söndag 30 november 2014

Välkommen december


November var månaden då vi hade alldeles för mycket att göra. Jag kände nog mycket att det mesta inför julen borde vara färdigt innan julmarknaden vi står på varje år började.

Vi klämde in tre kalas. Bakade så mycket att frysen nu är full med godsaker till jul och min födelsedag dagarna efter jul. Tre godiskalendrar gjordes och tre adventskalendrar. Samtidigt har jag nu på Instagram kommit igång med att visa finheter från butiken.

Imorgon börjar december och det känns som det blir lite lugnare. Många dagar blir det på julmarknaden i Gamla Stan.  Och för er som bor i stockholm och beställer under december går det nu att hämta sakerna i det röda båset på julmarknaden i Gamla Stan.




lördag 29 november 2014

Oktoberfest


 

Japp! Oktoberfest var vi på i oktober, en fantastisk sådan. De hade plastat in verandan och lagt in matta. Där grillade man sin egen korv under den tjusigaste tapetserade fläktkåpan. Och hemmagjorda stora kringlor var det vissa som värmde där. Efterrätten en underbar apfelstrudel hämtade man i ett sametsklätt litet rum som kändes lite hemligt och liveband spelade under halva kvällen. Och massor av barn fanns det vilket gjorde att vi knappt såg till de stora barnen. När vi väl skulle hem ville de inte alls följa med.


Och skall man på oktoberfest behöver man ju lederhosen. Jag gjorde min egen tolkning som vanligt och sydde tre par i manchester till pojkarna. Vanliga shorts fast med knäppning fram och hängslen med bröslapp. Och så klart så är ju de där små så väldans söta och de stora liksom mer bara stora och bruna..... och egentligen inte alls lika charmiga. 


Oj vad jag älskar dessa knappar. Hittade en massa när jag rensade i syrummet. Tänkt så mycket finheter det gömmer sig i det där rummet om man bara tar sig tiden att städa och organisera. Två storlekar hittade jag så liten fick små och de stora fick lite större. 

Idag blir det kalas för flickan i huset som fyllde 10 år förra veckan. Det har bakats alldeles för mycket. Så nu är frysen inte bara full av godsaker till julen utan även till andra festliga tillfällen. Ganska bra ändå med tanke på att jag fyller år där mellan jul och nyår.

Önskar er en trevlig helg!

Mia


onsdag 26 november 2014

Saffranstryffel




Nu fick jag äntligen tryffeln rullad. Det blev nämligen lite över efter alla macrones som jag gjorde till glöggkalaset och tiden att rulla dem har liksom inte funnits. Men så fick jag helt plötsligt en liten lucka och passade på.



Saffranstryffeln rullade jag i torrostade kokosflingor. De är så goda att man inte kan låta bli att ta en varje gång man öppnar kylen. Och det gör man ju några gånger varje dag vilket betyder att de ganska snart är slut.



Choklad- och lingontryffeln  rullade jag i kakaopulver. De är aningens sura och egentligen är det inte någon i familjen som gillar dem så värst mycket. Men i macrones är fyllningen väldigt bra då de är så söta i sig.

Man skulle kunna tro att vi inte gör annat än att fika när man bläddrar igenom de senaste inläggen.  Men det blir ju lätt lite så när det är barn som fyller år det ska fixas kalas för både släkt och deras vänner. November och december är helt enkelt månaderna vi fikar oss igenom. 

För tillfället planerar vi fikat till helgens kalas.....

Ha en fin dag!!

söndag 23 november 2014

Nya pallar i pysselhörnan


Vi har letat länge efter pallar eller små fåtöljer till pysselbordet. Och en dag stod jag inne på In och Finn och hittade dessa i metall.


Korta ben för att passa små barn och breda sittsar för att också passa vuxna. Perfekt kombo helt enkelt.


Sedan har vi har en ny leksak hemma. Ett litet nött Hoppetossa-skepp som vi fått av en gammal bloggvän. Jag tänkte göra om det lite bara. Jag undrar hur de tänkte när de gjorde skeppet.... ratten är bakvänd akterut i hytten och uppe på hytten skymmer seglet hela sikten. 

Önskar er en fin vecka!

Mia

fredag 21 november 2014

Glöggkalas i trädgården



I ett hus i skogens slut.

 Låter ju så mycket mysigare än "i en lekstuga på tomten......"
  Vi har ju en flicka som fyllde 10 år i veckan. Och tiden att fira henne med släkten finns inte om vi inte gör det innan Gamla Stans julmarknad drar igång, vilket den gör nu på lördag. Så vi har nu infört en liten tradition där vi firar födelsedagen med jultema. Tråkigt kanske vissa tycker. Att hennes födelsedag mer blir en julfest än födelsedag. Men än så länge är hon nöjd med detta upplägg. Dessutom firar hon ju med oss på själva födelsedagen och har ett kalas med sina vänner senare.



Vi höll på hela dagen med att baka (se tidigare inlägg) och dekorera barnens uteplats. Belysningen satte vi upp redan för några veckor sedan och i helgen köptes en liten julgran i kruka som alltid ska stå i trädgården. Den lilla glasskiosken jag byggde i somras fick lite granris och lyktor och här fick det bli en plats för russin, mandlar och pepperkakor. Här stod stora lillebror och serverade.


I lilla lekstugan serverades det glögg av födelsedagsbarnet. Det fanns möjlighet att slå sig ner vid det lilla bordet med granklädd sits. Men glöggen fick man inte hur som helst, utan man var tvungen att lämna in sin tipsrundelapp med ikryssade svar. Tipspromenaden gick mellan mashallernas ljus i trädgården tills man kom fram till den lilla stugan. För det var kväll när gästerna kom och kanske var det lite mörkt. Men allt eftersom de kom fram till stugan blev det ju ljusare.



En liten julros har fått flytta in i balkonglådan på stugan och lite mat till fåglarna finns det också.
För att lysa upp lite mer i mörkret köpte vi en  eldningskorg. Och här fick storebror stå och servera grillade marshmallows med kaneldumle.

Japp, alla barnen hittade sin plats efter lite tjafs om vem som skulle göra vad. Det är ju som att leka affär fast med riktiga saker så det var viktigt att det var rättvist fördelat. Men jag säger som vid det läskiga kalaset, att det är så roligt att planera såna här saker med barnen. För det uppskattas verkligen av dem och att se deras engagemang i det är liksom värt all tid det tar att fixa. Och nästan direkt planerades kommande födelsedagar. Nästa är Liten som fyller 2 år i februari. Vad vi hittar på då har vi inte bestämt men vi hoppas på lite snö då kanske.

Trevlig helg!!

Mia

tisdag 18 november 2014

Adventskalender av toarullar




När jag såg det på Pinterest kändes det som en väldans enkel grej, även när jag gick och funderade på hur jag skulle göra den. Sedan dök det upp en annan idé när vi var på ÖB då barnen önskade sig en väldans dyr godiskalender från Haribo. Jag skulle göra en alldeles egen godiskalender. 



Till de tre storbarnen!!

Och jag kan ju säga att jag ångrade mig lite efter att ha lovat barnen och börjat klippandet.


Men de blev färdiga och med lite piff av en liten vimpel av tidningspapper.


Nu skulle det vara en godiskalender vilket betyder att innehållet är litet och toarullen därefter. Och för att toarullarna skulle räcka har jag delat varje del i tre delar. Det är betydligt enklare att göra en med toarullar i full storlek om man har tillräckligt många hemma.

Här kommer en liten tut på hur jag gjorde efter vad jag hade hemma

Toarullar
Silkespapper
Klister


Om du gör en paketkalender med hela toarullen kan du hoppa över detta moment med att klippa varje toarulle i tre delar. Jag klippte i mitten på längden sedan delade jag den i tre för att inte trycka ihop den när jag klipper till delarna. Sedan tejpade jag skarven.

Därefter klipper du till cirklar av silkespapper som är ca 1,5 cm större än själva toarullen och klistra  fast dem på ena sidan. Rullarna klistrades sedan ihop och för att lättare hålla dem på plats tog jag hjälp av klädnypor. 

Kartongbitar klipps till efter hur du önskar att huset skall se ut.

Färdigt!


Inspiration till detta hittade jag på Pinterest på den här bloggen. Han gör lite annorlunda men jag hade inte något mörkt papper som jag tyckte var tillräckligt tunt för att kunna göra hål enkelt (för barnen när de ska ta ut godiset). 

Och vet ni vad det bästa med kalendern är. Jo, att man göra en godiskalender om man vill vara onyttiga som oss. Eller en nyttigare variant med torkade frukter och majskrokar. Vill man skippa allt ätbart gör man en aktivitetskalender, leksaks- eller bra-att-ha-kalender. Men det skriver jag mer om nästa gång....

Trevlig kväll!!

måndag 17 november 2014

Saffrans-macarons och annat julgott




I helgen har vi bakat alla godsaker till julen och i väntan på julen. Vi har nämligen smygstartat julen med att bjuda över släkten på fika och enkelt julbord för att  fira dottern som fyller år i veckan.


Jag passade även på att göra ett nytt kakfat. En vit assiette och ett fat med vackert mönstrad kant.


Macarons har jag bakat också. Det gick ju sådär. De vita klarade sig hyfsat...


..men de med pepparkakskrydda sprack. ALLA!!! Kändes ju sådär men inte mycket att göra åt. De smakar i allafall likadant. De vita har vi fyllt med vit saffranstryffel och de med pepparkaka har vi fyllt med chokladtryffel och lagt i ca 1 dl mosade lingon. 


Knäcken blev perfekt, ni vet sådär så att pappret knäpper längs med vecken när man tar loss den från formen. I år satte jag i en bit mandel i några och strödde på flingsalt på andra. Flingsalt, det uppskattades verkligen. Och pepperkakorna blev väldigt goda.  I början svor vi över hur kladdig och eländig degen blivit men sen gick det faktisk bra att kavla. 

Mer om festen kommer en annan dag! Nu ska jag återhämta mig efter en hektiska helgen. Hoppas ni haft det lite lugnare. 

Önskar er en trevlig dag!

torsdag 13 november 2014

Pärlade omtag till gardinerna


In till syrummet är det bara en smal öppning. Eftersom det är en liten lösning vi själva gjort finns det inga färdiga dörrar med det måttet. Ibland skulle jag önska att det fanns en dörr samtidigt som det släpper in lite ljus och rymdkänsla i rummet utan dörr. Men för att minska lite på draget och för att det röriga rummet inte alltid ska synas har vi hängt upp fransgardiner. De trasslar sig något förskräckligt faktiskt och för det mesta har jag dem uppsatta, i alla fall den ena sidan.


Tidigare har jag satt upp dem med en tygbit, en jättetråkig lösning med tanke på att det var en stuvbit en ojämn sådan. Men nu har jag gjort nya omtag av ett gammalt trasigt halsband som legat i garderoben.


Och visst känns det lite synd att låta så tjusiga pärlor ligga och damma i ett mörkt skåp.



Liten satt och letade pärlor i skolådan. Plockade upp en, sade vad det var och la den i en kopp tills den var full. Lite så som de gör när de är 1,5 år.... och nu märker jag att jag hinner med så mycket mer på dagarna för han leker så väldans mycket själv. Då och då kommer han med en bok eller sätter sig mitt knä och bara vill mysa. När han känner att han fyllt på med lite kärlek går han iväg och leker igen. 

tisdag 11 november 2014

Bok i betong




Förra veckan var jag på kurs och sist jag var på kurs var när jag gick på Tillskärarakademin. Men jag fick en fråga av en släkting och tänkte att det vore lite kul. Betong har jag ju gjutit i tidigare. Mest olika löv, en halvfärdig bänk och några misslyckade gångplattor. Det lockade att lära sig att göra en egen form. Första dagen gick de igenom materialet och vi fick gjuta en hel del saker med de formar som de hade. Andra dagen gick de igenom hur man gör för att göra en egen latexform.


Det kalla och ruffiga möter det vackra i en skål som jag inte riktigt vet vad jag skall förvara i. Kanske blir det en kruka till växter i sommar eller så oljar jag insidan och har som skål med gott.


De blandade även till en hink med färgad betong vilket den här formen gjorde sig fint i.


Den här boken är nog min favorit. 



Ja, ni ser ju alla fina detaljer.... som på riktigt fast ändå inte. Tänk er ett bibliotek ute i trädgården fullt med sådana böcker. Det skall bli mitt och barnens projekt i sommar.



För på morgonen när de vaknade och såg alla saker i köket var det det enda de pratade om. Och jag har lovat att vi ska göra massor av pusselbitar och böcker att ha i trädgården. Sen skall vi prova att göra andra saker också, nu när jag vet hur man gör. Så det kommer nog att skrivas en del om det här på bloggen senare. När vi gjort vår första form förstås.

Önskar er en fin dag!!

söndag 9 november 2014

Det ljusa läskiga kalaset



Två månader efter sin födelsedag fick 8-åringen sitt läskiga kalas. Och det blir ju inte så värst läskigt när det är ljust men med lite pynt får man ju till lite läskig känsla.



En sockerkaka med hemmagjord jordgubbssylt och grön grädde med gravstenar, spindelnät och en farlig spindel.


Spökmaränger, spindelnätsmaränger, gravstenar och en mun full med tänder.


Vi hittade ett fantastiskt spindelnät med en väldans massa spindlar i leksaksaffären. Ett lång sådant som liksom fyllde upp vardagsrummet.


Det bästa med kalas är hur alla barnen blir engagerade inför det. Det planeras, fixas och pratas kalas flera dagar innan. Som den här spökpiñatan som storebror och storasyster gjorde i present till lillebror. Den som storebror prompt skulle göra kvällen innan, typ vid 22-tiden. Men jag lyckades övertala honom att göra den idag istället. Och det gick ju bra det med, den uppskattades verkligen av lillebror och alla på kalaset. Lite ledsamt var det ju att se hur den slogs sönder, jag tror nog inte att en piñata med ansikte är riktigt min grej. Det får bli någon vanlig geometrisk figur nästa gång. 

Även om det var något hög ljudvolym med 19 barn hemma så är det ju värt det. Just det där med hur de faktiskt lägger ner tid och kreativitet till att dekorera,  göra inbjudningskort (som blev försenade och hamnade på godispåsarna istället), packa godispåsar och baka. Det är nästan så att de faktiskt nu kan fixa kalas själva. Minstingen i familjen kommer att få så fina kalas som de äldre fixar..... och vi föräldrar kanske kan gå på brunch istället...

Önskar er en fin kväll!

Mia

lördag 8 november 2014

Tävling!


I veckan frågade vi Instagram-följarna vad de skulle önska för vinst om vi hade en tävling: lekmat och väskor blev svaret. Så vi gjorde så att vinstvärdet fick bli 250 kr och man får välja fritt på hemsidan vad man önskar för den summan.

Tävlingen finns både på vår Facebook och Instagram och sista dagen är den 14 november. Det är alltså två tävlingar och två vinster och vinnarna visas den 15 november kl 10.00.

Önskar er lycka till och en trevlig dag!!

Mia 

torsdag 6 november 2014

Kastanjspindelnät


Hittar så mycket fin inspiration på Instagram. Det finns de som bara "instagrammar" och de som även har blogg. Som den här där jag hittade dessa fina kastanjespindelnät.



Enklaste pysslet men ändå så väldigt fint. Du sticker i tändstickor eller träpinnar i kastanjen och sedan snörar du runt garnet tills du känner dig nöjd.


Och den blir olika på båda sidorna.



Fina på olika sätt.

onsdag 5 november 2014

Virkade tofflor


                        

Nu när det börjar bli lite kallare fast inte riktigt vinterkallt, kändes det som jag behövde ett par lite tunnare tofflor än fårskinnstofflorna jag brukar använda på vintern. Så jag virkade mig ett par nya! Rosa och mörkgrå fick de bli då det var det garn jag hade hemma.


Och som vanligt virkas det lite hur som helst och då blir det ju därefter. Jag tyckte de var lagom men efter att ha gått runt med dem en stund blev de väldans stora. Så jag fick sy in dem lite, eller ganska så mycket. Jag vek helt enkelt bort bak i hälen så mycket som det behövdes för att inte tofflorna skulle åka av.  Sedan vek jag det mot utsidan. Et riktigt latmanslösning, men jag kände verkligen inte alls för att börja repa upp halva toffeln.




För att dölja mitt misstag gjorde jag en rosett och sydde fast precis vid kanten så det skulle se ut om jag inte gjort fel utan tänkte mig det som en detalj..... en liten knäppning liksom. Inget konstigt alls.