söndag 31 augusti 2014

Augusti


Jag gör alltid ett litet kollage på Instagram varje månad, ett som summerar månaden. Det blir lite som en dagbok även om datum inte står med som på bloggen. Ibland tar jag bilder från bloggen och lägger upp och ibland tvärtemot, men oftast tar jag bilderna med telefonen. Och många bilder blir det ju för telefonen har jag alltid med mig. Nu har jag så väldans massa bilder att det är fullt överallt... och sortera bilderna hinner man liksom inte. Jag tänker hela tiden att ett album vore trevligt.

Augusti tog slut alldeles för fort. Det sa bara swish och så blev det september.
Jag var på Formex klädd i min blommig klänning. Upptäckte vår melon och skördade en massa annat gott från trädgården. Värmen tog slut men dotterns byxdress används flitigt ändå. Vi njöt av de sista sovmorgnarna och kraschade vårt tredje tekannelock första skoldagen.... men vi kom ju i tid i alla fall. Senaste renoveringsprojektet ser ni på pysselbordet, ett Pippi-hus. Jag tänkte att det skulle bli lite mer likt det på tv och i filmerna, något som tog mer tid än jag tänkte mig.

I morgon är det september och jag hoppas så att den månaden inte går lika fort som augusti. Fler söndagsbilder hittar ni hos fabriken,


fredag 29 augusti 2014

Tändsticksburk


 


Torsdagstema hos fabriken är DIY. Först tänkte jag att jag skulle göra något nytt men så kom jag på jag har en massa färdigt. Något som vi faktiskt använder mycket är den här glasburken med tändstickor, framför allt nu när vi går mot mörkare tider.

Allt man behöver göra är att ta bort etiketten och skölja ur burken. Sedan är det bara att lägga i tändstickorna från en tändsticksask. Klipp därefter bort tändremsorna och klistra fast den ena under burken. Är det ett väldigt tråkigt lock kan man ju klä in det i tjusigt papper.


Den är verkligen lättanvänd och så mycket lättare att hålla reda på än en liten tändsticksask. När remsan är nött är det bara att byta ut mot den andra remsan. Jag limmade fast den nya över den gamla den här gången men nästa gång måste jag nog ta bort dem för det blev lite tjockt under.

Och alla mina tidiga DIY saker hittar ni under gammalt blir nytt och annat pyssel.

Nu blir det helg och det är en massa som ska fixas. Veckan som gick fick jag inte alls mycket gjort då en dag spenderades i stan efter en massa krångel med symaskinen. Jag hann även med gofika hos en vän, en dag-träff med mor min och tre dagar med en liten ledsen sjukling. En av de dagarna klämde jag in en promenad och god lunch på Zetas trädgårdscafé med en vän. 

Trevlig helg och massor av mer DIY hittar ni som vanligt inne hos fabriken.





tisdag 26 augusti 2014

Barnrum


Jag är jättedålig på att rensa i barnens rum. Mest för att jag vet att de leker med olika saker under olika perioder. Vissa saker kan ligga i en låda flera månader och vips en dag får de för sig att leka med det. Och då kan de leka i flera dagar med det som tidigare var bortglömt, för att sedan lägga ner det i lådan och låta sakerna vila ett tag igen. Barnen sköter alltså det där själva, utan att vi behöver gömma saker under perioder för att de ska kännas som nya igen. 


Sedan kom jag på att jag inte visat barnens rum på länge, det har ju hänt en hel del där. Stora lillebror har fått en ny sänggalvel. Jag målade om storasysters gamla sänggavel med griffeltavelfärg. Så man kan skriva små hälsningar, göra guldstjärnor när han sovit bra själv eller helt enkelt bara rita lite själv när man har lust. Små vägghyllor har jag satt upp också. Egentligen är det gamla träkrukor men jag tyckte ju att de passade så bra i hans rum med världskartan. 


Stylingen har barnen stått för.  Jag passade på att ta några bilder efter en lek för det är då man hittar alla små fina detaljer som de byggt upp. Jag älskar att lyssna på dem när de leker. Höra vad de har för historier och se hur de bygger upp små världar överallt i rummet (utom där jag tycker att de ska göra det). För när de lekt färdigt ligger allt på golvet och inte på bord och bänkar som jag tycker vore lämpligare. Istället får man kryssa runt för att inte trampa på något. 

Och just det här kommer jag sakna mest när barnen är stora. Jag märker att antalet lektimmar blir färre ju äldre de blir. Men nu har vi ju en liten som just har börjat sin lektid, så än är det några år kvar....




söndag 24 augusti 2014

Söndagsbilden


Så var fabriken igång igen och nu när det är söndag och så är det ju dags för söndagsbilden. Jag tänkte lite så att jag kommer att ha söndagsbilden med några av veckans bilder från  instagram. Och just dessa bilder var månadens favoritbilder. Tydligen är frukt och grönsaksodling och kvällsfika med finporslin populärt och det som många gillade.

          

Den allra största favoriten var vår alldeles egna lilla vattenmelon som förmodligen inte kommer att bli så mycket större än vad den är på bilden. Men jag har ställt plantan i fönstret inomhus och hoppas lite varje dag att den skall ha växt lite till.




Och de små små sakerna i högra hörnet som ser ut som små meloner är djungelgurkor. Smakar lite som en syrlig gurka eller en blandning mellan gurka och tomat. Något som jag kommer att odla nästa år med för de var verkligen lättodlade.


Så är såg vårt köksbord ut när vi kommit hem efter självplocken på Slottsträdgården i  Ulriksdal resten av bilderna hittar ni längre ner. Det blir en del när man låter barnen plocka fritt. Men det är det värt för de smakade faktiskt på allt även om det var vissa saker som gillades mer än  andra. Och litens  barnstol är väldans smutsig  men jag bjuder på en liten vardagssanning.



Och skall man få med sig barnen ut i skogen och plocka blåbär behövs ibland en liten muta. Som lite kvällsfika när man kommit hem efter blåbärsplocket.

Eftersom jag nu gillar det där med odling och så tänkte jag ju att jag skulle få ordning på växthuset igen. Fönstren står och väntar på att jag skall bygga ett nytt funderar på en murad nederkant.

Önskar er en trevlig vecka och är jag inte här och skriver hittar ni mig dagligen på Instagram med namnet miakinoko. 

fredag 22 augusti 2014

Kalasfint



Det där med att fixa kalas är ju så väldans roligt.



Att dekorera med vimplar och papperslyktor. 


Ställa fram kalasglas i olika storlekar så man har för de som är väldigt törstiga eller de som är lite mindre törstiga.



Och muffinsformarna. Vem har sagt att man måste använda dem till att göra muffins i . De blir ju väldans roligt hår när man lägger popcorn i dem. 


När gästerna kommer kan man ju ge dem en liten dricka, popcornbägare och minibägare med godis.



Och vill man  göra det ännu lite roligare  så kan man ju duka upp allt i lilla kiosken. 

Och sen var det ju egentligen ingen som fyllde år. Jag bara kände för att fixa lite kalas en kväll. Barnen tyckte det var väldans mysigt. Kalas på kvällen just när man egentligen skall gå och gå lägga sig. 

Trevlig helg alla fina som tittar in denna soliga fredag!






onsdag 20 augusti 2014

En glasskiosk




Ja nu börjar det bli lite fullt där i barnens lekhörna. Det där lilla huset skulle vara hus och cafe. Men så såg jag ju alla fina glasskiosker på Instagram och byggde en av spillvirket som blivit över efter kaninbur och altan. Taket gjorde jag av en gammal vaxduk som vi hade hemma och det har jag bara häftat på.


Den är inte stor alls. Men sådär lagom för ett stort barn eller vuxen att sitta bakom på en stol, eller ståplats för ett litet barn. Och storebror tycker det är roligt att fylla på och fixa där. Sådär fixartokig att vi nästan måste ha en riktig kiosk någon dag. 


Fiskarna hängde grannbarnen dit och de passade så bra där att jag har låtit dem hänga kvar. Så nu är det en glass/godis/korv/fisk-cafe/kiosk.



 Ni vet väl att ni hittar mycket av leksaksmaten som visas på bilderna i min lilla butik. De där små juiceförpackningarna är en stor favorit hemma. Butiken är lite glömd såhär i sommartider precis som bloggen, men jag har en del nya saker som skall läggas in. Som den söta lilla röda plåtservisen och  några virkade glassar. 

Och nu när barnen börjar skolan igen och bara Liten är hemma får jag lite mer tid till att fixa med det. Sedan har jag återfått lusten att skriva på bloggen. Det liksom sa stopp för ett tag sedan och därefter har jag inte tagit mig tiden. Jag kände att jag inte visste vad jag skulle skriva om,  men nu börjar jag lite smått igen. Det blir lite pyssel, familj och inredning. Som förut men mer av det andra och inte lika mycket fokus på pyssel.

måndag 18 augusti 2014

Den blommiga byxdressen


Så här ser den ut, den småblommiga byxdressen. Tvättad två gånger och skrynklig efter en dags användande. Jag använde ju ett annat mönster då jag lyckats lägga det gamla någonstans i det röriga syrummet. Jag trodde att jag lade till tillräckligt med rörelsevidd på livdelen men den blev aningen kort, men "puffigheten" blev alldeles lagom.


Och flätor som suttit i en dag och natt och dag igen, finns det något finare. Vet inte vad som gör att jag tycker det är så fint, det liksom bara är det. 

lördag 16 augusti 2014

Självplock i Slottsträdgården Ulriksdal




Den här sommaren har vi inte gjort så väldigt mycket. Några småutflykter och hemmafix. Lite så jag kan tycka en semester ska vara, nytta blandat med nöje. 

En av de mest lyckade utflykterna var besöket på 





De smala gångarna som barnen sprang runt på och letade efter grönsaker att skörda och lägga i sin korg.


Eller blommorna som var så vackra i sina prydliga vackra rader, och som vi plockade med oss lite av. Med blommor som jag tänkte borde klara av en lite längre bilresa. Två sorters gräs som jag absolut vill ha i trädgården och eterneller som liksom redan är lite torra redan.


Allt man plockade skulle sedan packas in i påsar för att underlätta vid vägningen i kassan. Något som barnen skötte alldeles utmärkt själva. 

När de stod där och packade pratades det om den där stora gården vi borde köpa och odla själva på. För det är tydligen så att själva mängden är grejen och våra lådor i trädgården duger inte alls.

Vi ger utflykten 5 blommor av 5 möjliga och ett besök till är nödvändigt då majsen inte riktigt var färdig när vi var där sist. Då ska jag även ta reda på vad gräset heter för det har jag redan glömt bort. Vi får också se till att komma i tid så vi inte missar den vegetariska buffén. Även om laxsmörgåsarna och gazpachon smakade fantastiskt gott det med. Fikat får vi inte glömma, alla fem valen fick toppbetyg och det var mycket vi skulle laga och baka när vi ätit och fikat färdigt.

Vädret var sådär varmt och fuktigt, lite som när vi var i Japan en varm sommar och jag fick en sån plötslig längtan att åka dit igen. Och nu när jag skriver så kommer jag på hur mycket jag saknar det där varma fuktiga som sommaren bjudit på. Det känns inte alls att jag är redo för det friska och kalla ännu.


torsdag 14 augusti 2014

Barnmatsburk blir praktiskt glas




Det är ju så väldans modernt nu med glas som har lock med sugrörshål. Jag tänkte att man kan göra en, med alla de där barnmatsburkar som finns hemma. Lite mindre blir de och faktiskt ganska så lagom för små händer att hålla i. 



Jag tog en spik och gjorde några hål, så som man gör när man gör hål på locket till en insektsburk. Skillnaden är att man gör fler på samma ställe istället för att sprida ut dem. Sedan filade jag till det och bankade ner alla vassa delar på baksidan.  

Därefter målade jag en massa lager färg. Det tog sin lilla tid att måla över det starkt röda. Och för att göra dem lite roligare tog jag lite vinylplast som jag klippte ut med mönstersax. Färgen jag använde var Martha Stewarts som går att måla på många olika underlag och den beställde jag från Make &Create.

Nu har vi ett helt gäng glasburkar med lock. Mest används de till Liten och hans eftermiddagssmoothie. 

söndag 10 augusti 2014

Virkade glassar i glasspaket


Om man säljer glassar i en kiosk så måste man ju nästan ha ett litet ställ att ställa glassarna i. Så man ser vilka glassar det finns att välja på. Så jag gjorde ett kombinerat glasspaket och glasställ. En liten  rosa pappersask hittade jag. Sen klistrade jag på ett mönstrat papper över trycket ( som syns igenom liiite). Några bokstäver för att visa vad som finns i och faktiskt väldans bra att öva bokstäver och läsning på. Och när man leker köpa glass i affären har man en praktisk glasskartong...


...och när man leker kiosk så har man ett ställ. 

Och för att kunna ställa glassarna i kartongerna har jag skurit ett lite streck i kartongen. Kanske inte jättesnyggt med hål men de går ju inte alltid att få allt som man önskar.

Och fler bilder på virkade glassar hittar ni under virkat.