torsdag 2 september 2010

Enkel äppelkaka


Nu när hösten är här är det många trädgårdar som har äpplen i trädet och liggandes i gräset. Så idag tänkte jag ge er ett jätteenkelt och snabbt recept på en god äppelkaka . Grunreceptet är en sockerkaka från Icas bakbok och med denna grund kan man göra många olika mjuka kakor.

3 ägg vispas poröst med 3dl socker
Tillsätt 75 gram smör som smälts i kastrullen, häll i 1dl vatten
3dl vetemjöl blandat med 2tsk bakpulver
1 tsk kanel, 1 tsk nejlikapulver, 1tsk kanel när du gör äppelkakan
Skala och skiva äpplena, vänd i kanel och socker och lägg i botten på en smord form.
Häll därefter smeten över.
Grädda i 175 grader. Serveras upp och ner som den är, med vanliljsås eller glass.

God och lätt att baka med barn om inte elvispen går sönder vilket vår gjorde. Jag fick vispa ägget och sockret för hand och det är ganska jobbigt om man vill att det ska bli riktigt luftigt.

Vill man prova göra en apelsinkaka byter man ut vattnet mot färskpressad apelsin och river i lite skal, använd gärna samma kryddblandning till.
Helt oplanerat blev jag och Leonard kvar i skolan med Elliot som inte alls kände för att gå dit idag. Vi satt med på lektionen och idag skulle ettorna berätta om sin familj. Elliot fick först säga föräldrar och syskons namn, intressen och om vi hade några husdjur. Därefter var det dags hans "flickvän" som han är tillsammans med till och från. Hon gör hela tiden slut med honom för att han är lite busig och han tar troget tillbaka henne hela tiden. Hon har svart blankt lent hår som han tycker om. Jag har länge undrat var hennes mamma är då det alltid är pappan som lämnar och hämtar och idag fick jag svar på det.
Hennes mamma dog i cancer när hon var 5 år jag kände hur tårarna rann ner för kinderna, jag tror inte att något barn eller fröken missade det. När de sedan skulle ut på rast kom hon fram till mig och sa att hon såg mig gråta när hon berättade att hennes mamma var död. Och jag började gråta igen och kramade om henne och alla barnen i kapprummet stirrade på mig.Vad ska man säga, hon verkade inte tänka så mycket på det men jag kan tänka mig att tankarna kommer på kvällarna när hon ska sova. Jag känner mig fortfarande konstig och kan inte sluta tänka på det.

5 kommentarer:

 1. Alle er så flinke til og bake..jeg kan jeg og..men blir bare tjukk av det:):)
  Ja ny header:)synes det er så gøy og ekspimintere og lage headere..er utdannet web designer for maaaaaaaaange år siden:)
  ha en kooooos dag
  eddaKlemmer

  SvaraRadera
 2. Som jag förstår dig! Varken barn eller föräldrar borde dö i förtid...

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 3. Tack för receptet, det ska nog provbakas någon gång efter att jag pallat lite äpplen hos mina föräldrar.

  Åh, vad tragiskt med den lilla flickan och hennes mamma. Man blir alltid så ledsen när man hör om barn som förlorat sina föräldrar alltför tidigt. (lika när man hör om föräldrar som förlorat sina barn). Det jobbigaste med om man själv skulle bli sjuk och veta att man skall dö är ju nog tanken på hur ens barn skull klara sig utan mamma, och att man skulle missa deras uppväxt :(.

  Stor kram till dig! /Annie

  SvaraRadera
 4. Ja, livet kan verkligen vara orättvist och man tycker ingen borde drabbas så. Förstår att du kände som du gjorde...
  Många kramar Marie

  SvaraRadera
 5. Åh, man blir så berörd när man hör om barn som förlorar sina föräldrar. Man tänker ju på sina egna och hur de skulle ha det, hur de skulle klara sig i livet.

  Kram från Viola

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!