gått runt sjön. Vi åt brända korvar, drack varm äppelsaft och fikade massor av kakor. Liten satt på ryggen i en bärsele som han somnade i och sov sedan gott i under resten av promenaden. 

Idag är vi trötta allihop, det var en riktig utehelg och han den lilla vill helst vara ute hela tiden. I går var nog rekord... vi gick ut strax innan 10 och vid 18-tiden när det var dags för middag fick vi ta in en skrikande 1 åring som absolut inte hade tid att gå in. De stora är också ute mycket, det märks att våren är här på riktigt när barnen går ut igen efter middagen. 

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

fredag 11 april 2014

Trådiga ägg


Sista påskpysslet till påskriset är nu äntligen gjord för i år, det blev trådägg. 


 Jag har använt mig av vattenballonger då jag ville ha ganska små ägg. Blåser man bara upp dem lite får de formen av ett ägg. 


Du behöver: 

Tunt snöre (jag har använt ett linsnöre)
Vattenballonger
Tapetklister

Gör så här:

Blås upp ballongen, doppa den i klistret och snurra runt snöret. Sedan låter du den torka med ballongen i och klipper ut den när ägget torkat. Om det är svårt, ta en pincett och peta ut den med. Det var inte krångligare än så, men det är lite pilligt för små händer.



Så barnen fick en stor ballong att klistra rivna tidningspappersbitar på. Två varv med tidningbitar och ett varv med ett finare papper. 

Ballonger, klister, tråd och tidningspapper, det går ju att göra mycket med det och inte så värst svårt. Så det blir nog en del sånt pyssel framöver.

Trevlig helg allihop! Snart är det påsk och  idag börjar barnens påsklov. Och jag har en liten påskpyssel Etikett nu så  klicka här så kommer ni till saker jag gjort till påskriset.  Och vill ni tillbaka en annan dag så finns länken i pysselinspirationsfliken högst upp i menyn. 



torsdag 10 april 2014

I sovrumsfönstret





  

Nu har Fabriken kommit igång igen efter ett långt uppehåll. En ganska tacksam paus för min egen del, ett tag var det stressigt att hinna när Liten var bebis. Men nu känns det trevligt igen, för jag behöver nog lite bestämda teman för att få igång bloggen igen. Någon som säger "skriv om det här!" 

Temat denna torsdag var ju valfritt så länge man skriver om inredning. Så idag blir det ett besök i sovrummet där det nu är alldeles för trångt. Vi har ju en extra liten säng där för tillfället som står nära för det är där han helst vill sova just nu. Egentligen sover han ju bara i sin lilla nära säng de första timmarna, sedan lyckas han på något mystiskt sätt ta sig upp till mig utan att jag knappt märker det. De vita lakanen har hitta tillbaka igen, som jag sytt av gamla underlakan. Nu funderar jag på om jag skulle sy ett ljusblått överkast, samma modell som Litens säng har. Och bäddar sängen snyggt gör vi sällan.

I fönstret så står just nu en massa pelargoner och växer till sig. Några gamla och några nya skott som fått flytta till kruka nu istället för glasvaserna de rotar sig innan. Jag tycker att det är lite lättare att hålla koll på vattnet när de står i vas. Det är ju lätt att glömma vattna och så torkar skottet och då blir det ingen blomma. Men nu har de verkligen rotat sig och börjat växa så det är dags att klippa av dem lite för att få dem ännu lite buskigare.... och få ännu ett litet skott att sätta i vatten. Sedan har vi pelargoner att fylla varenda kruka på altanen med.

tisdag 8 april 2014

Giveaway med kalastema



Just nu har jag en pastellinspirerad kalas-giveaway med på Instagram. Priset är 300 kr att shoppa kalasfina produkter från min lilla webbutik:




Jag tror nog att det är här de sötaste muffins/cupcakeformarna som någonsin gjorts. Lite så man liksom måste spritsa en frosting-badmössa med hjärtan eller silverkulor på .


Papperstallrikarna är så fina att man knappt vågar använda dem... Istället vill man sätta upp dem på väggarna, lite som de där tallriksväggarna man hade på 70- och 80-talet. Vi hade en i köket med lila violer och en matchande klocka.  Jag minns att jag tycket det var så fin. 

Sedan har vi den tjusiga girlangen. Snabbt går det att sätta upp den och lika snabbt går det att packa ner den till nästa kalastillfälle. Och så pompoms, väldans enkla att göra med detta kitt. Lika fina till fest som till vardag.

Ja, det blev ett sådant reklaminlägg för webbutiken men jag kan liksom inte låta bli att visa. Bara några saker.... Jag vill ju dela med mig av mina favoriter precis som med andra saker jag skriver om. 

Så vill ni vara med och tävla hittar ni mig på Instagram, MIAKINOKO heter jag. Söndagen den 13 april drar jag en vinnare, lycka till!

söndag 6 april 2014

Ett ostfat att ge bort




Det var länge sedan jag gjorde ett kakfat, över ett år tror. Men nu skulle vi på inflyttningsfest och jag hade vid tidigare fikabesök noterat att de inte hade något kakfat. Det är ju väldans bra att ha hemma för det går att använda till så mycket annat än kakor. 

Igår blev det ett ost- och kexfat, så jag köpte pepparkakor och två sorters kex. Sedan knöt jag ett snöre runt och skrev på en liten etikett vad det var för slags kex.


Något sött är också alltid lite trevligt tycker jag. Så jag la i några pastelliga chokladägg i en cellofanpåse och knöt runt ett hampaband. Sedan skrev jag "chokladägg" på en liten etikett... inte för att det egentligen behövs utan mer för ett trevligare helhetsintryck.



Ostar köpte jag också fyra sorter. Jag tog ur dem från de tråkiga plastförpackningarna och slog in i bakplåtspapper istället. Sedan knöt jag några varv med hampaband och skev på små etiketter vad det var för ost. 

Ett päron, några psysalis, vindruvor och två små burkar marmelad fick bidra med lite färg. Eller marmeladburkarna fick sig något varv med bakplåtspapper och band de med, för de såg lite tråkiga ut 
naturella.

Tallrikarna kommer från Myrorna och pinnar hittar ni hos kakfateriet.

Det var första gången vi lämnade Liten med någon annan på kvällen. Juliette var lite orolig över att han skulle skrika och vi sade att det kommer gå jättebra. Fast så var han ledsen, inte när vi lämnade honom men när han skulle äta och sova. Han vandrade runt och drog i min morgonrock och letade. Men jag är glad över att han inte var ledsen när vi gick hemifrån för det är  det värsta jag vet, att lämna och att det sista minnet skall vara ett ledset barn.  När vi kom hem på kvällen var det nästan så att jag ville väcka honom och säga "hej, nu är vi hemma!"

Det är ju lite känsligt det där om hur man ska göra med sina barn. En del tycker egentid är viktig och lämnar gärna bort barnen över kvällar och nätter. Jag kan tycka att tiden de är små ändå går så fort att det kan vänta. Och det finns de som tycker att barn ska tränas tidigt och vänja sig med att vara borta från föräldrarna. Men där håller jag inte riktigt med, det är ju inte direkt så att de aldrig någonsin kommer att lära sig sova borta bara för att vi inte tränar dem när de är små.... att de för alltid skall bo hemma och sova i våra sängar. Innan man vet ordet av kommer dagen när de uppskattar sina egna sängar mer än föräldrarnas och gärna vill sova borta hos andra. 

fredag 4 april 2014

Fjärilsdammvippsfjädrar




Jag var på trädgårdsmässan för två veckor sedan. Proppat med människor var det, nästan på gränsen till överfullt. Jag kommer nog inte att besöka den mässan fler gånger på grund av folkkaoset, första och sista gången blev det. Men inspiration får man ju trots trängsel, som till de här "fjärilsdammvippsfjädrarna". Det satt sådana på några kvistar och jag tänkte att de går ju enkelt att fixa själv, speciellt när man har lite fjädrar hemma. 


Dessa härligt färgglada små fjädrarna hittade jag i mataffären förra året, såg att de finns i år också. Det blev inget pyssel då men nu tog jag fram dem och gjorde helt enkelt så här:

Jag började med att limma ihop två med varandra så de pekade åt 
olika håll. 

Därefter fortsatte jag limma fast de andra fjädrarna där de passade. 

När jag kände mig nöjd tog jag några varv tunn ståltråd runt (som jag tyvärr stack mig på och började blöda). Den är lite läskig den där tunna ståltråden och ont gör det att sticka sig på den.

Till sist snurrade jag runt den på riset. Hemma hos oss blir det alltid syrenkvistar eftersom det finns gott om det i trädgården.

Vad jag ska kalla dem vet jag inte riktigt. Några ser ut som fjärilar, några som små dammvippor, därför blev det något så enkelt som "fjärilsdammvippsfjädrar".

Trevlig helg!