måndag 29 september 2014

Fruktfat blir brickor till lekköket


I vår lokala butik säljer de ekologiska äpplen i papperstråg. Väldigt fina sådana och det känns lite synd att de bara skall slängas (återvinnas). Så jag målade dem i olika färger.


En blå som passar väldans fint med den röda plåtservisen jag la in i butiken i helgen.


En grå att ställa yoghurt och virkade pinnglassar på.


Eller varför inte en rosa korvbricka.


Så här såg de ut innan jag målade dem. Och visst kan man låta dem vara omålade om man vill det för de är väldans fina som de är också. 

Fler färger blir det nog för brickor att ställa gott på kan man ju inte få för många av.


fredag 26 september 2014

En teservis av ekollon



Efter flera månaders paus från Pinterest har jag nu hittat tillbaka. Det har liksom funnits så mycket inspiration på Instagram att jag glömt bort Pinterest. Men så en dag började jag "pinna" och nu är jag ju fast igen. 


När jag satt där och pinnade hittade jag en alldeles underbart söt tekanna och tekopp gjorda av ekollon. Så när jag promenerade hem från hämtningen av de stora som varit i skolan samlade jag på mig lite ekollon med hattar och gjorde min egen lilla servis.


När jag fixade med ekollonen tänkte jag att de lite större kan ju vara skålar.



Och har man ett stort  och ett lite mindre lock får man en skål med lock. Man skulle nog helt enkelt kunna få ihop en hel finservis och karotter.


Så var det ju det här med hur man gör dem. Enligt Pnterest-beskrivningen skulle man göra pipen, handtaget (örat) och plattan under koppen med björkbark. Och allt skulle limmas ihop.

Men jag kom på en lite mer hållbar variant och enklare där jag gjorde hål med en syl så att man skulle kunna sticka i delarna och limma. Dessutom  använde jag de där pinnarna som satt på ekollonslocken till handtag (öra) och pip. När man gör tekannan tar man bort locket och limmar fast den på den toppiga sidan så att den platta botten hamnar neråt för att få den stadigare. Ni märker när ni pysslar ihop dem. Och för att få en plattare botten på tekoppar och skålar är det bara att sandpappra undersidan på locken tills du känner att det står stadigt.

onsdag 24 september 2014

Kanel och sockerpinnar


Egentligen har jag ju skrivit om det här förut. Men det är ju så vansinnigt gott och så enkelt. Lite som fattiga riddaren fast i stavform. 

Hemma hos oss äts det en del rostbröd. Kanske inte är så värst nyttigt egentligen men det har liksom blivit så att barnen ätit en rosting när de kommit hem från skolan.  Ingen gillar kanterna och det blir ju några efter ett tag. Så jag skar dem i stavar doppade i en ägg och mjölkblandning, rullade i kanel och socker. Sedan stekte jag dem i smör eller kokosolja tills de får färg och blir sådär härligt knapriga. 

Eftersom vi åt dem som en lite mer matig efterrätt en torsdag när vi serverade fisksoppa gjorde jag två dippsåser av turkiskt Yoghurt också.  En fick en tesked vaniljpulver och den andra saffran. 

Istället för pannkakor en sopptorsdag helt enkelt.. 

söndag 21 september 2014

Liten träspis




Pippihuset behövde lite möbler.


I helgen blev den första möbeln färdig. En köksmöbel som jag gjort av en  fyrkantsregel.


Tvinnad ståltråd och pärla fick bli kran.


Av vinyldekor gjorde jag en diskho, spisplattor och ugnsfönster.

Nu funderar jag på om jag skall slarvmåla lite rosa. Ni vet bara för att få in den där pippikänslan. 










torsdag 18 september 2014

Litens rum


Torsdagstema hos fabriken är idag "barnrum/när jag får gäster". Jag gjorde min egen tolkning av rubriken och slog i hop det till rum för barn fast inte i ett barnrum. Jag såg nu att det var barnrum eller gästrum,  men inte spelar det någon roll egentligen för det här är ju någons rum. Litens rum faktiskt, när han leker på nedervåningen. 


Sedan har vi ju pysselhörnan på andra sidan av vardagsrummet. Här hittar man allt för den som vill pyssla, allt samlat så att det blir lättare för mig och barnen att hitta allt. Ibland bygger vi en tågbana till Liten och mest är det tåg som körs på rälsen, men också en och annan bil som sedan parkeras i Pippi-huset. 


I köket har vi köket. Det lilla, som nu börjar fyllas på igen men saker som vi tagit in från lekstugan. Just köket har använts mycket, väldigt praktiskt när man själv lagar mat och man kan låta dem ösa vatten. Det gjorde Liten härom dagen. Och blött blev det..... på diskbänk, i diskho och på golv. Så jag plockade fram ris istället, jag tänkte att det kanske är mer praktiskt men det slutade med ris i hela huset istället. Så vi får helt enkelt välja mellan en begränsad översvämning eller ris i hela huset.

Ja, det är alltså min tolkning av "barnrum/när jag får gäster". När vi får gäster som har barn har vi alltså en massa platser där de små kan leka på även på nedervåningen. Gästrum har vi inget, men soffan får man gärna sova på om man kommer på besök.

Mer inspiration hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

tisdag 16 september 2014

I vår trädgård


 

Det där med tid till att pyssla om alla de där små plantorna man sätter på våren. Var skall man hitta den. I år sattes massa små plantor. Odlinglådor fylldes, försådda frön planterades om och sen skulle allt vattnas och gödslas. Vi han inte med riktigt. Men det blev lite ändå som växte till sig.



Och frukt och bärbuskar det är väldans bra det. Kräver inte så mycket jobb men ger så mycket bär att man knappt hinner med att plocka dem.  Som den här björnbärsbusken. Jag satte den när vi flyttade in för 7år sedan. Och nu är den så stor att den liksom tar över hela planket. Vi plockar och plockar. Fryser in, gör smothies och äter direkt från busken.


Och aubergine. Hur vacker är inte den. Som ett litet konstverk. Och egentligen är ju allt det där man sår små konstverk . Att det kan bli något av de där små torra fröna. Jag blir lika överraskad varje gång. Och fast jag i år lovar och svär att jag inte skall så så mycket nästa år så står jag nog där med fröpåsar och småkrukor i vår.

Nu väntar jag på chilin och tomaterna. De är snart klara och physalises den står i blom och puppa men frukten har ännu inte vuxit till sig.


måndag 15 september 2014

Tårta med sugrör och vimplar


I fredags fyllde vår stora lillebror 8 år. Morgonen började med sång, paket och frukost på sängen. Sedan bar det iväg till skolan. På kvällen blev det inte så värst mycket firande eftersom storebror skulle spela pingis och då passade vi på att gå till simhallen. Eller jag och Liten stannade hemma med mormor då simhallen inte riktigt är min grej. Så firandet med tårta blev istället på lördagen när resten av släkten kom.



Kalastårtan fick bli med en pepparkakssockerkaka som grund. Fylld med sockerfri chokladmouse och smörkräm. Sedan hällde jag på massor av smält choklad som på bilden inte stelnat ännu. Och jag har nu äntligen dekorerat en tårta med sugrör och vimpel. 


Så här såg tårtan ut när gästerna gått,  med stelnad choklad. 

Ny vecka och nya tag, det var en väldans massa att göra förra veckan. Massor fast ändå inte, tiden bara så poff och måndagen blev söndag. 


onsdag 10 september 2014

Crunchy granola



Nu har jag äntligen gjort min egen granola, eller vad man nu ska kalla det. Granola låter ju så väldigt tjusigt men man skulle likväl kunna kalla det müsli eller Start-aktig müsli.  


Och nu när jag gjort det kan jag inte alls förstå varför jag inte gjort det tidigare. För det är ju lika lätt som att gå till affären och köpa. Fast kanske ännu lättare för jag behöver inte stå och läsa innehållsförteckningen. Den blev dessutom nästan helt ekologisk, jag kunde inte hittade ekologiska mandlar dagen då de skulle köpas.

Det bästa är att jag nu kan låta Liten sitta med en liten skål utan att få dåligt samvete över att han äter onyttiga flingor som mellanmål. 

Jag har inte alls följt något recept., det fanns inte tid för att leta upp något. Om jag gjort rätt vet jag inte men god blev den. Barnen går och plockar ur burken och storebror sa igår kväll att 
- Den är så god att jag längtar till frukosten. 

För dig som vill prova på min variant kommer en liten lista på vad som finns i.

4 dl havregryn
1 påse mandlar
2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
4 stora msk honung
2 msk kanel
1 msk vatten

Jag grovhackade mandeln och pumpafröna. Blandade det med övriga torra ingredienser och 3 msk honung. Den sista msk honung blandade jag med  vattnet och hällde det över granola-blandningen. Sedan spred jag ut det på en plåt och ställde in allt i den 100-gradiga ugnen. Hur länge minns jag inte men tills det blivit torrt och rostat. Och egentligen skulle man nog fördelat det på två plåtar för att korta ned tiden i ugnen. Rör gärna runt ibland för att lufta.

Nästa gång blir det nog lite sesamfrön och chiafrön i också. 


måndag 8 september 2014

Finheter och gofika

Några av förra veckans Instagrambilder. Min frukost som jag brukar äta efter att jag följt barnen till skolan. Det brukar vara enklast och lugnast så. Jag har samma hjärtskål med yoghurt, samma tekopp med grönt te och samma pålägg på riskakorna eller de spröda majsbröden. Fatet har jag fått av min mamma och det används som både kakfat och bricka.

Sdaen har vi min vita favorit hemma, dotterns garderob. Som tyvärr börjar bli lite för liten men jag tänker lite så att de långa klänningarna får hänga på utsidan. Vilket egentligen är bättre för det är lite synd att hänga in dem i mörkret. Min favorit är den här fluffiga klänningen och den hade hon även på sig när vi var på ettårskalas i helgen. Med oss hade vi en bok inslagen i tjusigt papper och pompom. För böcker är ju väldans bra presenter tycker jag, och pompoms fina att ha på paket. De går också att använda igen om man vill eller så hänger man upp dem i barnens rum. Vita pompoms har jag i butiken och de säljs i 5-pack. Sedan har jag ju några fler färger som säljs en och en. De får man dessutom fint satinband till.

På kalaset bjöds det på nyttigt fika.  Så nyttigt att man kunde låta barnen äta hur mycket som helst utan att ha dåligt samvete. Fika gjort på nötter, frön, frukt och bär. Till och med popcornen var extra nyttiga med gurkmeja vilket gjorde dem vackert smörgula


söndag 7 september 2014

Hej hå, hej hå....


Vi gjorde en skogsutflykt i helgen. För när sommaren kommer tillbaka är det som om något inom mig liksom ropar: -Ut nu och njut av det härliga vädret! För snart står vi där med tjocka ytterkläder och frusna fötter och händer.  

 Ibland är det så svårt att få med barnen ut i skogen men när vi väl är där så går de på och vi pratar om allt möjligt. Lite som när vi går till och från skolan. Igår lockade den där grillen som vi skulle samla pinnar till och grillpinnarna som vi skulle tälja. Sedan är det ju också lite kul att gå ner till sjön och hämta vatten när elden ska släckas. 

Våra barn är inte så duktiga på att städa sina rum. Jag kan inte direkt påstå att de är duktiga på att städa alls. Men att ta hand om sin lillebror är de mästare på. Behöver vi hjälp med något hemma så erbjuder de sig helst till att ta hand om Liten, och det är ju väldans mycket hjälp det. När vi gick i skogen ville de gärna hålla i hans lilla hand och låta honom sitta på ryggen när han var trött i sina små ben. 

Och fler skogsutflykter blir det nog. För stora lillebror tyckte vi skulle göra det här varje lördag. Jag kan ju hålla med om det kan vara väldigt härligt. Men jag kommer nog inte tycka det när vi står med stelfrusna fingrar i vinter, så vi får väl passa på nu. 

Fler söndagsbilder hittar i inne hos fabriken.


torsdag 4 september 2014

Favorithörna



Min favorithörna hemma måste nog vara pysselhörnan. Inte för att den är finast (snarare rörigast) men det beror nog mest på att den används till så mycket. Eftersom Liten inte har något eget rum så har vi fått göra några små hörnor åt honom. Platser där han kan få leka. Och pysselbordet har ju så bra höjd för den där tågbanan i trä. Vi bygger en bana där ibland och så leker han med tåg och bilar. Allt med hjul helt enkelt, och det behöver nödvändigtvis inte vara tågen som hör till. Sdaen kör han gärna bilarna in i det nymålade Pippi-huset. 


Ni kanske inte vet hur huset såg ut från början. , men det såg inte alls ut som det fantastiskt härliga Pippi-huset på tv. Gräll gul färg, rött tak och verand och turkosa fönster och karmar. Jag var helt övertygad om att huset var rosa. Så jag köpte mig en burk rosa färg och upptäckte när jag tittade på Pippi att det inte alls är rosa utan gult, dock något dovare gul färg än detta.  

Hur jag lyckats missa det kan man undra då vi ser minst två avsnitt varje dag.  Det blev lite väl mycket jobb med att måla om det gula till en annan gul nyans så jag lät det vara. Istället  har jag målat verandan, balkongen, fönster med luckor och stuprör i rosa som på tv. Och taket fick bli grönt. 
För att få ännu lite mer pippikänsla gjorde jag en liten tvättlina med självhäftande tyg. Även insidan har jag fixat med. Så väldig onödigt men så väldigt roligt.  Fast insidan visar jag en annan dag, det är lite småfix kvar.



Pysslehörnan har också en presentpappershörna. Jag vet att jag visat den tidigare för inte allt så länge sedan men jag gillar den mycket. Så väldigt smidig även för barnen att ta papper och band när de ska slå in paket när de ska på kalas. Men man får räkna med att de klipper med taggsaxar och snett.



Sen vill jag alltid ha blommor på bordet. Det spelar egentligen inte så stor roll om det är en krukväxt eller snittblommor. Under sommaren har det varit mycket fint från trädgården. Som den här rosen som liksom blommor hela sommaren. 

Fler torsdagsteman och favorithörnor hittar ni som vanligt inne hos fabriken.


tisdag 2 september 2014

Ett melonmonster




Det skulle egentligen bli en söt liten igelkott. Men den ser mer ut som en slags fisk, ett vattenmonster. Jag hade inte så värst mycket tid, det var mitt i middagsstressen och jag fick ett infall att servera lite vattenmelon också.


Ett för att få den att stå stadigare. Två och tre för att få till kroppen. 


Sedan gröpte jag ur fruktköttet med en melonsked och stack ner några tandpetare.
Ögonen stansade jag ut med en form i metall och satte fast med tandpetare.

 Än finns det ju vattenmelon i affären, så kanske att jag gör ett till försök när vi firar 8-åringen. För han har beställt en till sitt kalas. Helst den där djuphavsfisken med lampa i pannan, som den i Hitta Nemo ni vet. Och den här ser ju faktiskt lite ut som den, nästan i alla fall..... bara pannlampan som saknas.

Pinterest är där man hittar allt sånt här.