fredag 10 januari 2014

Griffeltavla för en bra start på dagen


Skolan har ju  börjat igen. Det innebär röriga och stressiga morgnar. Alla springer runt och gör ingenting och vi rusar ut genom dörren och kommer ofta iväg lite för sent. Barnen är ju egentligen så stora att de borde veta vad som ska göras på morgonen men ändå blir det en massa tjat. Så vi gjorde ett försök att skriva ner en sorts checklista för morgonrutinerna. När de går runt som yra höns behöver man bara säga, "titta på listan". I stället för att fråga om de borstat tänderna eller hjälp till att duka bordet. Sedan är det tänkt att de ska få en varsin matdag då de är ansvariga på morgonen och middagen. För det finns vissa familjemedlemmar som alltid lyckas komma undan.... 


Griffeltavlan kommer från hallen, där den satt tidigare. Jag gjorde den av en trasig gammal ram för många år sedan. Griffeltavlan har hängt där i hallen och bara dammat då den hade en opraktiskt plats. För att hålla redan på kritorna har jag spikat fast en konservburk, en majsburk utan någon vass kant. 

Så funkar det då? Barnen tyckte min skrivstil var svårläst, vilket betyder att de i alla fall har försökt läsa igenom punkterna. "Glöm inte klockan" ville Juliette lägga till för hon kände att hon behövde bli påmind om det. Så sant så, för de glömmer lätt armbandsklockorna alla tre ibland. Men vi kom fram till att bäst är det att lägga den på morgondagens kläder kvällen innan.

Nu vet jag inte hur många som har barn som läser min blogg. Men hur gör ni för att få morgonen att funka?

Trevlig helg vill jag önska er! Vi firar vår helg med lite prickar på barnens kroppar. Vad det är för prickar vet vi inte men det ser lite ut som vattkoppor. Enda knasiga med det är att hon som har mest redan haft det. Någon som vet eller själv haft vattkoppor två gånger?

Mia

3 kommentarer:

 1. Vi hade nåt liknande som vi testade en tid - en griffeltavla, men i stället för att skriva så ritade vi in vad det var barnen skulle komma ihåg (gröt, kläder, tandborste etc). Sen fick dom sätta ett kryss efter varje grej när dom hade gjort den (hade alltså flera rader för allt som skulle göras och sen kolumner där dom satte kryss). Funkade jättebra på dom ungarna som klarade av sånt här! (vi har lite speciella behov i vår familj så därför funkade det inte på alla)
  Vad jobbigt med prickarna - det vanliga är väl att man får vattkoppor bara en gång, men om man inte utvecklat immunförsvar kan man få det fler gånger har jag hört. säkert jättesällsynt. Hoppas ni kryar på er snabbt allihopa, oberoende av vad det är!

  SvaraRadera
 2. Verkar vara en bra rutin det där. Vi försöker förbereda så mycket som möjligt kvällen innan. Då är det bara klä på sig, bosta tänderna och gå (de äter frukost på fritids). Jo man kan få vattkoppor flera gånger. Det är olika virus och det man haft kan man inte få tillbaka, men väl en annan sort. Krya på er!

  SvaraRadera
 3. Ja, det vardagspusslet - hur gör man?? Ständig fråga och ändå går varje dag och en ny kommer. Provat otaliga kalendrar, de flesta hemgjorda. Preppande kvällen innan funkar bäst hos oss oavsett system.

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!