onsdag 30 november 2011

Mumsiga saffranscupcakes





Jag älskar saffran. Så när jag såg Leilas saffranscupcakes i senaste Tove var jag bara tvungen att prova. Och godare muffins finns det nog inte. Saftiga, kladdiga och lagom söta. Så där goda att man bara måste tugga lite på pappret när man ätit upp muffinsen för att vara säker på att man inte slänger bort något. Eftersom jag tycker att vanlig frosting kan vara lite mastigt byttes det ut mot en blandning av grädde, turkiskt yoghurt och florsocker (Leilas pavlova-creme). Jag toppade med frysta syrliga lingon för att bryta av det söta. Inte det nyttigaste men absolut det godaste - och december är väl frossa-månaden?

Här kommer receptet för den som vill prova

12 muffins

3 ekologiska ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker (tycker inte jag behövs)

100 g smör

0,5 g (en påse) saffran

1 dl vispgrädde

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 msk ljus rom (hade inte jag)



Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smällt smöret med saffranet, rör i vispgrädden och låt koka upp.

Blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt er det i smeten. Smaksätt med rom.

Plavera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.


Topping

Alt 1

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1msk färskpressad citronsaft

100g philadelphiaost. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphia krämigt. Bred frostingen på muffinsen och garnera.


Alt 2

2dl vispgrädde
2dl turkisktyoghurt
0,5dl florsocker

Vispa grädden och rör ner florsocker och turkisk yoghurt. Bred ut på muffins och garnera med frysta lingon.


Ät och njut!




7 kommentarer:

  1. Ser supergott ut - och vilka snygga jackor!

    SvaraRadera
  2. Mums! Det receptet måste jag bara testa! / Annika

    SvaraRadera
  3. Bakverk kan man aldrig få för mycket utav, och de här ser ju superba ut, måste provas. tack för receptet!
    /Moni

    SvaraRadera
  4. Mmm... så gott det låter. Tänkte baka saffransskorpor i dagarna, kanske blir några sådana här med...!

    SvaraRadera
  5. Tackar och bockar! Här är nämligen en till som älskar saffran. Kramar Kicki :)

    SvaraRadera
  6. Mums filibabba! Lika ljuvliga som bilderna! Tack för tipset!

    Kramar till dig! Anna-Lena♥

    SvaraRadera
  7. men jisses vad fina! alltså saffran är ju så gott.

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!