lördag 10 november 2012

Tjusigaste trolldegen


Jag tittar in för att önska er en trevlig helg och dela med mig av ett så bra trolldegsrecept. Och färgerna, ja det är ju helt underbara, även om de ljusnar när de torkar. Helt vanliga hushållsfärger från affären har jag använt. Jag följde ett grundrecept jag använt tidigare, men ändrade en hel del. Så här kommer min nya version:

Recpetet räcker till en deg lika stor som en av färgerna på bilden


6dl vetemjöl
1 dl salt

1 msk alun(finns bakom disk på apoteket)) eller citronsyra
0,75 msk matolja
2,5 dl hett vatten
karamellfärg eller pulver

Koka upp vatten och lös upp saltet.  Tillsätt önskad färg och matolja.
Blanda ca 4 dl mjöl och alun alt citronsyran och lägg i vattenblandningen. Tillsätt sedan resten av mjölet och knåda degen smidig. Det kan behövas lite mer mjöl, det viktigaste är att den blir kladdfri.

När degen svalnat är det bara att börja skapa.


Hade det inte varit för de här trolldegspysselbilarna tror jag inte att lillebror och storebror varit med och lekt med leran. Det är som en bilform man fyller med deg och sedan lägger över hjuldelen. Sedan tar man bort formen och har en färdig degbil. De kördes runt och kraschades en hel del och degen låg över hela vardagsrumsgolvet. Nu när jag sitter och skriver ser jag att färgerna påminner lite om Ahlgrens bilar.

Syster yster och jag vi bakade kakor av olika slag, jag tänkte att det kunde vara lite roligt att ha i lekköket. Men kristyren ville tyvärr inte alls sitta kvar när det torkat.

Som sagt, trevlig helg!

Mia

2 kommentarer:

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!