tisdag 18 maj 2010

Havtornsparfait


Idag har vi varit ute hela dagen i det varma soliga vädret. Morgonen började med att 7-åringen kommer in kl 8 och är jättestressad. Vi har försovit oss, han vill inte gärna gå till skolan idag då vi förmodligen kommer att komma dit tidigast 9 och han tycker att det är så pinsamt att komma för sent. Så vi ligger kvar och myser till de andra två vaknar 8.30, det gäller att passa på för nästa år är det skolplikt och då måste vi vara där 8.15 måndag-fredag.
Idag har barnen lekt lite i lekstugan som har fått en konstig salongdörr, brädorna räckte inte så det är en liten glipa mellan delarna, kanske kan användas som bankomat eller matlucka för fångar.
Jag funderar på att måla dörren signalröd (som det står på burken). Hela trädgården är nämligen indelad i små områden med olika stilar och färg ( just nu är alla delar halvfärdiga). Lekstugan är vit med röda detaljer ute och inne. Det är fullt med smultron runt lekstugan och idag planterades en röd vallmo-"sak" där, den såg lite torr ut i plasten men kommer nog upp nu när den fått vatten och jord.

Jag har varit dålig på att fotografera de halva projekten idag så det blir en bild på havtornsparfaiten och en söt blomma som jag köpte för två veckor sedan. Jag vet inte vad den heter, någon som vet? Den har tjocka blad och små aprikosfärgade klockformade blommor.

Här kommer ett recept på havtornsparfaiten:

Havtornsparfait för 8-10 personer

1 dl socker
3 ägg
3 dl grädde
2 dl havtornsbas

1. Vispa socker och 3 äggulor, vitt och pösigt
2. Vispa grädden, vänd ner
3. Vispa 3 äggvitor hårt, vänd ner
4. Blanda i havtornsbasen
5. Frys i minst 5 timmar
6. Dekorera med några bär

Jag har själv inga havtornsträd eller buskar men vill så gärna ha det, hittade inga på Zetas eller Hornbach men får väl leta i helgen på fler ställen. Dessa bär fick jag av en kompis förra hösten så det var dags att använda dem.

6 kommentarer:

 1. Åh, nu vill man se bilder! På trädgården! På lekstugan!! Ska pröva parfaiten, kanske redan i helgen när vi får besök!

  SvaraRadera
 2. Det lät smaskigt, måste testa någon dag. Blomman är en Kalanchoe Mirabella.

  SvaraRadera
 3. Stackars Elliot, men han fick ju faktiskt vara ledig en dag! Det är rätt lyxigt.
  Men Mia, var det inte linfrö recept jag ville ha?

  SvaraRadera
 4. Åhhh signalröd låter toppen! Tänker på brittiska postlådor! Vår "trädgård" består för tillfället av lerbacke (där traktorn samt diverse lastbilar och kranbilar kört) och ogräs och jag bara längtar tills vi som våra välordnade grannar kan ha åtminstone gräsmatta, hihi! Men allt kommer på plats sakta men säkert så det är bara att hålla ut ;-) Nu är det iaf bara några takpannor till som ska på plats, hurra, sen får det regna bäst det vill! Har ändå sett att smultronen (skott från grannen) jag satte förra året i kryddlandet har frodats och ser fram emot riklig skörd av vita fina smultron! Mums! Gör dock inte som mig, jag plockade över en liter och försökte koka sylt av det, går EJ! Blir bittert och beskt, hua!/Tess

  SvaraRadera
 5. Lät riktigt mumsigt det där! Hoppas ni fick en trevlig dag hemma, vilken sov/mysmorgon.
  Mina tjejer är 5,8 och 11 så här gäller det att få iväg alla i tid på morgonen. Mina elever vill ju oxå ha fröken på plats när de börjar.
  Lycka till med grodorna.
  Kram Cia

  SvaraRadera
 6. Blir roligt att se bilder från er trädgård senare! Åhh... havtorn är gott! Mina föräldrar som bor i Finland har sommarstuga långt ut vid havet och där finns det gott om havtorn på deras tomt. Senaste höst plockade jag havtornsbär på en odling i Österbotten, Finland då vi inte kunde åka ut till skärgården och plocka pga blåsigt väder. Får nog ta fram lite saft ur frysen och göra havtornsparfait i helgen! Receptet låter ju lite nyttigt med bara 1 dl socker... :-)

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!