onsdag 15 februari 2012

En virkad matta


De som byggde huset verkar inte ha förstått att man inte kan ha klinkers utan golvvärme i tvättstugan. Så för att inte frysa om fötterna varje dag då tvätten ska hängas upp har jag nu virkat en tjock härlig matta att lägga ut på det kalla tvättstugegolvet. Den blev en aning för liten men täcker större delen av ytan man går på i alla fall och det är huvudsaken. Och skulle jag vilja ha den större och hittar mer tygremsor att använda, så är det bara att fortsätta virka där jag slutade. Det är det bästa när man virkar något själv, speciellt en trasmatta. Måtten på mattan är ca 80x150 och som ni ser går ränderna på längden och inte bredden då jag gjorde en liten felräkning men lika bra funkar ju det.

Jag har använt mig av ett gammalt påslakan, gamla t-shirts, tygrester och restremsor som blivit över vid tidigare mattvirkningar. Även om det var väldigt klumpigt och tungt att virka en så stor matta har jag ännu en på gång. För det går ju så fort att virka och lite varje kväll framför tv:n så tar det inte mer än en vecka. Nästa kommer att vara i denimtyger från  remsor av spillbitar som blir över när jag klipper till byxor och kjolar.


Tack för att ni tittar in!

Mia

Svarar  på en  kommentar kommer här ifall fler undrar. Jag har använt mig av virknål 9mm och remsorna är mellan 1-2cm beroende på hur tjockt tyget är. ca. 1cm på de tjockare tygerna, 1,5 på tunna lakan och  ca 2 på trikåremsor. 

24 kommentarer:

 1. Jättefin! Kan du inte avslöja ungefär hur breda du gör remsorna och vilken virknål du använder? Så att vi virknoobar har något att gå efter? Det här är återvinning när den är som bäst!

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot att se denimvarianten också! :)

  SvaraRadera
 3. Du är ju helt fantastisk! Det är ju en jättestor matta! Vilket tålamod och vilka helt underbara färger, så fin!!!

  SvaraRadera
 4. Superfin! Vilken ork att virka en hel matta - jag får alltid så ont i fingrarna av trasvirkning att jag tröttnar efter ett tag.

  SvaraRadera
 5. Vilken jättefin matta! Förstår att det måste har varit tungt att virka men väl värt mödan :)

  SvaraRadera
 6. Kanon fin! Och bra att återanvända tygrester!

  SvaraRadera
 7. Jättefin! Jag tror jag skall försöka mej på en liten virkning!
  Ulrika

  SvaraRadera
 8. Wow så fin! verkligen inspirerande. Jag har en hög tygtrasor som jag klippte i somras och tänkte jag skulle virka till nåt på vintern, men det har inte blivit till nåt, men nu känner jag hur det börjar kännas som att jag kanske borde bege mig ut till affären och köpa en tjock virknål åt mej. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 9. Otroligt fin!!!! Jag har en stor virknål hemma som jag köpte i förhoppningen om att en vacker dag virka mig en matta men det har inte blivit av än. Men nu fick jag extra inspiration!

  SvaraRadera
 10. Vilka ljusa och fina färger du har valt! Det gäller att man har dom rätta trasorna när man ska virka en sån fin matta. / Annika

  SvaraRadera
 11. vilken härlig...! Än en gång önskar jag att jag kunde virka!

  SvaraRadera
 12. Så fin! Har också varit sugen på att virka en matta sedan jag såg det i böckerna galen i garn och garn, garn, garn som jag lånat på biblioteket. Nu blev jag så klart ännu mera inspirerad! Har testat lite tidigare och tycker att det var lite trögt att virka i vävda tyger. Har du några tips!

  SvaraRadera
 13. Jätte-jättefin och extra kul att ränderna är på längden tycker jag :) Blev minsann sugen på något liknande jag....
  Kramar

  SvaraRadera
 14. Men så alldeles underbar!!! Jag önskar att jag hade ditt tålamod:) Skulle oxå behöva en matta till vår kalla källartvättstuga...fast en sån här är ju nästan för fin att ha där!!! Lovely, lovely, lovely:)

  SvaraRadera
 15. Tack så jättemycket för att du skrev ett så utförligt svar på min tidigare fråga! :)

  SvaraRadera
 16. Jättehärlig matta, och vilken underbar tvättstuga du måste ha nu med det smycket på golvet.
  Jag har en rund, röd och vit matta på gång men jag tycks aldrig få den färdig. Det är gamla gardiner som fått sätta livet till i min matta och nu blev jag lite sugen på att få den färdig faktiskt. Det är alltid inspirerande att titta in hos dig. Tack!

  SvaraRadera
 17. Fantastisk!! Imponerande att du gjort den själv, var tvungen att läsa texten två gånger ;)

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!