torsdag 10 maj 2012

Plantera i äggskal


Nu är det grönt och trångt på förodlingsbordet framför fönstret. En del växer mer än andra och många av de små växterna behöver snart planteras om. Just de som jag planterade i äggskal har växt väldigt mycket. Vem vet, kanske är det lite näring i skalen som gör det. För jag har hört att äggskal ska vara bra för växter och att man faktisk kan smula över lite krossat skal i krukorna.


 Några av er kanske minns mitt bidrag till pysselstafteten tidigare i våras då jag planterade i ägg och ställde i små minikrukor? Krukorna tog slut men lika fint blev det att blanda krukäggen och äggplantorna på ett terrakottafat.


 Men så tog de stora faten slut så då fick äggkartongen rycka ut. Nästa år ska jag bara plantera i äggskal för  när det är så här fint är det nästan okej att ena fönstret är belamrat med växter. Jag går där varje kväll  och ser till att de små gröna liven inte skall torka ut och tittar hur mycket de växt.  


Titta så stor den har blivit, så här liten var den när jag planterade ner den i ägget för en månad sedan. Eller det kanske inte var just den här men alla är lika stora, några ännu lite större. Så växt har de gjort och mer ska de växa.

Det bästa med att plantera i äggskalen är att de inte behöver vara så stora utan även de äggskal som blir då man knäcker dem när man gör tex pannkakor funkar. Vill man ha dem större knäcker man dem högt upp. Jag brukar bara sköja ur ägget lite fort eftersom jag inbillar mig att äggviteresterna är bra näring.

Och det bästa är med den här odlingsmetoden är att det är vackert att vila ögonen på och faktiskt inte kostar något extra.

Mia

13 kommentarer:

 1. Tjusigt! Och oj, vad det växer! Jag har inte förodlat något i år och det ångrar jag.. Är ju så mysigt att gå och pyssla...
  Ha en fantastisk dag! //Elin

  SvaraRadera
 2. Jag har mest misslyckats med min frösådd. Men nästa år ska jag göra ett nytt försök och då ska jag plantera i äggskal! / Annika

  SvaraRadera
 3. Jag måste verkligen testa detta. Det ser så fint ut! Mysigt att följa hur de växer.

  Den rosa dressen nedan blev ljuvlig.

  SvaraRadera
 4. Ser så fint och inbjudande ut med det gröna i äggskalen och krukorna till! Naturligt och ekologiskt!

  SvaraRadera
 5. Hej Mia!
  Oj vad det växer o gror hos dig:)

  Bra idé att använda äggskal, både fint o miljövänligt:)

  Ha det gott,

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 6. vad det växer, härligt! Här förkultiverar vi inget i år, och det känns så skönt för det kan ibland vara lite av ett påhäng... Men fröna är i jorden, och jag väntar på att det ska börja gro.
  Mycket fint att plantera i äggskal, kanske ska prova det ett annat år!

  SvaraRadera
 7. Tjusigt! Det kan nog stämma att de får en liten extra skjuts av skalet. De brukar ju inte vilja ha så mycket näring i början, men när rötterna väl når skalet blir det nog mumma för dem! :)

  SvaraRadera
 8. Håller med dig om att det blir väldit tilltalande att titta på när du har planterat i äggskalen. Särskilt med blandningen av terakottakrukor upptill. Nästan synd att plantera ut dem sen :)

  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 9. Verkligen fint med äggskalen - och vilket fint babyset i föregående inlägg!

  SvaraRadera
 10. Verkligen fint med äggskalen.

  SvaraRadera
 11. Så smart och fint! Och bara att sticka ner hela i jorden när man planterar ut sen. Fiffigt!

  SvaraRadera
 12. Vilken underbar blogg du har!

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!