tisdag 27 oktober 2015

Lite kalas
I helgen firade vi två av barnen och hade bjudit in släkten på 20-årskalas (9+11). Temat i år fick bli läskigt. Och det där med att fixa kalas när barnen är större är ju inte alls som när de var små. För nu planerar man och fixar det mesta tillsammans. Det gör man när de är små också men när de är äldre kan de liksom göra så mycket mer. Som att göra musiklistor på spotify, göra svåra kluriga godisjakter till de mindre barnen och baka helt själva..... och lämna köket i ett kaos.


Som de här vansinnigt goda "brownisarna" som storebror bakade alldeles själv efter Roy Fares recept och som syskonen sen dekorerade med egentillverkade ögon av marsipan, karamellfärg och silverkulor. De var ju så goda och tjusiga att man nästan inte ville äta upp dem.


Sen bakade jag och fröken plåsterkakor av mördeg, dekorerade med kristyr och lite hallonsylt. Inte de tjusigaste på bordet men ganska så äckliga såg de ut med sylten i kristyren.


Och istället för tårta bakade jag en chokladkolapaj från Leilas A piece of cake.  Den är riktigt mäktig men så otroligt god. Och eftersom den är så mäktig räcker en smal liten bit vilket gör att en paj räcker till minst 25 personer.

Mördeg
150 g smält smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Fyllning
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl socker
½ dl farinsocker
2 msk honung
1 ½ dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör

2 nävar pekannötter

Gör pajdeg.
Nyp ihop smöret med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Klä en pajform med mördeg och nagga med gaffel. Täck kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ner. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter i 175 grader.
Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme. Prova med kulprov om kolan är färdig, rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen. Fyll pajskalet med kolasmet och strö över hela nötter. Låt stelna i kyl.


Väntan på att mamman ska fota klart godsakerna så barnet kan bli sminkat....


Och kalaset började ute. Storebror hade fixat musik och tryckte på rökmaskinen. Fröken delade ut tipsrundelappar och mellanpojken serverade varm äppelsaft i lekstugan.


Såhär såg de då ut. Dockan, skadade killen och varulvspojken. Liten var inte alls på humör att klä ut sig till något läskigt eller fotograferas.

1 kommentar:

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!