fredag 25 september 2015

En liten bilhylla till en liten biltokLiten älskar bilar. Varje ny bil väljs med omsorg och skall helst testköras  liggandes på golvet i leksaksaffären så man ser hur hjulen snurrar och hur fälgarna ser ut. Bilmärkena lärde han sig i somras och vi andra i familjen som inte alls har haft en särskilt stort bilintresse har nu även vi lärt oss massor. 


Han leker helst med bilar i samma storlek. Det betyder inte att de måste vara samma storlek på alla bilar vi har mer att han plockar ut bilarna efter storlek när han leker.  Ibland är det stora bilar och ibland små. Och oftast är det ju just en speciell bil som önskas. Så det tidigare systemet med bilar i låda var inte så väldans bra. Varken för ordningen eller för bilarna som man vill vara lite rädd om. 

Så jag byggde honom en bilhylla inspirerad av en bild jag sett på Instagram.Brädorna hittade jag färdiga på Hornbach.

Jag har använt mig av sju tunna och tre tjockare. De tjockare till ram och de tunna som hyllplan.

Den ena tjocka delades i två delar och fick bli kortsidor. 

Långsidorna kortades lika mycket som de var tjocka, eftersom hyllplanen ska vila halvvägs i sidoramarna. Lättas ställer du en bräda mot och drar ett streck så får du automatiskt rätt mått.


Sedan markerar du varje hylla. Jag markerade mitten på hyllan och har 6,5 på en hylla därefter 6 cm mellan varje. Blev liksom lättast så än hålla på med en halv millimeter här och där. 

Sedan drog jag ett streck på vardera sida så tjockleken blev måttet på den tunnare brädan som skall vara hyllplan.

Såga halvvägs in i ramen och med ett stämjärn tar du bort den lilla träbiten i mitten.... som skall vara halva tjockleken på tjocka brädan.

Sedan är det bara att ta i delarna i varandra som ett pussel med lite lim och några spikar för att hålla hyllplanen på plats. Har man varit noggrann är det ju inga problem. Men är man stressad och bygger med en 2,5 åring så blir det ju inte så värst noga. Så jag svor en del innan jag med hammare lyckades banka delarna på plats. En hylla blev lite sned och det blev några glipor men med lite spackel kan man sen fylla de där gliporna och ojämnheterna.... och med färg blev det ännu lite bättre.

 

Jag älskar också småbilar. Fast jag leker inte med dem och är inte särskilt duktig på märken heller. Går mest på finhet. Och jag är ju lite som Liten, gillar att sortera, märka och ha ordning. Det har nog blivit värre med åren och antal barn, för det är nästan ett måste med fyra barn. 

Trevlig helg önskar jag er!

3 kommentarer:

  1. wow, så fint... vad du kan!
    Förstår om liten är nöjd nu när han ser alla sina bilar!

    SvaraRadera
  2. Snyggt och smart. Men det ser ut som att det inte kommer att få plats så många nya bilar... ;)

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!