torsdag 8 april 2010

Takayama


Efter några dagar i Tokyo var det dags för vår lilla reseturné som pågår en vecka. Vi började med att åka nordväst till den gamla byn Takayama. Tågresan dit fick oss att gapa. Dels gapa åt barnen att de skulle sitta still och inte väsnas för mycket, dels gapa åt den vackra naturen. Höga berg, en turkos flod som följde järnvägen, små dammar och vattenfall och en del utslagna körsbärsträd. Bland det finaste vi sett.... men barnen såg hellre på Tom & Jerry på datorn. Lite svårt att fånga det fina på bild men ovan är ett försök i alla fall.

I Takayama bodde vi på ett litet minchuku, kallad Hachiman. Man hyr ett rum och sover på golvet på tatamimatta och futonmadrasser. Allt ingår och du kan välja om du vill äta middag och frukost där.

Måltiderna serveras i ett separat middagsrum och man sitter på golvet och äter. Barnen tycker fortfarande att det är konstigt att sitta och äta på golvet så det är lite röriga middagar. Och det är lite tråkigt för allt är så fint serverat. Vi har inte ätit maten på det här sätter tidigare, på små keramikbordsgrillar. Inget fett utan allt tillagas i vätskan från grönsakerna och fettet från köttet.

Till frukost var det också ris och även då i en bordgrill med grönsaker och röra/sås av miso, den sojabönspasta som används till misusoppa.

Innan vi åkte till Takayama sa alla till oss att vi måste prova på den den lokala Hida-biffen så vi tog våra tre barn och gick ut på restaurang och beställde tre olika varianter av Hida-biff på restaurangen här nedan. Figurerna med långa armar och ben vet vi inte vad det är men de finns även med på en bro.


Vi vuxna åt biffen på en bordsgrill där det tillagades under tiden som vi åt de andra små rätterna och barnen fick strimlad biff som teriyaki och allt var så gott. Jag hade även velat prova den råa varianten som äts på ris med ett rått ägg men den var tyvärr slut istället blev det kokt med nudlar. Till maten drack vi äppelvin från trakten.


På förmiddagen var vi på en "morning-market", där såldes lokala produkter tillverkade och lagade av folket i byn. Vi köpte bla osembe (japanska riskakor) av mannen nedan. Det mesta på marknaden var saker man åt som pickles, osembe, frukt och grön.


Kvällen avslutades i det japanska badet på minshukut där vi bodde och vattnet var riktig onsenvatten från varma källor.Vi besökte även Hida Village som är en bevarad gammal by som visar hur man bodde förr (ungefär som på Skansen). Tyvärr har vi inga bilder att visa just nu eftersom kameran laddades ur på vägen dit.
Men vi tog några bilder med en jättedyr engångskamera som vi lyckades hitta i turistbutiken.


Nu är vi i Nagoya (Japans fjärde största stad) och barnen har fått en egen dag med pizza till lunch, besök på jätteakvarium med delfinshow och McDonalds till middag (utan matförgiftning den här gången). Imorgon åker vi vidare till Kyoto, den gamla kejsarhuvudstaden och efter helgen tillbaka till Tokyo.

10 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dej av er resa!!
  Blir sá sugen pá att áka dit. Japan är sá annorlunda!
  Blir otroligt sugen pá all mat......

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen jättekul och intressant att se dina bilder och läsa det du skriver om er resa. Håller med föregående talare...man blir suge på att åka dit (har jag iof sig alltid varit) Japan verkar vara ett vackert land med en väldigt spännande kultur så väsenskild från vår.

  Ser fram emot att få se och höra mer snart igen:)

  Ha en fortsatt trevlig resa!

  SvaraRadera
 3. Tack för att du delar med dig av er resa i både ord och bild!
  Underbar läsning
  Kram Cia

  SvaraRadera
 4. Takk for at du tar deg tid til å inkludere oss aldri så lite på reisen! Maten ser så utrolig delikat ut. Ha en fin tur videre!

  SvaraRadera
 5. Men så underbart det verkar vara! För att inte tala om gott... Hoppas att du får med dig några recept som du kan dela med dig av när du kommer hem. Kan du tala japanska eller går det att göra sig förstådd ändå? Blir ju en aning nyfiken *blink*.
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 6. Oj vilket äventyr det måste vara för barnen....ja för er vuxna med =)

  Allting låter så spännande och annorlunda men barn är ju barn så jag förstår att de såg på Tom & Jerry *haha*

  Ha det nu så mysigt på er fortsatta resa!

  Kramar,
  Maria

  SvaraRadera
 7. For en spennende reise! Japan er jo ikke et sted "alle" reiser, flott å få et innblikk.

  SvaraRadera
 8. Hej Vännen!
  Tack för att du delar med dig, det är så kul att följa er på resan!
  Vilken söt liten farbror där på marknaden:)

  Ha det bra!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar resa! Och tack för att du delar med dig genom bloggen, det är nästan som ett reseprogram! Underbara bilder.

  SvaraRadera
 10. Men så härligt ni verkar ha det! Tack så jättemycket för att du låter oss "åka med".
  Storslagen natur, å maten ser ju jättegod ut.
  Ha en fortsatt bra resa,
  Många kramar Marie

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!