måndag 29 mars 2010

Mera Japan


Nu har vi börjat få ordning på tiden här men barnen sover fortfarande länge på morgonen. Jag ska försöka skriva lite då och då, det är en bra dagbok för oss också. Barnen har börjat vänja sig vid att det är kallt inomhus och att vi bara har kallvatten i kranen, i början ville de inte tvätta händerna i det iskalla vattnet. Vi badar varje kväll i varmt vatten som värms upp i badkaret. Igår när vi skulle läsa för barnen innan de skulle somna kom det rök ur munnen. Tur att vi har tjocka täcken.... Tänk vad bra vi har det i Sverige, nästan för bra och ändå är vi aldrig nöjda. Vi väljer alla själva vad vi lägger pengarna på men värmen skulle vi nog kunna spara mer på och det vore bra för miljön. Jag tror att vi skulle hålla oss friskare också eftersom bakterierna inte skulle ligga och gro i värmen. Gör man något hela tiden blir man inte så kall. Det konstigaste är inte att de inte har värme, utan att de har fönsterna öppna i rummen utan värme även på toaletten. Tur att de har en uppvärmd toalettsits annars skulle man skrika varje gång man satte sig.


I lördags var vi i en parklek 10 minuters promenad från huset. Vi var här förra gången vi var i Japan med men då var den inte färdigbyggd och vi trodde då att det var skolgården. I Japan finns det toaletter överallt till och med en fin vid parkleken och det är det lilla huset ni ser här uppe. En för damer och en för herrar och det finns mini-pissoarer för pojkbarnen.

I parken finns en damm med fiskar även på vintern och här kan barnen springa omkring bland buskar och stenar. Tänk vad härligt att få sitta här en härlig sommardag istället för en sandlåda där sanden dammar när man går i den. Trots att det har regnat en del så är det inte alls lerigt förutom på risfällten. Den vita byggnaden i bakgrunden är en skola.

En närmare bild på det mycket lilla vattenfallet och några kojfiskar.


Även under vinterhalvåret finns det buskar och träd som blommar. Jag undrar om man kan ta med sig ett skott hem, det skulle verkligen få mig att må bättre med blommor även under de mörka gråa dagarna. Trädet med de röda blommorna till höger börjar blomma på hösten och forsätter under hela våren, blommorna påminner om hibiskus.


Små bäckar med byggda kanter finns det överallt både smala och lite bredare, antar att det är vatten från berget som rinner i dem.
Igår var vi på Safari uppe i bergen och tog nästan inga bilder för det började snöa stora snöflingor så kameran fick ligga i väskan (och just nu haglar det snö...). Safariparken på Kålmården är bara en tredjedel av vad den den här var och man fick även åka safaribuss om man ville det men vi åkte i bilen. Förstår inte hur djuren klarar av att vara ute i kylan när de normalt bor i värmen.

9 kommentarer:

 1. Vad vackert det ser ut i japan! Jag älskar japanska trädgårdar/parker, de ser så välplanerade och harmoniska ut. Jag vill absolut åka till japan någongång!

  SvaraRadera
 2. Så spennende med Japantur!
  Kaldt, men vakkert:)

  SvaraRadera
 3. *wow* så mysigt det ser ut =)

  Här hemma har solen försvunnit, jag har inte sett den på flera dagar...kommer snart inte ihåg hur den ser ut. *suck*

  Vad härligt med djurpark, vi var faktiskt på Kolmården med Esmeralda i somras och hon kommer ihåg att vi var där om man frågar henne.

  Passa på och njut av er ledighet, det blir nog varmare ska du se.

  Kram Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 4. underbart! din reportage av en världens vackraste land och alla dina funderingar och reflexioner med så fina bilder, jag läser och allt rör hjärtan, ha en bra och känslo"stark"mässigt resa! kram till er 5

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att få läsa om er resa och härligt att det funkar. Ska bli roligt att få höra dina barns reflektion på resan när ni kommer hem. Ser verkligen fram emot det.

  Stora kramar till er (såg lite vårblommor idag och det glädjer lilla mig)

  SvaraRadera
 6. Så vackert det är!!!!! Och härligt ändå med kontrasten! Var till ryssland när jag var 14år, bra väckarklocka, man behöver inte mycket i saker för att vara lycklig! Har man familjen, hälsan, mat på bordet och tak över huvudet så har man det bättre än de flesta i världen. Bra att påminnas om det ibland! Kram på dig fina du!/tess

  SvaraRadera
 7. Vad fint det är... Håller med dig om värmen, vi har aldrig värmen på här. Och det kan vara kallt i Sydney med! På vintern kan det gå ned till typ 8-10 grader, så då är det runt samma gradantal inomhus också. Det går bra det med!! Lite kallt när man kommer ur duschen, men inget man inte överlever!!!

  SvaraRadera
 8. Theodor Clareus30 mars 2010 17:57

  Hejsan familjen Klasson.

  Vad är en Japanresa när man kan åka till Kungens kurva och strosa? Nej, vi är inte alls bittra och avundssjuka....

  Det ser helt fantastiskt ut och vi hoppas att ni får den sol och värme som ni önskar. Krama om barnen från oss och var rädda om er.
  Kram Theodor, Anna och Kling

  SvaraRadera
 9. Så intressant att få läsa dina rapporter från Japan. Alla dessa detaljer som man annars inte skulle få kännedom om, och fina bilder.

  Kram Outi

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!