fredag 10 juni 2011

Pysselstaffeten dag 10 - en vattenlek


I en del vid barnens lekplats i trädgården finns nu en vattenlek.

Inte en jättefin men en rolig sådan, och den är mitt bidrag till pysselstaffeten.

Krukor, gamla betonglöv och plastsrör som skulle till tippen fick efter ett besök hos en vän bli en "vattenlek", som hon själv kallade sin.

Börja med att lägga ut sakerna i den ordning du vill ha dem och bygg gärna i en slänt så det blir ett naturligt fall. Blanda till finbetongen och sätt ihop alla delarna.


Vattnet hälls i den blå krukan som står på en röd, därefter rinner det ner i ett gammalt zinkfat som dekorerats med vår gamla mosaik från köket. Vidare ...


...genom röret som täckts med betong, ner till den stora gamla terrakottakrukan. Det finns även ett litet hål i botten på zinkfatet där en del av vattnet rinner ner i ett betonglöv.

Vad tycker jag själv om den här? Idén är rolig men det var svårare än jag trodde att göra tillsammans med en fyraåring. Han tröttnade efter tio minuter och ville äta (såklart ska de göra saker man inte kan göra just precis det ögonblicket). Eftersom betongen var blandad var jag tvungen att gegga på det innan den stelnade så han fick gå in och fixa sina smörgåsar själv. Efter en timme i stress fick jag vara färdig och hade sådan ångest eftersom det mest såg ut som en hög med skräp täckt i gegga.

Dessutom provåkte vattnet lite för tidigt och drog med sig delar av betonggrus och mosaik som inte hunnit fastna. Jag var lite svettig igår över hur det skulle lösas men insåg att jag inte skulle hinna göra om det på kvällen.

Så mitt bidrag till pysselstaffeten får bli en Del 1 i dag. Del 2 kommer när jag finjusterat utseendet och en del funktioner.

Barnen (och en kompis till dem) är nöjda och har lekt med den idag och vi kom fram till att det behövdes ett rör i blå krukan då vattnet rann ner sådär. Det behövs också en sluss i zinkfatet så man kan ha vattensamling för små båtar. Den stora krukan längst ner var lagom stor, man kunde fånga upp det vattnet lätt och använda igen men en propp kanske är bra så man kan städa ur utan att använda tvättsvamp. Hur det ser ut är det nog bara vi vuxna som tänker på men med fler växter runt omkring blir det nog trevligare.

Trevlig helg och jag lämnar nu stafettpinnen till Karin som ska sy.

6 kommentarer:

 1. Det är en sån kul idé! Och det ska bli kul att se del två också. :-)

  SvaraRadera
 2. Rolig idé!

  Trevlig helg önskar jag dig!
  Cia

  SvaraRadera
 3. Det såg riktigt kul ut! Men bra att du förvarnar att det tar lite tid =) Om man inte känner någon brådska kanske det känns mycket roligare under arbetets gång. Gillade sättet att använda sådant man har och kanske även sådant som är trasigt.

  SvaraRadera
 4. Rolig återvinningslek!
  /Clara

  SvaraRadera
 5. Men det här alldeles underbart, vilken fin idé!

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!