måndag 19 oktober 2009

brudklänning


Har fått ett stort sömnadsuppdrag och det är min kusins bröllopsklänning. Den skall vara färdig i Januari. Vi har varit och tittat på tyg och valt en modell. Jag skall nu göra mönstret och göra en toile( en provklänning i ett billigt bomullstyg) sedan skall vi prova ut modellen innan tyget köps.
Jag kommer inte att kunna visa klänningen innan de gifter sig och om jag får för bruden kommer bilder på den efter bröllpet den 9 Januari. Idag visar jag min klänning istället, bilder på barnens kläder kommer en annan dag.

Klänningen är i två lager siden totalt 4 lager tyg. Siden dubblerat med fodertyg för att sömnsmånerna inte skall lysa igenom. Därefter fodrad med foder tyg och sist en siden chiffong
över som är lite längre än själva klänningen som blev ett litet ganska lagom släp.

Ärmarna är av chiffong och sedan har jag broderat. Eftersom min mamma är från Japan broderade jag mormors och morfars släkt symbol. Tranan är min egen, den är inte jättfin huvudet ser underligt ut. Chiffongen knäpps fast med små tryckknappar under bandet på empiren och måste knäppas av innan man tar på sig klänningen.


Bak sitter en rosett för att dölja dragkedjan lite. Jag ville inte ha dragkedjan hela vägen upp för att slippa ha en synlig kläpp.


Jag sydde denna när jag gick på Tillskärarakademin och fick hjälp med provningar, det är svårt att prova och kolla passformen själv.
Gammal skrock säger att man inte skall sy sin egen klänning för det betyder att man inte kommer att bli lyckligt gift. Man kommer att fälla lika många tårar som man gjorde när man sydde den. Men det stämmer än så länge inte.

9 kommentarer:

 1. Hej Mia!
  Vad kul att du ska få sy din kusins bröllopsklänning!!

  Din är jättefin, vad duktig du är på att sy:)

  Min svärmor är oxå sömmerska. Var hos henne ikväll o fick med mig den allra ljuvligaste av dopklänningar hon sytt som hon bett mig sälja på Tradera..

  Ha en trevlig vecka!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 2. den här är ju riktig en drömklänning, ska berätta att på min egen brollop jag fick inte välja klänningen, och då var nån annan som gjorde det, men om jag haft den möjligheter skulle vara en sånt. underbar och silken jobb, längtar efter att se hur kusinen ska se ut, det med toile såg jag på channel dokumentärer och det är spännande hela skapelse. låt oss veta värje detälj. kram

  SvaraRadera
 3. Sá ljuvligt skir!
  Du är verkligen speciell!!

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att det bara är sägner!

  SvaraRadera
 5. Vete tusan om du vill ha en tomte a la Pilo :)

  SvaraRadera
 6. Hej där! Otroligt vacker klänning. Jag gillade att det var broderi och att det har en viss betydelse. Charmigt.Hittar man på sin egen symbol när man gifter sig eller går det också i arv? Du är otroligt duktig på att sy, det märks på dina alster. Ha en superfin vecka! /petra.h

  SvaraRadera
 7. Åh vad kul att sy en brudklänning, hoppas man får se resultatet sen! Din klänning var verkligen vacker. Du är så otroligt duktig!

  SvaraRadera
 8. Hej Mia! Klart jag skickar dig prover. Bara roligt att jag kan hjälpa till. Ville du ha av den mellanspåriga manchestern endast? Den som jag har på klänningarna? Eller är det något annat, jag ska till Stoff och stil i början av nästa vecka om du vill ha prov på något mer? Jag är ju som sagt ofta på Stoff och Stil. De har bra tyger tycker jag, var lite skeptisk i början av all massproduktion men man ändrar sig ibland. Julmarknaden ja...fick en förfrågan om att vara med av en som jobbar i en sybehörsbutik här i Malmö. Hon hade sett det jag sytt, mina babykläder och ville väldigt gärna att jag var med. Jag vet inte så mycket info om det ännu, inte de själva heller, det är lite nytt. Men det ska vara i centrala Malmö i början av december, så ja...jag får sy som bara den. Men jag har inga som helst förväntningar. Jag gör ju bara detta för att fördriva tiden om dagarna ju och det hade varit roligt att visa upp sig. I dagarna har jag fått otroligt mycket beröm för mina kläder, runt omkring mig, så jag lever lite på moln idag känns det som. Man blir så glad, när man blir överöst av komplimanger att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Därför drömmer jag mig iväg idag. Ja, jag bara svamlar nu känns det som, ursäkta! /petra.h

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!