lördag 17 oktober 2009

hur du syr ett sprund


Tittade in hos Lillabarn härom dagen och hon skrev att hon inte gillade att sy knapphål eller dragkedjor, det gör inte jag heller. Därför gör jag nästan alltid ett sprund istället. Jag vet inte om ni tycker att det är lättare men jag lovade en beskrivning och lite bilder.


Börja med att lägga upp tyget med rätsidan upp, dvs den sidan som skall vara på utsidan när du är färdig. Sprundet går att sätta både bak och fram.
Markera ut var det skall sitta och det brukar vara i mitten på halsringningen. Jag brukar stryka ett veck. Bilden är fortfarande med rätsidan upp.

En bit tyg i samma trådrak som plagget det skall vara lika långt som sprundet mellan 6 och 8 cm beroende på huvudstorlek. Lägg på sömnsmån 1cm uppe och 1,5 cm nere.
Jag brukar göra en träns som sys på när allt är färdigt men det är lite svårt att förklara hur man gör så jag använder ett satinband som är 3mm. Det går bra att använda ett snöre eller en bit garn. Nåla fast den med bandets kant mot mitten vikningen ca 1 cm från halsringningen.

Sy fast.
Stryk snedslåbandet eller tygbandet och vik på mitten. Lägg det vikning mot vikning och rätta mot räta. Sy sömmen bara i sprundet inte i halsen som bilden sömmen skall se ut som ett U. Nu tappade jag bort en bild men den ser ut som den här under, men utan uppklippet som görs efter sömmen.Gör två klipp i U:et så det blir 3 klipp som ser ut som fredsmärket.

Stryk över kanten på båda sidorna och vik sedan igenom allt till baksidan .

Stryk platt på. Nu har du avigsidan upp.
Vik in sömnsmåner ca 0,5 runt hela den lilla tygbiten.

Sy sömmen snyggast blir det med en stickning som ett u som sprundet är men det går ej när man har en liten tyg bit. Det går men det blir pillrigt.
Färdigt.

Jag syr oftast i tunna bomullstyger utan stretch och då har jag alltig två lika stora klänningar som sys ihop och det är mycket lättare. Det kan verka jobbigt att sy två men det blir fint. Man kan t ex använda ett tunt manchestertyg som fodras med foder tyg eller bomullstyg. Jag kan visa ett exempel på det en annan gång. Den prickiga klänningen är sydd så.

Hoppas att ni förstod beskrivningen har ni frågor maila. Gör sprundet innan ni syr ihop resten av plagget.

Trevlig lördag

4 kommentarer:

 1. Vad bra med en liten tutorial! Det tackar jag för! Jag fattade dock inte det där med peacemärkes-klippet, men jag sitter ju inte heller med tyg och maskin, utan läser bara. Jag fattar nog bättre om jag testar samtidigt! Tack så mycket iallafall! :)

  SvaraRadera
 2. Tack! Precis vad jag behövde. Sá bra förklarat.
  Du gör sá fina saker i sá fina tyger.

  SvaraRadera
 3. underbar,den här ska jag testa, för jag tillhör den fegisar gruppen som syr inte dragkedjor, basicly because i dont know, men den här gillade jag, vad snäll av dig att dela med dig. kram!

  SvaraRadera
 4. jamen det var ju bra förklarat. alltid bättre med lite tips innan man börjar klippa, sy o sprätta... tack!

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!