onsdag 10 februari 2010

Polkagrismatta


Enda sedan jag såg ett virkkitt med nål, beskrivning och tygremsor har jag velat virka en egen matta. Men de var lite dyra och mattan väldigt liten så det hände inte så mycket mer med det. Dessutom kan jag ju fortfarande inte virka efter beskrivning. Såg att Hemma hos Semlan virkat en av lakan och tog efter henne och började riva sönder ett lakan. Eftersom jag samlar på allt så har jag kvar mina lakan från när jag var liten de ligger och tar plats tunna och urtvättade, men inte trasigt eller kanske lite. Men bra att ha som reservlakan. Först ut är ett polkagrislakan som skall bli en matta till Juliette.


Ett litet problem när jag virkar är att de blir lite konstig på slutet. Jag har inte riktigt koll på varven och de ser ut som ett snigelhus på slutet. Måste jag avsluta varje varv med en smygmaska eller varför blir det så. Nu valde jag att göra stolpar så då blir snigelhus utseendet större.


Min nya virknål i trä det är storlek 9 och den är jättehärlig att virka med och fin. Jag skulle gärna vilja ha fler i trä men de är ganska dyra om man jämför med de i metall.

Glöm inte min tävling som ni hittar här.

13 kommentarer:

 1. Å så härlig! Kan inte virka eller sticka men gav min pysseldotter ett "korgkitt" i födelsedagspresent så nu håller jag tummarna för att den liksom kommer tillbaka ;).
  Kram Cia

  SvaraRadera
 2. Hej. Mattan kommer bli jättefin. Jag tror såhär: Antingen virkar man varven ett och ett, alltså virkar ihop med en smygmaska i slutet av varje varv. Annars virkar man bara runt runt tills man är nöjd och ju större mattan blir, desto mindre snigelhus, och mer rund matta. Kruxet är väl annars att öka jämnt runt om så mattan blir helt plan? Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Å så fint! Jag fick också lust att virka en matta när jag såg Hemma hos Semlans inlägg. Så har köpt mig en virknål, modell större, och ska fundera ut vad jag vill ha för tyg... har inga lakan tyvärr så det får bli "köpetyg".

  Sköt om dig! Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Mia!
  Vad fint det blir!
  Önskar jag kunde virka, får fråga svärmor om hon kan ha en liten kurs med mig:)

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 5. Spännande! Ser ut att bli riktigt fin, nu blev jag sugen på att virka en matta :-)
  Kram Emma

  SvaraRadera
 6. Jättefin!!! Din dotter lär nog bli himla glad över sin polkagrismatta...vem hade inte blivit det:) Jag har massvis av gamla lakan, tygrester och övriga blandtyger som jag inte vetat riktigt vad jag skulle göra av som jag rivit sönder och lindat till härliga nystan. Min dotter älskar att leka med de så de lindas upp titt som tätt. Hade ambitionen att göra en rund matta att ha under vårt 50-talssoffbord i teak men det blev visst en badrumsmatta istället...orkade inte hela vägen fram. Jag virkar bara på...visst blir det lite ojämnt...men det är ju halva charmen oxå;)

  SvaraRadera
 7. Du har så många roliga projekt för dig. Ska bli spännande att se resultatet av detta!

  SvaraRadera
 8. Gud så läckert! På översta bilden såg det ut som en polkagrisklubba av godis, sådana man kan köpa på marknader och så. Hur vet du hur mycket du behöver öka för varje varv? Har du någon beskrivning? Jag hade inte klarat av det utan beskrivning. Ska bli roligt att se när den blir klar. Ha en fin dag Mia! /petra.h

  SvaraRadera
 9. Så fint det blir med randiga mattrasor - verkligen polkagris :)

  SvaraRadera
 10. Spännande! Jag tror det räcker om du gör smygmaska sista varvet. Alternativt gör sista varvet med fasta maskor och avslutar med en smygmaska. Jag har börjat lägga ökningarna på olika ställen - inte bara i hörnen - för att få rundare (inte sexkantiga) rundlar. Fast det är ju först när de blir ganska stora kantigheten kommer fram. Smart med lakan. Jag har klippt sönder gamla t-shirts till trikåtrasor, men det blir inte så långa remsor.

  SvaraRadera
 11. Vilken snygg matta, en sån vill jag också ha!

  Hmm jag har bara bakat surdegsbröd en gång och då gjorde jag egen surdeg. Sen glömdes den bort och blev dålig. Jag kommer att göra det igen så jag får återkomma med recept. Håll utkik på min blogg :)

  SvaraRadera
 12. Vilken underbar matta det kommer att bli!!! Jag hade samma problem som du, dvs att det blir ett "snigelhus". Jag tappar bort mig ganska snabbt när jag virkar men försökte göra en smygmaska när varvet var slut. Sedan gav jag upp och lät det bli en stor spiral. Men det syns faktiskt inte. Och jag ökade på lite olika ställen, just för att inte få den så kantig.

  Är övertygad om att det blir kanon hur du än gör, bara färgen är ljuvlig.

  Roligt att ha inspirerat! Det är ju det som är det härliga med bloggeriet, att ge och få en massa idéer. Upptäckte att jag glömt anmäla mig till din tävling. Måste åtgärdas... :)

  Kram
  Cathrin

  SvaraRadera
 13. Väldigt fint!
  jag har en liten hög med lakan, inte i sá fina färger, men i alla fall, dom ligger och väntar pá att bli klippta men jag drar mej lite för det. Hemma i Sverige har jag en vävstol som användes flitigt men av förklarliga skäl sá har jag inte tagit den med mej hit, jag vet iallafall hur det är att klippa mattrasor.

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!