torsdag 31 juli 2014

Fiskklänning vid havet




Så kom bilderna på fiskklänningen, den som hon hade på avslutningen. Jag tycker ju så mycket om den där smutsblå färgen och tyget är sådär tunt och passar så bra  härliga varma sommardagar. 

Och varmt har det varit. Tänkt så lite tvätt det blir när det är varmt. Badkläder och handduk är allt som behövs. Kvällarna har varit  alldeles underbart härliga, att kunna sitta ute tills klockan är 22 utan tjocktröja medan barnen springer runt huset och leker "tjuv och polis". 

Tänk om det alltid kunde vara så här. 

onsdag 23 juli 2014

En korv med bröd var beställt!


Jag hittade små söta ketchup- och senapsflaskor. Några av er har ju redan sett dem på Instagram men  det kanske finns några som inte har konto där så jag visar dem här också.

De är ju egentligen till för utflykter men dotterns första spontana kommentar när jag visade dem var:

- Åh, är det till lekstugan?

Så vi köpte ett set till lekstugan också. Sedan lade vi i gult band och ett rött zig-zag-band bara för att det ska se lite roligare ut. Att limma fast dem kan ju vara bra för annars dras de lätt ur. Sedan förvarar vi några band i en liten låda bredvid som man lägger på efter att man låtsats tryckt ut senapen och ketchupen.

Ketchup- och senapsflaskorna hittade vi på Clas Ohlson, korven har jag gjort och mjölken och juicen finns i min webbshop.

Ja, det börjar ju bli lite färdigt i lekstugan. Jag ska bara bestämma mig för om golvet ska rutmålas i samma blå nyans som brevlådan. Det är det ofärdiga golvet som gör att jag inte satt in något tyg för diskbänken och kalkat ännu. Vad tror ni om rutigt golv?

måndag 21 juli 2014

En svamppyjamas


Liten behövde en pyjamas. En med kort ärm och korta byxben. Helt lätt var det inte att hitta en i butikerna som jag tyckte om. Egentligen inte jätteviktig hur en pyjamas ser ut men jag kände mig ganska less på Stålmannen- och Disneymotiv. 


En röd tryckknapp för att lättare komma i och ur tröjan. Halsringning och knäppning fram har gjorts med vanlig bomullssnedslå. Inte så svårt allt att sy på trikå, det gäller bara att inte dra när man syr fast det och nästan mata på trikån lite för hand.


Eftersom jag inte alls har ro att byta plats på nålar och trä om för att avsluta, vek jag samma tyg dubbelt och sydde fast med overlocken lite som man gör när man syr fast muddar på byxor. 

Tyget hade jag hemma, ett jag köpt för några år sedan. Egentligen lite för mycket färger och mönster för min smak men det är något med de där svamparna som jag tycker så väldans mycket om. Och det känns ju faktiskt lite som ett pyjamasmönster. Jag ska nog försöka mig på att sy en heldress nästa gång....


lördag 19 juli 2014

Pysselhörnan


Nu har den där stora gurkplantan fått flytta ut. Den och "kompisen" tog över hela fönstret tillslut och ett grönt sken spred sig i pysslehörnan. Men så kom ju värmen också och de växer lika bra där på altanen. Och ljuset har alltså återvänt till pysselhörnan. Den som alltid är så stökig, men ibland städar jag upp där och ännu lite lättare är det att hålla städat där på sommaren. För det pysslas inte lika mycket då, vi är mest ute och pysslar med annat. Jag är fortfarande så väldigt nöjd med presentpappershållaren som jag gjorde förra året. Fler bilder och beskrivning hittar ni här.



En låda står där och väntar på att målas färdig och bli tittskåp, till bilar är det tänkt. Och några pappersfat väntar på fint pappersdecoupage.


Pionerna har ju vissnat för länge sedan, tur att man kan plocka fram gamla bilder då och titta på.

Önskar er en trevlig lördag!

torsdag 17 juli 2014

Fläderblomssaft och husmorstips



 

VI fick en massa klasar fläderblommor av grannen, att göra flädersaft  av. Tidigare har jag inte varit en fläderfantast. Jag har alltid tyckt att det smakar tvål eller parfym. Men senaste året är det som om mina smaklökar har lyckats fatta att det faktiskt är riktigt gott. Mellanpojken är nu den enda som inte är så värst förtjust i den där flädern, men då blir det ju mer till oss andra som gillar den. Och det blev ju en massa saft av de där 80 blomsterklasarna, enklare saft går inte att göra. Citronskivor, fläder, hett vatten, socker och citronsyra i en kastrull i 5 dygn.

Jag stod och kokade och rengjorde flaskor en hel förmiddag. Tänk så envisa vissa av de där 
etiketterna är. De som har lim  som inte vill gå bort och lämnar en kladdig hinna på hela flaskan. Men så kom jag ju på hur man får bort det där kladdiga. Jag gör på samma sätt när man får kåda på händerna. Med vanlig matolja! 

Skrapa rent flaskan från pappret genom att lägga i vattenbad eller med herr hällskrapa. Sedan gnider du in flaskan med olja och torkar av allt med papper.

Så nu ska här sparas på burkar med envisa etiketter också, för nu vet jag ju hur jag ska få rent dem utan att bli galen.

tisdag 15 juli 2014

En klänning till mig



Vissa saker hänger färdiga länge innan jag bloggar om dem. Som den här klänningen jag sydde till basaren i Göteborg i slutet på maj. Jag har tänkt att jag ska göra en liten beskrivning på de där vecken som jag sytt på "lappen" fram (jag vet inte vad jag ska kalla den). Det är en detalj jag tycker mycket om och syr gärna det på kläder. 

Vanligtvis brukar jag göra den slät men den här gången sydde jag veck i tyget innan jag lade ut mönsterdelen. Volangkanten sydde jag därefter på innan jag sydde fast allt på själva klänningen, som är en enkel a-linje formad klänning. Sedan har vi hällan som skärpet vilar i, som jag gör av små små knutar. 

Och tyget är alldeles underbart, ett småblommigt mjukt bomullstyg. Några få meter har jag och en väldans massa jag skulle vilja sy av det. 

Idag blir det en liten utflykt till Hågelby. En liten paus i projekten, annars lägger vi golv på vinden just nu. 

Ha en fin dag!


måndag 14 juli 2014

Plastduksvimplar


Vi har hängt upp en sänghimmel utomhus. Bakom den blev det lite tomt så jag sydde ytterligare en vimpel för att piffa till det lite med färg.


Av en gammal solblekt bordduk i vax klippte jag till vimplarna. Sedan sydde jag ihop dem två och två och klippte därefter med zigzag-saxen. 


Nu när de där pionerna gjort sitt i trädgården har de ljuvliga rosorna tagit över. Lite sorgligt att pionernas tid är över och jag har svår att kasta de torkade blommorna. De är ju nästan lika fina torra och skrynkliga. Och rosorna håller ju bara några få dagar i vas innan bladen faller. Men jag är glad för de dagarna, för det är ju bättre än inga dagar alls. Som på vintern då trädgården ligger under ett lager vit snö och inga blommor går att plocka in.

Önskar er alla en fin måndag!

onsdag 9 juli 2014

Virkade Piggelin-glassar



Så kom sommaren. Varm solig och alldeles underbar. Och när det är varm måste man ju äta glass. Så jag virkade några pigelingglassar till barnens lekkök så de kan leka  glasskiosk ute i lekstugan.  


Nu minns jag inte riktigt hur jag virkade glassarna. Men när ringen är gjord så gör man två maskor i fyra hörn så den får den ovala formen. Och som med de tidigare glassarna har jag lagt i lite lim och sedan använt en riktig gammal glasspinne.

Hoppas ni har det riktigt skönt i sommarvärmen, för nu är det väldans härligt! Att kunna äta frukost utomhus och sitta ute ljumma kvällar, det kan ju inte bli bättre. Jobbigast är väl att man inte får in barnen på kvällarna. Och det bästa är att jag vilar lite när det är som varmast och sen har massor med energi på kvällen. Det gör att jag faktiskt får lite gjort på kvällarna när barnen gått och lagt sig, även om det blir sent.

Önskar er en fin sommardag! 

måndag 7 juli 2014

Dynor av gamla jeans


Det där med att kasta trasiga kläder, eller skänka bort slitna gamla jeans eller kläder som inte alls passar, tycker jag är svårt. Och garderoben i syrummet är full.... så full att man liksom måste trycka in sakerna och sedan stänga jättefort. Jag försöker att sy och tömma men hinner inte riktigt med. Då och då skär jag ut några lappar till lapptäcken för att minska jeanshögen. 


Så fick jag en beställning på denimdynor, eller snarare kuddfodral till en balkong. Lite kul och annorlunda jämfört med det jag brukar sy. Och högen med denimrutor var ju alldeles perfekt till det. Jag tog några av de utskurna lapparna och sydde en ovansida av återbruks-denim och en sida med nytt. En dragkedja i mittsömmen som blev något för kort insåg jag. Det blev lite trångt att få i kuddarna för helst ska väl dragkedjan gå runt två hörn.


Själv hade jag ingen kudde som passade, så jag tog en liten restbitsmadrass jag hade hemma. Alldeles för liten men ni ser ju hur det är tänkt. 

Väldans nöjd blev jag, om inte kunden hade ångrat sig hade de blivit alldeles perfekta till vår hammock som nu bara har en vikt madrass. 

Trevlig måndag önskar jag er!

tisdag 1 juli 2014

Tankar om bloggen


Nu hälsar vi juli välkommen och den gångna månaden gick alldeles för fort. Bloggen ligger i halvvila och jag tänker inte ursäkta mig och beklaga mig över det längre. Det tar ju ändå sin lilla tid att göra ett inlägg med text och bilder. Och den tiden som nu finns går till att fixa och greja hemma. Mest är jag aktiv på Instagram nu,  det är liksom så mycket enklare. 

Det är lite svårt att veta hur jag ska göra med bloggen och Instagram. Ska jag visa samma bilder på båda? Vilka följer mig på båda ställena, och blir det lite tråkigt för dm att se samma bilder? Sedan behöver jag egentligen inte lägga in så många bilder på bloggen egentligen. Det kan ju räcka med en bild och lite text, precis som Instagram. Ovan ser ni några bilder som jag delat med mig där:

- Lyckan över pioner i trädgården som är så många nu att jag kan lyxa till med några inomhus.

- Liten, som kände för att sova både i sin egen säng och vår samtidigt.

- Den fina burken från kombino möbel 

- Sommarblommor på vardagsrumsbordet

- En jordenrunt-fläta

- Och en bild på några flickkläder, som jag skurit till tidigare men inte haft tid att sy klart.


Lite så ser det alltså ut på mitt Instagram. Skulle det konceptet fungera här också? Jag tycker det är svårt att veta vad ni önskar så jag blir jätteglad för alla synpunkter.