söndag 17 maj 2015

Citron och marängpaj



Lite sött och lite surt det är ju en väldans fin kombination det.


Och när det är sådär löjligt enkelt att man med de två sakerna få en himlans god efterrätt.


Vill man ju bjuda alla man känner på det.

Egentligen var det en key lime paj vi skulle baka. Men så hittade vi inte någon ekologisk lime i vår lilla butik så jag bytte helt enkelt ut den mot ekocitroner som jag hittade. 

Förutom skalet och saften från 8 ekologiska citroner behöver du
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor

200 gram digestivekex
100 gram smör

Börja med smälta smöret och lägg i krossade digestivekex. Tryck sedan ut det i formen gärna med en liten kant. Grädda sedan i 10minuter i 175grader.

Nu är det dags för fyllningen där du häller upp den kondenserade mjölken i en bunke och blandar sedan i äggulorna,  saften från citronerna och det rivna skalet. Det står att man skall sila bort skalet sen men jag lämnade kvar det vilket gör att den får en mer hemmagjord känsla.

Häll i det i formen med kexen som fått svalna lite och skjutsa in det i mitten av ugnen i ca 20minuter.

Lite maräng är gott på och till det behöver du

 4 äggvitor, 0,75dl vatten och 2,5dl socker.

Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och viska samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på med medelhastighet tills marängen är kall. 

Bre på ett tunt lager hemmagjord lemoncurd på pajen innan du spritsar på marängen och sedan bränner topparna lite med gasbrännare. 

Receptet på pajen kommer från Leila  och marängen från Roy Fares.



1 kommentar:

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!