tisdag 28 oktober 2014

En väldans massa mönster


Jag sydde en kjol till fröken. En kjol som skulle passa till vardags och på en "oktober fest" som vi var på i helgen. Så det fick bli lite Sound of Music-tema på det hela. Ni vet kläder sydda av gardiner, väldigt mönstrade sådana.


Jag köpte ett ljuvligt mönstrat tyg för länge sedan. Naturfärgad botten och svart tryck på natur, människor och statyer.... lite "toile de jouy"-inspirerat helt enkelt. Rosetter det tycker jag om, det blir en detalj som piffar upp lite men som inte syns så mycket ändå. Speciellt inte om man syr det i samma tyg.


Sedan ville hon ha en väst också, för att få det att se ut som en klänning. Så jag sydde en enkel kort väst med rundning fram. Knappar sydde jag fast rakt på för det var väldigt bråttom att få färdigt den innan festen.


Nu har jag fyllt på med dessa ljuvliga väskor i butiken igen!  En fin gåva till jul att lägga alla finheter man får i julklapp i. Eller gamla saker också för den delen. Som dockkläder, småbilar, färgpennor och papper när man ska bort på middag. Eller varför inte packa ner pyjamas och tandborste när man skall sova borta.


Höstlov är det hemma hos oss nu. Vi är lediga hela familjen och har varit mycket i skogen. Sedan fixar vi saker i hemmet som att städa på vinden, putsa fönster, storhandla och leka med kompisar. Lite som sommarlov fast vi har det på hösten vilket behövs det också. Och jag ska försöka fota lite finheter till butiken och resten av familjens oktoberfest-kläder. Om barnen är på humör kanske vi kan ta ett julkort med Sound of music-tema.

söndag 26 oktober 2014

Bord med målade spetsdukar


Vi har ett nytt pysselbord. Ett som stått ute hela sommaren och när tiden ute blev tiden inne fick det flytta med oss in.  Jag slipade bordet och målade ovansida och sidor vita. Sen fastnade jag lite på benen och undrade om de skulle bli gröna eller om de får vara som de är.


På ovansidan har jag lagt tårtpapper och sedan duttat på färg med liten svamp. 


Det där med att fota med Liten....



I början hade jag lite färg och duttade sedan försiktigt, sedan fick jag för mig att mer färg var bättre, Men det var ju inte så bra för det gled mellan papper och bord och fastnade när det torkade. Så lite färg och flera omgångar är bäst helt enkelt.



"Stå still och vänta så ska du få peta på blommorna när jag är färdig."

Målade spetsduksmönster är väldigt praktiskt när man har små. Fina dekorationer utan att man behöver vara orolig för att de skall dras ner på golvet. 

Fin kväll önskar jag er!

torsdag 23 oktober 2014

Trolldeg till trollungen






Vi bakade trolldeg, Liten och jag. I sex olika färger och vi har använt oss av de vanliga hushållsfärgerna. Men den lila blandade vi till själva med blått och rött eftersom det inte finns i vanliga livsmedelsaffären. Den här gången lade jag även i lite glitter i två av färgerna, jag såg det på Pinterest och tänkte att det kunde vara lite roligt. Kanske att man skulle kunna lagt i lite mer för det syns nog mest om man vet om det.



Eftersom det var länge sedan vi "trolldegade" spenderades fredagkvällen vid pysselbordet med alla trolldegstillbehör. Och det var alldeles för länge sedan vi hade en sån pysseldag. Det har liksom inte gått så bra med en liten klättrandes överallt, missnöjd och gnällig. Men nu pysslar han också på, mest med att hälla mjöl på bordet eller ta av pappret på alla kritor men han är nöjd och pysslar på sitt sätt.

Den där nya mattan är vi lite extra förtjusta i. Vi har under sommaren haft den utomhus men så fick den flytta in när sommaren tog slut. Plastmatta är ju väldans praktiskt när man har barn. Lätt att torka av och hålla ren och lite extra glad blev jag när trolldegen som någon tappat och trampat in bara var att pilla bort när den torkat. Det kallar jag barnvänlig matta!

onsdag 22 oktober 2014

Lite nytt och erbjudanden


Nu finns den här ljuvliga småblommiga vimpeln i butiken för 150kr.  Längden är 140 cm och den  har åtta stycken vimplar med fyra olika blommönster.


Den här veckan har vi ett litet erbjudande i butiken på pompoms. De vita som säljs i 5-pack är nedsatta 20% och kostar nu 52 kr istället för 65 kr. 




De som vi säljer i enkel pack kostar 15kr/st och där har vi ett tag "tag tre betala för två"-erbjudande. Eftersom rabatten inte sköter sig själv knappar ni in två som vanligt och skriver den tredje i meddelanderutan. Vill ni beställa sex stycken knappar ni in fyra och skriver två i meddelande rutan osv..


Prickiga små papperslyktor har vi också 20% på och de kostar nu 32 kr/st. 

Erbjudandet gäller tills söndagen den 2 november.

Välkommen in i butiken:

Kinoko.se


tisdag 21 oktober 2014

Små marängtårtor


Jag gjorde ett försök att baka en citron- och marängpaj. Det gick ju sådär, citronkrämen eller lemoncurden blev alldeles för lös och stelnade inte alls i kylen som jag hoppades. Den var så lös att det snarare blev en marängpaj med citronsås. Och marängen på blev liksom lite för välgräddad, men smaken var det inget fel på.



Men marängerna jag gjorde av de tre äggvitorna som blev över blev mer lyckade. 



Och för att piffa till dem lite mer smälte jag choklad och spritsade ut på marängerna så det såg ut som små minibakelser. Sedan strödde jag på lite silverkulor och små konfettikulor. 

Fler försök till citron- och marängpaj blir det nog, för det är ju en en väldans god efterrätt. 

söndag 19 oktober 2014

Skogen


Jag har blivit en  skogsperson. En som tycker det är väldigt trevligt att strosa runt i skogen. Det trodde jag inte alls för några år sedan, jag tyckte tidigare att det var lite ödsligt och mörkt i skogen. Men i år så har jag faktiskt längtat ut, så mycket att vi varit ute nästan varje helg. Ibland längre promenader med korvgrillning, fika och svampplockning och ibland en kort promenad för att få ut barnen lite och andas in den friska luften.

Idag blev det en kort promenad. Vi gick på spången och i löp-spåret.  Lite extra roligt blev det när vi hittade en jättestor tipi bara sådär mitt i skogen.

Och jag tror bestämt att även barnen lärt sig uppskatta skogen. Tystnaden och tiden att kunna gå och prata lite om allt. För ibland mitt i vardagen med läxor, tvätt, matlagning, aktiviteter och allt det där som hör till så hinner man inte prata. Men när man är i skogen finns det inget annat att göra än att prata och njuta av allt fint som faktiskt finns i skogen. Och nästa år har vi bestämt att vi ska gå ut i skogen med en svampbok, gärna en för barn som den här. Bara för att det ska bli lite extra roligt att leta efter svamparna. Så kan man göra som med de där bilspelen, bocka av de svampar man har hittat (både ätliga och oätliga).

lördag 18 oktober 2014

Ärtgroddar


Nu har jag tagit tag i det där med ärtodling igen. Jag köpte den här ärtgroddslådan från Nelson garden  för två år sedan och var inte så jättenöjd då. Men nu när jag provade igen så blev det väldigt bra. Man behöver byta vattnet och skölja av ärtorna varannan dag och det är bra att blötlägga ärtorna innan i ett dygn så de börjar gro snabbare, annars torkar de upp direkt. 


Sen har jag bakat fröknäcke igen. Om ni inte har provat Risentas frömixpåse tycker jag att ni ska göra det, för lättare än så här går det inte att göra ett nyttigt fröknäcke. För att få det ännu lite godare har jag ströt på flingsalt och en kryddblandning. 


I fönstret har jag ställt de små japanska lyktorna som trädgården är full av just nu. Några har hunnit bli röda och färdiga, andra är fortfarande gröna eller ljust orangea. Oavsett färg så lyser de upp väldigt fint i fönstret.

Önskar er en härlig lördag!

onsdag 15 oktober 2014

Finheter i butiken




Sötaste lilla brödrosten i trä till lekköket.


Påsar till kalaset att lägga godsaker och finheter i.


Glassar i bägare.


Gofika i en prickig plåtservis.

Nu har jag fyllt butiken med många fina saker.

Ibland glömmer jag att jag har en webbutik. Men jag blir bättre på att komma ihåg, för jag vill ju dela med mig av allt fint som jag har där. Det är nog det som nu tar tid för mig just nu, att hinna med allt. Och ta bilder med Liten hemma är ju inte så lätt... man måste vara extra snabb. Jag fixar och ställer i ordning och när jag väl ska fota så har han flyttat på något. Men vi skyndar långsamt han och jag. 

måndag 13 oktober 2014

En kaninhandduk


Det kom en liten annorlunda beställning förra veckan. En sistaminuten-beställning, ett vitt badlakan till en bebis önskade sig kunden. Och tur var det att jag hade en lagom stor bit vit frotté hemma.


Sedan är jag ju lite som jag är och kunde inte låta bli att piffa till den lite. Långa öron, nos och broderade ögon och mun. Vips så blev det en kanin! 



Sedan slog jag in allt i rosa silkespapper, knöt runt ett snöre och satte fast ett kort att skriva en liten hälsning på. 

tisdag 7 oktober 2014

Hus av kartong


Några av er har ju redan sett huset på Instagram. Huset jag gjorde av en stor kartong som kom i veckan, full av finheter till hemsidan. Det började som ett vanligt kartonghus och slutade med takfönster och extra högt i tak. 


Jag har inte använt något annat än kartongen, tejp och något att skära och klippa med.  Alla korta sidor som bildade botten/golvet klipptes bort. Och för att få till det höga taket har jag vikt upp det  gamla taket. Låtit två sidor gå rakt upp och två sidor sluttar så mycket som det behövde för att kunna sätta i en av de gamla golvsidorna jag klippt bort. Fönstrena på taket har jag gjort av övriga golvbitar.


Eftersom jag från början skulle göra ett vanligt fyrkantig hus var det bara ett klassiskt fyrkantigt fönster på sidorna. Men någonstans på  den kreativa vägen svävade jag iväg och jag fick fylla i det gamla fönstret så att det skulle passa takfönstret

Och jag vet att Liten inte alls bryr sig om hur det ser ut. Det liksom bara blev så.... En väldans massa "jag ska bara fixa till det här också".

Nu har jag fyllt på med blommiga resväskor, glassar och brödrostar i butiken. Och bloggen fortsätter som den gör. Lite då och då när jag hittar en lucka i tiden.


fredag 3 oktober 2014

September på instagram

Nu han jag inte med igen. Det blev så mycket helt plötsligt och dagarna går alldeles för fort.  Men jag finns ju på instagram varje dag faktiskt det är ju så mycket enklare. Och jag funderar hela tiden över hur jag skall göra med bloggen. Jag vill fortsätta fast ändå inte. Det får vara så nu  helt enkelt,  några inlägg då och då,  när jag får lite tid över att sätta mig vid datorn.

Önskar er en trevlig helg