tisdag 2 december 2014

Sushikakor


Fröken i huset fyllde 10 år för några veckor sedan. Kalasets tema var kokeshi. Det är en slags trädocka och idén till temat fick hon genom sin vänskapsbok. Där står det hur man gör en kimono av en gammal skjorta och vad man kan servera. Våra barn älskar sushi men det är inte alla barn som gör så vi bestämde oss för att göra kakor som såg ut som sushi. Och för att få till ännu mer sushikänsla har vi lagt upp på fat som vi köpte när vi var i Japan för några år sedan.


Sushirullarna har jag gjort av vanligt mördegsrecept. De två färgade består av två lager tunt kavlad mördeg på varandra som jag sedan rullat ihop. De med sylt är utkavlad deg med sylt som jag sedan rullat ihop. Som rulltårtor fast mördegsrullar med sylt. Sedan har vi laxrommen. De är de gröna med silverkulor. Gröna kokosen är sjögräs och silverkulorna rommen. Kanske inte färgmässigt rätt men till utseendet lite roliga.


Fröken bakade tofukakor av en kakburkspresent som hon fick av kusinerna när hon fyllde år. Att det fick bli tofu kom jag på när jag stod och knöt band på dem. Och sockret på de rosa rullarna får vara sesamfrön.Sedan har vi tonfisken som är två lager rulltårta mes sylt högst upp och kokosflingor på sidorna som ska se ut som ris.Bordsplacering är viktigt för de små och för att hålla ordning på alla glas, platser och drycker tog vi en bit washitejp på alla saker som hörde ihop. Såklart i samma mönster och färg.  Och drickan på bordet är Ramune, en japansk sockerdricka med glaskula som lock. Man trycker ner kulan och måste sen låta den vila vid de två hålen för att kunna dricka. Nu var det inte rätt dricka i utan vi har sparat flaskor för att de är så väldans fina.


Några origamifåglar, följ länken för beskrivning. Hur du gör kuberna hittar du här.
Så här gjorde jag:

Bakade en rulltårta

Bredde på sylt

Delade på mitten och lade ena halvan på den andra

Skar till rektanglar

Bredde på frosting gjord av florsocker, philadelphia och smör. Det går lika bra med grädde för viktigast är att få kokosen att fastna.

Sedan dekorerar du med färgad eller ofärgad riven cocos. Beroende på vad du vill att det ska se ut som. Den med röd kokos är räka eller lax och vill du ha tonfisken struntar du i att breda på frosting på ovansidan.

Smaklig måltid!!!

3 kommentarer:

 1. Åh, vad jag hoppas att Ullharen gillar sushi så jag får göra sådana fina kakor någonting!
  Du är verkligen min idol vad det gäller att göra saker för/till/med barnen! En aldrig sinande inspirationskälla verkar det som! :)

  SvaraRadera
 2. Å, så fina... vilken rolig idé!
  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 3. Helt otroligt! Din blogg och du är helt otroligt påhittig, så fina foton och fina saker du gör. Lagom blandning med pyssel och recept och allt. Helt fantastiskt fint! Fortsätt så, du inspirerar jättemycket.

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!